9 kwietnia 2015

Pod koniec marca Klienci sieci Orange uzyskali możliwość instalacji łącznie dziewięciu debetowych i kredytowych kart płatniczych Banku BPH do płatności zbliżeniowych telefonem. Są to kolejne karty dostępne w ramach usługi i aplikacji NFC Pass, która umożliwia płacenie smartfonem kartami zbliżeniowymi różnych banków. Rozwiązanie pozwala bezpiecznie i wygodnie płacić smartfonem NFC z kartą SIM NFC w sklepach, tak jak zwykłą kartą zbliżeniową, bez konieczności odblokowania ekranu telefonu, otwierania aplikacji i posiadania połączenia z internetem.

Tym samym liczba kart płatniczych dostępnych w aplikacji NFC Pass wzrosła do 14, a oprócz kart Banku BPH Klienci mają możliwość zainstalowania kart Orange Finanse, mBanku oraz ING Banku Śląskiego. Wkrótce planowane są podłączenia kolejnych banków, a w przyszłości innych dostawców usług – kart miejskich, kart dostępu itp.

Orange kieruje usługę do wszystkich Klientów, indywidualnych oraz firmowych, korzystających zarówno z usług abonamentowych, jak i na kartę. Wystarczy, że Klient wybierze zgodny z usługą telefon NFC z kartą SIM NFC. Aplikacja NFC Pass jest już dostępna dla kilkudziesięciu modeli smartfonów NFC z systemem Android, a wkrótce zostanie opublikowana w Sklepie Google Play na telefony bez oprogramowania Orange. Klienci Banku BPH zostali również objęci Promocją „Bezpłatna wymiana karty SIM na SIM NFC dla zainteresowanych płaceniem zbliżeniowo telefonem”.

„Intensywnie pracujemy nad jak najszerszym udostępnieniem usługi NFC Pass” – mówi Dariusz Boduch, Dyrektor Marketingu Ofert Multimedialnych w Orange Polska – „Obecnie Klienci Banku BPH posiadający telefon NFC mogą bezpłatnie, w ramach promocji, wymienić kartę SIM na SIM NFC w salonie Orange, nawet jeśli nie podpisują i nie przedłużają umowy, a wkrótce aplikacja NFC Pass będzie dostępna w sklepie Google Play. Na uwagę zasługuje wygoda korzystania w sklepie z płatności zbliżeniowych telefonem w Orange z kartą banku, po który zwykle łatwiej jest sięgnąć i zbliżyć do terminala niż po plastikową kartę z portfela na dnie kieszeni lub torebki. Zwłaszcza, że z telefonem nigdy się nie rozstajemy.

„Chcemy aby klienci naszego banku mieli jak najszersze możliwości wykorzystania nowego sposobu płacenia, dlatego mogą oni zainstalować wszystkie karty kredytowe i debetowe MasterCard, które oferujemy. Aby dodatkowo zachęcić klientów do korzystania z płatności NFC, przez rok bank nie będzie pobierał żadnych opłat za płatności smartfonem. Po roku usługa nadal będzie bezpłatna, pod warunkiem, że klient wykona co najmniej cztery transakcje bezgotówkowe miesięcznie. W przeciwnym razie miesięczna opłata wyniesie 3 zł” – mówi  Krzysztof Łęgowski, dyrektor Departamentu Bankowości Elektronicznej w Banku BPH.

Przy płatnościach kartami bankowymi NFC transakcja wykonywana jest przy użyciu technologii zbliżeniowej MasterCard PayPassTM lub Visa payWaveTM, która gwarantuje taki sam poziom bezpieczeństwa, jak przy płatnościach standardową kartą zbliżeniową MasterCard PayPassTM lub Visa payWaveTM. Realizacja transakcji NFC może przebiegać w dwóch trybach do wyboru: wygodnym trybie automatycznym, który nie wymaga odblokowania ekranu telefonu ani otwierania aplikacji, albo w trybie manualnym, w którym użytkownik aktywuje kartę do każdej transakcji. Płatności powyżej kwoty 50 zł Klient potwierdza kodem PIN na terminalu.

Transakcje zbliżeniowe telefonem komórkowym od Orange można realizować na blisko 80% terminali płatniczych w całej Polsce.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
email: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange udostępnia w ramach usługi NFC Pass dziewięć kart płatniczych Banku BPH do płatności zbliżeniowych telefonem