Też grałem w meczu z Serbami (0)

Bartosz Nowakowski

18 stycznia 2013

Też grałem w meczu z Serbami

Tydzień temu wydrukowałem sobie terminarz Mistrzostw Świata ręcznej. W kolorze! Dodatkowo, w kalendarzu na czerwono podkreśliłem dni, w których grają Polacy. Wyszło, że co drugi dzień wypada święto. I jeszcze na 15 minut przed każdym meczem przypomnienie w telefonie. Wczoraj w rozpisce Serbowie. Pierwszy mecz na stojąco.

Białoruś – mecz na przetarcie. Arabia Saudyjska – nasi więcej biegają na treningu. Słowenia… Wypadek przy pracy. Czas na Serbów. Wicemistrzowie Europy. Zadziory z nich. Twarde chłopy. „Będzie ciężko” – pomyślałem. Zaczęli. W obronie nie ma ruchu, ataki w żółwim tempie. „Ten klej z bocznej części butów zsunął się chyba Naszym na podeszwy i teraz tak ciężko człapią po boisku” – krzyczę do siebie przed telewizorem. Gdzie skuteczność?! – krzyczę dalej. Sąsiad chyba usłyszał. Dał znak w kaloryfer, że też ogląda. Wysyłam Mu sms’a – „Czuję w kościach, że wygrają”. Darko Stanic w bramce wyprawia jakieś cuda. Chociaż nasi rzucają albo w niego albo z siłą kategorii juniorskiej. Przegrywamy. Schodzimy na przerwę. Ja szukam wody, w gardle zaschło.

Zaczęli drugą połowę. Stoję przed telewizorem, ręce rozłożone, jakbym stał w strefie z chłopakami. Coś drgnęło. Chyba klej z podeszw domyli w czasie przerwy. Biegają. Ja też energiczniej chodzę przed telewizorem. Sąsiad ruchy wykonuje nie z mniejszą energią. Dogoniliśmy. Remis. Nasi kontrują! „Wichura” broni karne, Szmal też wyjmuje najważniejsze akcje. Ostatnie minuty. Pięknie! Gramy do końca w przewadze. Siedemnaście sekund do końca. Znowu te siedemnaście, jak wtedy z Norwegią. Wenta mówił dużo czasu, Biegler mówi, „rzucamy trzy sekundy przed końcem”. Czas biegnie. Dwie sekundy. „Rzucaj”! – wydzieram się. Robert na skrzydle. Rzucił. Trafił. Jak on to zmieścił? Mamy zwycięskie punkty. Sąsiad z emocji nie wytrzymał i wydarł się po ostatniej syrenie POLSKA!

Usiadłem spokojnie. Przeanalizowałem. Przecież to dopiero emocje w grupie, co będzie działo się w rundzie pucharowej? Na razie jeszcze mecz z Koreą.

Udostępnij: Też grałem w meczu z Serbami
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Film

Francuskie kino za darmo (0)

Ryszard Kamiński

18 stycznia 2013

Francuskie kino za darmo

Znacie MyFrenchFilmFestiwal? Przegląd popularyzuje młode kino francuskie, a jego repertuar można obejrzeć wyłącznie przez internet. W tym roku można zobaczyć 10 filmów fabularnych, 10 krótkometrażowych i 3 poza konkursem. Flmy dostępne są w 12 językach, w tym – po raz pierwszy – z polskimi napisami.

A czemu o tym piszę. Bo w naszej Telewizji Tu i Tam wszystkie możecie zobaczyć za darmo. Są dostępne w dwóch bezpłatnych pakietach, Hello i Fun,. Ten pierwszy nie tylko dla klientów Orange, ale wszystkich zainteresowanych. Możecie je obejrzeć na komputerze, smartfonie czy tablecie. Nadchodzi podobno zimny weekend, zachęcam.

Udostępnij: Francuskie kino za darmo
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę

Tajemnice Gemini 3 (0)

Redakcja Bloga

17 stycznia 2013

Tajemnice Gemini 3

Romana Paszke od lini startu dzieli już ponad 3000 mil morskich, które przebył  w ciągu 230 godzin. Czekamy na jego kolejną relację. A na razie zapraszamy na opowieść o osiągach, źródłach energii i innych tajemnicach Gemini 3. Przewodnikiem, który zna katamaran nie gorzej niż jego kapitan jest Adam Skomski, czyli człowiek odpowiedziny za całośc technicznych przygotowań Gemini 3 do rejsu.

Udostępnij: Tajemnice Gemini 3
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Gwiazda. wybierz ikonę