Gaming

Raytracing w grach na smartfonie (1)

Bartosz Graczyk

6 marca 2023

Raytracing w grach na smartfonie

Raytracing to technologia, która podnosi jakość graficzną i stała się popularna wraz z wejściem kart graficznych RTX. Dzięki niej odbicia światła są hiperrealistyczne. To jednak „zasobożerny” proces i nawet konsole obecnej generacji miewają trudności z utrzymanie stabilnego klatkarzu. Mimo to technologia zawitała też na smartfony. Jak sobie radzi i w co zagramy?

Żeby dokładnie zrozumieć, raytracing to sposób renderowania grafiki 3D polegająca na śledzeniu promieni świetlnych. Światło jest emitowane od źródła w kierunku kamery. Następnie promienie odbijają się od powierzchni obiektów w scenie i ponownie docierają do odbiorcy, gdzie są rejestrowane jako punkty na obrazie.

Raytracing jest jedną z najbardziej realistycznych technik renderowania, ponieważ uwzględnia dokładne zachowanie światła i cieni w scenie. Dzięki temu jest stosowany w projektowaniu gier komputerowych, produkcji filmów animowanych, a nawet w architekturze.

Wielka moc, wielka odpowiedzialność

Jak to mawiał wujek Ben, z wielką mocą łączy się wielka odpowiedzialność. W tym przypadku jest nią pochłanianie ogromnej ilości mocy karty graficznej. Zastosowanie raytracingu umożliwia tworzenie najbardziej realistycznych obrazów i animacji z większą ilością detali oraz dokładniejszym oświetleniem. Ze względu na dużą ilość obliczeń potrzebnych do generowania każdej klatki, technologia jest bardziej wymagająca obliczeniowo i czasochłonna niż np. renderowanie rastrowe.

Gracze mają zatem mocno pod górkę. W trakcie gry, wszelkie obliczenia komputer wykonuje w czasie rzeczywistym. Mimo to faktu, granie na urządzeniu mobilnym z wykorzystaniem techniki Raytracingu jest już możliwe.

Smartfony w Orange obsługujące raytracing

Do obsługi Raytracingu w grach mobilnych potrzebny jest nowoczesny chip, a tak się składa, że zarówno Qualcomm jak i MediaTek od dłuższego czasu produkują podzespoły spełniające jego wymogi. Mało tego, producenci procesorów pracują z największymi deweloperami gier mobilnych w celu wprowadzenia innowacji do świata mobilnego gamingu. Jednym z najnowszych smartfonów, który umożliwia grę z użyciem raytracingu jest Samsung Galaxy S23/S23+/S23 Ultra, dostępny w Orange. Zagrasz również na nowym Xiaomi 13 5G/Xiaomi 13 Pro 5G.

Warto zaznaczyć, że jak na razie jest to rozrywka przeznaczona dla użytkowników smartfonów z systemem Android. W świecie gamingu nie słychać pogłosek o implementacji raytracingu na urządzenia Apple.

W jakie gry warto zagrać?

Ze względu na wczesny etap rozwoju technologii na urządzeniach mobilnych, lista dostępnych gier jest krótka. Ze znanych marek na ten moment zagramy np. w mobilną odsłonę WarThunder Edge. W tej produkcji bierzesz udział w bitwach historycznych machin wojennych. Zmierzysz się z innymi graczami w potyczkach multiplayer i przekonasz się czy jesteś dobrym dowódcą pojazdów bojowych. Gra oferuje wiele trybów rozgrywki, w tym walki pojedyncze i drużynowe, tryb kampanii oraz specjalne wydarzenia i turnieje.

Udostępnij: Raytracing w grach na smartfonie
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

pablo_ck 20:27 06-03-2023
    Bo Apple jest dla ludzi poważnych i dojrzałych 😛🤪😜 Dla nich liczy się prestiż i jakość wykonania. A Samsung i Xioami jest dla dzieciaków 😛🤪😜 Oczywiście żartuje, ale.....nie pogardziłbym ani Samsungiem S23 Ultra, ani Xioami 13 Pro. A iPhone.....ma swoje plusy i minusy 😜 Chociaż te pierwsze chyba przeważają.

;

Serwisant 24 – pomoc fachowców w abonamencie (2)

Beata Giska

Serwisant 24 – pomoc fachowców w abonamencie

Zdarzyło Ci się kiedyś, że nagle w gniazdku nie było prądu albo zrobiło się zimno, bo przestał grzać piec gazowy? A może laptop odmówił współpracy w najważniejszym momencie, telewizor zepsuł się w trakcie ulubionego filmu lub lodówka przestała chłodzić?

Z pomocą przychodzi Serwisant 24. To nowa usługa, obejmująca pomoc fachowców – oferowana klientom Orange, którzy mają ofertę na abonament.

Jak to działa i w czym możemy Ci pomóc?

Wystarczy zadzwonić pod całodobowy numer centrum pomocy, opisać awarię, pozwolić Orange zająć się tym za nas i czekać spokojnie na przyjazd fachowca.

Dzięki usłudze Serwisant 24 można skorzystać z usług 8 specjalizacji:

• elektryka (w razie awarii wewnętrznej instalacji elektrycznej);
  • hydraulika (przy problemach instalacji: wodnej, kanalizacyjnej, centralnego ogrzewania);
  • ślusarza (w razie blokady drzwi zewnętrznych; usługa świadczona w formie refundacji kosztów);
  • szklarza (na wypadek uszkodzenia szyb w oknach lub drzwiach zewnętrznych);
  • technika urządzeń grzewczych i gazowych (przy awarii wewnętrznej instalacji gazowej lub awarii urządzenia grzewczego i gazowego);
  • technika urządzeń klimatyzacyjnych (w razie awarii instalacji klimatyzacyjnej);
  • serwisanta RTV/AGD;
  • informatyka (awaria sprzętu PC lub oprogramowania)

Oferujemy również: całodobową infolinię, dzięki której zyskasz dostęp do sprawdzonych fachowców na terenie całego kraju i pomoc w przypadku nieoczekiwanych awarii. W godzinę zostanie umówiony termin wizyty, który możesz ustalić w dogodnym dla siebie czasie.

Kiedy możesz skorzystać z usługi Serwisant 24?

Z usług naszego serwisanta możesz skorzystać 3 razy w trakcie 12 miesięcy trwania umowy z Orange. Pokryjemy koszty każdej z nich do kwoty maksymalnie 1500 zł, w tym: koszty dojazdu specjalisty, diagnozy, robocizny oraz części lub materiałów użytych do naprawy.

Jeśli serwisant nie przyjechał w ustalonym czasie, możesz zorganizować naprawę we własnym zakresie. Orange zwróci Ci pieniądze na podstawie imiennych rachunków/faktur (do wysokości kosztów, nie wyższych niż przysługujący limit).

Usługę Serwisant 24 mogą aktywować nowi użytkownicy lub przedłużający umowę Orange Love lub na abonament komórkowy. Koszt miesięczny usługi to tylko 15 zł. Umowa lojalnościowa jest na 24 miesiące.

Zamów fachowca i uratuj domowy sprzęt! Szczegóły oferty znajdziesz w regulaminie.

Udostępnij: Serwisant 24 – pomoc fachowców w abonamencie
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

pablo_ck 20:21 06-03-2023
    Ciekawe tylko czy "diabeł" nie tkwi w szczegółach 😜
      jolmiek44 09:15 22-07-2023
      Jak jesteś ciekawy, to najpierw sprawdź, a nie oceniaj. I napisz prawdę jak jest. Bo w domysłach czai się diabeł. Pozdrawiam

Inne

Lajkonik i żurawie w biurach Orange (1)

Wojtek Jabczyński

6 marca 2023

Lajkonik i żurawie w biurach Orange

W ostatnich 4 latach ponad 8 tys. pracowników z 15 miast przeprowadziło się lub korzysta nowych biur. Zadbaliśmy w nich o komfort i możliwość pracy hybrydowej. Biura mieszcząc się w budynkach, które zbudowano z większą troską o środowisko.

Wszystkie obiekty mają podobny standard wykończenia. Chodzi zarówno o strefy pracy, jak i relaksu. Każde jest unikatowe i nawiązuje do lokalnych skojarzeń. W Łodzi do słynnej „Filmówki”, w Krakowie do Lajkonika i smoka, w Toruniu jest kosmicznie dzięki Kopernikowi, a w Olsztynie doceniliśmy piękno mazurskich jezior.

Biuro w Olsztynie

Przyjazne i hybrydowe

Najważniejsze celem było to, aby biura była maksymalnie przyjazne i funkcjonalne. Dostosowaliśmy je do hybrydowego modelu pracy i postępującej cyfryzacji. Nie ma dyrektorskich gabinetów i indywidualnych biurek, których jest mniej niż pracowników. Dlatego rezerwacja na dany dzień odbywa się przez aplikację. Takie rozwiązania pomogły efektywnie wykorzystać powierzchnię i obniżyć koszty. Klasyczne upieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu.

Biuro w Szczecinie

Bardziej „zielone” budynki

Ważnym aspektem, który wzięliśmy pod uwagę, były kwestie ekologiczne w duchu #OrangeGoesGreen. Biura mieszczą się w budynkach, które są bardziej przyjazne środowisku. Zbudowane z ekologicznych materiałów i wykorzystujące energooszczędne rozwiązania.

Biuro w Szczecinie

We wszystkich lokalizacjach działają Rady Miasteczek Orange, złożone z przedstawicieli różnych działów Orange, które są w danym mieście. Ich zadaniem jest aktywizacja pracowników. Chodzi m.in. o wspólne działania społeczne czy promowanie aktywnego trybu życia.

Biuro w Gdańsku

W całej Polsce

Biura w nowym modelu działają w: Łodzi, Bydgoszczy, Toruniu, Wrocławiu, Radomiu, Olsztynie, Gdańsku, Szczecinie, Katowicach, Krakowie, Poznaniu, Opolu, Bielsko-Białej, Lublinie i Warszawie.

Miasteczko Orange w Warszawie

Oprócz dużych biur udostępniliśmy – w szczególności dla naszych służb technicznych – 24 obiekty w mniejszych miastach. Są tak rozlokowane, aby pracownicy techniczni mogli w jak najkrótszym czasie zareagować na usterki. Przestrzeń składa się z powierzchni biurowej, strefy warsztatowej, magazynu i garaży na specjalistyczne samochody.

Biuro we Wrocławiu

Udostępnij: Lajkonik i żurawie w biurach Orange
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę