Orange sprawdza pierwszą, komercyjną stację bazową 5G w Polsce

5 grudnia 2018

Orange sprawdza pierwszą, komercyjną stację bazową 5G w Polsce

Testowana w Gliwicach przez Orange Polska stacja bazowa ma wszystkie funkcje pozwalające, by w oparciu o nią świadczyć usługi 5G. Jej uruchomienie w tym tygodniu jest drugą fazą prac, które rozpoczęły się trzy miesiące temu.

Celem testów jest sprawdzenie możliwości technologii oferowanej przez producenta oraz jej integracji z resztą sieci Orange Polska. Operator wykorzystał modem i urządzenia sieciowe, działające w paśmie 100 MHz na częstotliwości 3,4-3,6 GHz udostępnionej przez Urząd Komunikacji Elektronicznej.

– Wdrożenie 5G będzie rewolucyjną zmianą dla klientów indywidualnych i wielu dziedzin biznesu: przemysłu, logistyki, rolnictwa czy sektora usług. Dostęp do jeszcze szybszego internetu z niższymi opóźnieniami, mogącego obsłużyć olbrzymią liczbę urządzeń IoT będzie nową jakością. Orange Polska pracuje nad rozwojem elementów, które w przyszłości stworzą sieć kolejnej generacji. Szybkość budowy 5G w Polsce zależy od stworzenia jasnych reguł inwestycyjnych, uporządkowania częstotliwości i harmonizacji norm PEM – powiedział Piotr Jaworski, członek Zarządu ds. sieci i technologii Orange Polska.

Stacja bazowa testowana w Gliwicach może w przyszłości pracować w sieci 5G Orange Polska. Jest w pełni zgodna z najnowszą, opublikowaną w drugiej połowie br. fazą standardu 5G – Release 15, stworzoną przez międzynarodową organizację 3GPP. Działa w tzw. trybie „Non Stand Alone”, co oznacza, że do przyłączenia się do sieci wykorzystuje sieć 4G LTE, ale transfer danych przebiega po sieci 5G. To rozwiązanie pozwala na współpracę dwóch generacji sieci mobilnej i zarazem najbardziej efektywne połączenie dla przyszłych klientów.

Kolejna generacja technologii mobilnej wymaga dalszych prac, by zapewnić odpowiednio szybkie i zapewniające niskie opóźnienia łącza dochodzące do stacji bazowych, a także właściwie rozwiniętą sieć rdzeniową. Program 5G pozostaje też w synergii z rozbudową sieci światłowodowej.

Wybór Śląska na testy wiąże się z jego dużym potencjałem tzn. rozwojem nowych technologii, silną urbanizacją, uprzemysłowieniem i potencjałem naukowym, a także gęstością zaludnienia. To odpowiednie otoczenie do kreowania nowych produktów i usługi w oparciu o 5G. W czerwcu 2018 roku Orange oraz Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia podpisały porozumienie współpracy przy wdrażaniu rozwiązań wspierających budowę Inteligentnego Miasta (Smart City).

Udostępnij: Orange sprawdza pierwszą, komercyjną stację bazową 5G w Polsce

Orange Polska kupił sieć światłowodową w Bełchatowie

29 listopada 2018

Orange Polska kupił sieć światłowodową w Bełchatowie

Orange Polska (OPL) podpisał z bełchatowskim operatorem hurtowym TELEKOMP umowę zakupu lokalnej sieci FTTH. W jej zasięgu jest blisko 7,3 tys. gospodarstw domowych i lokali biznesowych.  Ponadto TELEKOMP wybuduje na potrzeby Orange podłączenia do ponad tysiąca domów jednorodzinnych.

Zakupiona sieć ma parametry zbliżone do standardu Orange. Dzięki niej powiększy się  zasięg Orange Światłowodu.

W lutym Orange kupił położoną w Kielcach część sieci światłowodowej firmy Nettelekom. Nie wyklucza kolejnych takich zakupów lub nawet przejęć innych lokalnych operatorów tam, gdzie będzie to uzasadnione ekonomicznie. Jest to zgodne ze strategią firmy, której jednym z filarów jest rozwój sieci światłowodowej.

Orange Polska realizuje obecnie ambitny program inwestycji światłowodowych. Na ten cel planuje przeznaczyć ok. 4,2 mld zł w latach 2016 – 2020. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych. Już obecnie sieć światłowodowa operatora dociera do 3,2 mln domów, firm i mieszkań a z internetu światłowodowego korzysta 324 tys. klientów.

Ponadto w  ramach pierwszego i drugiego konkursu POPC Orange Polska wybuduje sieć światłowodową dla ponad 370 tysięcy gospodarstw domowych i ponad 3 tys. szkół  na terenie kilkuset gmin w całym kraju. Na realizację tych inwestycji przeznaczy 289 milionów zł z własnych środków, uzupełniając je o 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich.

Udostępnij: Orange Polska kupił sieć światłowodową w Bełchatowie

Ruszył pilotaż najszybszego Orange Światłowodu. Biznes testuje łącze 5 Gb/s

19 listopada 2018

Ruszył pilotaż najszybszego Orange Światłowodu. Biznes testuje łącze 5 Gb/s

Orange Polska rozpoczął w Warszawie pilotaż asymetrycznego łącza światłowodowego z prędkością pobierania danych do 5 Gb/s i łącza symetrycznego do 2 Gb/s. Z usługi, opartej na kolejnej generacji technologii światłowodowej XGS-PON, mogą skorzystać małe i średnie firmy.
Łącze 5 Gb/s pozwala na pobranie pliku 30 GB w niecałą minutę. Rozwiązanie skierowane jest przede wszystkim do firm, korzystających z chmury obliczeniowej, przesyłających duże ilości danych lub utrzymujących strony internetowe na własnych serwerach. Prócz łącza, Orange zapewni uczestnikom pilotażu wyspecjalizowaną ekipę techniczną oraz stały publiczny adres IP.
Intensywnie rozbudowujemy sieć światłowodową, rozszerzamy zasięg, a teraz chcemy zaoferować klientom jeszcze szybszy internet. Prędkość 5 Gb/s zaspokoi potrzeby każdej, nawet najbardziej wymagającej małej i średniej firmy. Zdajemy sobie sprawę, że cyfryzacja biznesu przyśpiesza. Zależy nam by dać klientom najpewniejszy internet i być ich wiarygodnymi partnerami w cyfrowej transformacji
powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes Zarządu ds. rynku biznesowego Orange Polska.
Komercyjny pilotaż usługi Biznes Pakiet XGS-PON potrwa pół roku, a miesięczny koszt to 299 zł + VAT. W zasięgu testu jest 100 firm z Warszawy. Dostępne są dwie wersje usługi – łącze asymetryczne do 5 Gb/s w czasie pobierania danych i 1 Gb/s w trakcie wysyłania oraz łącze symetryczne, w którym prędkość pobierania i wysyłania danych wynosi 2 Gb/s. Po zakończeniu pilotażu możliwe jest rozszerzenie usługi na inne miasta.
Technologia XGS-PON pozwala na osiągnięcie prędkości nawet do 10 Gb/s przy pobieraniu i wysyłaniu plików. W pilotażu klienci korzystają z urządzenia SDU posiadającego: 5 gniazd Ethernet (tym jedno gniazdo 10GE), Firewall, wydajne WiFi działające w paśmie 2.4 GHz jak i 5GHz oraz wbudowany ONT (możliwość wpięcia światłowodu bezpośrednio do modemu). Przy testach wykorzystywane są także urządzenia sieciowe Huawei.
Technologia ­XGS-PON znajdzie w przyszłości zastosowanie przy budowie sieci 5G, zapewniając niskie opóźnienia oraz wysoki transfer danych, pozwalający obsłużyć stacje bazowe.

Dodatkowe informacje dla mediów:

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Ruszył pilotaż najszybszego Orange Światłowodu. Biznes testuje łącze 5 Gb/s

Szybki internet na Dolnym Śląsku. Powstała Dolnośląska Unia Światłowodowa

4 października 2018

Szybki internet na Dolnym Śląsku. Powstała Dolnośląska Unia Światłowodowa

Z inicjatywy Orange Polska i przedstawicieli gminy Wołów powołano Dolnośląską Unię Światłowodową. Jej celem  jest zapewnienie szerokopasmowego internetu mieszkańcom Dolnego Śląska, likwidacja „białych plam” w województwie oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego.
Celem Unii Światłowodowej jest współpraca z lokalnymi samorządami. Dzięki przystąpieniu do Unii Światłowodowej, gminy będą uczestniczyły w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć najlepiej odpowiadała na potrzeby mieszkańców i jednostek publicznych. To pomoże w likwidacji „białych plam internetowych” w województwie i przyczyni się do sprawnej realizacji inwestycji. Przystąpienie do Unii daje również możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i rozwiązań typu Smart City.
Orange Polska realizuje inwestycję budowy szerokopasmowego internetu w 18 dolnośląskich powiatach i 86 gminach. Jest ona współfinansowana ze środków z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Dzięki temu do 2020 r. światłowód dotrze do blisko 60 tys. gospodarstw domowych i ponad 400 szkół na Dolnym Śląsku. Porozumienie o współpracy stwarza możliwość przystąpienia do projektu innych JST z terenu woj. dolnośląskiego.
To już kolejna, szósta Unia Światłowodowa, którą Orange zainicjował z lokalnym samorządem. Łącznie do Lubuskiej, Pomorskiej, Mazowieckiej, Małopolskiej  i Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej przystąpiło ponad 190 gmin.
W ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie POPC Orange Polska planuje wybudować sieć światłowodową dla ponad 360 tysięcy gospodarstw domowych na terenie kilkuset gmin w kraju. Łącznie na realizację tych inwestycji operator przeznaczy 289 milionów zł własnych środków oraz 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich.

***

Orange Polska realizuje bardzo ambitny plan inwestycyjny. Dzięki niemu internet światłowodowy dociera już do  ponad 3 mln gospodarstw domowych w całym kraju. Zgodnie z ogłoszonym planem strategicznym na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć blisko 4 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Twitter: @RzecznikOrange

Udostępnij: Szybki internet na Dolnym Śląsku. Powstała Dolnośląska Unia Światłowodowa

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

12 września 2018

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Orange Polska i Huawei uruchomili w Gliwicach stację obsługującą technologię 5G. To pierwsze testy w Polsce, prowadzone poza laboratoriami. W ten sposób Orange rozpoczyna kolejny etap przygotowań do budowy sieci 5G, zapowiadanych w ogłoszonej wiosną tego roku strategii.

Testy prowadzone poza laboratorium pozwoliły ocenić wpływ gęstej zabudowy miejskiej, wysokich budynków, czy warunków atmosferycznych na częstotliwości 3,4-3,6 GHz wykorzystywane w testach. Inżynierowie skorzystali z anteny Huawei obsługującej technologię „massive MIMO”, złożonej z kilkudziesięciu elementów odpowiadających za nadawanie i odbieranie sygnału, zamiast jak teraz, w przypadku 4G – maksymalnie czterech.

Wychodzimy z laboratorium by sprawdzić, jak przygotowywane rozwiązania sprawdzają się „w boju”. Prowadzone w Gliwicach testy pozwalają nam przeanalizować ich funkcjonowanie w trudnych warunkach miejskich. Wdrożenie 5G przyniesie jakościową zmianę. Skorzystają na tym nie tylko indywidualni użytkownicy, ale też przemysł, czy szerzej – cała gospodarka. Aby uruchomić mobilną sieć nowej generacji sprawnie i efektywnie, potrzebujemy jasnych reguł gry, porządkujących sprawy takie jak częstotliwości, normy elektromagnetyczne, czy proces inwestycyjny. Jesteśmy gotowi na dialog z rządem i regulatorem rynku, dotyczący uregulowania tych kwestii – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Pierwsze na świecie komercyjne, kompleksowe rozwiązanie 5G, w tym terminale , Huawei zaprezentował w lutym podczas tegorocznego Mobile World Congress w Barcelonie. Aktualnie prowadzone są wdrożenia sieci 5G w wielu miejscach na całym świecie. Mobilny Internet wkroczy dzięki temu w nową erę, w której komunikacja wszystkich urządzeń będzie motorem napędowym cyfrowej transformacji przemysłu. Na początku 2019 roku firma przewiduje wprowadzenie na rynek smartfonów 5G w celu zapewnienia użytkownikom wielu możliwości w korzystaniu z sieci nowej generacji. Jako Huawei chcemy wspierać polski rząd oraz krajowych przedsiębiorców, we wprowadzaniu i udostępnianiu wszystkim zainteresowanym stronom nowych rozwiązań przynoszących wymierne korzyści oraz możliwości dalszego wzrostu. Współpraca z firmą Orange przy wdrażaniu 5G jest dla nas bardzo ważna i jesteśmy przekonani, że dzięki wspólnym wysiłkom Polska stanie się liderem w zakresie wdrażania najnowszych rozwiązań teleinformatycznych – powiedział Tonny Bao, Dyrektor Zarządzajacy Huawei Polska

W trakcie prób laboratoryjnych poprzedzających testy w terenie, pomiędzy stacją nadawczą i dostarczonym przez Huawei pierwszym komercyjnym modemem 5G, osiągnięto prędkość 1,8 Gb/s. W warunkach miejskich, przy większych odległościach, dane popłynęły z prędkością 1,5 Gb/s, wykorzystując kanał o szerokości 100 MHz. To prawie 2 razy więcej niż może zapewnić najszybsza stacja bazowa Orange Polska dostępna obecnie dla klientów, a obsługująca 4G. Orange i Huawei planują przeprowadzić w Gliwicach kolejne testy przygotowujące do wdrożenia 5G.

Wybór terenu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii na miejsce testów związany jest z rozpoczętą w czerwcu współpracą z Orange Polska, w zakresie budowy tzw. Inteligentnego Miasta. Nie jest ono możliwe bez rozwiniętej sieci obsługującej Internet Rzeczy – czujniki i systemy, które dzięki wymianie informacji będą mogły lepiej dostosować miasto do potrzeb jego mieszkańców. 5G pozwoli na dalszy rozwój IoT (Internetu Rzeczy), dając możliwość obsługi większej liczby takich urządzeń i będzie jednym z głównych pól wykorzystania tej technologii.

Huawei oferuje pełną gamę rozwiązań sieciowych E2E (end-to-end) 5G zgodnych ze standardem 3GPP. Obejmują one stacje bazowe, sieć rdzeniową oraz terminale z dostępęm do bezprzewodowego Internetu szerokopasmowego, umożliwiając powstanie społeczeństwa Gigabitowego.

Firma podejmuje również znaczące wysiłki, aby zaangażować partnerów z wielu różnych branż, w celu wspólnego wdrożenia technologii 5G. Dzięki temu Huawei może realizować odważne plany w obszarze przygotowań do zastosowania sieci nowej generacji w różnorodnych technologiach, produktach i ekosystemie.

Rok 2018 to początek komercjalizacji technologii 5G, korzystając z pełnej gamy wiodących i dojrzałych produktów obsługujących 5G E2E. Rozwiązania Huawei dostarczone do testów w Gliwicach, potwierdziły już wcześniej swoje techniczne możliwości podczas różnych projektów na świecie. Dotyczy to zarówno prędkości transmisji osiągniętych w warunkach laboratoryjnych, jak i zapewnieniu stałego zasięgu sieci oraz spełnieniu wysokich wymagań pod względem przepustowości w punktach dostępu w budynkach i poza nimi. Huawei wdrożyło już te technologie w ponad 10 krajach, w tym w Wielkiej Brytanii, Finlandii, Włoszech, Korei Południowej i Chinach.

W typowo gęsto zaludnionych obszarach miejskich rozwiązania firmy są w stanie zapewnić wszechstronny poziom dostępu do Internetu dzięki prędkości transmisji danych mierzonej w Gb/s oraz setkach Mb/s .

***

Sieć 5G pozwoli przesyłać dane z prędkościami wielokrotnie wyższymi niż obecnie. Zapewni niższe opóźnienia, a w przyszłości stanowić może podstawę do dalszego rozwoju Internetu rzeczy. Możliwości, które daje, zostały uwzględnione w rządowej Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jako baza do budowy nowoczesnej polskiej gospodarki.

Orange Polska planuje uruchomienie pierwszych komercyjnych punktów dostępu 5G już w 2020 roku. Program 5G zaprezentowany przez operatora pozostaje w synergii z rozbudową sieci światłowodowej. Dzięki największemu w historii firmy programowi inwestycyjnemu łącza o bardzo wysokiej przepustowości dostępne są już ponad 120 miastach w Polsce. W przyszłości mogą one posłużyć do tworzenia nowych punktów dostępu do sieci 5G. Ponadto, prowadzone w oparciu o sieć 4G LTE testy rozwiązań takich jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej oraz służąca do budowy sieci IoT technologia LTE-M, pozwalają zdobywać doświadczenia niezbędne do wdrożenia w Polsce sieci mobilnej piątej generacji.

E-mail: biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Marzena Śliz
Dyrektor Public Affairs Huawei Polska Sp. z o.o.
Mobile: +48 600 975 843
E-mail: marzena.sliz@huawei.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich