Tydzień z internetem (0)

Monika Kulik

28 marca 2012

Tydzień z internetem

W 50 krajach na świecie trwa właśnie „Tydzień z internetem”. Polska uczestniczy w nim drugi raz, zaangażowało się ponad 380 instytucji, m.in. biblioteki, szkoły, pracownie komputerowe, domy kultury, no i oczywiście Grupa TP.

Akcja polega na organizowaniu w instytucjach udostępniających internet otwartych warsztatów edukacyjnych, podczas których można poznać możliwości, jakie daje sieć cyfrowa. W Polsce kampania nawiązuje w tym roku do obchodów Europejskiego Roku Aktywności Osób Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej. Zobaczcie relację z inauguracji, na której byliśmy z kamerą.

PlayWyłącz głos

W ideę „Tygodnia z internetem” wpisuje się nasz projekt „Senior dla seniora”, którą prowadzimy wspólnie z NASKiem. Chcemy, by ci seniorzy, którzy praktycznie wykorzystują nowe media i chcą dzielić się swoją wiedzą byli trenerami oraz doradcami dla przedstawicieli swojego pokolenia. Dziś wśród osób mających 55–64 lata tylko jedna trzecia to internauci.

Zaczęliśmy od otwartego szkolenia, na które zaprosiliśmy naszych emerytowanych pracowników i słuchaczy Uniwersytetów III wieku. Ponad 120 osób dowiedziało się jak wykorzystywać internet w codziennym życiu i jak robić to bezpiecznie. Muszę przyznać, że było ciekawie, szczególnie, gdy uczestnicy opowiadali o swoich doświadczeniach i przygodach z Internetem 🙂 Teraz przed nami praktyczne szkolenia z komputerem. Opowiem Wam o tym następnym razem.

Udostępnij: Tydzień z internetem
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę

;

„Tydzień w 20 min” – Anna Miotk (0)

Tomasz Sulewski

27 marca 2012

„Tydzień w 20 min” – Anna Miotk

Kolejny przegląd tygodnia – dziś wspólnie z Anną Miotk, ekspertem od mierzenia skuteczności PR i social media, na co dzień dyrektorem rozwoju biznesu w firmie Netsprint.pl. Rozmawialiśmy o 6. urodzinach Twittera oraz jego kulturowych ograniczeniach (i co z tego wynika dla polskich internautów), skomentowaliśmy najnowsze badanie PMR Research, według którego 54% Polaków korzysta z portali społecznościowych, zastanawialiśmy się, czy firma może żądać od pracowników podawania loginów i haseł do prywatnych kont w portalach społecznościowych, a na koniec spróbowaliśmy odpowiedzieć na pytanie, czy Google Street View, które właśnie wystartowało w Polsce, jest pomocą, czy może raczej zagrożeniem dla prywatności. Udowodniliśmy także, że dzięki mediom społecznościowym można zbudować całkiem pokaźną bibliotekę. Zapraszam 🙂

Na koniec zaś pytanie – tym razem bez konkursu. Jakie inne ważne wydarzenie, o którym nie wspomnieliśmy w rozmowie, miało miejsce w minionym tygodniu?

Udostępnij: „Tydzień w 20 min” – Anna Miotk
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

Piątka do tytułu (0)

Jarosław Konczak

27 marca 2012

Piątka do tytułu

23 kolejki za nami. Przed nami jeszcze siedem i nadal nic nie wiadomo. Wygląda na to, że w ekstraklasie piłkarskiej do samego końca będzie spora niepewność kto zagra w pucharach i kto zostanie mistrzem Polski. Na jesieni wydawało się, że będzie to sezon Oresta Lenczyka i jego Śląska. Wiosenny kryzys zepchnął na razie Wrocławian na drugie miejsce, ale jeśli będzie tak dalej to już w następnej kolejce Śląsk może nie zmieścić się nawet na podium. „Rycerze wiosny” z Kielc i znakomicie grajacy Ruch mają tylko punkt straty do wicelidera. Ten scenariusz jest tym bardziej prawdopodobny, że podopieczni Lenczyka jadą na mecz do Warszawy, gdzie spotkają się podrażnioną przegraną w Kielcach Polonią. Znamy wszyscy wybuchowość właściciela Polonii, więc mecz na Konwiktorskiej będzie bardzo ważny nie tylko dla zawodników, ale i trenera Czarnych Koszul, dla którego ewentualna przegrana może być dużą żółtą kartką z lekko rysującymi się już czerwonymi brzegami. Po meczu w Warszawie Śląsk czekają jeszcze pojedynki  z Bełchatowem, Podbeskidziem, Lechią, Lubinem, Jagiellonią i na końcu z Wisłą. Kalendarz na pewno nie łatwy, ale z pewnością łatwiejszy niż głównego rywala do mistrzowskiego tytułu – Legii Warszawa. Dziś stołeczni również mają lekki kryzys i za sobą trzy (licząc z pucharem Polski) słabe spotkania. Tracąc na Łazienkowskiej punkty w dwóch ligowych meczach pod rząd stracili szanse na odbicie się od Dolnoślązaków zwłaszcza przed najtrudniejszymi meczami, które teraz przed nimi. Legię czekają pojedynki z niemal całą czołówką ligi. Na początek wyjazd na mecz z Wisłą (nr 6), później spotkania z Ruchem (4), Lechem (8 -ale na pewno z tendencją wzrostową)  i Koroną (3). W międzyczasie Legia zagra też z Widzewem, Jagiellonią i Lechią. Oba zespoły mogą zostać pogodzone przez Ruch Chorzów lub Koronę Kielce, które choćby w ostatniej kolejce pokazały, że nie boją się możnych ligi wygrywając odpowiednio z Wisłą Kraków i Polonią Warszawa. Oba zespoły już niedługo sprawdzą też warszawską Legię i to mogą być kluczowe mecze dla układu miejsc na podium. W tej chwili jeszcze tylko Polonia Warszawa ma praktyczne szanse na tytuł i wiele zależeć będzie właśnie od wspomnianego wyżej meczu ze Śląskiem. Matematcznie do walki może się włączyć zarówno Wisła jak i Lech (a nawet beniaminekz Bielska Białej) – ale dla mnie to już tylko matematyka, a nie rzeczywistość.

Udostępnij: Piątka do tytułu
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę