;

Pomóż wolontariowi na hackathonie (0)

Monika Kulik

8 marca 2013

Pomóż wolontariowi na hackathonie

UWAGA: ZMIANA TERMINU HACKATHONU!

Znasz języki programowania, Joomle, WordPressa, Durpala i inne CMSy? Nudzisz się w weekend 18-19 maja? Przyjdź na hackathon podczas którego będziemy tworzyć narzędzia informatyczne, które pozwolą organizacjom wolontariackim i pozarządowym rozwijać, promować i tworzyć nowe e-projekty!

abd2b010c13236dcd2461837d25c684bdf5

Podczas dwudniowego maratonu programistycznego jego uczestnicy będą pracować nad m.in. promocyjną aplikację mobilną, multimedialną bibliotekę z systemem filtrowania treści, aplikacją do prowadzenia kursów online, bazą z systemem filtrowania treści,  aplikacją do mapowania i wieloma innymi! Chętni mogą też wykorzystać narzędzia, które stworzyli już wcześniej i dostosować je podczas hackathonu do potrzeb organizacji. Udział w imprezie oczywiście jest bezpłatny,  trzeba mieć swój laptop, ale zapewniamy catering i dobrą zabawę.
Hackaton dla e-wolontariatu organizuje Fundacja Orange razem z Fundacją Dobra Sieć. Warsztaty odbędą się w naszej siedzibie przy ul. Twardej 18 w Warszawie. Jak zgłosić swój udział? Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Udostępnij: Pomóż wolontariowi na hackathonie
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę

;

I liga z Orange Sport (0)

Bartosz Nowakowski

8 marca 2013

I liga z Orange Sport

Za oknem pogoda raczej na narty, a gdzie tu w piłkę kopać? Jednak terminarz napięty. Dwa tygodnie temu zaczęła Ekstraklasa, a teraz przyszedł czas na I ligę. Pogoda wręcz barowa, dlatego w zaciszu domowym, w kapciach i herbatce z cytrynką warto włączyć Orange Sport i popatrzeć czy na boiskach pojawi się czerwona piłka.

W samo sobotnie popołudnie na kanale Orange Sport możemy podziwiać obecnego lidera. Flota Świnoujście wybierze się na mecz do Grudziądza, aby podjąć miejscową Olimpię. Jak wiadomo mistrz jesieni chcę przekroczyć próg Ekstraklasy. Ale na te salony chętnie wkroczyłaby także Termalica, Cracovia, czy pierwszy klub Zbigniewa Bońka, Zawisza Bydgoszcz.

Do tego wszystkiego odzywa się jeszcze Miedź Legnica, która na kanale Orange Sport w starciu z Bogdanką pojawi się za to w niedzielne popołudnie.

Eocje pierwszej kolejki rundy wiosennej zapowiadają się w śnieżnym zawrocie nader ciekawie. Miejmy nadzieję, że na boiskach zobaczymy mimo wszystko kawałek piłki nożnej zamiast jazdy figurowej.

Jakie emocje czekają nas w Orange Sport podczas tego weekendu. Zobaczcie tutaj.

Udostępnij: I liga z Orange Sport
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Widzieć wszystko w czasie rzeczywistym (0)

Michał Rosiak

7 marca 2013

Widzieć wszystko w czasie rzeczywistym

Wywiad z Ramonem Peypochem, wiceprezesem ds. Business Development McAfee Inc.

Jak firma McAfee zapatruje się na rozszerzenie współpracy z Orange Polska?
Orange Polska jest dla nas bez wątpienia strategicznym partnerem, nie tylko w skali Polski, ale również ze względu na to zlokalizowane u Was centra kompetencji w zakresie bezpieczeństwa teleinformatycznego dla całej grupy France Telecom. Rozmiar, z jakim dbacie o bezpieczeństwo, liczba osób, która się nim zajmuje – to naprawdę robi wrażenie. Możemy – i na pewno będziemy – współpracować nie tylko w zakresie marketingu i sprzedaży, ale również w dziedzinie badań i rozwoju. W tej kwestii prowadzimy w McAfee sporo badań i jestem pewien, że ich wyniki będą interesujące również dla Orange Polska.

Na początku ery internetu ludzie chcieli po prostu korzystać z sieci. Teraz – na szczęście – rośnie ich świadomość i w efekcie chcą też, by sieć, z której korzystają, była bezpieczna.
Świat, w którym żyjemy, jest pełen wzajemnych skomunikować w sposób jeszcze niedawno niewyobrażalny. To już nie tylko sprzęt – smartfony, laptopy, komputery stacjonarne – ale także aplikacje, np. media społecznościowe, to wszystko oplata nas olbrzymią siecią wzajemnych połączeń. Dotychczasowa koncepcja skomputeryzowanego przedsiębiorstwa, z odrębną siecią, wyłącznie dedykowanymi aplikacjami, praktycznie już nie istnieje. Teraz możemy raczej mówić o potrzebie zapewnienia, by te wszystkie elementy mogły komunikować się ze sobą i zasobami internetu w sposób bezpieczny. A by tak się działo, nie wystarczy zainstalować jednej „magicznej” aplikacji bezpieczeństwa. Możemy mówić wyłącznie o szerokiej grupie rozwiązań, ściśle ze sobą współpracujących, którymi trzeba objąć wiele odrębnych aspektów, składających się na bezpieczeństwo nowoczesnej korporacji, zarządzanych za pośrednictwem jednej, spójnej platformy.

Kontynuując wątek przeszłości – kiedyś wystarczał nam antywirus, a teraz?
Teraz trzeba mówić o komplementarnym rozwiązaniu, łączącym w sobie  bezpieczeństwo na poziomie sieci – dostarczanie internetu „wyczyszczonego z zagrożeń” – ochronę antyspamową, firewalle, zarządzanie tożsamością, filtrowanie treści, wykrywanie ataków, itd. Najważniejsze jest jednak, by te wszystkie tak teoretycznie odrębne byty okiełznać i korelując zbierane z nich informacji w czasie rzeczywistym, mieć faktyczną kontrolę nad bezpieczeństwem w firmie.

A jak widzi Pan przyszłość bezpieczeństwa w internetowym świecie? Wygramy tę wojnę?
Źli ludzie nie odpoczywają, ciągle wymyślają nowe rozwiązania i tym samym zmuszają specjalistów od bezpieczeństwa do ciągłej pracy, byśmy niezmiennie byli przynajmniej o krok do przodu. Bezpieczeństwo to ciągły proces, wciąż musisz mieć świadomość gdzie zacząłeś, w jakim miejscu jesteś i dokąd chcesz dotrzeć. Jeśli masz na bieżąco dostęp do niezbędnych w tym celu informacji, potrafisz je przeanalizować i na bieżąco zareagować na nawet potencjalne zagrożenia, przestępcy wciąż będą o krok za Tobą.

Udostępnij: Widzieć wszystko w czasie rzeczywistym
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę