Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

12 października 2018

Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

Jeśli jesteście zafascynowani nowymi technologiami i macie pomysł, co dobrego można dzięki nim zdziałać na rzecz społeczności, społeczeństwa czy środowiska – zapraszamy Was do Funduszu Sektora 3.0

Kogo szukamy?

Szukamy organizacji i firm, które mają pomysł na nowe narzędzia – aplikację, serwis, platformę online- rozwiązujące konkretny problem społeczny lub odpowiadające na potrzebę organizacji społecznej i jej odbiorców.

Co oferujemy?

Po pierwsze – dajemy wiedzę i umiejętności w postaci profesjonalnego doradztwa, mentoringu i szkoleń ułatwiających dopracowanie pomysłu i stworzenie jego spójnej koncepcji. Po drugie – na kolejnym etapie wybrane projekty mogą pozyskać fundusze na realizację – granty do 50 tys. zł.

Co nowego ?

Do tej pory odbyło się 5 edycji Funduszu. Wcześniej poszukiwaliśmy narzędzia dla organizacji społecznych. Wśród laureatów są min.

• Pandalajka – portal wspierający zarządzanie mediami społecznościowymi;
  • Fundujesz.pl -platforma crowdfundingowa dedykowana inicjatywom społecznym;
  • TUDU.org.pl – platforma wspierająca wolontariat online;
  • Mambogram.pl – platforma online ułatwiająca wdrażanie grywalizacji;
  • portal Engo+– ułatwiający firmom angażowanie się w działania non –profit;
  • Platforma Atuty, której celem jest wymiana wiedzy, umiejętności, materiałów, np. gotowych scenariuszy projektów;
  • Aplikacja 2do2 – czyli system do rozliczania i budżetowania projektów w organizacjach pozarządowych.

W tegorocznej edycji rozszerzamy zakres – szukamy po prostu projektów na rzecz dobra społecznego – Tech for Good. A więc do dzieła!

Więcej o idei Funduszu Sektora 3.0 i zasadach konkursu znajdziecie na stronie www.sektor3-0.pl

Zapraszamy!

etapy funduszu 3.0- zgłość pomysł, dopracuj projekt, przekonaj nas, pozyskaj finansowanie, zrealizuj projekt

Udostępnij: Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

14 stycznia 2009

Do 78 szkół z całej Polski trafiły dziś granty od Fundacji Grupy TP o łącznej wartości  400 tys. złotych. Pieniądze pomogą im zrealizować projekty, których celem jest współdziałanie z lokalną społecznością i przeciwdziałanie przemocy.  80 zwycięskich projektów wybrano spośród prawie tysiąca nadesłanych prac. Program grantowy jest częścią programu Szkoła bez przemocy, którego współorganizatorem jest Fundacja Grupy TP.

Celem programu grantowego jest aktywizacja społeczności szkolnych do przygotowania projektów działań zmniejszających poziom agresji i przemocy w szkołach. Zgodnie z mottem III edycji Programu: „Szkoła dla społeczności – społeczność dla szkoły”organizatorzy zachęcali szkoły biorące udział w programie grantowym do współpracy i działania na rzecz lokalnego środowiska oraz do podejmowania wspólnych inicjatyw przeciwko przemocy i agresji.

– W tegorocznej edycji programu grantowego wyraźnie widać, że szkoły chcą wyjść poza swoje mury i angażować się w życie społeczności lokalnej. O tym świadczy chociażby liczba i różnorodność zaproponowanych działań adresowanych właśnie do lokalnego środowiska: domów dziecka, osób niepełnosprawnych i starszych, dzieci z ubogich i dysfunkcyjnych rodzin. W porównaniu do lat ubiegłych zdecydowanie więcej jest także projektów, których autorami są rodzice i dzieci. To wspaniale, że rodzice chcą uczestniczyć w szkolnych inicjatywach. Tu widzę dużą, dobrze prognozującą zmianę – podkreśliła Jadwiga Czartoryska, prezes Fundacji Grupy TP.

Spośród prawie 1 000 nadesłanych projektów Rada Programu „Szkoła bez przemocy” wybrała 80 najlepszych, uwzględniając szczególnie te, w których zaplanowano działania społeczności szkolnej dla dobra rodzimego środowiska. –Chcemy by szkoły stały się ośrodkami aktywizującymilokalne życie społeczne. Badania „Diagnoza szkolna 2008″ pokazały, że wśród uczącej się młodzieży gwałtownie spada wskaźnik zaufania społecznego oraz zaangażowania w dobrowolne inicjatywy pozaszkolne. W tym kontekście niezwykle ważne jest by szkoły mobilizowały do działań na rzecz lokalnej społeczności i kształtowały postawy obywatelskie wśród swoich uczniów  – podsumowała Jadwiga Czartoryska.

Autorami zgłaszanych projektów mogli być przedstawiciele społeczności szkolnej: nauczyciele, rodzice, uczniowie. Każda placówka, biorąca udział w III edycji Programu, mogła zgłosić maksymalnie trzy projekty, które były pisane w pięciu kategoriach: Kultura i sztuka, Tolerancja i integracja, Mój region, Wolontariat i Sport. Nadesłane projekty były oceniane następujących kryteriów: adekwatność działań do zakładanych celów, partnerstwo szkoły z podmiotami środowiska lokalnego, oryginalność pomysłu, zaangażowanie całej społeczności szkolnej w projekt oraz długofalowość działań.

Liczba nagrodzonych projektów w poszczególnych województwach

Dolnośląskie 7 Podkarpackie 4
Kujawsko – Pomorskie 5 Podlaskie 4
Lubelskie 3 Pomorskie 3
Lubuskie 5 Śląskie 11
Łódzkie 7 Świętokrzyskie 5
Małopolskie 5 Warmińsko – mazurskie 3
Mazowieckie 4 Wielkopolskie 7
Opolskie 1 Zachodniopomorskie 6

Spośród 80 nagrodzonych projektów najwięcej – 28 zostało napisanych w kategorii Tolerancja i integracja, 19 w kategorii Kultura i sztuka, 14 w nowej kategorii Wolontariat, 11 projektów w kategorii Mój region, 8 w kategorii Sport. Najwięcej nagrodzonych projektów przygotowano w szkołach z terenu województwa śląskiego (11), z województwa dolnośląskiego, wielkopolskiego i łódzkiego zostało nagrodzonych po 7 szkół, 6 z zachodniopomorskiego, 5 z województw: kujawsko-pomorskiego, lubuskiego, małopolskiego i świętokrzyskiego, 4 z mazowieckiego, podlaskiego i podkarpackiego, 3 z lubelskiego, pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego oraz jedna szkoła z województwa opolskiego.

W gali wręczenia nagród wzięli udział  przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Kancelarii Prezydenta RP oraz Organizatorzy Programu: Fundacja Grupy Telekomunikacji Polskiej, Polskapresse oraz Media Regionalne. Nagrody wręczała Ewa Junczyk – Ziomecka, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP oraz przedstawiciele Rady Programu.

Program „Szkoła bez przemocy” jest realizowany pod honorowym patronatem Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.

* * * *

Program społeczny „Szkoła bez przemocy” zainicjowały wiosną 2006 dwie Grupy Wydawnicze: Polskapresse i Media Regionalne oraz Fundacja Grupy Telekomunikacji Polskiej. Celem Programu jest zwiększenie świadomości problemu, zmiana postaw wobec przemocy i agresji oraz dostarczenie szkołom wsparcia i narzędzi, które skutecznie i systemowo zapobiegałyby temu zjawisku. Do trzeciej edycji Programu przyłączyło się prawie 4 500 szkół z całej Polski. Szczegółowe informacje na temat działań realizowanych w trzeciej edycji programu „Szkoła bez przemocy” na stronie: www.szkolabezprzemocy.pl

Udostępnij: 400 tysięcy złotych dla szkolnych projektów w programie grantowym Fundacji Grupy TP