Okiem mamy – jak i czego uczyć się w domu

24 marca 2020

Okiem mamy – jak i czego uczyć się w domu

To, co dzieje się wokół nas, nie musi być trudnym wyzwaniem. Skorzystajmy z tego, że rodzinnie siedzimy w domu i wykorzystajmy to dobrze. Fundacja Orange od 15 lat wspiera cyfrowy rozwój dzieci i młodzieży, uczy jak korzystać odpowiedzialnie z internetu i zdobywać ważne umiejętności przyszłości. Wykorzystajmy tę bazę wiedzy teraz.

Jesteśmy razem – damy radę

Siedzieć z dziećmi przez kilkanaście dni w domu non stop… Jak sobie poradzić emocjonalnie? Fundacja Dbam o Mój Zasięg podpowiada kilka rozwiązań. Przede wszystkim należy rozmawiać i wyjaśnić sytuację wokół nas. Należy dzieciom wytłumaczyć, że nie jest to teraz czas ferii i w tym czasie część rodziców będzie pracować także z domu. Dobrze ustalić plan dnia z uwzględnieniem lekcji i przyjemności w domu oraz podzielić obowiązki. A przede wszystkim celebrować wspólny czas, może nawet napisać wspólny dziennik?

Strefa wiedzy dla rodziców

Mamy teraz trudny czas, ale można go wykorzystać dobrze, np. na to, by samemu się doszkolić. Jesteś rodzicem nastolatka i twoje dziecko rozpoczęło przygodę z internetem już jakiś czas temu? Nastolatek publikuje, szeruje, komentuje, upublicznia swój wizerunek. Szczególnie teraz, kiedy nie spędza czasu w szkole. Cyberbullying, grooming – znasz te określenia? Dobrze poznać ewentualne zagrożenia i sposoby zapobiegania im. Zapoznaj się z materiałami dla rodziców.  Zapraszam także na stronę Fundacji z materiałami edukacyjnymi.

Zrób lekcje … o bezpiecznym internecie w domu

Fundacja Orange przygotowała także scenariusze zajęć dla dzieci. Spokojnie można je przeprowadzić w domu. Są dostosowane do różnych grup wiekowych. „Mój przyjaciel Necio” dla przedszkolaków i „Sieciaki” dla uczniów szkół podstawowych. Z takiej domowej lekcji dziecko powinno dowiedzieć się, jak zachować się w internecie, jak pozytywnie z niego korzystać, jak rozpoznać zagrożenia w sieci.

Pobierz darmową grę

Elementem lekcji w domu może być gra edukacyjna np. MegaMisja z Psotnikiem dla dzieci w wieku 6–9 lat. Tu w zabawie z uroczym Psotnikiem dzieci mogą nauczyć się kilku ważnych zasad bezpieczeństwa w internecie. Do użycia na iOS i Android.

Mega Misja Psotnik

Podaj dziecku rękę w sieci

Na stronie Fundacji znajdziecie także on-line’owe kursy dla rodziców w formie materiału wideo. Rodzice mogą zdobyć wiedzę dotyczącą podstaw bezpieczeństwa w internecie, sprawdzić się w teście, a także uzyskać materiały dodatkowe. Być może wcześniej nie było czasu na takie krótkie szkolenie. Polecam zrobić to teraz.

Kreatywne zajęcia w domu

Dzieciaki uwielbiają zajęcia kreatywne. Zróbcie je w domu, a dzieciaki będą przeszczęśliwe. W taki sposób dziecko uczy się najszybciej a zdobyta wiedza zostaje na dłużej. Proponuję wam np. nakręcenie filmu o pierwszych znakach wiosny. Jak nakręcić film? Dokumentowanie zmian zachodzących w przyrodzie może być okazją do rozwijania kompetencji cyfrowych. Wystarczy więc smartfon, aplikacja do edytowania wideo. Przewodnik po aplikacjach do tworzenia wideo znajdziecie na stronie Fundacji Orange.

Rozpocznij naukę programowania w domu

Jaki język programowania dla dzieci wybrać? Istnieje wiele środowisk i języków programowania dla dzieci. Każdy ma swoje zalety. Najważniejsze, by wybrać takie narzędzia, które będzie najlepsze dla wieku i poziomu dziecka. Dzieci mogą same stworzyć interaktywne gry i historie. Nauczą się rozwiązywać problemy, projektować rozwiązania i stworzą swoje własne, kreatywne opowieści.

Dajmy dzieciom siłę

W tym trudnym czasie musimy dać naszym dzieciom siłę. Warto porozmawiać, dowiedzieć się tego, na co w codziennym natłoku spraw czasu nie ma. Scenariusz zajęć przygotowany przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę ma na celu przekazanie dzieciom wiedzy na temat zagrożeń, jak w takich sytuacjach powinni się zachować. Dziecko ma prawo czuć się bezpiecznie, a ty jako rodzic powinieneś go tego nauczyć. Są to scenariusze przygotowane do zajęć w grupach, ale spokojnie można je zrealizować także w warunkach domowych. Zajęcia prowadzone są przy wykorzystaniu takich form pracy, jak: dyskusja, burza mózgów, odgrywanie scenek, czy prace plastyczne.

Bezpłatna edukacja dla wszystkich

Jeśli szukacie konkretnego wsparcia przy realizowaniu materiałów otrzymywanych ze szkoły i zakresu lekcji być może pomocna będzie dla was Khan Academy. Ustawiając profil rodzica otrzymacie dostęp do gotowych planów dnia uwzględniających konkretne tematy i zajęcia lekcyjne, przerwy na świeżym powietrzu czy czas na posiłki. To duże ułatwienie, bo najważniejsze to także ustalić i trzymać się planu dnia.

Szeroką bazę narzędzi i inspiracji polecanych dla dzieci znajdziecie na stronie orange.pl. Szukajcie interesujących i bezpiecznych treści. Internet jest pod tym względem pełen skarbów. Powodzenia!

Udostępnij: Okiem mamy – jak i czego uczyć się w domu

Bezpieczeństwo

Live z dr Tomaszem Rożkiem – jak uczyć się w domu?

23 marca 2020

Live z dr Tomaszem Rożkiem – jak uczyć się w domu?

O tym jak efektywnie wykorzystać najbliższy czas na edukację w domu i jak nauczyć dziecko krytycznego patrzenia na informacje w internecie powie dr Tomasz Rożek – tata dwójki dzieci, dziennikarz i naukowiec.

Transmisja już dziś – 23 marca o godzinie 20:00.

Poza wiedzą ze szkolnych podręczników jako rodzice chcemy także nauczyć młodszych krytycznego podejścia do wiadomości z niepewnych źródeł i odróżniania ich od tych zaufanych. Na te i wiele innych pytań odpowie dzisiejszy gość.  Nie zabraknie również wskazówek dotyczących większej aktywności rodziców podczas edukacji swoich pociech i tego, z jakich narzędzi cyfrowych do nauki korzystać. Spotkanie on line to inicjatywa Tato.net. To wsparcie dla tych rodziców, którzy teraz muszą odnaleźć się w roli nauczyciela. Kolejne spotkania będą się odbywały co tydzień.

Udostępnij: Live z dr Tomaszem Rożkiem – jak uczyć się w domu?

Live chat z Przemkiem Pająkiem z Spidersweb.pl – pierwszy smartfon dziecka

4 grudnia 2019

Live chat z Przemkiem Pająkiem z Spidersweb.pl – pierwszy smartfon dziecka

Coraz bliżej święta. Pod choinką wiele osób znajdzie smartfony i tablety. To jeden z ulubionych prezentów. Jak wynika z naszych badań, 25% osób z tzw. pokolenia Z, czyli urodzone go po 1997 roku, chętnie dostałoby jako prezent właśnie nowy smartfon. Święta to także okazja dla rodziców do wręczenia dziecku pierwszego smartfona. Według 53 proc. młodych ludzi smartfon byłby wymarzonym prezentem dla ich rówieśników. Więc jeśli myślicie  o takim prezencie dla swojego dziecka, ale nie wiecie jaki wybrać pierwszy telefon posłuchajcie kogoś, kto na nowych technologiach i sprzęcie zna się jak mało kto.

Zapraszam na live chat z Przemkiem Pająkiem, redaktorem portalu spidersweb o tym, jakie funkcje czy aplikacje powinien mieć pierwszy smartfon naszego dziecka.

Live chat we czwartek, 5 grudnia o godzinie 13:30

Zachęcam do zadawania pytań. Link do live chat poniżej.

Udostępnij: Live chat z Przemkiem Pająkiem z Spidersweb.pl – pierwszy smartfon dziecka

Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat

20 listopada 2019

Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat

Dzisiaj coraz więcej w mediach mówi się o zjawisku ‘sharentingu’. To dzielenie się w internecie przez rodziców praktycznie każdą chwilą z życia ich dzieci, nawet tych intymnych. Wrzucamy zdjęcia zaraz po urodzinach czy pierwszej zjedzonej kaszki.  Ponieważ zdjęcia czy wideo umieszczamy w internecie widzi to nieograniczona liczba odbiorców. Okazuje się, że szczególnie dotyczy to mam, które dumne ze swych dzieci chcą się pochwalić nowymi umiejętnościami.

W czwartek, 21 listopada o godz. 13:30 zapraszamy na live chat z Magdą Steczkowską.

To wokalistka, autorka tekstów i mama trzech córek. Mocno zaangażowana w działania na rzecz dzieci i ich praw. Będziemy rozmawiać o tym, jak znaleźć równowagę pomiędzy chęcią dzielenia się wspólnymi chwilami a szacunkiem dla prywatnej przestrzeni dzieci. Jaki wpływ może mieć sharenting na relacje w rodzinie i przede wszystkim na same dzieci? Jaka jest w tym kontekście rola rodziców w obecności dzieci w internecie? Jak ustalać reguły tej obecności i potem je egzekwować? Zapraszamy do dyskusji na żywo, do której będzie można dołączyć na kanale Orange Polska na platformie YouTube.

A już dziś zapraszamy na stronę Razem w sieci, gdzie można znaleźć praktyczne wskazówki na temat bezpiecznego i mądrego korzystania z technologii.

Przeczytaj także tekst: Ile czasu dziecko może spędzać przed ekranem?

Udostępnij: Razem w sieci – rozmowa z Magdą Steczkowską – zapraszamy na live chat

Bezpieczeństwo

Święta idą, uważajcie na „okazje”

24 listopada 2016

Święta idą, uważajcie na „okazje”

„Święta, święta… radości tyle w nas!”. Ano sporo, ale na naszą radość i rozluźnienie tylko czekają cyber-przestępcy. Rokrocznie na całym świecie pewnie biliony dolarów trafiają na konta producentów bardzo różnych produktów, które trafiają pod nasze choinki. No bo kto z nas nie lubi dostawać prezentów, a takich niespodziewanych to już w ogóle? Kto nie chciałby zaoszczędzić paru złotych na wyjątkowych promocjach? No właśnie…

„Super okazja!”; „Wyprzedaż!”; „Tylko dla Ciebie!”; „Tylko dziś!!!”, „Jest do Ciebie przesyłka, kliknij tu, by zobaczyć list przewozowy”, itd., itp. Uważajcie na maile o takich krzykliwych i wymuszających wręcz na nas działanie tytułach. Cel tego wszystkiego jest oczywisty – zadziałać na nasze najniższe instynkty, skusić nas do tego, by kliknąć link, coś ściągnąć, czy wejść na stronę. Efekt? Od zakupów na nasz koszt, jeśli na witrynie „niby-sklepu” podamy dane naszej karty (tak, wciąż są ludzie, którzy to łykają, choć ciężko w to uwierzyć), do przejęcia kontroli nad naszym komputerem i zainstalowania w tle popularnego ostatnio ransomware, czy też przejęcie loginów i haseł do naszych kont bankowych, a wtedy może się już zrobić naprawdę gorąco.

Fajnie jest się wyluzować, ale o bezpieczeństwie nigdy nie warto zapominać. Klaun nie zawsze musi przynosić szczęście i radość – kto widział film „To”, wg. książki Stephena Kinga?

Fot. Wikipedia

Udostępnij: Święta idą, uważajcie na „okazje”