Premiera nowych iPhone’ów 15

Beata Giska Beata Giska
13 września 2023
Premiera nowych iPhone’ów 15

Jak każdego roku o tej porze świat wstrzymał na chwilę oddech i … pojawiły się najnowsze iPhone’y 15, smartwatche i słuchawki od amerykańskiego giganta. Co wiemy o nowościach i kiedy pojawią się w Orange?

Rodzina iPhone`ów 15 poszła w klasyczny design, znany od lat wiernym użytkownikom. Wciąż głównymi atutami będą: procesor (szybszy niż dotychczas, z mniejszym zużycie energii - nawet o 35%), wytrzymała bateria , aparat fotograficzny i oczywiście logo z jabłkiem. Nowe smartfony wystąpią w bogatej gamie kolorystycznej - od tradycyjnych odcieni po pastele. Fanów ucieszy także tytanowa obudowa.

Zmian względem poprzedniego modelu jest też sporo, a największa dotyczy portu ładowania. Zniknie charakterystyczne wejście Lightning. Zastąpiono je popularnym, w urządzeniach konkurencyjnych firm, złączem USB-C. Poprawiono też aparaty - dodając im m.in. soczewki peryskopowe. Obiektyw główny w modelach 15 otrzymał sensor o rozdzielczości 48 MP (ze światłem f/1.6), który zastąpił jednostkę 12 MP. W ten sposób będzie jeszcze łatwiej fotografować nawet w trudnych warunkach atmosferycznych czy oświetleniowych, a także robić spore zbliżenia.

Światowa przedsprzedaż planowana jest na 15 września. Chcemy ruszyć tego samego dnia - wszystko jednak zależy od dostaw od producenta. Zamawiając iPhone'a 15 wcześniej będziecie go mieli go u siebie już w pierwszym dniu sprzedaży regularnej, czyli 22 września.

Wśród nowości, zaprezentowanych wczoraj pojawiły się także zegarki Apple Watch Series 9 / Ultra 2 / SE (2nd gen) i słuchawki AirPods Pro (2nd generation; USB-C). W tych pierwszych jest sporo zmian m.in. nowy procesor, obsługa gestów i ulepszony wyświetlacz. Słuchawki nadal będą tymi z najwyższej półki.

Większość urządzeń Apple dostępnych na rynku, dostaniecie w naszym sklepie online – w atrakcyjnych cenach.

Przy okazji przypominam, że premiera iPhone`a 15 to dobry moment by kupić… iPhone'a 14. Mamy go teraz taniej, czyszcząc półki magazynu pod nowości. Zaglądajcie na stronę, warto. Możecie go też wygrać go w konkursie w aplikacji Mój Orange. Tutaj mamy dla Was modele iPhone’ów 14 512 GB Midnight.

Karta Praw Dziecka w Biznesie – podpisujemy

Monika Kulik Monika Kulik
12 września 2023
Karta Praw Dziecka w Biznesie – podpisujemy

Pierwsze firmy podpiszą 20 września Kartę Praw Dziecka w Biznesie. My też. I zapraszamy innych do przyłączania się.

Karta Praw Dziecka w Biznesie to inicjatywa przygotowana przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu (FOB) we współpracy z firmami i organizacjami społecznymi. Ma ona inspirować i mobilizować przedsiębiorstwa do konkretnych działań na rzecz ochrony praw dzieci w całym łańcuchu wartości. Zachęca też firmy do realnego uwzględnienia praw człowieka i praw dziecka w swoich łańcuchach dostaw, obszarach pracowniczych, produktach, usługach, komunikacji marketingowej czy działalności społecznej

Karta, ogłoszona 17 lipca tego roku, już spotkała się z dużym zainteresowaniem środowiska biznesowego i społecznego. Wpisała się też w publiczny dialog na temat ochrony dzieci w Polsce. W grupie roboczej w ramach programu Partnerstwa FOB pracujemy nad kwestionariuszem, który dotyczy takich spraw, jak samoocena firm, dobre praktyki i zachęcanie innych do zaangażowania. Do dzisiaj naszą inicjatywę poparły już : Instytut Praw Dziecka im. Janusza Korczaka, Konfederacja Lewiatan, Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę,  Polski Instytut Praw Człowieka i Biznesu, UNICEF, Komitet Ochrony Praw Dziecka, Fundacja diversityPL, Francusko-Polska Izba Gospodarcza (CCIFP) i Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP).

Co oznacza podpisanie Karty dla firm

Najprościej rzecz ujmując Karta to deklaracja, że biznes uznaje prawa dziecka za wartość, którą ma obowiązek chronić i że chce robić to razem z organizacjami społecznymi i instytucjami publicznymi. Firmy, które ją podpisują, deklarują tym samym, że będą respektować i propagować prawa dziecka w całym łańcuchu wartości. Oznacza to działania w obszarze pracowniczym - wobec pracujących rodziców i ich dzieci, ale także standardy zatrudniania młodych ludzi, płatne praktyki, programy przysposobienia do zawodu, czy działania edukacyjne związane z rynkiem pracy.

Kolejny obszar wiąże się z dziećmi jako użytkownikami produktów, usług i odbiorcami przekazów marketingowych. Również tu mają one przecież swoje prawa. I musimy dbać o to, aby nasze produkty i usługi były przystosowane do potrzeb dzieci i bezpieczne dla nich. Chodzi także o standardy wykorzystania wizerunku dziecka w materiałach marketingowych i komunikacyjnych oraz o odpowiedzialną sprzedaż.

I wreszcie, last but not least, obszar relacji z naszymi partnerami biznesowymi i społecznymi.  To z jednej strony wymagania dla dostawców, aby respektowali prawa dzieci, a z drugiej –sposób takiego kształtowania polityki społecznej i sponsoringowej, aby współpracować tylko z instytucjami i organizacjami społecznymi, które o te prawa na co dzień dbają.

Jak przełożyć deklarację na praktykę

Karta Praw Dziecka w biznesie motywuje firmy do całościowego spojrzenia na prawa dziecka. Chodzi o to, by ten temat traktować kompleksowo i szczerze odpowiadać sobie na pytanie, co już robimy, a co wymaga jeszcze uzupełnienia. Dzięki naszemu kwestionariuszowi samooceny każda firma może przyjrzeć się swoim działaniom na rzecz praw dziecka oraz ocenić swoje mocne i słabe strony. Od tych firm, które już stosują sprawdzone rozwiązania i chcą podzielić się z innymi swoim doświadczeniem, zbieramy też dobre praktyki.

Uroczyste podpisanie Karty odbędzie się 20 września w Domu Innowacji Społecznych “Marzyciele i Rzemieślnicy” przy ul. Brackiej 25 w Warszawie w godzinach 13:00-16:30. Zapraszamy! Więcej informacji na stronie odpowiedzialnybiznes.pl/prawadziecka.

Gorąco zachęcam wszystkie firmy, aby zapoznały się z Kartą i zadeklarowały realizację jej postanowień. Warto też przejść przez kwestionariusz i podzielić się dobrymi praktykami. Niech będzie nas jak najwięcej!

ręka dziecka rysująca domek na ekranie komputera