Zielony Operator

Nowy cyfrowy zielony ład – wnioski z raportu Polityki Insight

5 lutego 2021

Nowy cyfrowy zielony ład – wnioski z raportu Polityki Insight

W jaki sposób cyfryzacja i nowe technologie mogą wspomóc rządy i społeczeństwa w walce z negatywnymi skutkami zmian klimatycznych? Jakie są szanse i wyzwania zielonej cyfryzacji? Co już zrobił sektor ICT? Odpowiedzi znajdziecie w raporcie Polityki Insight „Nowy cyfrowy zielony ład”, którego partnerami są Orange Polska i Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji.

Infrastruktura telekomunikacyjna pełni coraz ważniejszą rolę w funkcjonowaniu państw, dlatego musi być dostosowana do zmieniającego się klimatu. Wzrostowi popytu na usługi cyfrowe musi towarzyszyć poprawa efektywności energetycznej, a nowe technologie muszą być bezpieczne. Dlatego rządy powinny angażować sektor ICT planując politykę klimatyczną, a pieniądze na innowacje cyfrowe wspierać redukcję emisji. Oto wnioski z raportu opublikowanego w ubiegłym tygodniu przez centrum analityczne Polityka Insight.

Sektor ICT a emisje

Sektor ICT w Polsce nie jest w czołówce największych źródeł emisji, a rozwiązania technologiczne potrzebne do osiągnięcia neutralności klimatycznej są już dostępne. Według autora raportu branża ICT rozumie konieczność przeciwdziałania niekorzystnym zmianom klimatu, dlatego już rozpoczęła konkretne działania. Ilustrują to przywołane w raporcie przykłady efektywności energetycznej sieci i centrów danych, szerszego wykorzystania odnawialnych źródeł energii (OZE) oraz zobowiązania firm dotyczące osiągnięcia neutralności klimatycznej np. Grupy Orange o wyzerowaniu emisji CO2 do 2040 roku, czyli 10 lat wcześniej, niż zadeklarowała UE. Wykorzystanie technologii cyfrowych jest niezbędne do osiągnięcia klimatycznych celów Unii Europejskiej, przy czym technologia sama w sobie jest neutralna, a od jej zastosowania zależy wpływ, jaki będzie miała na środowisko.

Autor raportu podkreśla konieczność wprowadzenia regulacji zapewniających szybki rozwój m.in. morskich elektrowni wiatrowych (tzw. Offshore), a także usunięcie istniejących barier dla długoterminowych kontraktów zakupu zielonej energii bezpośrednio u producentów (kontrakty PPA). Istotne jest wsparcie efektywności energetycznej przedsiębiorstw poprzez narzędzia finansowe oraz regulacyjne, takie jak uproszczenie procesu odchodzenia od starych technologii w sieciach telekomunikacyjnych.

Cyfryzacja pomaga innym branżom

Potencjał sektora w walce ze zmianami klimatu nie ogranicza się do redukcji własnych emisji. Cyfryzacja może być katalizatorem zmian w innych sektorach. Jak wskazuje w raporcie autor technologie cyfrowe mogą wspierać zieloną cyfryzacją we wszystkich sektorach gospodarki: od rolnictwa, przez transport, przemysł i usługi aż po produkcję i dystrybucję energii.

Nowe technologie telekomunikacyjne i cyfrowe pozwalają także na poprawę efektywności energetycznej procesów produkcyjnych, umożliwiają pełniejsze korzystanie z OZE i dostarczają informacji koniecznych do lepszego zrozumienia zmian klimatu. Wpływają na nasze codzienne życie, pozwalając konsumentom podejmować świadome decyzje i redukować zachowania, które mogą być szkodliwe dla planety.

Recykling i eko-projektowanie

Cyfryzacja jest konieczna do rozwoju gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ), ale nie oznacza to, że zastosowanie technologii cyfrowych automatycznie prowadzi do bardziej zrównoważonej produkcji. Możliwość recyklingu powinna być analizowana już na etapie projektowania produktów i opakowań. Firmy z sektora ICT powinny systematycznie uwzględniać możliwość stosowania i sprzedaży sprzętu odnawianego, naprawionego czy takiego, którego części pochodzą z odzysku. Powinny też angażować się w zbieranie elektrośmieci, rezygnować z papieru wewnątrz i w relacjach zewnętrznych oraz stosować jak najmniej szkodzące środowisku opakowania czy materiały marketingowe. W tym kontekście np. Grupa Orange zakłada, że w 2025 r. wszystkie urządzenia z marką Orange będą w pełni zgodne z podejściem eko-projektowania.

Całość raportu do darmowego pobrania znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Nowy cyfrowy zielony ład – wnioski z raportu Polityki Insight

Inne

Przyszłość jest dziś. Czy platformy cyfrowe zdominują gospodarkę?

4 grudnia 2020

Przyszłość jest dziś. Czy platformy cyfrowe zdominują gospodarkę?

W kolejnym odcinku podcastu Polityki Insight „Przyszłość jest dziś”, którego jesteśmy partnerem, naszymi przewodniczkami po świecie technologii są prof. Katarzyna Śledziewska i prof. Renata Włoch z Uniwersytetu Warszawskiego. Obie panie działają w DeLab UW – placówki badawczej zajmującej się cyfrowym światem. Opowiadają m.in. rosnącym znaczeniu platform, zmianach gospodarczych na rynku pracy oraz reakcjach państw i regulatorów.

Jak działają globalne firmy technologiczne i co decyduje o ich sukcesie? Jak pod ich wpływem zmienia się sposób funkcjonowania instytucji i państw? Czy podział na gospodarkę tradycyjną i cyfrową ma jeszcze w ogóle sens? Wreszcie czy korzystanie z usług cyfrowych jest za darmo?

Warto wiedzieć więcej. Podcastu posłuchacie na: SoundCloud, Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Udostępnij: Przyszłość jest dziś. Czy platformy cyfrowe zdominują gospodarkę?

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

14 października 2020

Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

Na początku roku informowaliśmy, że we wszystkich salonach Orange klienci mogą podpisać na tablecie umowę oraz inne dokumenty związane z usługami. Wygodnie i bezpiecznie. Z takiej możliwości korzysta teraz 9 na 10 klientów. Chcemy, aby jak najwięcej procedur odbywało się online. Elektroniczny obieg dokumentów jest szybszy i ogranicza zużycie papieru. Chodzi nie tylko o relacje z klientami, ale też partnerami biznesowymi i technicznymi.

Dlatego zrobiliśmy kolejny krok w kierunku cyfryzacji naszych procesów. Od tego tygodnia obsługa w 9 magazynach regionalnych Orange Polska odbywa się już bez drukowania sterty dokumentów magazynowych. Mówimy o wydawaniu rocznie milionów urządzeń oraz materiałów niezbędnych do rozbudowy i utrzymania naszej sieci stacjonarnej i mobilnej.

Oznacza to oszczędność ok. 600 tys. kartek papieru rocznie, czyli 51 oszczędzonych drzew. Proces przyjęcia i wydania towarów z magazynów będzie też zdecydowanie krótszy. Wdrożenie zrealizowaliśmy razem z naszym operatorem logistycznym, firmą Ceva.

Udostępnij: Magazyny Orange bardziej cyfrowe i ekologiczne

Inne

Sieć ratuje handel, czyli bez internetu ani rusz

5 czerwca 2020

Sieć ratuje handel, czyli bez internetu ani rusz

W wolnej chwili na weekend zachęcam Was do posłuchania kolejnego podcastu z cyklu „Przyszłość jest dziś” przygotowanego przez Politykę Insight, który wspiera Orange Polska. W tym odcinku rozmowa o internetowych zakupach i zachowaniu klientów, które zmieniły się pod wpływem pandemii COVID-19.

Karol Krzywicki z Urzędu Komunikacji Elektronicznej opowiada o zmianach na rynku dostaw kurierskich w Polsce. Porównuje obecną sytuację do „żniw kurierskich”, które tradycyjnie przypadały na listopad i grudzień. Katarzyna Wosiek z Miinto/SHOWROOM.PL mówi, jaki jest model „marketplace” i jak zadziałał w czasie pandemii. Podkreśla, że polski sektor mody jest wart 70 mld zł, z czego tylko 10 proc. przynosi sprzedaż online. Wreszcie Jacek Kujawa z LPP opisuje, jak skutki pandemii odczuły duże firmy odzieżowe i jak przebiegało przeniesienie sprzedaży do internetu.

Moim zdaniem to niezwykle ciekawe, jak wygląda teraz przyśpieszona, technologiczna i logistyczna transformacja firm. W Orange Polska od kilku lat zachęcamy nie tylko handel, ale cały biznes do cyfrowych zmian. Przekonywaliśmy, że dzięki nim firmy mają zdecydowanie większe szanse na rynku i stają się efektywniejsze. Obecna sytuacja pokazała, jak bardzo jest to aktualne.

Podcast „Sieć ratuje handel” jest dostępny w: Apple Podcasts, SoundCloud, Spotify, Google Podcasts i YouTube.

Udostępnij: Sieć ratuje handel, czyli bez internetu ani rusz

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

19 maja 2020

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

Orange Polska wspólnie z Integrated Solutions dostarczą Służbie Więziennej zintegrowane rozwiązania teleinformatyczne. Umowa została podpisana na 6 lat. Dzięki niej 202 jednostki SW będą mogły bezpieczne i nowocześnie pracować. Chodzi o dostarczenie transmisji danych opartej na technologii SD-WAN, centralnego dostępu do Internetu, zaawansowanego systemu bezpieczeństwa usług sieciowych, telefonii IP i video. Wszystko będzie „pilnowane“ przez system monitoringu i zarządzania.

Część usług – realizowana na bazie wydzielonej infrastruktury – pozwoli osadzonym na dostęp do przewidzianego prawem katalogu stron internetowych m.in. Rzecznika Praw Obywatelskich, Biuletynu Informacji Publicznej oraz serwisów związanych z polskim ustawodawstwem. W przyszłości także na dostęp do cyfrowych akt spraw karnych. Więźniowie będą też mogli utrzymywać kontakty z bliskimi dzięki wideo-rozmowom prowadzonym przez komputery umieszczone w specjalnych pomieszczeniach.

Udostępnij: Cyfryzujemy Służbę Więzienną