Stutysięcznik Combo (0)

Wojtek Jabczyński

16 marca 2012

Stutysięcznik Combo

Dwa dni temu pisałem o sukcesie Pantery, a dziś marketing mi doniósł, że tylko 10 miesięcy wystarczyło, by 100 tys. klientów zdecydowało się na ofertę Orange Combo. I muszę przyznać, że absolutnie mnie to nie zdziwiło. Każdy, kto potrafi liczyć i ma kilka naszych usług, może zaoszczędzić sporo kasy – nawet ponad 500 zł rocznie. Moim zdaniem takie pakiety mają rynkową przyszłość. Nie zdziwię się, jak nasi konkurenci będą powoli sterowali w tym kierunku. Przypomnę, że Orange Combo można stworzyć z dwóch, trzech lub czterech usług Orange: komórka, telefon domowy, Internet mobilny i stacjonarny. Oszczędności wynoszą odpowiednio 15, 30 lub 45 zł miesięcznie.

Udostępnij: Stutysięcznik Combo
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

;

Biorą sprawy nie tylko w swoje ręce (0)

Marcin Dąbrowski

16 marca 2012

Biorą sprawy nie tylko w swoje ręce

Mogłoby się wydawać, że rola bramkarzy ogranicza się do obrony strzałów, kierowaniu grą obronną i wprowadzaniu piłki do gry, a więc również rozpoczynaniu akcji ofensywnych zespołu. Są jednak golkeaperzy, którym taki zakres obowiązków nie wystarcza. Kiedy wczoraj Man City walczył do ostatnich sekund o zdobycie decydującej bramki, na pole karne zawędrował sam Joe Hart, znacznie wyższy i silniejszy fizycznie wygrał walkę o piłkę z obrońcą, oddał strzał głową i przyprawił kibiców swej drużyny o najdłuższą sekundę w ich życiu. Bramkarz Sportingu Rui Patricio zdołał odbić piłkę ręką, cały stadion wstrzymał oddech, gdy ta zmierzała w kierunku bramki, lecz ostatecznie minęła słupek po zewnętrznej stronie. Była to szósta minuta doliczonego czasu gry.

W finale zakończonego niedawno Pucharu Narodów Afryki o zwycięstwie decydowały rzuty karne. Pierwszych 9 strzałów było bezbłędnych, a do 10 podszedł bramkarz Zambii Mweene. Wykorzystał jedenastkę z wielkim spokojem, później obronił strzał Kolo Toure, przyczyniając się do triumfu Zambii nad Wybrzeżem Kości Słoniowej. Został wybrany najlepszym bramkarzem turnieju.

W styczniu tego roku bramkarz Evertonu Tim Howard zdobył bramkę po wybiciu piłki bezpośrednio z własnego pola karnego. Piłka odbiła się przed szesnastką Boltonu w taki sposób, że kompletnie zaskoczyła stojącego między słupkami Adama Bogdana. Podobnych, dość przypadkowych goli zdobytych przez bramkarzy, padło oczywiście znacznie więcej. Wśród nich jest pamiętny gol Kolumbijczyka Luisa Martineza, strzelony w meczu z Polską.

Piłka nożna zna jednak bramkarzy, którzy do siatki rywali trafiali bardzo często. Pamiętacie, co na boisku wyprawiał ekscentryczny Jose Louis Chilavert? Paragwajczyk wykonywał nie tylko rzuty karne, ale i rzuty wolne. W finałach Mistrzostw Świata w 1998 roku był pierwszym bramkarzem w historii, który oddał strzał z rzutu wolnego. Łącznie w swojej karierze zdobył 62 gole!

A jednak to nie Chilavert jest liderem na liście najskuteczniejszych bramkarzy wszechczasów. Według IFFHS (Międzynarodowej Federacji Historyków i Statystyków Futbolu) na pierwszym miejscu jest brazylijski golkeaper Sao Paulo Rogerio Ceni, do tej pory zdobywca – uwaga – 103 goli. Sto jego bramek możecie zobaczyć na poniższym filmiku.

Udostępnij: Biorą sprawy nie tylko w swoje ręce
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

Sieć