Puchar Narodów Afryki 2013 (0)

Marek Wajda

Puchar Narodów Afryki 2013

Już jutro rozpoczyna się Puchar Narodów Afryki. Orange od lat jest głównym partnerem tego wydarzenia. W meczu inauguracyjnym, reprezentacja RPA, zmierzy się z Republiką Zielonego Przylądka.

Z okazji mistrzostw Orange wypuścił specjalny klip, opowiadający historię trzech członków rodziny z różnych pokoleń, którzy wybierają się w podróż, by wspierać swoją reprezentację. Jakie przygody przeżyli zobaczcie sami

Do faworytów tych mistrzostw zalicza się standardowo Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghanę, Nigerię i RPA. Ale futbol afrykański rządzi się swoimi prawami i w ub. roku zwyciężyła Zambia, która tym razem ledwo zakwalifikowała się do turnieju pokonując w karnych Ugandę. Kamerun odpadł pokonany przez Wyspy Zielonego Przylądka, które dzięki temu zwycięstwu po raz pierwszy zakwalifikowały się do finałów. W finałach nie zobaczymy również Egiptu, który do tej pory zdobył najwięcej razy Puchar.Jeśli chcecie być na bieżąco pobierzcie specjalną aplikację przygotowaną przez Orange dostępną na iOS i Androida.

Mecze będzie można zobaczyć w Eurosporcie, a na naszym blogu po rundzie grupowej urządzimy zabawę w typowanie 😉
Tak swoją drogą, jakie są Wasze typy? Zambia obroni mistrzostwo, czy WKS przełamie w końcu fatum? A może typujecie inną drużynę? Ja stawiam na Ghanę, z jednej strony grają siłowy futbol, ale z drugiej strony potrafią czarowac na boisku.

Udostępnij: Puchar Narodów Afryki 2013
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę

Innowacje

Zbieramy promienie słoneczne, czyli o OZE słów kilka (0)

Marta Cieślak-Krajewska

18 stycznia 2013

Zbieramy promienie słoneczne, czyli o OZE słów kilka

Witajcie,

Jakiś czas temu pisałam o zaangażowaniu Orange w rozwój energetyki z odnawialnych źródeł energii (OZE). Dzisiaj możemy już mówić pierwszych efektach – na początku roku na dachu budynku Orange Labs na Mokotowie zamontowaliśmy cztery mikroinstalacje paneli fotowoltaicznych. Chociaż na razie słońca jak na lekarstwo, panele już działają.

To na razie pilotaż – chcemy sprawdzić, czy odnawialne źródła energii sprawdzą się w polskim klimacie przy zasilaniu urządzeń sieciowych w laboratoriach Orange Labs. Mikroinstalacje mają podobną moc, ale różnią się technologią produkcji i parametrami, wykorzystują też inny osprzęt. Kolejnym krokiem będzie instalacja turbiny wiatrowej. Dzięki instalacji różnych OZE w jednym miejscu porównamy wydajność instalacji przy zasilaniu urządzeń telekomunikacyjnych, a także przekonamy się, które z zastosowanych OZE jest lepiej sprawdza się w określonych warunkach pogodowych.

(Na marginesie, wiedzieliście, że w Polsce jest ok 1500 godzin słonecznych w ciągu roku? Wyprzedzają nas kraje o gorącym klimacie- m.in. Włochy, Hiszpania, za nami są m.in. Niemcy, Wielka Brytania i kraje skandynawskie).

Niebagatelna jest też kwestia finansowa – dzięki wykorzystaniu instalacji OZE sprawdzimy, jakie oszczędności przynosi wytwarzanie zielonej energii.

Zdjęciu w miniaturze wpisu przedstawia panele na dachu naszego budynku na Mokotowie. Ciekawe, jak zmieni się krajobraz miasta za parę lat, jeśli OZE wejdą do powszechnego użytku?:)

Udostępnij: Zbieramy promienie słoneczne, czyli o OZE słów kilka
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Darmowy numer bez ograniczeń (0)

Wojtek Jabczyński

Darmowy numer bez ograniczeń

Takie news`y lubię przekazywać najbardziej. Od poniedziałku w łatwy sposób zaoszczędzicie, bo damy Wam możliwość darmowych połączeń z jednym wybranym numerem z dowolnej sieci komórkowej i stacjonarnej w Polsce. Usługa będzie dostępna dla klientów taryf: Orange One, Orange POP i Nowe Orange GO. Co więcej jej aktywacja będzie bezpłatna i wystarczy wysłać SMS-em numer bliskiej osoby pod bezpłatny numer 100. Aby skorzystać nie trzeba doładowywać konta określonymi nominałami. Po prostu będzie dla każdego i wystarczy posiadanie aktywnych połączeń wychodzących. Korzystanie z darmowego numeru dostaniecie na zawsze, a dodatkowo raz w roku będziecie mogli go zmienić bez żadnych opłat. Ważna uwaga – oferty nie połączycie z promocją „Rok ważności konta”. Wiem, że nie jesteśmy pierwsi na rynku z taką usługą, ale moim zdaniem nasza jest zdecydowanie atrakcyjniejsza niż u konkurencji. Zresztą sami będziecie mogli w poniedziałek porównać, kiedy opublikujemy regulamin.

394200e866aac463694cbbd53e403110c04

Udostępnij: Darmowy numer bez ograniczeń
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę