Sieć

Ruszyliśmy z VoLTE. Jako pierwsi

13 października 2016

Ruszyliśmy z VoLTE. Jako pierwsi

Pamiętacie zapowiedzi operatorów, kiedy rozpoczynali testy VoLTE? Pewnie nie, bo było to ponad dwa lata temu i… od tamtej pory zaległa cisza. My ruszyliśmy z testami nieco później, w pierwszej połowie tego roku, ale już dzisiaj możecie skorzystać z tej technologii. Koledzy zajmujący się siecią przysiedli, spięli się i w efekcie jesteśmy pierwszym operatorem w Polsce, który wdrożył technologię VoLTE, czyli Voice over LTE. Rozmowy głosowe są w niej przekazywane, nie jak do tej pory poprzez sieć 2G lub 3G lecz poprzez 4G.  Dla Was oznacza to, że telefony, na początek są to Samsung S7 i Samsung S7 Edge będą się łączyć między sobą znacznie szybciej, ponieważ nie przełączają się z LTE na 3G, dźwięk będzie dużo lepszy i bez zakłóceń. Dodatkowo bateria w telefonie wystarczy na dłużej, a żeby było jeszcze ciekawiej, podczas rozmowy będzie można śmigać po internecie z niezmienioną prędkością. Bo nie wiem czy zauważyliście, ale telefon przełącza się w czasie rozmowy z LTE na 2G lub 3G. Zresztą o tym wszystkim przeczytacie w komunikacie prasowym.

Pozazdrościliśmy kolegom z Orange Labs ich testów i postanowiliśmy zrealizować własne, właśnie przy okazji wdrożenia VoLTE. Może nie w warunkach laboratoryjnych, ale za to widać każdy szczegół 😉
Oto one:

Obok czasu połączenia zmienia się także jakość dźwięku – przenoszone jest szersze pasmo, dzięki czemu rozmówca brzmi naturalniej. To efekt zastosowania zaawansowanych kodeków i możliwości jakie stwarza sieć 4G LTE – czyli szybkiego transferu  większych ilości danych. Drugim związanym z tym rezultatem jest „wycięcie” hałasów z tła.

Wszystko bardzo ładnie i plastycznie zawarliśmy w poniższej infografice.

Infografika pokazująca korzyści z rozmów w technologii VoLTE

Oczywiście listę telefonów, które korzystają z tej technologii będziemy rozszerzać. Pracujemy też nad zasięgiem naszej sieci 4G LTE, już teraz może z niej korzystać ponad 96% Polaków, a do końca roku planujemy zwiększyć ten odsetek do 98%. Budujemy też nowe stacje bazowe (właściwie eNodeB), które działają w technologii 4G,  na dzisiaj mamy ich już ponad 7700 masztów w całej Polsce, czyli 3/4 wszystkich stacji w sieci Orange. Zresztą, od tamtej pory wprowadziliśmy już pewne zmiany i niektóre ze stacji bazowych w naszej sieci mają możliwość osiągnięcia prędkości do 300 Mb/s. Jeżeli interesują Was techniczne różnice w działaniu sieci 2G i 3G oraz 4G zapraszam do moich tekstów na blogu. Linki w zdaniu powyżej ułatwią ich szybkie znalezienie.

Aktualizacja…

Na blogu pojawił się tekst, w którym odpowiadamy na Wasze pytania o VoLTE. Zapraszam do lektury.

Udostępnij: Ruszyliśmy z VoLTE. Jako pierwsi

Innowacje

Setki milionów na światłowody, LTE, usługi i badania

7 września 2015

Setki milionów na światłowody, LTE, usługi i badania

Przez pół roku 2015 zainwestowaliśmy 740 mln zł. To sporo kasy. Wydawaliśmy pieniądze, abyście mieli coraz lepsze usługi i zasięg od Orange Polska. A konkretnie. Rozbudowujemy sieć światłowodową FTTH, którą do końca roku obejmiemy do 650 tys. gospodarstw domowych. Obecnie w zasięgu mamy 193 tys. głównie w Warszawie i Lublinie. Dołączamy do nich kolejne miasta: Białystok, Bydgoszcz, Katowice, Łódź, Szczecin i Wrocław. Nieustannie inwestujemy w jakość sieci mobilnej, jej pojemności oraz zasięg 4G LTE , który wynosi już ok. 80 proc. populacji. Co jeszcze robimy? Rozbudowujemy tzw. mobilne sieci transportowe i rdzeniowe, aby sprostać rosnącej ilości przesyłanych danych; realizujemy jeden system bilingowy dla usług stacjonarnych dla klientów indywidualnych; rozwijamy IT, oferty i proces obsługi klientów; modernizujemy punkty sprzedaży, w tym np. Orange Smart Store oraz angażujemy się w prace badawczo-rozwojowe. W drugiej połowie roku większość tych inwestycji będziemy kontynuować.

Inwestycje Orange Polska w pierwszym półroczu 2015 r wyniosły 740 mln złotych

Udostępnij: Setki milionów na światłowody, LTE, usługi i badania

Z Orange sięgaj po więcej

3 listopada 2014

Z Orange sięgaj po więcej

Oto one:

Wszystko bardzo ładnie i plastycznie zawarliśmy w poniższej infografice.

Infografika pokazująca korzyści z rozmów w technologii VoLTE

Aktualizacja…

Udostępnij: Z Orange sięgaj po więcej

Rekordowy MNP, rośnie Open i rok nju mobile

25 kwietnia 2014

Rekordowy MNP, rośnie Open i rok nju mobile

Dzisiaj ogłosiliśmy wyniki za pierwszy kwartał. Szczegóły znajdziecie tutaj, więc nie będę się rozpisywał. Tradycyjnie tylko kilka trendów i cyferek, na które chcę zwrócić Waszą uwagę. Chociaż na rynku jest duża konkurencję udało się nam, po raz pierwszy od 2008 roku, osiągnąć dodatnie saldo w przenoszeniu numerów. To duży sukces i sądzę, że ten trend utrzymamy m.in. dzięki nowym ofertom, które wprowadziliśmy w kwietniu. W porównaniu do IV kwartału 2013 o 139 tys. wzrosła liczba klientów postpaid. Dalej rośnie też Orange Open, z którego korzysta ponad 350 tys. klientów. Tak samo fajnie wygląda nju mobile. Niemal pół miliona klientów w niecały rok robi wrażenie. Na marginesie, dziś mija dokładnie rok od rewolucyjnego wprowadzenia marki na rynek. Jaki był ten rok, opowiemy w szczegółach w najbliższy poniedziałek. Wracając do wyników, kolejny raz udało się nam zwolnić odpływ klientów telefonii stacjonarnej. Niestety dalej wyzwaniem jest dla nas rynek stacjonarnego broadbandu, ale nie poddajemy się. W pierwszym kwartale kontynuowaliśmy modernizację sieci, na co zwracacie szczególna uwagę. Dzięki temu już 91 proc. Polaków jest w zasięgu sieci 3G, a 29 proc. w zasięgu LTE. Podsumowując uważam, że mieliśmy naprawdę niezły początek roku.

5ee6b252647f803d186326560632464fe9f

Udostępnij: Rekordowy MNP, rośnie Open i rok nju mobile

Sieć

Szybki internet wokół Trójmiasta i Bydgoszczy

17 kwietnia 2014

Szybki internet wokół Trójmiasta i Bydgoszczy

Mam dobrą wiadomość dla tych z Was, którzy mieszkają w okolicach Trójmiasta i Bydgoszczy. Nie chodzi mi o same miasta, bo tam mamy już LTE, ale tereny wokół, obejmujące mniejsze miejscowości i wsie. Chodzi konkretnie o okolice: Kartuz, Kościerzyny, Wejherowa, Władysławowa, Starogardu Gdańskiego, Pelplina, Inowrocławia, Tucholi, Mogilna, Łabiszyna, Żnina, Szubina, Sępolna Krajeńskiego, Chojnic, Czerska i miejscowości na Półwyspie Helskim. Na tym terenie zakończyliśmy właśnie kolejny etap rozbudowy sieci  UMTS900. Oznacza to, że klienci mobilnego internetu Orange mogą korzystać z transferu o prędkości do 21 Mb/s. Łącznie mają do dyspozycji ponad 700 stacji bazowych. Przy okazji przypomnę, że po zakończeniu modernizacji całej sieci Orange w zasięgu szybkiego mobilnego internetu Orange znajdzie się niemal 99 proc. populacji kraju. Jeśli chodzi o technologię LTE, dostępna jest już w 504 miastach i miejscowościach powyżej 1 tys. mieszkańców.

9b99706c88116c725bfa1937e2c0fc6642b

Zapisz