Bezpiecze艅stwo

Micha艂 Rosiak Micha艂 Rosiak
28 sierpnia 2014
Przetestuj podejrzany plik

Dzisiaj bardzo kr贸tko (bo tak naprawd臋, to jestem na kr贸tkim urlopie, ale ciiii... :) ), ale temat jak najbardziej na czasie i wa偶ny. Je艣li powiecie, 偶e ju偶 o nim pisa艂em, to... b臋dziecie mieli racj臋. Ale (w ko艅cu zawsze jest jakie艣 ale):

• dawno temu
  • takie rzeczy warto przypomina膰
  • nie ka偶dy m贸g艂 widzie膰
  • nad 艣wiadomo艣ci膮 bezpiecze艅stwa internaut贸w trzeba pracowa膰 do upad艂ego

Jak wielokrotnie mogli艣cie przeczyta膰, nie tylko u nas, ale i w mediach mainstreamowych, ostatnio konikiem cyber-przest臋pc贸w s膮 maile z za艂膮cznikami sugeruj膮cymi faktury za us艂ugi telekomunikacyjne. Oczywi艣cie niech Was r臋ka Boska broni to to otwiera膰, je艣li nie macie stuprocentowej pewno艣ci, 偶e to prawdziwe. A co, je艣li macie dajmy na to 70-procentow膮? Wtedy na pomoc przychodzi serwis Virus Total, na kt贸ry mo偶ecie wej艣膰, klikaj膮c tutaj.

Mo偶ecie tam za艂adowa膰 dowolny plik, kt贸ry podejrzewacie o z艂e zamiary ;), kt贸rego wielko艣膰 nie przekracza 64MB, wi臋c ca艂kiem sporo. Nast臋pnie zostanie on przeskanowany przez ponad 40 r贸偶nych silnik贸w antywirusowych. A potem - c贸偶, je艣li problem wykryje jeden-dwa, to jeszcze mo偶e by膰 false positive, ale je艣li wi臋cej - nie rusza艂bym tego pliku...

Aha, no i pami臋tajcie, 偶e niekt贸re programy do poczty maj膮 opcj臋 podgl膮du po jednokrotnym klikni臋ciu na za艂膮cznik - je艣li trafimy np. na "zapluskwiony" pdf, czy plik Office'a, podgl膮d wystarczy, by pa艣膰 ofiar膮. Uwa偶ajcie.

Zagrajcie z Boskimi na www.domboskich.pl

Kasia Barys Kasia Barys
27 sierpnia 2014
Zagrajcie z Boskimi na www.domboskich.pl

Zapraszam Was do internetowej gry, pe艂nej zr贸偶nicowanych wyzwa艅 z udzia艂em Ma艂gorzaty Ko偶uchowskiej, 聽Macieja Musia艂a i Adama Zdr贸jkowskiego. Gra b臋dzie dost臋pna od dzisiaj do 16 wrze艣nia. To druga edycja zabawy na www.domboskich.pl, kt贸ra otwarta jest dla wszystkich internaut贸w, nie tylko klient贸w Orange. Ka偶dy, kto zdecyduje si臋 poda膰 gospodarzowi domu, Natalii Boskiej, sw贸j numer telefonu, mo偶e spodziewa膰 si臋, 偶e zadzwoni do niego jeden z cz艂onk贸w rodziny Boskich z zadaniem do wype艂nienia. B臋d膮 to zr贸偶nicowane gry zr臋czno艣ciowe i logiczne.

Na uczestnik贸w zabawy czekaj膮 atrakcyjne nagrody 鈥 m.in. kody umo偶liwiaj膮ce ogl膮danie film贸w na 偶膮danie na platformie Telewizja Tu i Tam, bilety do Multikina, bestsellerowe audiobooki 鈥濻yn鈥 Jo Nesbo, Nawigacja Orange, smartwatche Samsung Gear Fit oraz Gear 2 Neo, smartwatche Sony i opaski Sony SmartBand czy iPhone5s. Klienci Orange b臋d膮 mogli dodatkowo odebra膰 10 GB dodatkowej przestrzeni w Orange Cloud :)

ps

Mieli艣my ma艂y b艂膮d zwi膮zany ze zwrotnym SMSem, kt贸ry przychodzi艂, natomiast zapewniamy, 偶e wszystkie zg艂oszenia sms z艂o偶one przedwczoraj i wczoraj zosta艂y przyj臋te i dodatkowy pakiet 10 GB zostanie aktywowany wszystkim uprawnionym osobom, tak jak zosta艂o to opisane w Regulamin promocji 鈥濷range Cloud w Domu Boskich"

Kube艂 zimnej wody na rzecznika

Aleksandra W贸jcik Aleksandra W贸jcik
26 sierpnia 2014
Kube艂 zimnej wody na rzecznika

Orange Polska zosta艂 wytypowany przez Virgin Mobile i rzecznika firmy Samsung Olafa Krynickiego do Ice Bucket Challenge. Istot膮 akcji jest pomaganie osobom chorym na ALS, czyli stwardnienie zanikowe boczne. Przy okazji jest du偶o 艣miechu i zabawy. Ca艂e przedsi臋wzi臋cie polega na wykonaniu nieskomplikowanego zadania; wystarczy wyla膰 na siebie wiadro lodowatej wody. Ci, kt贸rzy to zrobi膮, nominuj膮 trzy kolejne osoby, kt贸re na wykonanie go maj膮 24 godziny. Wojtek przyj膮艂 wyzwanie oraz wp艂aci艂 pieni膮dze na konto fundacji Dignitas Dolentium: 61 1240 4432 1111 0000 4721 0358. Obejrzyjcie film jak woda la艂a si臋 na niego z r贸偶nych stron i kogo Wojtek nominowa艂. Ka偶dy z Was mo偶e przy艂aczy膰 si臋 do akcji i wp艂aci膰 pieniadze w wysoko艣ci jakiej chce i mo偶e. Tutaj liczy si臋 ka偶da pomoc.