5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w zasięgu Orange Światłowodu

19 stycznia 2021

5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w zasięgu Orange Światłowodu

W zasięgu najszybszego internetu światłowodowego na koniec 2020 było już 5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w 154 miejscowościach. Tym samym Orange Polska dotrzymał słowa danego w strategii Orange.one. To nie koniec inwestycji operatora w superszybkie światłowody.

W ubiegłym roku operator zapewnił dostęp do usług światłowodowych Orange Polska w 389 tys. budynków mieszkalnych i użytkowych. Składają się na to inwestycje własne, łącza wybudowane w ramach programu POPC oraz dostępne dla klientów na bazie umów z partnerami.

Porównując skalę inwestycji własnych Orange: w 2020 r. operator objął zasięgiem 4 razy więcej budynków niż w 2017 roku – ponad 191 tys. versus 52 tys. Zakładając pracę w systemie 52 tygodnie w roku x 5 dni roboczych x 8 godzin, w 2020 roku ekipy Orange podłączały światłowody w tempie 735 budynków dziennie, czyli jeden budynek co 40 sekund.

Warto dodać, że w miarę inwestowania proces nie jest łatwiejszy, ponieważ podłączanych jest dużo więcej pojedynczych domów, a budynki wielorodzinne są coraz bardziej rozproszone. To wymaga od operatorów większej pracy i nakładów. Dodatkowo, inwestycje od niemal roku utrudnia pandemia.

Z Orange Światłowodu najwięcej klientów korzysta w: Warszawie (105 ,7 tys.), Wrocławiu (39,6 tys.), Krakowie (37,6 tys.), Łodzi (24 tys.) i Szczecinie (23,7 tys.). Natomiast top 5 miast, jeśli chodzi o gospodarstwa domowe w zasięgu to: Warszawa – 696,4 tys. , Kraków – 261,4 tys., Wrocław – 227,4 tys., Łódź – 200 tys. i Poznań – 198 tys.

Systematycznie rośnie też nasycenie, czyli stosunek liczby klientów do zasięgu światłowodów. Spośród 154 miast, w których dostępna jest sieć światłowodowa Orange, już w 29 wskaźnik ten wynosi powyżej 20 proc. Rekordowa jest pod tym względem Podkowa Leśna, gdzie nasycenie sięga niemal  60%.

Od 2015 roku Orange Polska zainwestował w budowę sieci światłowodowej ok. 3,3 mld zł.

Mediateka

Udostępnij: 5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w zasięgu Orange Światłowodu

5G od Orange rusza w Trójmieście

15 stycznia 2021

5G od Orange rusza w Trójmieście

Orange Polska poszerza zasięg swojej sieci nowej generacji. Dziś #hello5G mogą powiedzieć mieszkańcy Gdańska, Sopotu i Gdyni.

Dzięki inwestycjom możemy dziś zaproponować pierwsze doświadczenia z siecią 5G naszym klientom z Trójmiasta. Łącznie z #hello5G może już korzystać ok. 6 mln użytkowników w ok. 400 miejscowościach. To kolejny krok ku budowie kompletnej sieci 5G w Polsce – mówi Julien Ducarroz, prezes Orange Polska. – Dzisiaj #hello5G to przede wszystkim bardziej komfortowe korzystanie z internetu w komórkach przez konsumentów. W przyszłości – to nowe rozwiązania dla przemysłu i biznesu, wspierające rozwój gospodarki. Potencjał tej sieci będziemy mogli rozwinąć dzięki docelowym pasmom, w tym częstotliwości 3,6 GHz, na której rozdysponowanie czekamy  – dodaje.

#hello5G jest dostępna dla ok. 90 tys. mieszkańców Trójmiasta. Zasięg tej sieci obejmuje główny szlak komunikacyjny aglomeracji oraz popularne punkty, m.in. gdańskie Stare Miasto.

Z #hello5G mogą korzystać klienci Orange, którzy znajdą się w zasięgu tej sieci, korzystają z urządzenia współpracującego z tą technologią oraz posiadają jeden z wybranych planów taryfowych. Są to użytkownicy Orange Love Extra i Premium, Planu Mobilnego 75, Planu za 80 zł w Orange Flex oraz usługi Bez Limitu w Orange na kartę, jak również przedsiębiorcy posiadający Plan Firmowy L lub Plan Firmowy XL. Duże paczki danych dostępne w tych planach pozwalają komfortowo korzystać z superszybkiego internetu.

Aby poprawnie działać z #hello5G, smartfon powinien być zaktualizowany do najnowszej wersji oprogramowania. Obecnie sieć 5G od Orange współpracuje z ponad 30 modelami urządzeń mobilnych z różnych półek cenowych. Są to:

• smartfony Huawei z serii P40: P40, P40 Pro, P40 Pro+, P40 Lite 5G;
  • urządzenia Xiaomi Mi 10: Mi 10, Mi 10 Pro, Mi 10 Lite 5G, Mi 10T 5G, Mi 10T Pro 5G, Mi 10T Lite 5G;
  • modele Velvet 5G oraz Wing 5G od LG;
  • urządzenia marki Samsung: smartfony S20+ 5G, S20 Ultra, Note 20 5G, Note 20 Ultra 5G, Galaxy Z Flip 5G, Galaxy S20 FE 5G, Galaxy Z Fold 2 5G, Galaxy A42 5G oraz tablet Galaxy Tab S7+ 5G;
  • Sony Xperia 1 II oraz 5 II;
  • Motorola Edge, Moto G 5G Plus oraz Razr 5G;
  • OPPO Reno4 Pro 5G i OPPO Reno4Z 5G;
  • najnowsze modele iPhone: 12, 12 Pro, 12 mini oraz 12 Pro Max;
  • Nokia 8.3.

Orange systematycznie poszerza listę urządzeń obsługujących #hello5G – wkrótce kolejne nowości, m.in. zaprezentowany premierowo 14 stycznia Samsung Galaxy S21. Smartfony wspierające 5G cieszą się coraz większą popularnością. W styczniu 2021 r. już 14% telefonów sprzedawanych przez Orange posiadało tę funkcjonalność. Aktualne oferty na urządzenia wspierające 5G można znaleźć w sklepie Orange.

Obecnie #hello5G działa na częstotliwościach 2100 MHz, wykorzystując dynamiczne współdzielenie pasma 4G i 5G. Ponad 1600 stacji bazowych zapewnia klientom Orange dostęp do #hello5G. Po rozdysponowaniu częstotliwości przewidzianych do budowy 5G w Europie, możliwości sieci będą stopniowo polepszane. W przyszłości pasmo wykorzystywane dla potrzeb #hello5G pozwoli wzmocnić np. zasięg sieci 5G wewnątrz budynków.

Dowiedz się, jak działa #hello5G

Udostępnij: 5G od Orange rusza w Trójmieście

Orange Polska zbuduje sieć 5G w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej

8 grudnia 2020

Orange Polska zbuduje sieć 5G w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej

Orange Polska podpisał z Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną umowę na realizację wewnętrznej sieci 5G w paśmie 3,6 GHz. Będzie gotowa na początku 2021 roku i zapewni zasięg w siedzibie ŁSSE.

Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna wybrała Orange Polska jako dostawcę wewnętrznej sieci kampusowej 5G na potrzeby stworzenia ŁSSE 5G Lab, czyli przestrzeni wyposażonej w odpowiednie narzędzia, sprzęt, infrastrukturę do testowania innowacji 5G. Dedykowana będzie startupom tworzącym rozwiązania oparte na technologii 5G. Infrastruktura  zapewni wewnętrzny zasięg w dwóch budynkach ŁSSE. Pozwoli to inwestorom, startupom i firmom współpracującym z ŁSSE na testowanie najbardziej innowacyjnych rozwiązań wykorzystujących technologię piątej generacji. Orange zapewni również wsparcie ekspertów związane z zastosowaniem technologii 5G w przemyśle.

–5G to jeden z ważnych elementów naszej strategii. Wierzymy, że podobne wdrożenia szybko pokażą potencjał rozwiązań nowej generacji. Do budowy sieci 5G wykorzystamy pasmo 3,6 GHz, udostępnione obecnie przez regulatora. Będzie to pierwsza w Polsce wewnętrzna sieć 5G działająca w docelowym dla tej generacji paśmie. Bardzo liczymy na powstanie innowacyjnych rozwiązań, które przyczynią się do rozwoju gospodarczego regionu łódzkiego i całego kraju. – powiedział Julien Ducarroz, prezes zarządu Orange Polska – Od ponad dwóch lat prowadzimy testy 5G w laboratoriach lub w terenie, z naszymi klientami. Technologicznie jesteśmy dobrze przygotowani. Możemy także czerpać z doświadczeń Grupy Orange w innych krajach europejskich, gdzie pierwsze wewnętrzne sieci 5G już powstały – dodał Julien Ducarroz.

We wrześniu tego roku Orange wdrożył np. wewnętrzną, prywatną sieć w fabryce Schneider Electric – globalnej firmy działającej w branży energetycznej w Le Vaudreuil we Francji. To pierwsza fabryka w tym kraju, która testuje technologię 5G w przemyśle. Realizowany w Le Vaudreuil projekt 5G pozwoli przetestować m.in. wykorzystanie rzeczywistości rozszerzonej w pracy techników oraz wdrożenie robota do obsługi zdalnych wizyt.

– Technologia 5G i Internet rzeczy to ogromne szanse dla biznesu. Rozwój w tym kierunku był dla nas oczywisty. Dlatego łączymy startupy z inwestorami by wspólnie pracowali nad innowacjami 5G. Między innymi za tak nowatorskie działania zostaliśmy nagrodzeni tytułem 3. Najlepszej strefy ekonomicznej na świecie i pierwszej w Europie – mówi Marek Michalik, prezes ŁSSE.

– Budowany przez nas ekosystem 5G na terenie Łódzkiej Strefy otwiera przed młodymi, technologicznymi firmami szerokie możliwości kreowania i testowania innowacji. Stworzone przez startupy rozwiązania oparte o technologię 5G firmy będą mogły przenosić do przemysłu. Dzięki naszemu akceleratorowi S5 i 5G Lab będziemy świadkami pierwszych w Polsce wdrożeń innowacji opartych o technologię 5G w fabrykach inwestorów – dodaje Agnieszka Sygitowicz, wiceprezes ŁSSE.

Umowa podpisana przez Orange Polska z Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną zakłada nie tylko dostarczenie, instalację, konfigurację i utrzymanie niezbędnej infrastruktury. Orange zaangażuje się także w rozwój startupów. Wybrane firmy otrzymają wsparcie w ramach programu Orange Fab zajmującego się testowaniem i rozwojem innowacyjnych rozwiązań.. Partnerem technologicznym powstającej sieci jest  Ericsson, który dostarczy urządzenia najnowszej generacji zapewniające zasięg wewnątrzbudynkowy – 5G Radio Dot.

– Ericsson z dumą kontynuuje prace nad rozwojem ekosystemu 5G w Łodzi, wspieranego przez naszych inżynierów z centrum R&D. 5G to największa na świecie otwarta platforma innowacji jaką kiedykolwiek zbudowano. Współpraca pomiędzy Orange, ŁSSE i Ericsson umożliwi start-upom i przedsiębiorstwom wdrażanie nowych, innowacyjnych usług opartych na 5G – powiedział Martin Mellor, szef firmy Ericsson w Polsce.

Sieć uruchomiona przez Orange zapewni zasięg nie tylko w najnowszej technologii 5G, ale również LTE. Do jej budowy wykorzystanych zostanie 10 anten działających w pasmach 3,6 GHz oraz 2100 MHz, które zapewnią zasięg na powierzchni ponad 1000 m2 . Bardzo dobry zasięg, wysokie prędkości transmisji danych ponad 850 Mb/s oraz niskie opóźnienia umożliwią Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej oraz startupom testowanie najbardziej innowacyjnych rozwiązań wykorzystujących technologię 5G z obszarów IoT, wirtualnej i rozszerzonej rzeczywistości VR/AR, sztucznej inteligencji, digital twin (cyfrowa replika obiektów fizycznych) czy komunikacji pojazdów V2X (vehicle to everything).

Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna została uznana za 3. najlepszą strefę ekonomiczną na świecie i najlepszą w Europie przez fDi Magazine. W jej portfolio znajduje się już blisko 100 startupów, które otrzymały od niej wsparcie finansowe i merytoryczne w procesie tworzenia innowacji dla biznesu. Zainwestowało w niej ponad 300 firm z całego świata, które stworzyły prawie 40 tysięcy miejsc pracy i poniosły blisko 19 mld zł nakładów na inwestycje.

Więcej informacji o ŁSSE pod adresem https://sse.lodz.pl

Więcej o sieciach kampusowych na blogu Orange Polska.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska zbuduje sieć 5G w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej

Orange Polska podpisał kolejną umowę o dostępie do sieci światłowodowej Fiberhost

13 lipca 2020

Umowa jest rozszerzeniem dotychczasowej współpracy między firmami. Dostęp dotyczy sieci wybudowanych w ramach trzeciego konkursu Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC3) i obejmie kolejnych 550 tys. gospodarstw domowych w kraju. Oznacza to, że korzystając z otwartej sieci światłowodowej, udostępnianej przez INEA pod marką Fiberhost, usługi Orange Polska będą dostępne dla ponad miliona użytkowników.

Współpraca INEA i Orange Polska w zakresie otwartych sieci światłowodowych rozpoczęła się w 2017 roku. Wtedy operator uzyskał dostęp do sieci komercyjnych, czyli budowanych ze środków własnych INEA. Dwa lata później rozszerzono współpracę o infrastrukturę budowaną w ramach pierwszego i drugiego konkursu Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Teraz podpisana została kolejna umowa, na sieci powstające w ramach trzeciego konkursu POPC.

– Orange Polska to pierwszy operator w kraju, z którym już ponad 3 lata temu rozpoczęliśmy współpracę w modelu open access. Dziś z naszych usług hurtowych na otwartej sieci Fiberhost korzystają zarówno ogólnopolscy jak i lokalni dostawcy usług, oferując klientom usługi detaliczne na najwyższym poziomie. Cieszy nas duże zainteresowanie oferowaniem usług na sieciach powstających w ramach trzeciego konkursu POPC. Pierwsi klienci Orange Polska będą mogli skorzystać z usług operatora na nowych sieciach już w lipcu – komentuje Michał Bartkowiak, Prezes INEA S.A.

– W zasięgu oferty światłowodowej Orange Polska jest już 4,6 mln gospodarstw domowych. Zwiększanie jej dostępności realizuje jeden z kluczowych punktów naszej strategii. Dzięki współpracy z beneficjentami POPC możemy udostępniać Orange Światłowód w miejscach, gdzie nie realizujemy inwestycji własnych. Cieszę się, że robimy kolejny biznesowy krok w kontynuowaniu współpracy z INEA, wspólnie pracując nad ulepszaniem procesów oraz poprawianiem jakości obsługi klientów – mówi Piotr Jaworski, członek Zarządu ds. sieci i technologii Orange Polska.

Dzięki wszystkim podpisanym umowom Orange Polska uzyskał dostęp do niemal całej otwartej sieci światłowodowej pod marką Fiberhost, która zasięgiem obejmie docelowo ponad milion gospodarstw domowych w całej Polsce.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska podpisał kolejną umowę o dostępie do sieci światłowodowej  Fiberhost

Już dziś powiedz #hello5G z Orange

1 lipca 2020

Już dziś powiedz #hello5G z Orange

Od dziś użytkownicy wybranych ofert abonamentowych i planów firmowych Orange Polska mogą korzystać z #hello5G. Mogą oni wybierać spośród siedmiu modeli smartfonów współpracujących z tą technologią, dostępnych w ofercie operatora. To pierwszy etap budowy komercyjnych usług nowej generacji. W zasięgu #hello5G jest 6 mln użytkowników.

Dziś otwieramy kolejny rozdział dla Orange Polska. Od ponad dwóch lat prowadziliśmy testy laboratoryjne i terenowe, z inżynierami i naszymi klientami. Teraz z #hello5G może korzystać nawet 6 mln osób w blisko 400 miejscowościach, obecnie nikt nie oferuje większego zasięgu tego typu usług – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska. – Uruchamiamy dziś #hello5G w paśmie 2100 MHz, którym już dysponujemy, aby dać klientom możliwość pierwszych doświadczeń z 5G już teraz, pomimo opóźnienia aukcji pasma 3,5 GHz. To początkowy etap budowy kompleksowej sieci 5G. W miarę jej rozwoju, po przydzieleniu kolejnych częstotliwości, możliwości naszej sieci będą coraz bardziej imponujące, aż do samodzielnej 5G, pozwalającej na zastosowania, do których dziś nie mamy dostępu. Wierzymy, że technologia powinna być przydatna. 5G pomoże nam jeszcze lepiej dopasować się do potrzeb naszych klientów, zarówno indywidualnych, jak i biznesowych – dodał.

#hello5G dostępne jest m.in. w Warszawie, Łodzi, Krakowie, miastach Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, Wrocławiu, Poznaniu, Rzeszowie i Kielcach. Dokładny zasięg sieci można sprawdzić za pomocą mapy zasięgu.

#hello5G jest dostępne automatycznie i bez dodatkowych opłat dla klientów indywidualnych, którzy posiadają nowy Plan Mobilny 75 lub Abonament komórkowy w Orange Love Extra lub Premium zakupiony 12 marca 2020 r. lub później, oraz klientów biznesowych korzystających z Planów Firmowych L lub XL, kupionego 24 lutego 2020 r. lub później. Użytkownicy planu Firma mogą korzystać z usługi „5G dla Firm” za 9,90 zł bez VAT miesięcznie. Trwają też prace nad uruchomieniem #hello5G dla klientów Orange Flex – więcej informacji na ten temat wkrótce.

Aby korzystać z #hello5G, trzeba być w zasięgu tej technologii, posiadać telefon współdziałający z nią wraz z aktualnym oprogramowaniem oraz odpowiednią kartę SIM (4G LTE – USIM lub eSIM).

Klienci indywidualni, którzy korzystają z Planu Mobilnego 75, Orange Love Extra i Premium kupionego przed 12 marca 2020 r., mogą włączyć „Możliwość korzystania z 5G” samodzielnie, po zalogowaniu do konta Mój Orange na stronie operatora (w zakładce Pakiety i usługi – Kategoria: Internet/usługi dodatkowe) lub poprzez infolinię. Wraz z uruchomieniem #hello5G, otrzymają oni dodatkowy pakiet 40 GB danych do wykorzystania każdego miesiąca. W przypadku klientów Orange Love Extra i Premium zwiększenie pakietu danych wiąże się z koniecznością podpisania aneksu do obecnej umowy – nie zmienia to dotychczasowej miesięcznej kwoty zobowiązania.
W ofercie Orange można znaleźć siedem modeli smartfonów wiodących producentów, które wspierają #hello5G. Są to:

• smartfony z rodziny Xiaomi: Mi 10, Mi 10 Lite oraz Mi 10 Pro,
  • Motorola Edge,
  • LG Velvet,
  • Huawei P40 oraz Huawei P40 Pro.

Oferta urządzeń obsługujących #hello5G będzie systematycznie poszerzana, kolejne smartfony z tą funkcjonalnością pojawią się jeszcze w lipcu. Aby współpracować z #hello5G, smartfon powinien być zaktualizowany do najnowszej wersji oprogramowania.

Pasmo 2100 MHz, wykorzystane teraz do uruchomienia sieci #hello5G, w przyszłości posłuży przy budowaniu kompleksowej sieci 5G, pomagając m.in. poprawić jej zasięg wewnątrz budynków.

Jednocześnie, Orange Polska intensywnie przygotowuje się do uruchomienia sieci 5G w pasmach wskazanych do tego na poziomie Unii Europejskiej, testując dostępne na rynku rozwiązania. Od jesieni 2019 r. trwają próby terenowe w paśmie 3,5 GHz, a od roku – w paśmie 26 GHz.

Udostępnij: Już dziś powiedz #hello5G z Orange