Flexible Engine, czyli globalna chmura dla firmy

13 lutego 2018

Flexible Engine, czyli globalna chmura dla firmy

Integrated Solutions, wyspecjalizowany integrator technologii Orange Polska zacznie oferować rozwiązanie Flexible Engine. Bazuje ono na technologii OpenStack i bardzo dobrze sprawdza się w hostowaniu rozwiązań IT. Nie tylko jest ono atrakcyjne pod względem modelu cenowego, ale także zapewnia bogate środowisko usług. Co więcej, co kwartał dokładane są do niego kolejne funkcje.

Nie bądźcie zdziwieni. Na blogu coraz częściej piszemy o naszej ofercie dla biznesu i administracji. Były „inteligentne” lampy, bramki na autostradzie i aplikacja pozwalająca zarządzać Smart Cites. Takie rozwiązania korzystają z naszej sieci w podobnym zakresie co choćby korzystający ze smartfonów. A pewnie będziemy pisać jeszcze więcej. Na horyzoncie widać już choćby LTE-M, rozwiązanie, które zapewnia na polu IoT możliwości porównywalne z 5G.

Flexible Engine to jedno z tych rozwiązań, o których większość z nas nawet nie wie, że istnieje. Korzystamy z nich najczęściej w pracy,  w postaci różnych „dziwnych” systemów, w które wpisujemy konkretne dane, a później dzieje się „rocket science” i  wychodzi jakiś rezultat. Flexible Engine to właśnie ów „rocket science” – cały system, z szerokim portfolio usług, elastyczną obsługą, dostępnością z każdego zakątku globu, przy jednoczesnym umiejscowieniu serwerów w data center na kilku kontynentach i pod nadzorem Orange. Co więcej system regularnie udoskonalany, łatwy w zarządzaniu dzięki standarodowi API i wyposażony w cały zestaw szablonów. Choćby takich, które pozwalają wystawić bazę danych czy system do zarządzania big data. To, że mogę Wam dzisiaj o tym wszystkim opowiedzieć to efekt podpisania przez Integrated Solutions umowy z Orange Cloud for Business, jednostki Orange Business Services.

W innych wpisach o ofercie zapewne tutaj pojawiłby się wątek ceny za pakiet czy rozwiązanie. Jednak ja wrzucę film. Pozwoli Wam on nieco jaśniej przedstawić dla kogo i dlaczego powstają takie rozwiązania.

Jeżeli macie swoją firmę lub po prostu interesują Was takie tematy możecie także zaglądać na stronę www.integratedsolutions.pl

Udostępnij: Flexible Engine, czyli globalna chmura dla firmy

Nowa – prosta oferta Orange dla Firm

24 października 2017

Nowa – prosta oferta Orange dla Firm

W ubiegły czwartek pisałem o obniżce cen na smartfony i szalonej cenie Samsung Galaxy S8+ dla klientów indywidualnych. Dziś w pewien sposób mogę uzupełnić tę informację, choć oprócz jej uzupełnienia mam ważną i dobrą wiadomość dla prowadzących firmy.

Samsung Galaxy S8+ taniej również dla firm

Wzorem oferty dla klientów indywidualnych, niższe ceny na smartfony znajdziecie też w nowej ofercie „Dla Firm” i „Orange Love dla Firm„. Oprócz tego, że standardowo w pakietach Orange Love, cena smartfona zawsze jest niższa o 150 zł +VAT, firmy także mogą skorzystać z Szalonej obniżki na Samsung Galaxy S8+, czyli zamówić go o 408 zł, to znaczy z VAT o 501,84 zł z VAT. Taka możliwość łączy się z wprowadzoną właśnie dziś – nową ofertą Dla Firm.

Prostota, przejrzystość i dobra cena w Orange dla Firm

To w wielkim skrócie cechy nowej oferty Orange dla Firm. W jej nowej odsłonie do wyboru są dwa plany taryfowe – jeden przygotowany z myślą o telefonach komórkowych i jeden do internetu mobilnego.

Ale jak to? Tylko jeden plan abonamentowy? Już wyjaśniam…
Nikomu, niczego nie zabraknie. Co więcej, pomysł na tę konstrukcję oferty łączy prostotę z możliwością wyboru takiego zakresu usług jaki konkretnemu klientowi jest potrzebny. Umożliwiają to dwa Multipaki do wyboru, które są uzupełnieniem podstawowego zakresu usług zawartego w planie „podstawowym”. Potrzebuję więcej? Zamawiam Multipak XL, a jeśli jeszcze więcej, zamawiam większy – Mulitpak  XXL. Abonament (podstawowy) kosztuje 34,99 zł + VAT, Multipak XL to koszt 10,00 zł +VAT, a Multipak XXL to koszt 30,00 zł do ceny abonamentu – proste i zrozumiałe.

Składniki poszczególnych paczek widać na poniższej tabeli.

Do każdej aktywacji z planem taryfowym Dla Firm można dobrać dodatkowe karty SIM z abonamentami np. dla pracowników. Każda dodatkowa karta SIM to miesięcznie już tylko 19,99 zł +VAT oraz koszt dobranych do nich indywidualnie Multipaków.

Równie prosto w internecie

Takie same, proste zasady i ceny obowiązują w ofercie na Internet Mobilny dla Firm. Tu też mamy jeden plan podstawowy za 34,99 zł + VAT, a do niego dwa Multipaki – za 10 lub 30 zł +VAT. Także tutaj przedsiębiorcy mogą zamówić dodatkowe karty SIM z abonamentem zrabatowanym do 19,99 zł +VAT. Są oczywiście różnice, bo w końcu tutaj mamy do czynienia z usługa internetową – zakres usług w poszczególnych Multipakach, jak i planie podstawowym musi być inny:

999 GB miesięcznie do wykorzystania na maxa

Pamiętacie króla Jagiełłę i 1410 GB? Można było je dostać przy doładowaniu za 200 zł w Orange Free na Kartę. W ofercie Internet LTE dla Firm Biurowy, za 50,99 zł + VAT dajemy teraz 999 GB do wykorzystania co miesiąc z pełną prędkością w strefie biurowej. Zwiększamy więc dotychczasowy pakiet na pełną prędkość o blisko 100% – jak dotąd zawierał on 500 GB miesięcznie. Bez zmian pozostaje to, że nawet po wyczerpaniu paczki 999 GB internet nadal będzie działał bez limitu, tyle, że jego prędkość spadnie do 1 Mb/s. Również bez zmian zostaje pakiet 60 GB który można wykorzystać mobilnie – poza strefą biurową.

Niezorientowanym wyjaśniam, że Internet LTE dla Firm Biurowy to usługa internetu o prędkości do 225 MB/s DL oraz do 50 Mb/s UL – realizowana w technologii mobilnej LTE. Jej przeznaczeniem jest jednak wykorzystanie w biurze, choć jak wspomniałem jest spora paczka na użytek mobilny. Klient wybiera sobie miejsce, w którym ma zamiar korzystać „stacjonarnie” z usługi i w tym miejscu ma do dyspozycji pakiet  999 GB – co miesiąc. Do tego oczywiście w odwodzie nielimitowany dostęp z niższą prędkością. Z usługi tej można korzystać w ramach pakietów…

Orange Love dla Firm

Już na wstępie zaznaczyłem, że ceny smartfonów w tej ofercie są z definicji niższe niż w regularnej ofercie o 150 zł +VAT. To naturalnie nie wszystkie korzyści. Łącząc w pakiet usługi stacjonarne – czyli np. Neostradę z telefonem dla biura, Orange Światłowód lub LTE Biurowy z co najmniej dwiema usługami mobilnymi, wszystko razem wyjdzie znacznie taniej. Kombinacje mogą być dowolne. Do każdej opcji internetu stacjonarnego można dodać dwa plany głosowe – Orange dla Firm, albo Orange dla Firm z wybranymi Multipakami. W każdym przypadku oszczędza się 25,40 zł +VAT miesięcznie. To jeszcze nie koniec, dalsze oszczędności daje dołączenie do pakietu kolejnych kart SIM. One także są rabatowane – wychodzi po 15 zł +VAT za każdą.  No i jeszcze ten Samsung Galaxy S8+… Ale o tym już mówiłem 🙂

Udostępnij: Nowa – prosta oferta Orange dla Firm

Pomysł na biznes

31 maja 2017

Pomysł na biznes

Stella Widomska

Postanowiliśmy wziąć pod lupę małe firmy. Zwykle zaczyna się od pomysłu, któremu towarzyszy strach przed wykonaniem pierwszego kroku. Często kończy się tym, że niszowa lokalna firma osiąga duży ogólnopolski sukces. Co temu pomaga? My zdiagnozowaliśmy, że ważne są technologie. Bo biznes się nie zmienia, ale zmienił się sposób, w jaki go prowadzimy. Strona internetowa, zdalna obsługa maili, zamówienia online, media społecznościowe. To zdecydowanie narzędzia, które wiele ułatwiają.

Żeby to pokazać we współpracy z WP Money stworzyliśmy cykl wideo, w których prezentujemy oryginalne, wyróżniające się  biznesy. W programie pokazujemy historię małych firm, które powstały niskim nakładem finansowym za sprawą oryginalnego, nietuzinkowego pomysłu. Bohaterowie cyklu opowiadają jak działają ich firmy, jakie były początki i z jakimi problemami musieli się zmierzyć.

W programie poznacie historię biznesów z różnych dziedzin: od pracowni kulinarno-cukierniczej, przez produkcje masek przeciwpyłowych, do sprzedaży żywności ekologicznej.

Skąd pomysły na biznes? Co jest najtrudniejszego w prowadzeniu własnej firmy? Zobaczcie sami.

Jeżeli chcecie zobaczyć wszystkie filmy zajrzyjcie na stronę wp.pl.

P.S. na blogu też mamy plany by przygotować nieco materiałów dla przedsiębiorców chcących działać w internecie.

Udostępnij: Pomysł na biznes

LOVE dla Firm

19 maja 2017

LOVE dla Firm

Od dziś ruszyła kampania, w której pokazujemy LOVE dla Firm, czyli Orange Światłowód i dwie karty SIM za 84,88 zł miesięcznie. Do tego polecamy najnowsze smartfony Samsung – S8 i S8+, które w niebieskim kolorze dostępne są do 30 czerwca tylko u nas.

Za kreację spotu odpowiada agencja Havas. Produkcja po stronie Dynamo, postprodukcja Miło, a media kupił dom mediowy Initiative Media. Spot wyreżyserował Konqubinat.

Udostępnij: LOVE dla Firm

Orange Love dla Firm – nowe możliwości w jednym pakiecie

9 lutego 2017

Orange Love dla Firm – nowe możliwości w jednym pakiecie

W nowej ofercie konwergentnej Orange Love dla Firm klienci otrzymują pakiet usług niezbędnych w biznesie: szybki internet Orange Światłowód oraz 2 karty SIM z nielimitowanymi rozmowami, SMS-ami i MMS-ami oraz 10 GB internetu w każdej.

Gotowy pakiet Orange Love dla Firm z Orange Światłowodem 100 Mb/s i dwoma kartami SIM z abonamentem Orange Biz Krajowy jest dostępny w cenie 84,88 zł + VAT.

Jest wiele możliwości rozszerzenia go o dodatkowe usługi i dopasowania do własnych potrzeb. Dla tych, które kontaktują się z zagranicznymi klientami czy kontrahentami przygotowano możliwość wyboru abonamentu Orange Biz Europejski, a w nim 10 GB internetu w smartfonie, 750 minut na rozmowy w UE i 300 MB internetu w UE. Wystarczy dopłacić 15 zł + VAT.

Jeśli potrzebujemy więcej kart SIM dla pracowników, można dokupić kolejne wybierając abonament Orange Biz Krajowy za 19,99 zł + VAT lub Orange Biz Europejski za 24,99 zł + VAT miesięcznie.

Kolejną opcją jest zwiększenie prędkości internetu Orange Światłowód. Przyspieszenie do 300 Mb/s to koszt 8,13 zł + VAT, a do 600 Mb/s 32,52 zł + VAT miesięcznie.

Szczegółowe informacje na www.orange.pl od 10 lutego 2017.

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska