8 czerwca 2018

W Warszawie, Gliwicach, Mysłowicach i Tarnowie ruszył pilotaż komercyjnego wykorzystania technologii LTE-M, pozwalającej budować Internet Rzeczy (IoT) w oparciu o sieć 4G. Testy umożliwią uczestniczącym w nich firmom rozwój ich usług i urządzeń, a Orange Polska analizę nowego rozwiązania w realnych warunkach biznesowych. Równocześnie operator zaprasza do współpracy firmy, w tym start-upy zainteresowane dostarczaniem innowacyjnych rozwiązań IoT. Przyjmowanie zgłoszeń rozpocznie się 20 czerwca. Najciekawsze propozycje zyskają dostęp do unikalnych możliwości sieci Orange.
LTE-M to jedna z wiodących technologii transmisji danych na potrzeby masowej obsługi urządzeń Internetu Rzeczy, wybrana przez Grupę Orange do komercyjnego wdrożenia. Rozwiązanie to, działające w oparciu o sieć 4G, w zakresie IoT spełnia wszystkie wymagania stawiane przed siecią 5G. LTE-M pozwala obsługiwać bardzo dużą liczbę urządzeń w ramach pojedynczej stacji bazowej, zapewnia minimalne zużycie prądu, przekładające się na większą żywotność urządzenia, a także pozwala kontaktować się z urządzaniami w trudnych warunkach – piwnicach, studzienkach itp. Co więcej LTE-M wspiera pełną mobilność wykorzystywanych urządzeń, pozwalając m.in. na ich obsługę w roamingu, monitoring w czasie rzeczywistym, a nawet wykorzystanie transmisji głosu poprzez VoLTE. W porównaniu z innymi technologiami IoT, ma większy potencjał rozwojowy.- Otwieramy dla Orange Polska nowy rynek, który w nadchodzących latach może się okazać bardzo dochodowy. Doskonalimy i rozwijamy naszą sieć, aby sprostała dynamicznym zmianom technologicznym i rosnącym wymaganiom klientów – powiedział Maciej Zengel, Dyrektor Strategii Sieci i Infrastruktury Mobilnej w Orange Polska.

Więcej na temat możliwości, jakie niesie LTE-M w artykule i wideo dostępnym pod linkiem.

By w pełni zaprezentować możliwości, jakie niesie rozwój Internetu Rzeczy bazujący na LTE-M, Orange zaprasza do współpracy mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa, w tym start-upy. Chodzi o podmioty realizujące projekty Smart city, Smart home, Smart car, Smart industry, Smart building, Assets tracking, Smart Metering, Smart Health itp. W ramach współpracy operator umożliwi także testy rozwiązań opartych o inne technologie dostępowe.

Uczestnicy tej inicjatywy będą mieli do dyspozycji ekspertów, systemy, technologie i laboratoria Orange wspierające tworzenie nowych rozwiązań. Wypracowane produkty i usługi będą testowanie i rozwijane z wykorzystaniem specjalistycznych urządzeń oraz platformy Orange Live Object IoT. Startupy zostaną zaproszone do akceleracji w ramach Programu Orange FAB.

Zamierzamy aktywniej niż dotąd poszukiwać na rynku rozwiązań do wdrożenia w biznesie. Częściej będziemy zapraszać potencjalnych partnerów do współpracy przy tworzeniu innowacyjnych rozwiązań z różnych dziedzin. Obecna edycja poświęcona jest Internetowi Rzeczy. Szczegóły ogłosimy podczas spotkania 20 czerwca, zgłoszenia będą przyjmowane do 10 września, a niedługo potem rozpocznie się etap akceleracji czyli dopracowywania i testowania najlepszych projektów – mówi Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie https://orangefab.pl/

Orange FAB jest międzynarodowym akceleratorem start-upów stworzonym przez Orange. Poza Polską w programie uczestniczą Izrael, Japonia, Korea Płd., Tajwan, Hiszpania, Francja, Senegal i USA. Jest skierowany do innowacyjnych firm, z którymi operator wspólnie rozwija dojrzałe technologicznie usługi. Udział w programie umożliwia rozwój produktu, warsztaty i szkolenia, wsparcie mentorów, dofinansowanie, a także dostęp do sieci dystrybucji i dotarcie do klientów Orange.

W Polsce program wystartował w 2014 r., jako jeden z pierwszych akceleratorów na polskim rynku. Dotychczas do polskiej edycji zgłosiły się 744 start-upy, pilotażowo uruchomiono 28 rozwiązań zaś 8 zostało komercyjnie wdrożonych.

Finalistów programu Orange Polska zaprasza także do udziału w wydarzeniach branżowych, m.in. Viva Technology w Paryżu oraz pomaga w wejściu na rynki w krajach, w których działa Grupa Orange.

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska rozwija Internet Rzeczy i zaprasza do współpracy firmy zajmujące się IoT

28 maja 2018

Z najnowszego raportu Konfederacji Lewiatan „Inwestycje szansą dla rozwoju Polski”, którego partnerem jest Orange Polska, wynika, że tylko zwiększenie inwestycji umożliwi poprawę konkurencyjności i innowacyjności polskiej gospodarki. Przy czym kluczowe znaczenie mają inwestycje w infrastrukturę internetu dużych prędkości, niezbędną do budowania gospodarki opartej na danych. To ona stymuluje dynamiczny rozwój większości sektorów gospodarki i umożliwia budowę przemysłu 4.0.

– Orange Polska budując infrastrukturę światłowodową w całej Polsce tworzy warunki dla przemysłu 4.0. Jesteśmy inwestorem, który bezpośrednio wpływa na innowacyjność gospodarki dając firmom możliwości rozwijania biznesów cyfrowych, które mogą i powinny być polską specjalnością. Robimy to, bo wiemy, że nie ma powrotu do świata analogowego. W każdej minucie wysyłanych jest 600 tys. tweetów, 400 mln e-maili, a miliony ludzi szukają informacji w sieci – uważa Witold Drożdż, dyrektor wykonawczy w Orange Polska.

Z raportu Lewiatana wynika, że Polska w 2017 roku była dopiero na 22. miejscu w UE, jeśli chodzi o dostęp firm do sieci szerokopasmowych i szybkiego internetu. Na szczęście ta sytuacja szybko się zmienia. W dużej mierze dzięki działaniom Orange Polska, który inwestuje w rozbudowę nowoczesnej infrastruktury światłowodowej i mobilnej. Aktualnie w zasięgu światłowodów OPL znajduje się 2,7 mln gospodarstw domowych i firm. Na koniec 2020 roku ma to już być co najmniej 5 mln lokalizacji, co oznacza, że 13,5 miliona Polaków będzie mieć światłowód w swoim domu. Co ważne, nie tylko w dużych miastach, ale także w średnich, małych oraz na wsi. Wydatki na te inwestycje w latach 2016-2020 wyniosą około 4,2 mld zł.

Jako pierwsze z najważniejszych wyzwań dla Polski autorzy raportu wymienili edukację opartą na nowych technologiach. Tu również widać kluczową rolę Orange Polska. W porozumieniu z Ministerstwem Cyfryzacji firma z własnych środków zobowiązała się podłączyć do sieci światłowodowej 4,5 tysiąca szkół. Dodatkowo, w ramach projektu POPC Orange podłączy kolejne 3,7 tys. szkół, co oznacza, że łącznie podłączy światłowód do 8,2 tys. szkół. To blisko połowa jednostek oświatowych w Polsce.

Poprzez Fundację Orange firma działa też na rzecz rozwoju kompetencji cyfrowych Polaków. Nawet 900 000 osób może doskonalić swoje umiejętności cyfrowe w 100 Pracowniach Orange zlokalizowanych w małych miasteczkach w całym kraju. 4 000 dzieci ze 170 szkół poznało podstawy kodowania dzięki programowi #SuperKoderzy, wkrótce przeszkolonych zostanie kolejne 20 000 dzieci.

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska inwestując w sieć światłowodową tworzy warunki dla rozwoju gospodarki 4.0

Orange Polska i Nexera współpracują przy projekcie POPC

25 maja 2018

Orange Polska i Nexera współpracują przy projekcie POPC

Orange Polska i Nexera zawarły umowę o hurtowej współpracy w zakresie dzierżawy infrastruktury telekomunikacyjnej. Przewidywana wartość kontraktu przekracza 100 mln zł.
Długoterminowa umowa pomiędzy firmami określa warunki wykorzystania infrastruktury Orange Polska przez Nexerę dla transmisji danych oraz dla słupów telekomunikacyjnych.

Cieszymy się, że dzięki naszej infrastrukturze, NEXERA będzie mogła świadczyć najnowocześniejsze usługi dla swoich klientów. To kolejny przykład naszej dobrej współpracy międzyoperatorskiej na hurtowym rynku telekomunikacyjnym” – powiedział Jarosław Starczewski, Dyrektor Wykonawczy ds. Rynku Klientów-Operatorów Orange Polska.

Jesteśmy zadowoleni, że rozpoczynamy wieloletnią współpracę z partnerem, który zapewni nam nowoczesną i niezawodną infrastrukturę telekomunikacyjną. Dzięki niej będziemy mogli dostarczać klientom i użytkownikom końcowym naszej sieci usługi najwyższej jakości” – powiedział David Leverett, Członek Zarządu ds. Planowania i Budowy Sieci w Nexera Holding Sp. z o.o.

NEXERA to wspólne przedsięwzięcie Infracapital, wiodącego europejskiego funduszu infrastrukturalnego i Nokii, globalnego lidera technologii służących dostawcom usług komunikacyjnych, administracji, dużym przedsiębiorstwom oraz konsumentom. Nexera jest pierwszym w Polsce dużym, całkowicie hurtowym operatorem światłowodowej sieci dostępowej. Uczestnicząc w POPC, stała się jednym z największych beneficjentów dofinansowania unijnego do budowy dostępowej infrastruktury szerokopasmowej. Spółka zakłada rozwój działalności hurtowej poprzez realizację kolejnych projektów inwestycyjnych.

Udostępnij: Orange Polska i Nexera współpracują przy projekcie POPC

Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

22 maja 2018

Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

Orange Polska zawarł porozumienie z T-Mobile, które pozwoli lepiej wykorzystać dostępne zasoby pasma radiowego i zwiększyć pojemność sieci LTE 4G o blisko 40 proc. do roku 2020. Ponadto firma będzie dalej zwiększać i rozbudowywać stacje bazowe. Dzięki temu klienci będą mogli bardziej komfortowo korzystać z mobilnego internetu.

Transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w 2017 roku podwoił się. Za większość wzrostu odpowiada sieć 4G LTE – transfer zwiększył w tym czasie ponad trzykrotnie , a trend ten utrzymywał się także w pierwszym kwartale 2018 r, gdy wzrost rok do roku był dwukrotny. Ponieważ znaczące ilości częstotliwości nadal są przeznaczone do obsługi starszych technologii – 2G i 3G, Orange Polska zdecydował, że prócz budowy nowych stacji i rozbudowy sieci 4G LTE w oparciu o wygrane w aukcji pasma 800 MHz i 2600 MHz, przeprowadzi również optymalizację wykorzystania zasobów częstotliwości.

Wykres przedstawiający transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w technologiach 3G i 4G

Wykres – transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w latach 2015 – 2017

Pierwsza ze zmian obejmuje zamianę wykorzystywanych wspólnie z T-Mobile 15 MHz w częstotliwości 1800 MHz na dwie niezależne nośne po 10 MHz. Pozwoli to w krótkim czasie zwiększyć pojemność sieci 4G LTE w tym paśmie o  około 1/3. Drugim elementem optymalizacji będzie uruchomienie LTE  w paśmie 2100 MHz. Orange Polska przeznaczy na to 10 MHz wykorzystywanych do tej pory przez sieć 3G.

Nowa aranżacja częstotliwości przez Orange Polska i T-Mobile w 4G.Obydwie zmiany umożliwią agregację nawet czterech tzw. pasm nośnych, co przełoży się na pojemność sieci i wyższą prędkość transferu. Łączna ilość pasma jaką firma przeznacza na usługi LTE wzrośnie do 45 MHz. Jednocześnie, by utrzymać jakość sieci 3G, wykorzystywane wspólnie z T-Mobile 4,2 MHz na usługi UMTS900 także zostaną zamienione na dwie niezależne nośne o szerokości 4,2 MHz.

Zmiana w wykorzystaniu pasma w częstotliwości 900 MHz nastąpi do końca 2018 r., natomiast w częstotliwości 1800 – do 2019-2020 r.

Porozumienie z T-Mobile nie oznacza zakończenia współpracy w ramach Networks!, a jedynie odejście od współpracy w modelu współkorzystania pasma (tzw. MOCN, ang. Multi-Operator Core Network). Operatorzy nadal będą współdzielić infrastrukturę (dostęp do sieci radiowej) w modelu MoRAN (ang. Mobile Operator Radio Access Network). Klienci nie stracą więc dostępu do stacji bazowych, lecz będą korzystać z lepszej jakości sieci.

Więcej informacji na temat form współpracy międzyoperatorskiej w zakresie współdzielenia sieci.

Zmiany w wykorzystaniu pasma wpisują się w konsekwentnie realizowany proces rozbudowy i zwiększania pojemności sieci mobilnej. W 2017 r. liczba stacji bazowych z 4G LTE, z których mogą korzystać klienci Orange Polska przekroczyła 10 tys., a liczba stacji bazowych obsługujących agregację pasm 4G LTE sięgnęła blisko 4 tys.

Prace nad rozwojem sieci mobilnej oraz światłowodowej to wzajemnie uzupełniające się działania, których celem jest zapewnienie klientom Orange Polska najwyższej jakości usług, bez względu na miejsce, w którym z nich korzystają. To także podstawa budowy oferty konwergentnej, której flagowym produktem jest Orange Love.

Pobierz infografikę podsumowującą rozwój sieci Orange Polska w 2017 r.

Więcej informacji:

mail: biuro.prasowe@orange.com

Twitter: @RzecznikOrange

Udostępnij: Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

Szybki internet w mazowieckich gminach. Powstała Mazowiecka Unia Światłowodowa.

15 marca 2018

Szybki internet w mazowieckich gminach. Powstała Mazowiecka Unia Światłowodowa.

Z inicjatywy Orange Polska i przedstawicieli gmin: Piaseczno, Podkowa Leśna, Mińsk Mazowiecki i Nieporęt powołano dziś Mazowiecką Unię Światłowodową. Jej celem jest zapewnienie szerokopasmowego internetu mieszkańcom Mazowsza, likwidacja „białych plam” w województwie oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego. Pierwszego dnia przystąpiło do niej 16 gmin z regionu.

W 103 mazowieckich gminach Orange Polska przygotowuje się do realizacji inwestycji związanych z szerokopasmowym internetem współfinansowanych ze środków  Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Dzięki temu światłowód dotrze do ponad 86 tys. gospodarstw domowych i 540 szkół.

Celem Unii Światłowodowej jest współpraca z lokalnymi samorządami w celu optymalizacji procesu inwestycyjnego i zapewnienie dostępu do szerokopasmowego Internetu na terenie białych plam województwa. Dzięki przystąpieniu do Mazowieckiej Unii Światłowodowej, gminy będą uczestniczyć w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć najlepiej odpowiadała na potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych.

Przystąpienie do Unii daje również możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i oszczędnościowych rozwiązań typu Smart City.

Deklaracje o przystąpieniu podpisały dziś m.in. gminy: Piastów, Brwinów, Leoncin, Tłuszcz, Puszcza Mariańska.

We wrześniu ub. roku powołano Lubuską Unię Światłowodową, do której dotychczas przystąpiło 65 gmin z tego regionu. 53 gminy przystąpiły do powołanej w grudniu Pomorskiej Unii Światłowodowej.

****

W ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie POPC, Orange Polska planuje wybudować sieć światłowodową dla ponad 360 tysięcy gospodarstw domowych na terenie kilkuset gmin w kraju. Łącznie na realizację tych inwestycji operator przeznaczy 289 milionów zł własnych środków oraz 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator podłączy do sieci także 3,7 tys. działających na tych obszarach szkół.

Orange Polska realizuje także inwestycje światłowodowe z własnych środków – to  najbardziej ambitny program inwestycyjny w historii firmy. Obecnie sieć światłowodowa operatora jest dostępna dla ponad 2,7 milionów gospodarstw domowych w 75 miastach kraju. Na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć ponad 4,2 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Szybki internet w mazowieckich gminach. Powstała Mazowiecka Unia Światłowodowa.