;

Niedużo trzeba, by zostać wolontariuszem (1)

Wojtek Jabczyński

5 października 2023

Niedużo trzeba, by zostać wolontariuszem

Pomagał od najmłodszych lat. Najpierw po sąsiedzku, potem w szkole i w pracy. Tak zostało to do dzisiaj. Uczy dzieci bezpiecznie korzystać z internetu, seniorów używać smartfona, a emigrantów z Ukrainy i Senegalu – języka polskiego.

Robert Badowski w Orange pracuje od 22 lat i pomaga rozwijać się naszym kolegom i koleżankom obsługującym klientów biznesowych. Mieszka w Łodzi.

Budowanie stodoły

– Pamiętam, że jak byłem dzieckiem wyjeżdżałem do cioci do Anielina (wieś za Inowłodzem) gdzie spędzałem końcówkę wakacji. Na wsi zawsze było coś do roboty, więc razem z dziećmi gospodarza byliśmy brani „do pomocy” – wspomina Robert. – Lata 70. i 80. nie były łatwe, ale sąsiedzka pomoc wszechobecna. W budowaniu nowej stodoły u jednego z sąsiadów uczestniczyło pół wsi, jeśli nie cała. Żniwa to też przykład pracy grupowej. Nie używano kombajnów, całą pracę wykonywali ludzie. Byłem dumny, gdy w czasie przerwy mogłem usiąść ze starszymi i napić się kawy zbożowej z metalowego kubka, jak inni dorośli. Dla dzieci i młodzieży była woda z wiadra – śmieje się na to sentymentalne wspomnienie.

Można powiedzieć, że wolontariat wsiąkł w Roberta gdzieś na polu pod Anielinem. To, co wyniósł z młodości, zabrał ze sobą do pracy. Do nas trafił w 2001 roku z łódzkiego banku. Na początku pomagał potrzebującym przy tzw. opiece długoterminowej. Czasem chodziło o ogarnięcie kwestii technicznych w lokalach, czasem męską pomoc przy pacjentach leżących a czasem o zwykłą z nimi rozmowę.

Dla pacjentów, dzieci i seniorów

Z Fundacją Orange zaczął współpracować 14 lat temu. Jedną z pierwszych samodzielnych akcji był remont świetlicy w szpitalu Centrum Zdrowia Matki Polki wykonany w 48 godzin. Mała grupa ambasadorów Fundacji Orange oraz sympatyków zebrała się w Łodzi i w weekend odnowiła świetlicę dla dzieci. Potem przyszły zajęcia w szkołach i domach dziecka. Był też epizod dla seniorów i seniorek.

Zadowolona ekipa po wolontariacie w szpitalu

– W akcję „Telefon dla seniora” wkręciłem się przez teściową, kiedy zdecydowała się „przesiąść” z telefonu guzikowego na dotykowy – wspomina Robert. – Naturalnie nabrałem wtedy doświadczenia przez pracę z najtrudniejszym uczniem pod słońcem. Czasami słyszę, jak zagaduje rówieśników. – A twój telefon, to ile ma RAM? Pamiętam, że pierwszym sponsorem, który zaopatrzył mnie w 5 smartfonów na zajęcia w Klubie Seniora przy Domu Kultury na Chojnach w Łodzi, byli przyjaciele z Wydziału Opiekunów Klientów Kluczowych. Dziękuję jeszcze raz.

Jak wielu naszych wolontariuszy i wolontariuszek, Robert zaangażował się też w lekcje bezpiecznego internetu dla najmłodszych. – Naprawdę trzeba niedużo, aby pomagać. Są gotowe materiały i wystarczy z nich mądrze korzystać – przekonuje.

To „mądrze” w przypadku naszego kolegi oznacza… robić dużo więcej. Dzieciaki nie tylko słuchają i rysują, muszą też dotknąć, poczuć. Dlatego wprowadził na lekcje gadżety: są kości komputerowe, prawdziwy ebonitowy telefon stacjonarny, różne kable i przewody, jest też metr światłowodu. Robert zrezygnował z wyświetlania części standardowych filmów szkoleniowych, bo dzieci źle na nie reagowały. Zastąpił je inscenizacjami „Jak działa firewall?”, „Co robi antywirus?”. Prowadził lekcje w wielu łódzkich szkołach podstawowych. – Pedagodzy już mnie znają. Jak chcą lekcje z bezpiecznego internetu to do mnie dzwonią. Nigdy nie odmówię.

Na lekcji o bezpiecznym internecie

A jak połączyć lekcje o Internecie z ekologią? – Opuszczając jedną z lokalizacji  musieliśmy się pozbyć materiałów po Orange Customer Services – opowiada Robert. – Znalazłem pod koszem pudła z papierem firmowym. Zamiast je wyrzucić zabrałem „śmieci” do domu i pousuwałem dane identyfikacyjne nożyczkami. W ten sposób papier firmowy stał się eleganckim blokiem rysunkowym z kilkoma tysiącami kartek. Drukowane były na nich materiały na zajęcia dla dzieci lub powstawały rysunki telefonów przyszłości. Dałem papierowi „drugie życie” – śmieje się. Małe rzeczy mają znaczenie.

Miód na serducho

– Wolontariat daje mi nie tylko satysfakcję z pomagania potrzebującym, ale też szansę by spotkać zaangażowanych ludzi. Razem robimy coś bezinteresownie dla innych. To jest miód na moje serducho. Zachęcam wszystkich, by do nas dołączyli. I jeszcze raz podkreślę – naprawdę tak niewiele trzeba. Przykład? Dwa razy w tygodniu po 30 minut rozmawiam z imigrantami po polsku w ramach akcji „Chodź  na słówko” prowadzonej przez Fundację Polskie Forum Migracyjne. Chodzi w niej o to, aby szybciej „łapali” nasz język, lepiej się komunikowali i pewniej się u nas czuli – kończy Robert.

Udostępnij: Niedużo trzeba, by zostać wolontariuszem
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

pablo_ck 20:36 05-10-2023
    Super bohater. Tacy ludzie to prawdziwy skarb 💪 Wierzę że dobro wraca.

;

Premiery Orange VOD i nowe kanały (1)

Beata Giska

4 października 2023

Premiery Orange VOD i nowe kanały

Serwujemy Wam dawkę gorących nowości – są nimi głośne tytuły, które prosto z dużych ekranów trafią do Waszego domowego kina. Bezpłatnie poszerzamy też pakiety telewizyjne – wzbogacając je o kanały dla osób z Ukrainy. Co warto obejrzeć?

Animacje, poruszające dramaty i efektowne kino akcji znajdziecie w październiku w Orange VOD na dekoderach Telewizji od Orange. Nie przegapcie takich produkcji, jak: „Blue Beetle”, „Między nami żywiołami”, „Gran Turismo”, „Porady na zdrady 2” czy „Meg 2: Głębia”.

Dla młodszych widzów

3 października zapraszamy Was do Miasta Żywiołów, gdzie obok siebie żyją przedstawiciele czterech nacji – Wody, Ognia, Ziemi i Powietrza. To naprawdę niezwykła kombinacja, tym bardziej, że miejscowi nie zawsze pałają do siebie sympatią. Czy da się połączyć Ogień z Wodą? Idźcie na żywioł i sprawdźcie sami, oglądając doskonałą animację Disneya i Pixara pt.: „Między nami żywiołami”. W bajce nie zabraknie porywających barw, humoru i niezwykle ciekawych bohaterów.

Poznajcie najnowszy hit uniwersum DC pt.: „Blue Beetle”. To pełna zwariowanych bohaterów, świetnych efektów specjalnych, potężnej dawki humoru i wzruszającej fabuły opowieść o absolwencie college’u, który w zaskakujących okolicznościach zyskuje pozaziemską zbroję i to na stałe połączoną z… jego ciałem. Od tej pory chłopak staje się, albo przynajmniej stara się być, prawdziwym superbohaterem. Wkrótce okaże się jednak, że nowy dar może być dla niego prawdziwym przekleństwem.

Pamiętacie czterech nietuzinkowych braci, którzy mieszkają w podziemnych tunelach, uwielbiają pizzę i są totalnie zieloni? 🙂 To już 19 października włączcie przebojową animację pt.:  „Wojownicze Żółwie Ninja: zmutowany chaos”. Tym razem, po latach w ukryciu, Leonardo, Donatello, Michelangelo i Raphae wyruszają na powierzchnię, aby zdobyć sympatię ludzi. Czy im się to uda? Nie zdradzimy, ale na pewno będzie wesoło!

Z kolei 22 października polecamy ukraińską animację pt.: „Mavka i strażnicy lasu”. To magiczna opowieść o tym, że życie w zgodzie z naturą może przynieść prawdziwe szczęście. Kiedy bezduszna i chciwa księżniczka zaczyna zagrażać magicznej puszczy, do akcji wkracza wróżka Mavka. Czy nasza bohaterka zdoła ocalić swój zielony dom i wszystkich jego mieszkańców?

Dawka różnorodnego kina

6 października w naszej ofercie znajdziecie poruszający, słodko-gorzki dramat pt.: „Baby Broker”. Reżyserem filmu jest Hirokazu Koreeda, twórca takich hitów, jak „Złodziejaszki” czy „Jak ojciec i syn”. Dwaj przyjaciele znajdują w oknie życia niemowlę. Postanawiają sprzedać je parze, która nie może mieć własnych dzieci. Jednak niespodziewanie pojawia się biologiczna matka malucha, która odkrywa ten niecny plan i chce zgłosić sprawę odpowiednim służbom. Finał tej historii jest naprawdę zaskakujący.

Z kolei już 13 października zapnijcie pasy i obejrzyjcie opartą na prawdziwej historii Janna Mardenborougha, doskonałą produkcję pt.: „Gran Turismo”. To opowieść o nastolatku, zapalonym graczu gier wyścigowych (w tym tytułowej Gran Turismo), który od wczesnego dzieciństwa marzył o karierze kierowcy wyścigowego. Wkrótce, dzięki swoim niezwykłym umiejętnościom, pasji i przekonaniu, że „wszystko jest możliwe”, spełnił swoje marzenia. W hicie wystąpili m.in.: Archie Madekwe, Orlando Bloom i David Harbour.

17 października zapraszamy na zwariowaną francuską komedię pt.: „Alibi.com 2”, drugą część hitu z 2017 roku. Tym razem zobaczycie, jak pomysłowy Greg, właściciel firmy, która dostarcza swoim klientom wymówki na każdą okazję, postanawia wziąć ślub ze swoją ukochaną i na dodatek – chce zacząć „żyć w prawdzie”. Jednak sęk w tym, że zdążył już bardzo dużo nakłamać wybrance swojego serca i teraz nie może dopuścić, aby wszystko wyszło na jaw. Postanawia zatem zrobić coś szalonego. Nie zdradzimy co, ale szykuje się komiczna jazda bez trzymanki.

Z kolei 20 października polecamy drugą część przebojowej, polskiej komedii romantycznej – „Porady na zdrady 2”. Tym razem będzie jeszcze więcej humoru i zaskakujących zwrotów akcji. Poradnię dla kobiet ze złamanymi sercami przejmuje brat Maćka – Franek, ale jego dziewczyna nie jest tym zachwycona. Aby uratować ten związek, bohater postanawia zmienić zawód. Na pomoc przychodzi niepoprawny Tymek, który prowadzi grupę wsparcia dla „zagubionych w życiu facetów”. A to dopiero początek kłopotów.

A już 27 października w Orange VOD obejrzyjcie pełen akcji i podwodnej grozy megahit „Meg 2: Głębia”. To druga część kinowego przeboju z 2018 roku. Tym razem największy twardziel współczesnego kina akcji – Jason Statham – będzie musiał zmierzyć się nie z jednym czy dwoma, ale z całą armią największych rekinów, jakie kiedykolwiek istniały – z Megalodonami! To będzie zacięty pojedynek. Kto wyjdzie z niego cało? Sprawdźcie sami.

Dodatkowe kanały TV

Od października niespodzianki czekają także na osoby korzystające z oferty Telewizji od Orange. Do 16 października odkodowaliśmy  w prezencie Pakiet Komfortowy dla Klientów Pakietu Optymalnego i Orange Love Standard w technologii kablowej (IPTV).

Dodatkowo, osoby z Ukrainy, które mieszkają w Polsce i mają dostęp do naszej oferty mogą oglądać kolejne programy – w zrozumiałym dla nich języku. Od 3.10 zwiększyliśmy bowiem liczbę kanałów w ofercie telewizyjnej w następujących pakietach:

Pakiet Optymalny i Orange Love Standard w technologii kablowej (IPTV ) wzbogaciły się o kanały:

CTV – DLA CIEBIE (kategoria – filmy i seriale; pozycja na dekoderze 258).
To emocjonująca telewizja dla kobiet. Najpopularniejsze ukraińskie seriale, filmy oraz programy rozrywkowe. Telewizja dostępna jest w polskiej oraz ukraińskiej wersji językowej.

CURRENT TIME TV (pozycja na dekoderze 784) – przekazuje on prawdziwe, niekontrolowane przez Kreml informacje. Zespół redakcyjny składa się z niezależnych dziennikarzy. Od wybuchu wojny, stworzono dodatkowe pasma z bieżącymi informacjami o wydarzeniach na Ukrainie, podawane w języku rosyjskim .

Pakiet Extra+  w technologii kablowej (IPTV), także zwiększył liczbę kanałów o CTV- DLA CIEBIE (pozycja na dekoderze 291). W Pakiecie Optimum + w technologii satelitarnej ( DTH) nową pozycję znajdziecie pod numerem 291: CTV – DLA CIEBIE

Więcej o pakietach telewizyjnych w Orange znajdziecie tutaj. Będziecie mogli obejrzeć i wybrać najlepszą dla siebie ofertę.

Udostępnij: Premiery Orange VOD i nowe kanały
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę

pablo_ck 20:38 05-10-2023
    Zazdroszczę tym co mają czas oglądać TV. Ja nie pamiętam kiedy oglądałem jakiś film w TV. Może kiedyś przyjdzie taki czas....do emerytury jeszcze 26 lat 😜

;

Nawigacja gratis w Orange na kartę (5)

Beata Giska

4 października 2023

Nawigacja gratis w Orange na kartę

W październikowej edycji nasi klienci prepaid mogą odebrać, jako cykliczny upominek, usługę Nawigacja Orange na 2 miesiące za darmo.

W ten sposób można mieć dostęp do aktualnych map polskich i europejskich, aktualizacji drogowych (remontów itp.), możliwości wyznaczania tras, a także z łatwością zaplanujecie podróż.

Aby skorzystać wystarczy wejść do aplikacji Mój Orange w zakładkę Dla Ciebie. Po wybraniu na banerze przycisku „Włącz” zostaniecie przekierowani do gotowego SMS-a z możliwością wysłania go pod numer 80999 i wtedy promocja zaczyna działać. Akcja trwa do 31 października. Regulamin dostępny pod linkiem.

O końcu promocji zostaniecie poinformowani 2 dni przed jej końcem. Nawigację Orange można wtedy przedłużyć za 12,99 zł/miesięcznie.

A jeśli jeszcze nie korzystacie z usług Orange na kartę – sprawdźcie, jak to zrobić i jak wiele można zyskać. Comiesięczny prezent to tylko jeden z wielu bonusów.

Udostępnij: Nawigacja gratis w Orange na kartę
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

Łukasz 09:46 04-10-2023
    Nie będę tego komentował...
    Piotrek 10:07 04-10-2023
    Jak nie Internet wykorzystywany na końcu po wszystkich innych pakietach to nikomu nie potrzebne usługi - jakość spada #1
    pablo_ck 20:40 05-10-2023
    Ciężko wszystkim dogodzić. Czasy są jakie są, wszystkie koszta rosną, chociaż ostatnio paliwo staniało 😜 Ale myślę że co raz ciężej uzyskasz zadowalający przychód z karciarzy.
    Martino 09:35 06-10-2023
    Super navka jest dobra, lepsza niż google czy yanosik
    emitelek 17:57 10-10-2023
    Jak wygląda krok po kroku aktywacja tej nawigacji? Mam apkę, tam kilka numerów. W telefonie mam jeden numer. Co będzie, jak aktywuję ją na innym numerze z apki??? :/