Muzyka

„Miłosne listy” na Orange Warsaw Festival (0)

Kasia Barys

24 marca 2015

„Miłosne listy” na Orange Warsaw Festival

Piosenkę „Love Letters” zespołu Metronomy na pewno usłyszymy podczas Orange Warsaw Festival 2015. Brytyjski zespół zagra w niedzielę – 14 czerwca. Ich ostatni album jest ponadczasowy. Muzycy na płycie próbują stworzyć nowe brzmienie w stary, sprawdzony sposób. Przeplatają elektroniczne i eksperymentalne dźwięki z tradycyjnymi metodami nagrywania. A to wszystko nie po to, żeby być retro, tak po prostu, tylko aby pokazać dawne standardy jakości, oraz stanąć w szeregu z najlepszymi.

Udostępnij: „Miłosne listy” na Orange Warsaw Festival
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę

Sieć

Przepraszamy za nocną awarię (0)

Wojtek Jabczyński

24 marca 2015

Przepraszamy za nocną awarię

W nocy mieliśmy ogólnopolską awarię sieci. Niestety nie mogliście korzystać z telefonów i dostępu do internetu. Bardzo przepraszam Was za wszelkie utrudnienia. Przyczyna awarii była czysto techniczna. Nasi inżynierowie wraz z dostawcą sprzętu już się z nią uporali. Incydentalnie i lokalnie mogą występować niedogodności, co wynika ze specyfiki awarii. Dziękuję za Waszą cierpliwość i wyrozumiałość.
bc8ebd821938533a00323d03ae392fbf576

Udostępnij: Przepraszamy za nocną awarię
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę

Tydzień z Internetem (0)

Monika Kulik

23 marca 2015

Tydzień z Internetem

Podczas, gdy dla młodszego pokolenia dużym wyzwaniem jest tydzień bez internetu, o czym przekonują autorzy kampanii „wyloguj się do życia”, dla starszych osób dostęp do sieci to wciąż wyzwanie „nie-codzienne”. Im starsze osoby, tym rzadziej korzystają z komputera i Internetu. Z sieci korzysta 60% pięćdziesięciolatków, 39% sześćdziesięciolatków i jedynie 17% siedemdziesięciolatków (Diagnoza Społeczna 2013).

Dlaczego tak się dzieje? Badania mówią, że przede wszystkim starsi nie czują takiej potrzeby (35%) albo twierdzą, że brak im odpowiednich umiejętności (27%). Najlepszą motywacją dla seniorów do korzystania z Interentu jest  szybkość zdobywania informacji – 62%, ciekawość świata – 59% a także kontakt z rodziną i znajomymi – 39%. (Rynek usług telekomunikacyjnych w Polsce w 2013 roku. Badanie klientów indywidualnych w wieku 50+, Urząd Komunikacji Elektronicznej).

Akcje takie, jak „Tydzień z Internetem” to dobra okazja, żeby zachęcić do wkroczenia do sieci, pokazać, jak użyteczne informacje można w niej znaleźć i jak je wykorzystać w codziennym życiu.

Dobrym miejscem, gdzie można rozpocząć swoją przygodę z Internetem są biblioteki, które uczestniczą w naszym programie Orange dla bibliotek. Jest ich ponad 3,5 tysiące, czyli 40 % wszystkich bibliotek w Polsce.

Dzięki nam biblioteka zmienia się w miejsce dostępu do nowoczesnych technologii – dokąd przychodzi się, aby znaleźć w Internecie potrzebne Informacje, porozmawiać przez Skype z rodziną mieszkającą za granicą, przejrzeć oferty pracy.  Z bibliotek publicznych korzysta 1/3 mieszkańców małych miejscowości, a do placówek działających w ramach sieci Programu Rozwoju Bibliotek rocznie przychodzi ponad 2,5 miliona osób.

Blisko 700 tysięcy dorosłych osób załatwia w bibliotekach codzienne sprawy- na przykład zapłaci przez Internet rachunki, sprawdza rozkład jazdy autobusów czy godziny przyjęcia u lekarza. Biblioteka pomaga im także w poszukiwaniu pracy. 100 tysięcy mieszkańców małych miejscowości wykorzystuje komputery w bibliotekach do pisania życiorysów, listów motywacyjnych lub do kontaktowania się z pracodawcami. (Raport „Po co Polakom biblioteki?” Programu Rozwoju Bibliotek).

Między innymi w bibliotekach podczas „Tygodnia z Internetem” między 23 a 29 marca w całym kraju organizowane będą spotkania pokazujące ciekawe i praktyczne możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii. W kampanii uczestniczą też wolontariusze z Orange Polska, którzy będą uczyć będą nie tylko seniorów, ale także dzieci i młodzież, jak korzystać z Internetu w sposób bezpieczny i z pożytkiem.
06d5f01a711c5a5afd434d16b45c59da1fd

Udostępnij: Tydzień z Internetem
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę