28 sierpnia 2019

2 września rusza nabór grantów na szkolenia dla nauczycieli. Ci, którzy wezmą w nich udział, dowiedzą się, jak lepiej i efektywniej wykorzystywać cyfrowe technologie w codziennej pracy z dziećmi i młodzieżą. To pierwszy etap Lekcji:Enter, największego projektu edukacji cyfrowej dla szkół. W ciągu 4 lat w szkoleniach weźmie udział ponad 75 000 nauczycieli, w tym 30% z małych miejscowości i wsi. Projekt prowadzi Fundacja Orange w partnerstwie z Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego oraz Instytutem Spraw Publicznych.

Wnioski o granty na realizację szkoleń mogą składać publiczne i niepubliczne placówki doskonalenia nauczycieli – samodzielnie bądź w partnerstwie z Jednostkami Samorządu Terytorialnego, organizacjami pozarządowymi lub szkołami wyższymi. Aplikować można na www.lekcjaenter.pl od 2 do 23 września. Lista grantobiorców zostanie ogłoszona pod koniec listopada, a maksymalna kwota grantu to 450 tys. zł. [Jak aplikować?]

Jak wynika z badań EU Kids Online 2018, tylko nieco ponad 12% uczniów korzysta z internetu podczas lekcji, niespełna 3% komunikuje się online z nauczycielami, np. aby przesłać im pracę domową. Dzięki projektowi Lekcja:Enter, internet i narzędzia cyfrowe mają szansę stać się wartościowym dodatkiem do poszerzania wiedzy, zajęcia szkolne bardziej atrakcyjne i zgodne z potrzebami uczniów. Nauczyciele rozwiną w nim swoje cyfrowe kompetencje.

Wszystko to wpisuje się w misję Fundacji Orange –  naukę mądrego, bezpiecznego i kreatywnego korzystania z nowych technologii. Cieszymy się, że możemy realizować projekt tak ważny dla polskich szkół. Kompetencje cyfrowe są dziś kluczowe na rynku pracy i wspólnie musimy zadbać o to, żeby nauka była ciekawa i angażująca, a szkoła skutecznie przygotowywała do życia i pracy w szybko zmieniającej się rzeczywistości — mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Szkolenia będą przeznaczone dla nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej, a także przedmiotów matematyczno-przyrodniczych, humanistycznych, artystycznych i informatycznych w szkołach podstawowych i średnich. Weźmie w nich udział po 15% nauczycieli z każdego województwa.

Naszym zadaniem jest pomóc nauczycielom umiejętnie  włączać zasoby cyfrowe do programów nauczania oraz wykorzystywać je do tworzenia własnych materiałów np. scenariuszy zajęć – mówi Jacek Królikowski, prezes Fundacji Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego. – Dzięki internetowej platformie edukacyjnej będą mogli dzielić się swoimi doświadczeniami z wykorzystaniem technologii w dydaktyce – dodaje.

Projekt jest jednym z kluczowych elementów transformacji cyfrowej polskich szkół, w tym rozwoju kompetencji nauczycieli. W powiązaniu z takimi działaniami jak m.in.: Ogólnopolska Sieć Edukacyjna, Program Aktywna Tablica, Centrum Mistrzostwa Informatycznego, Platformy z e-zasobami edukacyjnymi www.epodreczniki.pl, wierzę, że znacznie przyczyni się do polubienia szkoły przez uczniów – powiedział dyrektor Rafał Lew-Starowicz, z Ministerstwa Edukacji Narodowej, którego departament jest odpowiedzialny za innowacje w edukacji.

Jak będzie przebiegał projekt Lekcja:Enter?

Już na etapie składania wniosku każda instytucja ubiegająca się o grant wyznaczy 4 trenerów regionalnych, którym zespół Lekcji:Enter zapewni szkolenia merytoryczne. Następnie grantobiorcy przeprowadzą rekrutację trenerów lokalnych, którzy w kolejnym etapie dotrą ze szkoleniami do nauczycieli z wybranych szkół. Ci następnie, wykorzystując nowe umiejętności, będą prowadzić zajęcia dla swoich uczniów w oparciu o zdobytą wiedzę.

Inwestowanie w nauczycieli pasjonatów daje najlepsze i najbardziej długofalowe efekty. To oni wyposażeni w wiedzę oraz narzędzia dydaktyczne będą zarażać uczniów pasją odkrywania świata i fascynacją nowoczesnymi technologiami – mówi Wojciech Szajnar, dyrektor Centrum Projektów Polska Cyfrowa. – Inwestycja w nauczycieli w projekcie Lekcja:Enter to jeden z priorytetów Centrum Projektów Polska Cyfrowa. Jestem przekonany, że realizacja tego projektu podniesie jakość kształcenia w Polsce na jeszcze wyższy poziom– dodaje.

W ramach Lekcji:Enter planowane są 3 tury udzielania grantów dla placówek doskonalenia.
W sumie przez 4 lata zostanie przekazanych około 100 grantów.

Projekt jest realizowany ze środków UE. Dofinansowanie zostało przyznane przez Centrum Projektów Polska Cyfrowa w ramach działania 3.1 „Działania szkoleniowe na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.

Kontakt:

Katarzyna Hernandez, Fundacja Orange

e-mail:  katarzyna.hernandez@orange.com, tel. +48 504 092 268

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Nowoczesna szkoła z projektem Lekcja:Enter. Rusza nabór instytucji, które będą odpowiedzialne za szkolenia nauczycieli z wykorzystania cyfrowych narzędzi w edukacji.

21 sierpnia 2019

Użytkownicy aplikacji Mój Orange mogą bezpłatnie i bezpiecznie wykonywać transfery pieniędzy na Ukrainę. Promocja na usługę trwa trzy miesiące od dnia pierwszej transakcji, którą należy wykonać między sierpniem a październikiem br. Możliwość transferów pieniężnych w aplikacji Mój Orange to efekt współpracy Orange z firmą PayUkraine.

Jak wynika z badania firmy Selektivv w Polsce przebywa 1,25 mln obywateli Ukrainy. Z myślą o nich Orange rozpoczął współpracę z ukraińskim partnerem, firmą PayUkraine. Do sprzedaży trafiły już startery Orange prepaid, opatrzone logo PayUkraine, a także ulotki i regulamin w języku ukraińskim, gdzie krok po kroku wyjaśnione są zasady korzystania z usługi przelewów pieniężnych.

Orange wspólnie z PayUkraine prowadzi kampanię promocyjną m.in. w internecie. Baner z ofertą PayUkraine można też znaleźć w aplikacji Mój Orange, a informacja o ofercie pojawiła się w kilku tysiącach sklepów i kiosków na terenie całego kraju, które obsługują klientów ukraińskich, a także na dworcach kolejowych i autobusowych.

Orange rejestruje miesięcznie kilkadziesiąt tysięcy nowych użytkowników oferty prepaid zza wschodniej granicy, którzy obecnie mieszkają w Polsce. W ofercie Orange na kartę są dostępne dla nich tańsze połączenie na Ukrainę – 0,29 zł za minutę.

***

Wyniki badania firmy Selektivv, dotyczące liczby obywateli Ukrainy (1,25 mln), przebywających w Polsce to efekt przyjętej metodologii. Policzono aktywnych użytkowników kart SIM polskich operatorów, korzystających w telefonie z języka ukraińskiego lub rosyjskiego oraz przynajmniej raz w roku podróżujących na Ukrainę. Najwięcej Ukraińców mieszka w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście Lublinie, Katowicach i okręgu górnośląskim.

Więcej informacji: Wysyłaj pieniądze z Polski na Ukrainę z PayUkraine.

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange rozpoczął współpracę z PayUkraine. Przelewy pieniężne na Ukrainę za darmo w aplikacji Mój Orange.

20 sierpnia 2019

W Warszawie i 70 innych polskich miastach m.in. Słupsku Sopocie, Mysłowicach i Zduńskiej Woli, osoby korzystające z komunikacji miejskiej mogą  doliczyć opłatę za przejazd tramwajem czy autobusem do rachunku za usługi telekomunikacyjne. Wygodnie, szybko, bez szukania kiosków i drobnych. Wystarczy mieć abonament w Orange.

Aby zakupić bilet komunikacji miejskiej wystarczy na smartfonie zainstalować aplikację SKYCASH, a w ustawieniach zmienić metodę płatności na „dolicz do rachunku Orange”. Nie ma potrzeby podłączania do aplikacji karty płatniczej. Mobilny bilet otrzymamy na telefon. Kwota za kupiony bilet zostanie automatycznie doliczona do rachunku Orange i będzie widoczna na kolejnej fakturze.

Z tej metody płatności mogą  skorzystać klienci abonamentów mobilnych Orange, planów MIX oraz pakietów Orange Love. Dostawcą płatności i rozwiązania technicznego jest firma DVMP z grupy Digital Virgo.

Do rachunku doliczysz nie tylko komunikację miejską

Orange Polska już wcześniej zapewnił możliwość doliczenia do rachunku opłat za płatne parkowanie oraz inne usługi dostarczane przez dostawców tj. Google i Microsoft.

Jednorazowy zakup nie może przekroczyć równowartości 50 euro w złotych. Natomiast w cyklu rozliczeniowym, klienci mogą doliczyć do rachunku usługi elektroniczne za nie więcej niż równowartość 300 euro. Usługa jest bezpieczna. Aby z niej skorzystać nie trzeba podawać numeru karty płatniczej. Więcej o usłudze Płać z Orange.

Napisz do Nas
Udostępnij: Bilet komunikacji miejskiej możesz kupić przez telefon w Orange. Szybko i bezpiecznie.