;

Roman Paszke znów żegluje (0)

Roman Paszke znów żegluje

Nie zawsze sprzyja nam szczęsnie, nie wszystko udaje się od razu. Już dwukrotnie przekonał się o tym Roman Paszke próbując samotnie opłynąć glob i dodatkowo pobić rekord trasy. W stakich sytuacjach siła woli, upór – bądź ich brak decyduje o tym czy dajemy sobie spokój, czy mówimy o nie, tak się to nie skończy. Na szczęćie kapitan Paszke – czy jak sam mówi – po prostu Roman, jeszcze raz podjął rękawicę i wypłynął wczoraj z Las Palmas.

Jak już wcześniej pisałem, kapitan  z pokładu katamaranu Gemini 3 będzie opisywał rejs na specjalnym blogu na naszej platformie. Będziecie tu mogli na bieżąco śledzić jego przebieg i bezpośrednio od Romana Paszke dowiadywać się z jakimi przygodami musiał się zmagać. Ja trzymam kciuki by teraz sprzyjało mu tylko szczęście.

Oczyiście jest też aspekt sportowy :o) Żeglarz chce pobić rekord świata w samotnej żegludze wokółziemskiej ze wschodu na zachód, bez zawijania do portów i bez pomocy z zewnątrz. By tego dokonać musi przepłynąć 40.000 kilometrów, czyli 21.600 mil morskich w czasie krótszym niż 122 dni, 14 godzin, 3 minut i 49 sekund. Próba pobicia rekordu zostanie podjęta zgodnie z przepisami World Sailing Speed Record Council. Więcej przeczytacie o tym tutaj.

ff49f3ea037ab48bc1c66886fd31fa21b8b

Udostępnij: Roman Paszke znów żegluje
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

;

Wystartowałem – 18:14:07s UTC (0)

Roman Paszke

Wystartowałem – 18:14:07s UTC

Wiaterek zaczyna delikanie i powoli wypełniać grota Gemini 3. Z każdą godziną ma go być więcej, na razie wszystko pracuje bez zarzutu. Żagle, autopiloty, komunikacja…

Sporo statków wokół, ale to przecież ciągle blisko lądu. Najbliższe godziny to nieustanne czuwanie, maksymalnie 10-15 minut drzemki… Alarmy pobudkowe, także przygotowane. Nie mogę sobie pozwolić na dłuższy sen, nie pierwszej nocy. Zbyt wiele jednostek dookoła. Jutro już będzie luźniej.

Teraz najważniejsze, by żeglować jak najszybciej na południe, tam czekają na mnie stabilniejsze warunki i odpowiednio silny wiatr passatowy… a to jest to, co Gemini 3 lubi najbardziej 🙂

8f1d7aa04822d4de832f96435f7d1167959

Udostępnij: Wystartowałem – 18:14:07s UTC
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

Urządzenia

Aparat zamiast modemu, czemu nie? (0)

Wojtek Jabczyński

8 stycznia 2013

Aparat zamiast modemu, czemu nie?

Coraz częściej możecie znaleźć przydatne urządzenia, które sprzedajemy z ofertą zamiast telefonów, czy modemów. Dzieje się tak, bo część z Was nie potrzebuje nowych rzeczy, ale chętnie weźmie coś innego. Dlatego od dziś do ofert Orange Free Set i Nowy Business Everywhere z kompueterm dodajemy do wyboru Samsunga Galaxy Camera. Aparat ma na pokładzie Androida Jelly Bean i łączność 3G, ale jego podstawą zaletą pozostaje oczywiście możliwość wykonywania profesjonalnych zdjęć. Dane techniczne aparatu znajdziecie tutaj. Samsunga proponujemy od 1 zł w wyższych planach taryfowych i jest dostępny zarówno dla nowych klientów, jak i tych, którzy przedłużają umowy. Oferta z aparatem dostępna jest wyłącznie w salonach należących do Orange. Dodatkowo, również od dziś obniżamy ceny: HP Mini 210-3000, Samsung NC 110, Acer Aspire ONE 722 i iPad2 32 GB. Cenniki znajdziecie wkrótce na www.orange.pl

a35c1886ac2a85b6c28a53fe3cf5f1f7040 b88748030fe2acce0f911107c6d79e6d1ee

Udostępnij: Aparat zamiast modemu, czemu nie?
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę