Orange, Ericsson i Instytut Łączności przetestują działanie dronów w sieci 5G

7 stycznia 2020

Orange, Ericsson i Instytut Łączności przetestują działanie dronów w sieci 5G

Testowa sieć 5G zbudowana przez Orange Polska i firmę Ericsson w powiększy się Warszawie  o kolejną stację bazową. Posłuży ona do prac nad rozwojem systemu łączności z dronami wykorzystującego 5G. Porozumienie w tej sprawie podpisały Orange Polska, Instytut Łączności – Państwowy Instytut Badawczy oraz Ericsson.

10 stacja 5G Orange w Warszawie

– Orange Polska intensywnie przygotowuje się do wdrożenia sieci 5G. Prowadzimy największe w Polsce testy pod względem zasięgu i liczby stacji bazowych. Teraz dokładamy do tego kolejny element – testy zastosowań biznesowych – powiedział Piotr Jaworski, członek zarządu ds. sieci i technologii w Orange Polska.

– To dla nas wyróżnienie, że wiodące na rynku rozwiązania 5G firmy Ericsson zostaną wdrożone w Instytucie Łączności. Możliwości sieci 5G rozszerzonego mobilnego szerokopasmowego dostępu do internetu zostaną teraz wykorzystane do aplikacji komunikacji krytycznej posługujących się dronami – powiedział Piotr Jasiniewski, Ericsson Polska.

Instytut Łączności-PIB posiada status Digital Innovation Hub – 5G (DIH-5G). Współpraca z Ericsson i Orange Polska w obszarze sieci 5G jest dla Instytutu ogromnie ważna gdyż umożliwia praktyczną weryfikację i dalszy rozwój posiadanych kompetencji. Posiadanie dostępu do tak nowoczesnej instalacji stwarza możliwość realizacji wielu testów i badań najnowocześniejszych rozwiązań technicznych, nowych usług planowanych w sieciach 5G oraz metod pomiarowych PEM – powiedział dr inż. Jerzy Żurek, dyrektor Instytutu Łączności – Państwowego Instytutu Badawczego.

Najszerzej zakrojone testy 5G w Polsce

Stacja bazowa zostanie uruchomiona na obiekcie należącym do Instytutu Łączności. Będzie korzystała z częstotliwości testowych udostępnionych przez UKE. Posłuży do opracowania metod komunikacji z dronami oraz scenariuszy ich zastosowań z wykorzystaniem sieci kolejnej generacji. To będzie 10 stacja 5G Orange w Warszawie. Pozwoli osiągać prędkości powyżej 1 Gb/s, a zastosowane rozwiązania techniczne ograniczą opóźnienia do poziomu pojedynczych milisekund.

Orange Polska prowadzi największe testy sieci 5G w Polsce w oparciu o instalacje w Warszawie, Lublinie i Zakopanem. W stolicy operator uruchomił dziewięć stacji bazowych wspierających najnowszą technologię sieci komórkowej i testuje ją od kilku miesięcy, także wspólnie z klientami.

***

Więcej informacji o 5G na blogu i na biurze prasowym Orange Polska można przeczytać tutaj.

***

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie. Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie.

Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange, Ericsson i Instytut Łączności przetestują działanie dronów w sieci 5G