Jak niedosłyszący słyszą muzykę? „Przyszłość jest dziś”

11 czerwca 2019

Jak niedosłyszący słyszą muzykę? „Przyszłość jest dziś”

Często nie uświadamiamy sobie, z jakimi ograniczeniami zmagają się na co dzień osoby niedosłyszące, niewidome, lub o ograniczonej sprawności ruchowej. To co dla nas jest oczywiste – pokonanie krawężnika, usłyszenie informacji na peronie, czy zdążenie na  właśnie odjeżdżający autobus, wymaga od nich dużo większego wysiłku, niż od osób sprawnych. Podobnie jest z zabawą – chcąc dobrze się bawić, muszą zadbać o swój komfort.

Muzyka łączy a nie dzieli

Sporo mówi się o tym, że niepełnosprawność często zatrzymuje takie osoby w domu. Dlatego, w myśl idei, że muzyka powinna łączyć, Orange Warsaw Festival dba o to, by osoby z dysfunkcją wzroku, słuchu czy o ograniczonej sprawności ruchowej mogły po prostu dobrze się bawić. Dzięki współpracy pięciu fundacji: Fundacji Polska Bez Barier,  Fundacji Orange, Fundacji Widzialni, Fundacji na Rzecz Rozwoju Audiodeskrypcji KATARYNKA oraz Polskiej Fundacji Osób Słabosłyszących a także oraz zaangażowaniu niesamowitych wolontariuszy,  osoby niewidome mogą oglądać, a niedosłyszące – wyraźnie słyszeć występy artystów podczas OWF. Jesteście ciekawi, jak? Zobaczcie najnowszy odcinek „Przyszłość jest dziś” o dostępności.

Wyjątkowe rozwiązania

Kolejny rok osoby z niepełnosprawnościami korzystały z 13 rozwiązań przygotowanych specjalnie dla nich. Oferowane udogodnienia to m.in. bilet N, uprawniający do wejścia z osobą wspierającą, Punkt Obsługi Priorytetowej, poszerzone bramki wejściowe dla osób poruszających się na wózkach, najazdy na krawężniki i podwyższenia, czy platformy  przy obu scenach . O wszystkich udogodnieniach przeczytacie tutaj: OWF dla osób z niepełnosprawnościami. Od wielu lat festiwal cieszy się zasłużoną opinią najbardziej dostępnego festiwalu w Polsce, co potwierdzają nie tylko eksperci koordynujący działania dostępnościowe na festiwalu z Fundacji Polska Bez Barier, ale przede wszystkim – opinie, którymi uczestnicy dzielą się na fanpage festiwalu.

W tym roku bawiliśmy się po raz dwunasty. Orange Warsaw Festival  przyciągnął ponad 60 tysięcy osób. Zobaczcie, jak wyglądała zabawa w Orange Strefa.

Udostępnij: Jak niedosłyszący słyszą muzykę? „Przyszłość jest dziś”