Zapraszamy na Filmowe Lato w zasięgu Orange

11 czerwca 2018

Zapraszamy na Filmowe Lato w zasięgu Orange
15 czerwca po raz drugi rusza w trasę Filmowe Lato w zasięgu Orange. W ramach plenerowego kina, od czerwca do września zaprezentowanych zostanie kilkadziesiąt filmów w blisko 40 najpiękniejszych miejscowościach w całej Polsce. W repertuarze znalazły się takie pozycje, jak: oscarowy „La La Land” czy poruszająca komedia „Jutro będziemy szczęśliwi” z Omarem Sy’em w roli głównej. Wstęp na wszystkie seanse jest bezpłatny. Organizatorem wydarzenia jest sieć kin Multikino, a sponsorem Orange.

W ciągu trzech letnich miesięcy Filmowe Lato w zasięgu Orange pojawi się wszędzie tam, gdzie Polacy wypoczywają w okresie letnim. Stanowić będzie doskonałą alternatywę do spędzenia czasu w gronie najbliższych. Zagości zarówno w popularnych kurortach: Mikołajki, Szklarska Poręba Krynica Morska, jak i malowniczo położonych miejscowościach – Tleń, Osie, Olecko i Czaplinek. Zaparkuje przy tężniach w Ciechocinku oraz w Kołobrzegu, Gołdapi, Cisnej, Inowrocławiu, Rabce-Zdrój i Szczawnicy. Umiejscowione będzie także nad Parsętą, Drwęcą i Nogatem. Zacumuje nad przystaniami mazurskich jezior i na plażach Bałtyku. Pojawi się w takich krainach, jak: Pałuki, Kaszuby, Kujawy, Lubelszczyzna, Podlasie i Suwalszczyzna. Dotrze też na Mazury Garbate i do serca Puszczy Białowieskiej. Widzowie będą mieli ponadto niecodzienną okazję brać udział w projekcjach w otoczeniu Tatr, Karkonoszy i Połonin Bieszczadzkich.

W repertuarze Filmowego Lata w zasięgu Orange pojawią się filmy, które zachwyciły widzów na całym świecie. Na wielkim ekranie widzowie spotkają się z plejadą gwiazd, m.in. z Robertem Redfordem, Kirsten Stewart, Robertem De Niro, Emmą Thomson, Keirą Knightley i Ryanem Goslingiem.

Zaprezentowane zostaną takie produkcje, jak: „Lato w Prowansji” z Jeanem Reno, oscarowy „La La Land” z genialnymi kreacjami Ryana Goslinga i Emmy Stone, „Śmietanka towarzyska” w reżyserii Woody’ego Allena. Nie zabraknie również komedii kryminalnych – a wśród nich: „Nice guys. Równi goście” z nagrodzonym Oscarem Russellem Crowe oraz Ryanem Goslingiem i „Nieobliczalni” z Omarem Sy’em, gwiazdą „Nietykalnych”, najbardziej kasowego francuskiego filmu wszech czasów.

W czerwcu odwiedzimy województwa kujawsko-pomorskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie i pomorskie. Trasę zainaugurujemy pokazem filmu „Królowie lata” w  Koronowie nad Brdą. Potem udamy się do nadnoteckiego Barcina, gdzie obejrzymy niezwykle zabawne „Najlepsze, najgorsze wakacje”.  Dotrzemy również do Golubia-Dobrzynia, gdzie przeniesiemy się na chwilę na południe Francji za sprawą pełnego pozytywnej energii, ciepła i humoru „Lata w Prowansji”. Odwiedzimy też  Ciechocinek i Kołobrzeg, gdzie zagramy m.in. „Jutro będziemy szczęśliwi” oraz „Last Vegas”. Dotrzemy ponadto do Gniezna, Żnina i pomorskiego Cieplewa. Zacumujemy w Porcie Jachtowym w Krynicy Morskiej, a następnie przeniesiemy się do Malborka, gdzie obejrzymy francuski przebój  „Za jakie grzechy, dobry Boże?”.

HARMONOGRAM PROJEKCJI W CZERWCU:

15.06, g. 22.00 Koronowo: „Królowie lata”
16.06, g. 22.00 Barcin: „Najlepsze, najgorsze wakacje”
17.06, g. 22.00 Golub-Dobrzyń: „Lato w Prowansji”
19.06, g. 22.00 Kołobrzeg: „Praktykant”
20.06, g. 22.00 Kołobrzeg: „Był sobie pies”
21.06, g. 22.00 Kołobrzeg: „Jutro będziemy szczęśliwi”
22.06, g. 22.00 Gniezno: „Praktykant”
23.06, g. 22.00 Ciechocinek: „Last Vegas”
24.06, g. 22.00 Żnin: „Lato w Prowansji”
25.06, g. 22.00 Cieplewo: „Królowie lata”
26.06, g. 22.00 Krynica Morska: „Był sobie pies”
27.06, g. 22.00 Krynica Morska: „Jutro będziemy szczęśliwi”
28.06, g. 22.00 Krynica Morska: „Królowie lata”
29.06, g. 22.00 Malbork: „Za jakie grzechy, dobry Boże?”
30.06, g. 22.00 Malbork: „Lato w Prowansji”

Start: 15 czerwca 2018 r. Ostatnia projekcja: 8 września 2018 r.

Wstęp na wszystkie seanse jest bezpłatny!

Zapraszamy na www.filmowelatozorange.pl!

Joanna Stankiewicz
joanna.stankiewicz@ferment.com.pl

Udostępnij: Zapraszamy na Filmowe Lato w zasięgu Orange

8 czerwca 2018

W Warszawie, Gliwicach, Mysłowicach i Tarnowie ruszył pilotaż komercyjnego wykorzystania technologii LTE-M, pozwalającej budować Internet Rzeczy (IoT) w oparciu o sieć 4G. Testy umożliwią uczestniczącym w nich firmom rozwój ich usług i urządzeń, a Orange Polska analizę nowego rozwiązania w realnych warunkach biznesowych. Równocześnie operator zaprasza do współpracy firmy, w tym start-upy zainteresowane dostarczaniem innowacyjnych rozwiązań IoT. Przyjmowanie zgłoszeń rozpocznie się 20 czerwca. Najciekawsze propozycje zyskają dostęp do unikalnych możliwości sieci Orange.
LTE-M to jedna z wiodących technologii transmisji danych na potrzeby masowej obsługi urządzeń Internetu Rzeczy, wybrana przez Grupę Orange do komercyjnego wdrożenia. Rozwiązanie to, działające w oparciu o sieć 4G, w zakresie IoT spełnia wszystkie wymagania stawiane przed siecią 5G. LTE-M pozwala obsługiwać bardzo dużą liczbę urządzeń w ramach pojedynczej stacji bazowej, zapewnia minimalne zużycie prądu, przekładające się na większą żywotność urządzenia, a także pozwala kontaktować się z urządzaniami w trudnych warunkach – piwnicach, studzienkach itp. Co więcej LTE-M wspiera pełną mobilność wykorzystywanych urządzeń, pozwalając m.in. na ich obsługę w roamingu, monitoring w czasie rzeczywistym, a nawet wykorzystanie transmisji głosu poprzez VoLTE. W porównaniu z innymi technologiami IoT, ma większy potencjał rozwojowy.- Otwieramy dla Orange Polska nowy rynek, który w nadchodzących latach może się okazać bardzo dochodowy. Doskonalimy i rozwijamy naszą sieć, aby sprostała dynamicznym zmianom technologicznym i rosnącym wymaganiom klientów – powiedział Maciej Zengel, Dyrektor Strategii Sieci i Infrastruktury Mobilnej w Orange Polska.

Więcej na temat możliwości, jakie niesie LTE-M w artykule i wideo dostępnym pod linkiem.

By w pełni zaprezentować możliwości, jakie niesie rozwój Internetu Rzeczy bazujący na LTE-M, Orange zaprasza do współpracy mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa, w tym start-upy. Chodzi o podmioty realizujące projekty Smart city, Smart home, Smart car, Smart industry, Smart building, Assets tracking, Smart Metering, Smart Health itp. W ramach współpracy operator umożliwi także testy rozwiązań opartych o inne technologie dostępowe.

Uczestnicy tej inicjatywy będą mieli do dyspozycji ekspertów, systemy, technologie i laboratoria Orange wspierające tworzenie nowych rozwiązań. Wypracowane produkty i usługi będą testowanie i rozwijane z wykorzystaniem specjalistycznych urządzeń oraz platformy Orange Live Object IoT. Startupy zostaną zaproszone do akceleracji w ramach Programu Orange FAB.

Zamierzamy aktywniej niż dotąd poszukiwać na rynku rozwiązań do wdrożenia w biznesie. Częściej będziemy zapraszać potencjalnych partnerów do współpracy przy tworzeniu innowacyjnych rozwiązań z różnych dziedzin. Obecna edycja poświęcona jest Internetowi Rzeczy. Szczegóły ogłosimy podczas spotkania 20 czerwca, zgłoszenia będą przyjmowane do 10 września, a niedługo potem rozpocznie się etap akceleracji czyli dopracowywania i testowania najlepszych projektów – mówi Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie https://orangefab.pl/

Orange FAB jest międzynarodowym akceleratorem start-upów stworzonym przez Orange. Poza Polską w programie uczestniczą Izrael, Japonia, Korea Płd., Tajwan, Hiszpania, Francja, Senegal i USA. Jest skierowany do innowacyjnych firm, z którymi operator wspólnie rozwija dojrzałe technologicznie usługi. Udział w programie umożliwia rozwój produktu, warsztaty i szkolenia, wsparcie mentorów, dofinansowanie, a także dostęp do sieci dystrybucji i dotarcie do klientów Orange.

W Polsce program wystartował w 2014 r., jako jeden z pierwszych akceleratorów na polskim rynku. Dotychczas do polskiej edycji zgłosiły się 744 start-upy, pilotażowo uruchomiono 28 rozwiązań zaś 8 zostało komercyjnie wdrożonych.

Finalistów programu Orange Polska zaprasza także do udziału w wydarzeniach branżowych, m.in. Viva Technology w Paryżu oraz pomaga w wejściu na rynki w krajach, w których działa Grupa Orange.

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska rozwija Internet Rzeczy i zaprasza do współpracy firmy zajmujące się IoT

Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

7 czerwca 2018

Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018
Fundacja Orange otrzymała tytuł Dobroczyńcy Roku. Kapituła doceniła projekt FabLab powered by Orange. To przestrzeń otwarta dla wszystkich, którzy chcą podnosić swoje cyfrowe kompetencje.
Nagroda została przyznana w kategorii Projekt społeczny fundacji korporacyjnej. Zakłada ona ścisłą współpracę fundacji korporacyjnej z inną organizacją pozarządową przy projekcie społecznym.

Jako największa polska firma telekomunikacyjna nie tylko zbliżamy miliony Polaków, ale też staramy się inspirować ich do twórczego korzystania z nowych technologii. Nasza Fundacja od kilkunastu lat bardzo aktywnie pomaga w tej cyfrowej edukacji. Nowoczesne technologie dają niesamowite możliwości. W FabLab powered by Orange wspólnie ze stowarzyszeniem Robisz.to pokazujemy, że każdy może zrobić coś z niczego i nauczyć się pozornie skomplikowanych rzeczy, jak np. druk 3D. Cieszę się, że jury i internauci docenili nasze działania – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Fablab to przestrzeń rozwoju kreatywności i wykuwania się nowych pomysłów. – Dzięki technologiom można tu wykonać dosłownie wszystko, a w przypadku trudności, wykwalifikowani trenerzy służą pomocą i wiedzą – dodaje Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Fundacja Orange zaangażowała się w projekt finansowo, organizacyjnie oraz merytorycznie.

Osoby korzystające z oferty FabLabu mogą uczestniczyć w bezpłatnych warsztatach, podczas których poznają zaawansowane oprogramowanie i maszyny. Tworzą własne przedmioty, takie jak np. syntezatory, neony, modele robotów, modele domów, piłkarzyki, longboardy czy inne samodzielnie zaprojektowane przedmioty. Uczą się modelowania i druku 3D, obsługi plotera laserowego. Wymyślają prototypy produktów, które mogą przerodzić się w start-up. Wokół FabLabu tworzy się społeczność konstruktorów, makerów, entuzjastów ruchu Do-It-Yourself, którzy w wygodnej przestrzeni w centrum Warszawy mogą wcielić w życie najbardziej nieoczywiste pomysły. Warsztaty z modelowania, druku 3D trafiają również do małych miejscowości, w których znajdują się Pracownie Orange.

Ogólnopolski konkurs o tytuł Dobroczyńcy Roku jest organizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce od 1997 roku. To największy i najdłużej działający w Polsce konkurs nagradzający i promujący społeczne zaangażowanie przedsiębiorstw.

Tegoroczna nagroda to już kolejne wyróżnienie dla marki Orange, która w poprzednich latach znalazła się wśród laureatów m.in. za program wolontariatu pracowniczego (w latach 2011 i 2012).

Fundacja Orange od kilkunastu lat uczy jak mądrze korzystać z nowych technologii. Wpiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania. W małych miejscowościach pomaga otwierać i prowadzić multimedialne świetlice. Współprowadzi warszawski FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce.

Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl; www.facebook.com/FundacjaOrange.

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to pracownia stworzona w Warszawie przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to, wyposażona w zaawansowane technologie takie jak drukarki 3D, plotery laserowe, frezarki CNC, elektronika. Dzięki wsparciu trenerów można się w niej nauczyć jak twórczo z tych technologii korzystać, aby stworzyć rozmaite przedmioty – od biżuterii po drona. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Więcej informacji: www.fablabtwarda.pl.

Stowarzyszenie Robisz.to prowadzi działalność edukacyjną i popularyzatorską na polu nowych technologii, przez edukację i działania związane z osobistą fabrykacją aktywizuje lokalne społeczności. Organizację tworzy zgrany zespół siedmiu makerów, otwartych na wszelkie nowości, zajmujących się edukacją w dziedzinie nowych technologii i rzemiosła. Członkowie Stowarzyszenia Robisz.to mają doświadczenie w prowadzeniu FabLabu – warsztatu wyposażonego w narzędzia do tworzenia własnych projektów i realizacji pomysłów. Stolarstwo, krawiectwo, elektronika, architektura, muzyka czy nawet ekologia – to dziedziny, w których stowarzyszenie się specjalizuje.

Więcej informacji: www.robisz.to

Bartłomiej Kuczyński