Szybki internet na Dolnym Śląsku. Powstała Dolnośląska Unia Światłowodowa

4 października 2018

Szybki internet na Dolnym Śląsku. Powstała Dolnośląska Unia Światłowodowa

Z inicjatywy Orange Polska i przedstawicieli gminy Wołów powołano Dolnośląską Unię Światłowodową. Jej celem  jest zapewnienie szerokopasmowego internetu mieszkańcom Dolnego Śląska, likwidacja „białych plam” w województwie oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego.
Celem Unii Światłowodowej jest współpraca z lokalnymi samorządami. Dzięki przystąpieniu do Unii Światłowodowej, gminy będą uczestniczyły w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć najlepiej odpowiadała na potrzeby mieszkańców i jednostek publicznych. To pomoże w likwidacji „białych plam internetowych” w województwie i przyczyni się do sprawnej realizacji inwestycji. Przystąpienie do Unii daje również możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i rozwiązań typu Smart City.
Orange Polska realizuje inwestycję budowy szerokopasmowego internetu w 18 dolnośląskich powiatach i 86 gminach. Jest ona współfinansowana ze środków z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Dzięki temu do 2020 r. światłowód dotrze do blisko 60 tys. gospodarstw domowych i ponad 400 szkół na Dolnym Śląsku. Porozumienie o współpracy stwarza możliwość przystąpienia do projektu innych JST z terenu woj. dolnośląskiego.
To już kolejna, szósta Unia Światłowodowa, którą Orange zainicjował z lokalnym samorządem. Łącznie do Lubuskiej, Pomorskiej, Mazowieckiej, Małopolskiej  i Zachodniopomorskiej Unii Światłowodowej przystąpiło ponad 190 gmin.
W ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie POPC Orange Polska planuje wybudować sieć światłowodową dla ponad 360 tysięcy gospodarstw domowych na terenie kilkuset gmin w kraju. Łącznie na realizację tych inwestycji operator przeznaczy 289 milionów zł własnych środków oraz 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich.

***

Orange Polska realizuje bardzo ambitny plan inwestycyjny. Dzięki niemu internet światłowodowy dociera już do  ponad 3 mln gospodarstw domowych w całym kraju. Zgodnie z ogłoszonym planem strategicznym na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć blisko 4 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Twitter: @RzecznikOrange

Udostępnij: Szybki internet na Dolnym Śląsku. Powstała Dolnośląska Unia Światłowodowa

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

12 września 2018

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Orange Polska i Huawei uruchomili w Gliwicach stację obsługującą technologię 5G. To pierwsze testy w Polsce, prowadzone poza laboratoriami. W ten sposób Orange rozpoczyna kolejny etap przygotowań do budowy sieci 5G, zapowiadanych w ogłoszonej wiosną tego roku strategii.

Testy prowadzone poza laboratorium pozwoliły ocenić wpływ gęstej zabudowy miejskiej, wysokich budynków, czy warunków atmosferycznych na częstotliwości 3,4-3,6 GHz wykorzystywane w testach. Inżynierowie skorzystali z anteny Huawei obsługującej technologię „massive MIMO”, złożonej z kilkudziesięciu elementów odpowiadających za nadawanie i odbieranie sygnału, zamiast jak teraz, w przypadku 4G – maksymalnie czterech.

Wychodzimy z laboratorium by sprawdzić, jak przygotowywane rozwiązania sprawdzają się „w boju”. Prowadzone w Gliwicach testy pozwalają nam przeanalizować ich funkcjonowanie w trudnych warunkach miejskich. Wdrożenie 5G przyniesie jakościową zmianę. Skorzystają na tym nie tylko indywidualni użytkownicy, ale też przemysł, czy szerzej – cała gospodarka. Aby uruchomić mobilną sieć nowej generacji sprawnie i efektywnie, potrzebujemy jasnych reguł gry, porządkujących sprawy takie jak częstotliwości, normy elektromagnetyczne, czy proces inwestycyjny. Jesteśmy gotowi na dialog z rządem i regulatorem rynku, dotyczący uregulowania tych kwestii – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Pierwsze na świecie komercyjne, kompleksowe rozwiązanie 5G, w tym terminale , Huawei zaprezentował w lutym podczas tegorocznego Mobile World Congress w Barcelonie. Aktualnie prowadzone są wdrożenia sieci 5G w wielu miejscach na całym świecie. Mobilny Internet wkroczy dzięki temu w nową erę, w której komunikacja wszystkich urządzeń będzie motorem napędowym cyfrowej transformacji przemysłu. Na początku 2019 roku firma przewiduje wprowadzenie na rynek smartfonów 5G w celu zapewnienia użytkownikom wielu możliwości w korzystaniu z sieci nowej generacji. Jako Huawei chcemy wspierać polski rząd oraz krajowych przedsiębiorców, we wprowadzaniu i udostępnianiu wszystkim zainteresowanym stronom nowych rozwiązań przynoszących wymierne korzyści oraz możliwości dalszego wzrostu. Współpraca z firmą Orange przy wdrażaniu 5G jest dla nas bardzo ważna i jesteśmy przekonani, że dzięki wspólnym wysiłkom Polska stanie się liderem w zakresie wdrażania najnowszych rozwiązań teleinformatycznych – powiedział Tonny Bao, Dyrektor Zarządzajacy Huawei Polska

W trakcie prób laboratoryjnych poprzedzających testy w terenie, pomiędzy stacją nadawczą i dostarczonym przez Huawei pierwszym komercyjnym modemem 5G, osiągnięto prędkość 1,8 Gb/s. W warunkach miejskich, przy większych odległościach, dane popłynęły z prędkością 1,5 Gb/s, wykorzystując kanał o szerokości 100 MHz. To prawie 2 razy więcej niż może zapewnić najszybsza stacja bazowa Orange Polska dostępna obecnie dla klientów, a obsługująca 4G. Orange i Huawei planują przeprowadzić w Gliwicach kolejne testy przygotowujące do wdrożenia 5G.

Wybór terenu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii na miejsce testów związany jest z rozpoczętą w czerwcu współpracą z Orange Polska, w zakresie budowy tzw. Inteligentnego Miasta. Nie jest ono możliwe bez rozwiniętej sieci obsługującej Internet Rzeczy – czujniki i systemy, które dzięki wymianie informacji będą mogły lepiej dostosować miasto do potrzeb jego mieszkańców. 5G pozwoli na dalszy rozwój IoT (Internetu Rzeczy), dając możliwość obsługi większej liczby takich urządzeń i będzie jednym z głównych pól wykorzystania tej technologii.

Huawei oferuje pełną gamę rozwiązań sieciowych E2E (end-to-end) 5G zgodnych ze standardem 3GPP. Obejmują one stacje bazowe, sieć rdzeniową oraz terminale z dostępęm do bezprzewodowego Internetu szerokopasmowego, umożliwiając powstanie społeczeństwa Gigabitowego.

Firma podejmuje również znaczące wysiłki, aby zaangażować partnerów z wielu różnych branż, w celu wspólnego wdrożenia technologii 5G. Dzięki temu Huawei może realizować odważne plany w obszarze przygotowań do zastosowania sieci nowej generacji w różnorodnych technologiach, produktach i ekosystemie.

Rok 2018 to początek komercjalizacji technologii 5G, korzystając z pełnej gamy wiodących i dojrzałych produktów obsługujących 5G E2E. Rozwiązania Huawei dostarczone do testów w Gliwicach, potwierdziły już wcześniej swoje techniczne możliwości podczas różnych projektów na świecie. Dotyczy to zarówno prędkości transmisji osiągniętych w warunkach laboratoryjnych, jak i zapewnieniu stałego zasięgu sieci oraz spełnieniu wysokich wymagań pod względem przepustowości w punktach dostępu w budynkach i poza nimi. Huawei wdrożyło już te technologie w ponad 10 krajach, w tym w Wielkiej Brytanii, Finlandii, Włoszech, Korei Południowej i Chinach.

W typowo gęsto zaludnionych obszarach miejskich rozwiązania firmy są w stanie zapewnić wszechstronny poziom dostępu do Internetu dzięki prędkości transmisji danych mierzonej w Gb/s oraz setkach Mb/s .

***

Sieć 5G pozwoli przesyłać dane z prędkościami wielokrotnie wyższymi niż obecnie. Zapewni niższe opóźnienia, a w przyszłości stanowić może podstawę do dalszego rozwoju Internetu rzeczy. Możliwości, które daje, zostały uwzględnione w rządowej Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jako baza do budowy nowoczesnej polskiej gospodarki.

Orange Polska planuje uruchomienie pierwszych komercyjnych punktów dostępu 5G już w 2020 roku. Program 5G zaprezentowany przez operatora pozostaje w synergii z rozbudową sieci światłowodowej. Dzięki największemu w historii firmy programowi inwestycyjnemu łącza o bardzo wysokiej przepustowości dostępne są już ponad 120 miastach w Polsce. W przyszłości mogą one posłużyć do tworzenia nowych punktów dostępu do sieci 5G. Ponadto, prowadzone w oparciu o sieć 4G LTE testy rozwiązań takich jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej oraz służąca do budowy sieci IoT technologia LTE-M, pozwalają zdobywać doświadczenia niezbędne do wdrożenia w Polsce sieci mobilnej piątej generacji.

E-mail: biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Marzena Śliz
Dyrektor Public Affairs Huawei Polska Sp. z o.o.
Mobile: +48 600 975 843
E-mail: marzena.sliz@huawei.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

10 września 2018

Orange Polska podpisał umowę z Nexerą w sprawie wykorzystania budowanej przez Nexerę sieci światłowodowej. Dzięki umowie, mieszkańcy województw: łódzkiego, kujawsko-pomorskiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, będą mogli korzystać z superszybkiego internetu światłowodowego Orange. Większość gospodarstw domowych objętych umową to budynki jednorodzinne, położone na terenach wiejskich i podmiejskich.

Systematycznie poszerzamy dostępność naszej oferty światłowodowej, zarówno rozbudowując własną sieć, jak i współpracując z innymi operatorami. Światłowody to przyszłość stacjonarnego internetu. Ta nowoczesna infrastruktura pozwala nam świadczyć usługi najwyższej jakości, jak telewizja 4K czy superszybki internet domowy. Dzięki podpisanej dziś umowie będą one dostępne dla mieszkańców kolejnych kilku tysięcy miejscowości – mówi Piotr Jaworski, dyrektor wykonawczy ds. sieci i technologii Orange Polska.

Zgodnie z umową pomiędzy operatorami, współpraca obejmuje zasięg wszystkich 13 obszarów 2. konkursu POPC wygranych przez Nexerę i będzie rozszerzany o kolejne adresy w miarę rozbudowy sieci. Do 2020 roku sieć Nexery obejmie ponad 450 tys. gospodarstw domowych głównie na terenach wiejskich i podmiejskich, z czego 280 tys. będzie budowana przy wykorzystaniu środków unijnych. Jako pierwsi z usług Orange będą mogli skorzystać mieszkańcy powiatów: kieleckiego, bydgoskiego, chełmińskiego, bartoszyckiego, szczycieńskiego, radomszczańskiego, bełchatowskiego, opatowskiego, staszowskiego, sandomierskiego, sieradzkiego, łaskiego, zduńskowolskiego, łowickiego oraz rawskiego.  Uzgodnione z Nexerą warunki współpracy zakładają, że Orange będzie płacić jedynie za wykorzystywaną infrastrukturę, a koszty będą zależne od liczby aktywnych klientów.

Obecnie w zasięgu sieci światłowodowej Orange Polska znajduje się ponad 3 mln gospodarstw domowych w całej Polsce. W latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć na inwestycje światłowodowe nawet 4 mld zł. Celem Orange jest objęcie zasięgiem światłowodu 5 mln domów mieszkań i biur do 2020 roku.

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange rozpoczyna współpracę z Nexerą. Superszybki internet w kolejnych 4 województwach

7 sierpnia 2018

Orange Polska i Ericsson zaprezentowali sektorowi energetycznemu możliwości, jakie daje technologia LTE 450 MHz. Takie rozwiązanie zapewnia zasięg w miejscach trudno dostępnych, w oparciu o mniejszą liczbę stacji bazowych, niż tradycyjna sieć 4G LTE. Pozwala też na szybki przesył danych, prowadzenia rozmów, łączność dla Internetu Rzeczy oraz połączenia wideo.

Sieć LTE 450 MHz umożliwia m.in. obsługę liczników, monitoring urządzeń, sterowanie infrastrukturą i realizację zdecydowanej większości zadań, jakie stawia się przed tzw. komunikacją krytyczną. To odpowiedź na potrzeby sektora energetycznego, który – zgodnie z ustawą o rynku mocy – do końca 2020 roku powinien zainstalować nawet 1,5 mln liczników w taryfie C, które muszą być cały czas on-line. Dzięki infrastrukturze Orange Polska oraz rozwiązaniom sprzętowym i softwarowym Ericsson firmy mogą uruchomić pierwsze elementy tej sieci w krótkim czasie od podjęcia decyzji przez sektor energetyczny.

Orange Polska ma doświadczenie w zarządzaniu rozbudowaną siecią 4G LTE, obsługując nie tylko własnych klientów ale również infrastrukturę innych operatorów telekomunikacyjnych. Przez wiele lat zarządzaliśmy także siecią działającą na częstotliwości 450 MHz. Możemy skorzystać z infrastruktury, która liczy już przeszło 11 tys. stacji bazowych, z czego ponad 2 tys. to nasze własne maszty na których możemy szybko uruchomić usługi na LTE 450 MHz. Co więcej posiadamy najbardziej rozbudowaną sieć szkieletową w kraju, która radzi sobie z transferem liczonym w terabitach na sekundę i zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa – powiedział Maciej Zengel dyrektor strategii sieci i infrastruktury mobilnej Orange Polska.

Orange Polska to jeden z liderów budowy Internetu Rzeczy w Polsce. Obecnie w naszej sieci działa ponad milion kart SIM, działających w technologii M2M, zapewniających komunikację między maszynami. Postrzegamy te usługi, jako ważny element naszej strategii. Realizujemy także wspólne z sektorem energetycznym testy innowacyjnej technologii LTE-M, które pozwalają obsługiwać detaliczne liczniki energii oraz budować usługi smart home. Wszystkie te elementy, a także wysoki poziom zabezpieczenia naszej sieci przed cyberatakami powodują, że zaproponowane przez nas rozwiązanie odpowiada na potrzeby sektora energetycznego w całym kraju – powiedział Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Wprowadzenie do sektora elektroenergetycznego szerokopasmowej, prywatnej sieci komórkowej realizowanej przez Ericsson we współpracy z Orange Polska to unikalna szansa na realizację zadań z zakresu komunikacji krytycznej, inteligentnych sieci (smart grids) oraz internetu rzeczy. Ericsson wnosi do współpracy doświadczenie najwyższych standardów bezpieczeństwa europejskiego dostawcy oraz  wykorzystanie wiedzy blisko 2000 polskich inżynierów zatrudnionych w rodzimych centrach R&D w Krakowie i Łodzi – powiedział Marcin Sugak, dyrektor rozwoju biznesu Ericsson Sp. z o.o.

Orange Polska realizuje obecnie wiele projektów związanych z budową bezpiecznej łączności oraz zarządzania nią dla klientów biznesowych. To rozwiązania skrojone na miarę, opierające się na różnych technologiach, począwszy od 2G, na LTE-M kończąc. Operator zapewnia także inne usługi, które pozwalają budować Internet Rzeczy – zarówno w warstwie agregacji i analizy danych, jak i prezentacji ułatwiającej zarządzanie olbrzymią ilością urządzeń.

Zrównoważenie systemu energetycznego Polski zostało wskazane jako jeden z kluczowych elementów, który pozwoli zrealizować cele Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Zarządzanie siecią telekomunikacyjną w czasie rzeczywistym przełoży się na większą efektywność energetyczną i poprawę bezpieczeństwa energetycznego kraju, o których także mówi Strategia.

Więcej na temat LTE 450 MHz i jej możliwości znajdziesz tutaj.

Zaprezentowanie urządzeń teletransmisyjnych w paśmie LTE 450MHz oraz infrastruktury licznikowej było możliwe dzięki partnerstwu z Telit i PySENSE – firmami, które dostarczyły i zintegrowały testowane elementy sieci.

***

Orange Polska to jeden z największych operatorów telekomunikacyjnych w Polsce i lider nowoczesnych technologii. Klienci operatora mogą korzystać już z ponad 11,5 tys. stacji bazowych, obsługujących technologię 4G LTE, dzięki którym zasięg tej sieci obejmuje 99,8% Polaków. W pierwszej połowie 2018 roku OPL zainwestował w sieć mobilną 135 mln zł, a w 2017 roku 240 mln zł.

Ericsson jest światowym liderem w dziedzinie technologii i usług komunikacyjnych z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji. Nasza organizacja składa się z ponad 111 000 ekspertów, zapewniających klientom w 180 krajach innowacyjne rozwiązania i usługi. Wspólnie budujemy skuteczniej połączoną przyszłość, w której każda osoba i każda branża może w pełni wykorzystać swój potencjał. Sprzedaż netto w 2016 roku wyniosła 222,6 miliarda SEK (24,5 miliarda USD). Akcje Ericsson są notowane na Nasdaq Stockholm i NASDAQ w Nowym Jorku. Przeczytaj więcej na www.ericsson.com.

Katarzyna Pąk

Dyrektor komunikacji i marketingu

Katarzyna.pak@ericsson.com

Udostępnij: Sieć LTE 450 MHz dla energetyki. Orange Polska i Ericsson przetestowali jej możliwości.

Orange współpracuje z Ineą. Więcej Orange Światłowodu w Wielkopolsce

7 sierpnia 2018

Orange współpracuje z Ineą. Więcej Orange Światłowodu w Wielkopolsce

Superszybki internet światłowodowy wkrótce dotrze do kolejnych 40 tys. domostw w Wielkopolsce. Operator porozumiał się z Ineą w sprawie wykorzystania należącej do niej sieci światłowodowej. Docelowo współpraca obejmie nawet 150 tys. gospodarstw domowych. Orange planuje uruchomić swoje usługi na sieci poznańskiego operatora już w nadchodzących tygodniach.

Większość gospodarstw domowych objętych zasięgiem to budynki jednorodzinne. Dzięki umowie z oferty Orange będą mogli skorzystać mieszkańcy poznańskich dzielnic: Grunwald, Jeżyce, Nowe Miasto, Stare Miasto, osiedla Smochowice oraz okolicznych miejscowości, m.in. Dąbrówki, Swarzędza, Lubonia, Przeźmierowa, czy Suchego Lasu. Usługa będzie dostępna dla pierwszych klientów przed końcem wakacji.

Konsekwentnie inwestujemy w rozwój naszej sieci światłowodowej, w tym roku wydamy na ten cel do 800 mln zł. Współpraca z ponad 20 operatorami, takimi jak Inea, pomaga nam szybciej docierać do nowych grup klientów, bez niepotrzebnego dublowania infrastruktury. To zdecydowanie bardziej efektywne podejście – mówi Tomasz Kowal, dyrektor rozwoju współpracy regionalnej w Orange Polska.

Zgodnie z ustaleniami pomiędzy Orange Polska i Inea, zasięg współpracy będzie w najbliższych miesiącach rozszerzany o kolejne obszary, by do końca 2019 roku objąć ok. 370 tys. gospodarstw domowych, w tym ok. 150 tys. w modelu hurtowego dostępu do internetu BSA (ang. bitstream access).Umowa, dotycząca współpracy w zakresie świadczenia usługi szerokopasmowego dostępu telekomunikacyjnego (BSA) do lokalnej pętli abonenckiej wykonanej w technologii „światłowód do domu”, jest rozszerzeniem dotychczasowej współpracy pomiędzy operatorami opartej na udostępnianiu pętli abonenckiej (ang. local loop unbundling – LLU). Uzgodnione z INEĄ warunki współpracy zakładają, że Orange będzie płacić jedynie za wykorzystywaną infrastrukturę, a koszty będą zależne od liczby aktywnych klientów.

Obecnie w zasięgu sieci światłowodowej Orange Polska znajduje się blisko 3 mln gospodarstw domowych w całej Polsce. Tylko w pierwszej połowie tego roku sieć światłowodowa Orange dotarła do blisko pół miliona domów i mieszkań. Celem Orange jest objęcie zasięgiem światłowodu 5 mln domów mieszkań i biur do 2020 roku.

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange współpracuje z Ineą. Więcej Orange Światłowodu w Wielkopolsce