Bezpieczeństwo

Nie złapcie się na okup! (0)

Michał Rosiak

21 maja 2015

Nie złapcie się na okup!

Uważajcie na dziwne maile i niczego w nich nie klikajcie! Już od ponad miesiąca nasze systemy bezpieczeństwa notują olbrzymi wzrost ataków przy użyciu trojana Nymaim, będącego mutacją okrytego niechlubną sławą Cryptolockera – zagrożenia, które zaszyfruje Wam dysk i na które niestety nie ma lekarstwa (poza zapłacaniem okupu cyber-przestępcom)!

O atakach z użyciem Nymaima informowaliśmy na stronie CERT Orange Polska już 17 kwietnia. Wtedy wzrost trwał bodaj dwa dni, ale teraz już od pewnego czasu odsetek aktywności tego złośliwego oprogramowania w naszej sieci przekracza 40 procent! Stawiam dolary przeciwko orzechom, że o tym samym zagrożeniu pisał niedawno na Niebezpieczniku Piotrek Konieczny. Nie zmienia to jednak faktu, że:

• mamy inne grupy docelowe Czytelników
  • edukacji nigdy nie za wiele!

Pamiętajcie zatem, by:

• nigdy nie klikać w żadne załączniki ani linki w mailach, których nie oczekiwaliście
  • nawet nie klikać na załącznik – np. w przypadku Outlooka wystarczy otworzyć podgląd pliku ze złośliwym „wsadem”, by stać się ofiarą ataku
  • jeśli macie wątpliwości, czy to prawdziwa wiadomość, zadzwońcie do firmy, od której wydaje się pochodzić (na numer ze strony, nie z maila)
  • nie odkładać na później aktualizacji bezpieczeństwa systemu i aplikacji

A jeśli dostaniecie podejrzanego maila – zawsze warto zachować go do pliku i wysłać do analizy moim kolegom z CERT Orange Polska, używając formularza zgłoszenia incydentu.

Naprawdę uważajcie – odczyty z naszych systemów wskazują, że skala ataku jest BARDZO duża, a eksperci bezpieczeństwa nie opracowali metody na odzyskanie dostępu do zaszyfrowanych bardzo mocnym kluczem danych. A tego byśmy nie chcieli.

Photo: IT Pro Portal

Udostępnij: Nie złapcie się na okup!
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

;

Czekamy na nowe Pracownie Orange! (0)

Monika Kulik

20 maja 2015

Czekamy na nowe Pracownie Orange!

878c8ac22bf7725cf6e4bd0d4da61c70fe8Bardzo lubię to zdjęcie z warsztatów komputerowych dla seniorów.  Zaciekawienie, pierwsze jeszcze nieśmiałe próby oswojenia nowych technologii i dyskusja o tym, co widać na „tym ekraniku”.  To wszystko zdarzyło się w Dubiczach Cerkiewnych, ale dzieje się też w innych 49 miejscach, gdzie działają Pracownie Orange.

Jeśli chcesz w swojej miejscowości stworzyć  inspirujące miejsce integracji, edukacji, spotkań z ludźmi i technologiami – zapraszamy do tworzenia Pracowni Orange.

Dziś rusza II edycja naszego Programu.  Do składania wniosków zapraszamy co najmniej 5-osobowe zespoły z niewielkich miejscowości (do 40 tys. mieszkańców), które wspólnie z lokalną instytucją lub organizacją przedstawią pomysł na działanie świetlicy w swojej okolicy. Wszelkie szczegóły znajdziecie na www.pracownieorange.pl.

Wartością naszego Programu jest to, że zyskuje się nie tylko wyposażenie świetlicy: komputery, bezpłatny dostęp do Internetu, drukarki ze skanerami, konsole do gier, telewizory LCD i meble, ale także wiedzę, jak to wszystko efektywnie wykorzystywać. Opiekunom świetlic Fundacja Orange zapewnia merytoryczne wsparcie w postaci warsztatów, tutoriali, webinariów i grantów finansowych przez pierwsze dwa lata ich aktywności oraz wsparcie techniczne i zabezpieczenia antywirusowe sprzętu.

Mówiąc o społecznych zyskach z Pracowni, nie można zapomnieć o ich wpływie na ludzi i społeczności, w których funkcjonują. Przez 3 lata mogliśmy obserwować, jak działają Pracownie w 50 miejscowościach, sprawdzać co się zmienia wokół nich.

Od początku przyjęliśmy założenie, że zmieniamy lokalne społeczności, współpracując z ich liderami. My pomogliśmy im stworzyć przestrzeń do działań, daliśmy sprzęt, narzędzia i najważniejsze – dodatkową wiedzę. Kluczową rzeczą było też nasze zaangażowanie i osobisty kontakt z każdym z liderów, spotkania i wizyty studyjne. Dziś, kiedy pytamy liderów co zyskali – odpowiadają, że przede wszystkim wiedzę, ale też ogromną wiarę we własne możliwości. A gdy spojrzymy na wyniki ostatnich wyborów samorządowych – wśród naszych liderów mamy: 2 wójtów, 1 radną i 1 sołtysa. To dla nas dowód, że dzięki swoim doświadczeniom w prowadzeniu pracowni lokalni liderzy zyskują nową i większą społeczną przestrzeń do działań dzięki pozyskanemu zaufaniu społecznemu.

Sprawdzonym mechanizmem motywującym okazała się grywalizacja, która zachęcała poszczególne pracownie do szlachetnej rywalizacji i podejmowania coraz to nowych wyzwań. W tym roku również będzie dla niej miejsce.

A jaki wpływ miały Pracownie na lokalne społeczności? Pewnie na niektóre obserwacje jest za wcześnie, ale już teraz widzimy na podstawie badań, że w miejscowościach, w których działają pracownie zwiększyła się współpraca – udało się pozyskać nowych partnerów społecznych do działań, większe dofinansowanie z gminy. Mieszkańcy tych miejscowości są też bardziej zaangażowani w życie lokalnej społeczności i chętniej uczestniczą w społecznie ważnych wydarzeniach.

To wszystko dzieje się już w 50 miejscowościach. W tym roku mamy okazję rozpocząć proces pozytywnych zmian w kolejnych 25 lokalnych społecznościach. Może w Twojej?

Szczegóły na www.pracownieorange.pl

Udostępnij: Czekamy na nowe Pracownie Orange!
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę

;

Mnóstwo smartfonów i zestawów w super cenach (0)

Wojtek Jabczyński

20 maja 2015

Mnóstwo smartfonów i zestawów w super cenach

Mamy dla Was kolejną edycję dwóch promocji, dzięki którym kupicie smartfony oraz zestawy urządzeń taniej nawet o kilkaset złotych. Chodzi o „Szalone Dni” dla klientów indywidualnych i „Tniemy Ceny” dla biznesu. Tym razem oferta jest wyjątkowo bogata. Osobiście polecam np. zestawy Samsung Galaxy A3 i A5 + smartwatch za odpowiednio 29 zł i 399 zł (stare ceny 379 zł  i 769 zł); HTC One M8s za 245 zł (stara cena 689 zł) i iPhone 4s 8GB za 99 zł (stara cena 399 zł). W propozycjach dla biznesu warto zastanowić się np. nad iPhone 6 Plus 64GB za 1169 zł netto czyli dokładnie 1000 zł taniej niż wynosi jego standardowa cena.  Promocje są dostępne dla Was 26 maja lub do wyczerpania zapasów. Mogą z nich skorzystać klienci nowi, przedłużający umowy i przechodzący do Orange od innych operatorów.
229fe933ebfa24d4e8d2c68b5eb5d304491 b9eac3440eda871b93538f0482e5601b9c6

Udostępnij: Mnóstwo smartfonów i zestawów w super cenach
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę