Rozsądna decyzja regulatora (0)

Wojtek Jabczyński

Rozsądna decyzja regulatora

Patrząc przez ostatnie dni na to, co działo się wokół aukcji na częstotliwości, uważam że regulator podjął dobrą decyzję by ją anulować i zrobić drugie podejście. Wprawdzie nam najbardziej zależało na możliwie szybkim rozstrzygnięciu, ale paradoksalnie jednak jej przesuniecie o kilka miesięcy, powinno spowodować, że będzie mniej kontrowersji i pola do popisów dla prawników szukających haczyków, by opóźnić rozdysponowanie częstotliwości lub wręcz je zablokować. A przecież o to chyba chodzi niektórym operatorom, czego przykładem choćby wczorajsza PR-owa hucpa Polkomtela. Chociaż zdarzało mi się nie zgadzać z decyzjami UKE czy je krytykować, to tym razem uważam, że regulator wyszedł z tej trudnej sytuacji honorowo. Trzeba mieć odwagę by podjąć taką decyzję dla dobra całego rynku i powtórzyć żmudną procedurę. Czekamy teraz na ponowne ogłoszenie aukcji. Mam nadzieję, że tym razem odbędzie się ona już bez opóźnień i towarzyszących jej emocji.

c23a37eb7972a00cb864ffe49542b5dec47

Udostępnij: Rozsądna decyzja regulatora
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Pomagamy zabezpieczyć modem (0)

Wojtek Jabczyński

Pomagamy zabezpieczyć modem

Pod koniec ubiegłego tygodnia ostrzegaliśmy przed atakiem hakerów, którzy mogli przejmować kilka typów modemów. Dotyczyło to klientów wszystkich operatorów. W naszej ocenie zagrożenie było duże, dlatego od razu podjęliśmy decyzję, aby wdrożyć działania chroniące internautów korzystających z usług Orange Polska. Opisał je dokładnie serwis niebezpiecznik.pl. Rozpoczęliśmy też akcję informowania o zagrożeniu. Swoje dołożyły media. Dzięki temu wielu z Was zrobiło już samemu zmiany w modemach, które je chronią. Niestety, sporo osób dalej może mieć podatne na atak hakerów urządzenia i nawet nie zdawać sobie z tego sprawy. Dla nich przygotowaliśmy m.in. specjalny skaner oraz stronę z informacją, którą zobaczą na swoich komputerach wraz z dostępnym od razu dodatkowym narzędziem automatycznie naprawiającym modem. Warto z niego skorzystać, jeśli macie go podatnego na ataki! Zgodnie z prawem nie możemy ingerować w ustawienia urządzenia dostarczonego przez dostawcę. Dlatego sami musicie uruchomić skrypt, który zmienia adresy serwerów DNS, na poprawne adresy dostawcy usług internetowych, czyli Orange Polska. Blokuje zarazem zdalny dostęp z internetu do panelu administracyjnego urządzenia. Dzięki temu cyber-przestępcy nie będą w stanie przeprowadzić ponownie ataku. Narzędzie naprawcze jest dostępne tylko dla klientów Orange Polska. Oczywiście nasz zespół CERT stale monitoruje działania hakerów, eliminując kolejne potencjalne zagrożenia. Przy okazji, jeśli myślicie o zmianie modemów, zachęcam Was do skorzystania z Liveboxów, które mamy w ofercie i są zabezpieczone przed tego typu atakami.

b926726be95dd9d4caaf9bca34b7b79be58

Udostępnij: Pomagamy zabezpieczyć modem
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę

46 000 litrów krwi (0)

Jarosław Konczak

46 000 litrów krwi

Ponad 100 tysięcy osób oddało krew od 26 grudnia do 7 lutego. W tym czasie trwała akcja społeczna „Wielcy Sercem” . Jej efekty przekroczyły nasze oczekiwania. Centra krwiodawstwa pobrały w trakcie trwania kampanii ponad 46 000 litrów krwi. Do jej honorowego oddawania zachęcali Piotra Żyła wraz z  Sercem i Rozumem.

O tym już pisałem, że Serce zadeklarowało gotowość zmierzenia się z Piotrem Żyłą w skokach narciarskich, pod warunkiem że w sumie uda się zebrać od dawców 5000 litrów krwi i jej składników.  Ale aż takiego wyniku nikt się nie spodziewał. Słowo się rzekło – pojedynek się odbył. Wyjątkowy skok narciarski, można obejrzeć poniżej:

Na zakończenie akcji każdy może spróbować sił w skokach narciarskich i oddać swój honorowy skok na stronie http://wielcysercem.pl/dialog.html, wcielając się w postać Reni, Serca lub Rozumu.

A wszystkim, którzy wsparli akcję po prostu DZIĘKUJEMY!!!!

Udostępnij: 46 000 litrów krwi
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę