The Reds znika z LM? (0)

Jarosław Konczak

24 listopada 2009

The Reds znika z LM?

Nie chcę wracać do derbów Warszawy, bo stolica nie zasługuje na takie derby. Podobna kwestia dotyczy Krakowa oraz starcia Wisły i Cracovii w Sosnowcu. Aż się boję co będzie podczas jutrzejszych derbów Trójmiasta, bo oba kluby na razie prezentują się co najwyżej średnio.
Ale dziś nie o tym chciałem pisać ale o klubie, który pokazał jak wielki może być football. Liverpool, to jeden z najbardziej zasłużonych i utytułowanych klubów w historii europejskiej piłki. Wszyscy na świecie znają hymn z miasta Beatlesów You Will Never Walk Alone (oczywiście to hymn jeszcze innych klubów piłkarskich – pamiętacie jakich?). Wszyscy pamiętają niesamowity finał w Stambule i interwencje Dudka (to też dla mnie chyba najpiękniejszy mecz, który oglądałem trybun). A wspominam podopiecznych Beniteza dlatego, że dziś o ich losie w LM zadecyduje węgierski VSC Debreczyn, z którym The Reds zagra w Budapeszcie. A nawet jeśli wygra to i tak ich los zależy od Fiorentiny, która gra z pewnym awansu Olympique Lyon. To będzie głęboki upadek, tych, którzy do niedawna trzęśli LM, ale o kryzysie/upadku napisać będzie można dopiero jutro, bo już kiedyś do przerwy przegrywali 0:3…

Udostępnij: The Reds znika z LM?
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

Innowacje

Koniec tysiąclecia (0)

Tomasz Sulewski

23 listopada 2009

Koniec tysiąclecia

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak bardzo zmienił się w ciągu ostatnich kilkunastu lat otaczający nas świat i do czego to może prowadzić? Mnie takie pytania czasem męczą – najczęściej wtedy, gdy próbuję sobie przypomnieć, jak to było żyć bez komórki i internetu.

Jesli Was też to nurtuje, to mam dobrą wiadomość – na półki księgarni trafił przed kilkoma dniami „Koniec tysiąclecia” Manuela Castellsa, hiszpańskiego socjologa, nie bez kozery uznawanego za jednego z najważniejszych badaczy „społeczeństwa sieci”. Mecenasem wydania książki, która jest ostatnim tomem trylogii „Wiek informacji„, jest Orange.

Przyznam, że książka – jak to bywa z naukowymi publikacjami – chwilami jest ciężka do czytania. Ale warto przebić się przez mniej zajmujące fragmenty, bo całość to porządna dawka ciekawej wiedzy o współczesnym świecie. I nawet, jeśli nie ze wszystkimi opiniami tam zawartymi zgadzam się osobiście, to – szczerze mówiąc – otworzyła mi oczy na różne procesy.

Jeśli kogoś z Was bardziej interesuje  dotychczasowy dorobek Manuela Castellsa, to zapraszam na stronę Castells w Polsce. Znajdziecie tam sporo przydatnych informacji – i o samym autorze, i o jego twórczości.

A na koniec zapowiadany konkurs: pierwsze pięć osób, które poda tytuł innej książki Manuela Castellsa, dostanie od nas w prezencie egemplarz „Końca tysiąclecia”. Dwie uwagi – nie wolno wpisywać tytułu, który wymieniła już inna osoba, ani wpisywać więcej, niż jednej pozycji 🙂

Udostępnij: Koniec tysiąclecia
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

Innowacje

Nowy Plan Numeracji Krajowej – życie bez „0” (0)

Łukasz Trzos

23 listopada 2009

Nowy Plan Numeracji Krajowej – życie bez „0”

Jak pewnie wiecie od 30 września nie trzeba wybierać „0” przed numerem osoby, do której dzwonimy.

Choć zmiana wydaje się kosmetyczna, oznacza jednak spore przeróbki, zarówno w sieci telekomunikacyjnej, jak i po stronie IT. Musieliśmy zmienić oprogramowanie na centralach oraz zweryfikować ich wpływ na działanie platform usługowych. Modyfikacje dotyczyły oprogramowania zarządzającego centralami, a w niektórych przypadkach również tzw. urządzeniami peryferyjnymi. Mamy w sieci kilkaset central telefonicznych, dlatego potrzebowaliśmy dobrej koordynacji prac aby wdrożyć zmiany przy utrzymaniu pełnej funkcjonalności usług. Analizy i produkcja oprogramowania wraz z testami  trwały kilka miesięcy, potem nastąpiło wdrożenie. Nie było łatwo ale udało się.

Przypomnę, że po wyrzuceniu „0” trzeba zwrócić uwagę na urządzenia, które automatycznie wybierają nam połączenia (tj. na podstawie numerów zapisanych w pamięci). W takiej sytuacji należy zmienić zapisany numer na nowy format bez „0” z przodu. Jeśli tego nie zrobimy, urządzenie wybierając numer może zostać przekierowane na zapowiedź słowną informującą o nowym formacie numeru, po czym połączenie zostanie przerwane. Co prawda takie przekierowanie będzie bezpłatne, ale stracimy czas. W skrajnym przypadku może np. oznaczać, że jeżeli np. nasz domowy alarm automatycznie zadzwoni do centrali z informacją o włamaniu, to nie dodzwoni się i ochrona o zdarzeniu wcale się nie dowie.

Pamiętajcie, że datą krytyczną jest 15 maja 2010, kiedy zakończy się faza przejściowa i wybieranie z „0” będzie już zupełnie niemożliwe.  Ostatnia uwaga, w przypadku przystawek FixedSMS prosimy o kontakt z pomocą techniczną TP. Jeśli macie inne wątpliwości również proszę o kontakt z TP lub dostawcą urządzenia.

Poniżej info nt. zmiany sposobu działania usługi:

CO? KIEDY? JAK?
ujednolicenie numerów typu Premium zmiany zostały wprowadzone we wrześniu 2008 r.

likwidacja numeracji 0-300 i 0-400, uruchomienie numeracji 0-703, 0-704
ujednolicenie formatów numerów skróconych (tzw. AUS – abonenckie usługi specjalne) – występują w firmach taksówkowych od 15 maja 2009 r. numery AUS w formacie 5-cio cyfrowym, zaczynającym się cyfrą 1 (np. 19654).
zlikwidowanie cyfry „0” przed wybieranym numerem od 30 września 2009 r., do połowy maja 2010 r.

od II-iej połowy maja 2010 r. będziemy dzwonić już bez „zera”

to okres przejściowy, kiedy będzie można dzwonić zarówno „przez 0”, jak i bezpośrednio wybierając numer
zmiana prezentacji numerów przychodzących 15 lutego 2010 r. numery przychodzące już bez cyfry „0”
Udostępnij: Nowy Plan Numeracji Krajowej – życie bez „0”