Bezpieczeństwo

Październik Europejskim Miesiącem Cyberbezpieczeństwa (0)

Michał Rosiak

2 października 2014

Październik Europejskim Miesiącem Cyberbezpieczeństwa

Wiecie, że w tym roku po raz trzeci obchodzimy oficjalny europejski Miesiąc Cyber-bezpieczeństwa (ECSM)? Wszystko zaczęło się w 2011, gdy ENISA (Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Sieci i Informacji) została poproszona o przygotowanie programu wspomagającego edukację nt. właśnie cyber-bezpieczeństwa. Rok później przeprowadzono projekt pilotażowy, a następnie regularne akcje w 27 uczestniczących krajach.

Więcej o samej akcji i związanych z nią zadaniach i imprezach przeczytacie tutaj. Działania Orange Polska oczywiście jak najbardziej  wpisują się w ideę ECSM, bezpieczeństwo IT jest dla nas jednym z kluczowych zagadnień i uważam, że mamy czym się w tej dziedzinie pochwalić, jak choćby lądującym już od jakiegoś czasu na sklepowych półkach i ladach kiosków Bezpiecznym Starterem (szczegóły tutaj).

A w ramach szerzenia świadomości bezpieczeństwa u internautów w każdym wieku – zastanawialiście się kiedyś, jak opowiadać o IT Sec dzieciom i czy w ogóle trzeba to robić? Nie ukrywam, że zainspirowały mnie do tego pytania ciekawe przemyślenia Chase’a Cunnighama opublikowane w serwise net-security.org. Z jednej strony nieco przewrotne, ale z drugiej… faktycznie, czym skorupka za bardzo młodu nasiąknie tym odpowiednio wcześnio zacznie trącić 🙂 Dlaczego by więc nie opowiadać już nawet 4-5 latkom o bezpieczeństwie w internecie używając najprostszych możliwych pojęć, dobra i zła, najlepiej używając doskonale im znanych analogii bajkowych? Przecież cyber-przestępca to nikt inny jak podejrzanie wyglądający facet z obrazka w książeczce, a trojany i wirusy mają wiele wspólnego z zarazkami, krążącymi po naszym ciele, czy też domowym brudem! Wystarczy odpowiednio bujna wyobraźnia, a świadomość zbudowana tak wcześnie spowoduje, że potem to nasza „ofiara” 🙂 będzie mogła uczyć innych, a potem może zapewni dopływ świeżej krwi do branży, w której mam przyjemność pracować.

No to co rodzice? Do roboty?

Udostępnij: Październik Europejskim Miesiącem Cyberbezpieczeństwa
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę

Muzyka

Kolejna edycja Orange Warsaw Festival 2015 przed nami (0)

Kasia Barys

1 października 2014

Kolejna edycja Orange Warsaw Festival 2015 przed nami

Ponad 30 wykonawców zagra podczas Orange Warsaw Festival 2015 w dniach 12-14 czerwca. To już ósma edycja, ale wciąż mamy kilka niespodzianek i potrafimy Was zaskoczyć. Nowości przygotowaliśmy także w tej edycji. Na przykład lokalizację. Tym razem będzie to Tor Wyścigów Konnych Służewiec. Nowe miejsce gwarantuje bardzo dobrą akustykę i da fanom muzyki poczucie prawdziwej festiwalowej atmosfery. Dodatkowo nie stwarza ograniczeń i barier między scenami oraz zaplanowanymi strefami. Tradycyjnie festiwal potrwa 3 dni. Koncerty po raz kolejny zabrzmią na dwóch scenach – Orange Stage i Warsaw Stage. Będzie także, tak jak ostatnio, okazja do zabawy w strefie Rochstar Crew. Miasteczko festiwalowe będzie jeszcze większe i zaoferuje Wam więcej atrakcji.

e2af175c061dab9ca684e7a8458ac5ea256

Nowością są także karnety Early Bird w promocyjnych cenach oraz karnety i bilety jednodniowe KIDS skierowane do najmłodszych festiwalowiczów w wieku 5-9 lat. Przedsprzedaż karnetów ruszy 8 października. Ceny zaczynają sie od kwoty 330 zł. Karnety w normalnych cenach będą dostępne w sprzedaży od 1 grudnia, natomiast bilety jednodniowe od 2 lutego 2015. Dla klientów Orange mamy zniżkę w wysokości 15%. Pamiętajcie o naszej festiwalowej stronie, gdzie znajdziecie wszelkie informacje i dokładny cennik www.orangewarsawfestival.pl

Udostępnij: Kolejna edycja Orange Warsaw Festival 2015 przed nami
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę

Darmowy Orange WiFi (0)

Aleksandra Wójcik

30 września 2014

Darmowy Orange WiFi

Trudno jest wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez dostępu do internetu. Fajnie jest, kiedy można korzystać z niego bezpłatnie. Właśnie tak działa Darmowe Orange WiFi, dostępne dla osób korzystających z abonamentowych usług telefonii komórkowej lub internetu mobilnego w Orange. Dostęp  zapewnia darmowa aplikacja na smartfony. Możecie ją ściągnąć ze sklepu Google Play. Aplikacja działa w systemie android, a w pozostałych systemach operacyjnych będzie dostępna wkrótce. Zasięg zapewnia 400 tys. punktów WIFI w całej Polsce.

02137e555c83f7e4b2f1628f94a9cb8677f

Udostępnij: Darmowy Orange WiFi
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę