Innowacje

Co powstało w Fab Lab powered by Orange?

15 września 2018

Co powstało w Fab Lab powered by Orange?

Odkąd pierwszy raz przeczytałam o Magdzie, która stworzyła protezę ręki 3D, wiedziałam, że muszę opowiedzieć Wam tę historię. Sporo słyszy się o możliwościach druku 3D – protezach kończyn, fragmentach kości, samochodach, a nawet domach. Najczęściej jednak są to historie zza oceanu, jak ta o projekcie Enabling The Future, gdzie wolontariusze udoskonalają projekty kończyn dla dzieci.

Takie rzeczy dzieją się także na naszym podwórku! W FabLab powered by Orange powstała proteza ręki… za 200 PLN. Stworzyła ją Magda Zaraś, uczestniczka warsztatów Maker Woman. Jak? Oczywiście z wykorzystaniem drukarki 3D. Co ciekawe, Magda nie miała wcześniej styczności z medycyną, ani inżynierią. Zainspirował ją udział w warsztatach, a drukarki 3D i specjalne oprogramowanie pozwoliło w kilka miesięcy urzeczywistnić jej wizję.

To niejedyna historia niezwykłych wynalazków z FabLab powered by Orange. To miejsce przyciąga niesamowite osoby. O kilku z nich przeczytacie na naszym blogu:

Ania stworzyła oddychacz do radzenia sobie ze stresem

Joanna stworzyła autorską serię zabawek

Karolina stworzyła teatr sterowany aplikacją

Kasia stworzyła modułowy mebel „3w1”

Zobaczcie materiał – przedstawiam tam historię jeszcze jednej Maker Woman, Weroniki, która wykorzystała druk 3D w niespotykany sposób, posługując się odlewem własnego ciała.

Jeśli chcecie nauczyć projektować w 3D i znacznie więcej, wejdźcie na stronę Fab Lab. Pojawiają się tam ogłoszenia o naborze do kolejnych warsztatów, nie tylko dla kobiet.

Udostępnij: Co powstało w Fab Lab powered by Orange?

Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

7 czerwca 2018

Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

Fundacja Orange otrzymała tytuł Dobroczyńcy Roku. Kapituła doceniła projekt FabLab powered by Orange. To przestrzeń otwarta dla wszystkich, którzy chcą podnosić swoje cyfrowe kompetencje.
Nagroda została przyznana w kategorii Projekt społeczny fundacji korporacyjnej. Zakłada ona ścisłą współpracę fundacji korporacyjnej z inną organizacją pozarządową przy projekcie społecznym.

Jako największa polska firma telekomunikacyjna nie tylko zbliżamy miliony Polaków, ale też staramy się inspirować ich do twórczego korzystania z nowych technologii. Nasza Fundacja od kilkunastu lat bardzo aktywnie pomaga w tej cyfrowej edukacji. Nowoczesne technologie dają niesamowite możliwości. W FabLab powered by Orange wspólnie ze stowarzyszeniem Robisz.to pokazujemy, że każdy może zrobić coś z niczego i nauczyć się pozornie skomplikowanych rzeczy, jak np. druk 3D. Cieszę się, że jury i internauci docenili nasze działania – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Fablab to przestrzeń rozwoju kreatywności i wykuwania się nowych pomysłów. – Dzięki technologiom można tu wykonać dosłownie wszystko, a w przypadku trudności, wykwalifikowani trenerzy służą pomocą i wiedzą – dodaje Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Fundacja Orange zaangażowała się w projekt finansowo, organizacyjnie oraz merytorycznie.

Osoby korzystające z oferty FabLabu mogą uczestniczyć w bezpłatnych warsztatach, podczas których poznają zaawansowane oprogramowanie i maszyny. Tworzą własne przedmioty, takie jak np. syntezatory, neony, modele robotów, modele domów, piłkarzyki, longboardy czy inne samodzielnie zaprojektowane przedmioty. Uczą się modelowania i druku 3D, obsługi plotera laserowego. Wymyślają prototypy produktów, które mogą przerodzić się w start-up. Wokół FabLabu tworzy się społeczność konstruktorów, makerów, entuzjastów ruchu Do-It-Yourself, którzy w wygodnej przestrzeni w centrum Warszawy mogą wcielić w życie najbardziej nieoczywiste pomysły. Warsztaty z modelowania, druku 3D trafiają również do małych miejscowości, w których znajdują się Pracownie Orange.

Ogólnopolski konkurs o tytuł Dobroczyńcy Roku jest organizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce od 1997 roku. To największy i najdłużej działający w Polsce konkurs nagradzający i promujący społeczne zaangażowanie przedsiębiorstw.

Tegoroczna nagroda to już kolejne wyróżnienie dla marki Orange, która w poprzednich latach znalazła się wśród laureatów m.in. za program wolontariatu pracowniczego (w latach 2011 i 2012).

Fundacja Orange od kilkunastu lat uczy jak mądrze korzystać z nowych technologii. Wpiera uczniów szkół podstawowych i ich nauczycieli w poznawaniu świata internetu i programowania. W małych miejscowościach pomaga otwierać i prowadzić multimedialne świetlice. Współprowadzi warszawski FabLab powered by Orange. Koordynuje największy program wolontariatu pracowniczego w Polsce. Jest jedyną fundacją korporacyjną wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce.

Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl; www.facebook.com/FundacjaOrange.

FabLab powered by Orange (ang. fabrication laboratory) to pracownia stworzona w Warszawie przez Fundację Orange i Stowarzyszenie Robisz.to, wyposażona w zaawansowane technologie takie jak drukarki 3D, plotery laserowe, frezarki CNC, elektronika. Dzięki wsparciu trenerów można się w niej nauczyć jak twórczo z tych technologii korzystać, aby stworzyć rozmaite przedmioty – od biżuterii po drona. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

Więcej informacji: www.fablabtwarda.pl.

Stowarzyszenie Robisz.to prowadzi działalność edukacyjną i popularyzatorską na polu nowych technologii, przez edukację i działania związane z osobistą fabrykacją aktywizuje lokalne społeczności. Organizację tworzy zgrany zespół siedmiu makerów, otwartych na wszelkie nowości, zajmujących się edukacją w dziedzinie nowych technologii i rzemiosła. Członkowie Stowarzyszenia Robisz.to mają doświadczenie w prowadzeniu FabLabu – warsztatu wyposażonego w narzędzia do tworzenia własnych projektów i realizacji pomysłów. Stolarstwo, krawiectwo, elektronika, architektura, muzyka czy nawet ekologia – to dziedziny, w których stowarzyszenie się specjalizuje.

Więcej informacji: www.robisz.to

Kontakt dla mediów:

Bartłomiej Kuczyński
Fundacja Orange
tel. +48 518 278 522
bartlomiej.kuczynski@orange.com

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Fundacja Orange Dobroczyńcą Roku 2018

14 września 2017

FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

Warszawa zyskała wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab powered by Orange. Wystarczy wziąć udział w warsztatach, by zrealizować swoje pomysły dzięki wsparciu trenerów i nowoczesnym urządzeniom, np. drukarkom 3D, ploterom laserowym, czy cyfrowym frezarkom. Zapraszają Fundacja Orange i Stowarzyszenie Robisz.to!

Orange od wielu lat angażuje się w różnorodne działania związane z cyfrową edukacją. Dostarczamy narzędzia do nauki i rozwoju, oparte na nowoczesnych technologiach służących komunikowaniu się, jak światłowód. Tutaj, w FabLabie, dosłownie dajemy narzędzia do realizowania pomysłów. Wierzymy, że innowacje i kreatywność to podstawa nowoczesnej polskiej gospodarki. Dlatego angażujemy się w edukację cyfrową i wspieranie przedsiębiorczości. Cieszę się, że jako Orange możemy w ten sposób wspomagać inteligentny rozwój Polski – powiedział podczas otwarcia FabLabu Gervais Pellissier, wiceprezes Orange odpowiedzialny za rynki europejskie.

FabLab powered by Orange wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, makerów, majsterkowiczów. Na całym świecie powstało już ponad 1000 takich miejsc. Przestrzeń przy ulicy Twardej 14/16 w Warszawie składa się z kilku pracowni, takich jak: markerspace, strefa druku 3D, strefa elektroniki, prototypownia, pracownia cyfrowej obróbki drewna, strefa szycia, stolarnia. Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

FabLab to królestwo nowych technologii, miejsce, w którym można puścić wodze fantazji, by wykonać dowolną rzecz np. robota czy drona. Nie zabraknie też nauki programowania oraz pracy z układami elektronicznymi. W FabLabie nie tylko uczymy, jak przekształcić pomysł w gotowy i praktyczny prototyp, ale pamiętamy o wsparciu przedsiębiorczości. Stąd pomysł na warsztaty kierowane dla kobiet wchodzących na rynek pracy, czy wracających do pracy po urlopie macierzyńskim. Będziemy też pracować z młodzieżą, którą wspierają wolontariusze Orange – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W FabLab można nie tylko stworzyć swój własny longboard i nauczyć się obsługiwać drukarkę 3D, ale też wziąć udział w szkoleniach, które zwiększą szanse na znalezienie nowej pracy. W ofercie jest wiele zajęć bezpłatnych organizowanych przez Fundację Orange oraz komercyjnych, organizowanych przez Stowarzyszenie Robisz.to. Miejsce na warsztatach można w prosty sposób zarezerwować przez internet.

Społeczeństwo cyfrowe nie istnieje tylko w sieci. Społeczeństwo cyfrowe tworzą ludzie, tacy jak my, korzystający z nowych technologii, by tworzyć lepszą rzeczywistość. Rolą cyfryzacji nie jest przeniesienie ludzkiej aktywności do sieci, ale wyposażenie ludzi w narzędzia do lepszego funkcjonowania w nowej rzeczywistości. Bardzo dziękuję za zaproszenie – powiedziała Anna Streżyńska, Minister Cyfryzacji.

Anna Streżyńska, minister cyfryzacji w trakcie otwarcia FabLab powered by Orange

W tygodniu otwarcia FabLab powered by Orange (11-15 września 2017) mieszkańcy Warszawy mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach i stworzyć m.in. własny syntezator, koszyk na rower czy model pojazdu.

Warszawa to metropolia o znaczącym potencjale kreatywnym. Od lat tworzymy warunki wspierające kreatywnych i zaangażowanych mieszkańców oraz powstawanie i rozwój nowatorskich inicjatyw.  Począwszy od budowy infrastruktury dla designu i innych branż kreatywnych, jak chociażby Centrum Kreatywności Targowa, przez projekty związane z rozwijaniem kompetencji biznesowych, po promowanie stolicy jako miasta innowacji na międzynarodowych targach – mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezydent Warszawy.

W przestrzeni Orange FabLab dostępne będzie miejsce do pracy dla startupów uczestniczących w programie akceleracyjnym Orange Fab. Młode firmy będą tu mogły znaleźć wsparcie doradcze i szkoleniowe ekspertów Orange Labs w zakresie m.in.: machine learning, user experience a także wsparcie doradcze w zakresie zweryfikowania potencjału technologicznego rozwiązania. Cztery dotychczasowe edycje wyłoniły 23 finalistów. Kolejna edycja Orange Fab wystartuje na początku października.

To nie koniec bezpłatnych zajęć. Informacje o kolejnych już wkrótce pojawią się na stronie www.FabLabTwarda.pl.

Orange Polska wspiera edukację cyfrową w Polsce również poprzez inwestycje w nowoczesną infrastrukturę. Na mocy porozumienia z Ministerstwem Cyfryzacji, firma z własnych środków w trzy lata podłączy ponad 4,5 tys. szkół do sieci światłowodowej, umożliwiając im korzystanie z dostępu do internetu o prędkości co najmniej 100 Mb/s. Do kolejnych 3,7 tys. szkół światłowód od Orange dotrze dzięki POPC. Operator pomaga też wyrównać szanse edukacyjne dzieci. W 75 miejscowościach mieszkańcy korzystają z multimedialnych Pracowni Orange, otwartych dla społeczności. W ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam zarówno młodzi internauci, jak również ich opiekunowie i nauczyciele uczą się dbać o bezpieczeństwo w sieci. Z kolei dzięki programowi #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka.

Zobacz relację z otwarcia FabLab powered by Orange

Pobierz więcej zdjęć FabLab powered by Orange

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange,
+48 518 278 522, bartlomiej.kuczynski@orange.com

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji