Wirtualne Amazonki (0)

Monika Kulik

29 marca 2010

Wirtualne Amazonki

Pisałam ostatnio o konkursie „Odkryj e-wolontariat”. Dziś chcę Wam pokazać wywiad z twórcami strony internetowej Federacji Stowarzyszeń Amazonki, która zajęła pierwsze miejsce.

Strona www.amazonki.net działa już 5 lat i skupia obecnie 1400 użytkowników, codziennie zagląda tu 700 osób. Głównie są to kobiety, które szukają informacji na temat raka piersi, ale też ich najbliżsi i przyjaciele.

Czasami, jako kobiety szukamy pewności „że to nie to”, czasami nadziei, „ że inni przez to przeszli i żyją”, chcemy spotkać nie anonimowego lekarza, suchą informację z ulotki, ale drugiego człowieka, który ma takie, jak my doświadczenia, który wie co przeżywamy i któremu możemy zaufać. Dzięki wirtualnym amazonkom takie spotkanie jest możliwe w każdej chwili.

Działanie tej strony przekonuje, że e-wolontariat jest bardzo dobrym uzupełnieniem tego „w realu”, często stanowi pierwszy krok do nawiązania kontaktu, spotkania i do pojęcia działania.

P.S. To już nasz 100. wpis na blogu. Dużo to czy mało? Oceńcie sami, my uważamy, że cały czas się rozkręcamy. Dziękujemy, że jesteście z nami i czytacie nasze wpisy. Gorąco pozdrawiamy.

Udostępnij: Wirtualne Amazonki
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

Przedłużamy promocje (0)

Wojtek Jabczyński