Porozmawiajmy o circular economy

17 marca 2017

Porozmawiajmy o circular economy

Circular economy (CE) – gospodarka cyrkularna, czy inaczej gospodarka obiegu zamkniętego, to pojęcie coraz częściej pojawiające się w dyskusji o wpływie firm na otoczenie i w polityce gospodarczej Komisji Europejskiej.

Koncepcja ta zakłada przejście od modelu liniowego gospodarki (produkcja – użycie – wyrzucanie) do modelu cyrkularnego, w którym odpady stają się zasobem do dalszego wykorzystania i nadal funkcjonują w obiegu gospodarczym, stając się po odnowieniu nowym produktem lub komponentem innego produktu albo usługi. Idea ta uwzględnia wszystkie etapy życia produktu: od projektowania, poprzez produkcję, użytkowanie, zbieranie odpadów, aż do ich zagospodarowania.

Ilustracja gospodarki obiegu zamkniętego - wykres w postaci koła. Proces zaczyna się od pozyskania z zewnątrz surowców, które wchodzą do cyklu kołowego, który składa się etapów – projekt, produkcja i przetwarzanie, dystrybucja, konsumpcja i ponowne wykorzystanie oraz naprawa, zbiórka, recykling łącząc się z pierwszym etapem projektowania, itp. Tylko część odpadów, które nie mogą być przetworzone – odpady resztkowe wychodzą z cyklu kołowego na zew.

Gospodarka obiegu zamkniętego za www.europarl.europa.eu

Ekonomia obiegu zamkniętego wymaga nie tylko zmiany modelu biznesowego, ale też nowego sposobu konsumpcji. Tym zmianom sprzyjają nowe technologie, które dają narzędzia dla nowych konsumentów – np. do ekonomii współdzielenia (sharing economy), wymiany rzeczy, wspólnego kupowania produktów do użytkowania czy aplikacji pomagających w znalezieniu podwózki samochodem (carpooling) czy miejsca do spania podczas wakacji (couchsurfing). Jest to więc ważny temat dla firm, takich jak nasza.

Dlatego zapraszamy Was do dyskusji na temat wyzwań dla Orange związanych z gospodarką cyrkularną w 2 obszarach:

1. Przekształcanie produktów i usług dostarczanych klientom

Co powinniśmy zrobić, o czym pomyśleć, aby usługi i produkty z naszej oferty – telefony, modemy – były bardziej przyjazne środowisku, jak zwiększyć ich liczbę odzyskiwaną z rynku, czy edukować klientów na temat materiałów wykorzystywanych, a może zachęcać ich do naprawy i dłuższego użytkowania telefonów?

2. Rozwój innowacji telekomunikacyjnych w celu promocji CE w społeczeństwie

Jak możemy wykorzystać nowe technologie – aplikacje, chmurę, Big Data czy internet rzeczy do tworzenia rozwiązań sprzyjających tworzeniu usług czy produktów w modelu gospodarki obiegu zamkniętego czy zmiany naszych zachowań jako konsumentów?

Czekamy na Wasze uwagi, pomysły czy przykłady do naśladowania z innych firm czy rynków.
Zapraszam wcześniej do przejrzenia rozdziału „czyste środowisko” w naszym raporcie społecznym, żebyście wiedzieli, co już robimy.

Najlepsze pomysły nagrodzimy – torbami, które wykonane zostały ze zużytych banerów .

Udostępnij: Porozmawiajmy o circular economy