CodeWeek 2019 – dołącz z nami

1 października 2019

CodeWeek 2019 – dołącz z nami

Dziś oddaję głos Ewie Krupie, prezesce Fundacji Orange, która zaprasza Was do udziału w Europejskim Tygodniu Kodowania. Jak co roku, zachęcamy wszystkie szkoły, świetlice, a nawet prywatnych zapaleńców do organizowania zajęć, warsztatów, spotkań.

Bierzemy udział w CodeWeek2019

Chcemy pokazać, że kodowanie zaczyna się od dobrej zabawy, w której mogą wziąć udział nawet najmłodsi uczniowie. W szkołach, które przystąpiły do #SuperKoderów to już chleb powszedni. Uczniowie kodują m.in. na muzyce, języku polskim, angielskim czy przyrodzie. Da się? Oczywiście. Programują z nauczycielami swoich przedmiotów, bo nie jest to umiejętność zarezerwowana tylko dla informatyków. Jest właściwie dobra dla wszystkich.

Każdy człowiek powinien uczyć się pro­gramować, ponieważ w ten sposób uczy się myśleć

– to myśl Steve’a Jobsa, która doskonale ilustruje naszą fascynację nauką kodowania. Nie chodzi przecież o samo stworzenie ciągu nieczytelnych znaków na ekranie. Programowanie to bardzo twórcza umiejętność., która wymaga analizy problemu, znalezienia odpowiedniego rozwiązania i wdrożenia go. Pozwala na podążania ścieżką, którą sami sobie wytyczymy. Liczy się efekt. Dlatego często uczniowie, którzy słabiej radzą sobie w szkole pokazują zupełnie inne oblicze na zajęciach #SuperKoderów. Mogą sami zdecydować o tym, jak wykonają zadanie. I okazuje się, że świetnie sobie radzą. Tu nie ma klucza poprawnych odpowiedzi: testem jest sprawdzenie czy stworzony kod działa zgodnie z założeniami.

Sześciu na dziesięciu uczniów dzisiejszych pierwszych klas będzie w przyszłości pracować w zawodach, które jeszcze nie istnieją. To tylko przewidywania, ale mają silne podstawy. Pomyślcie, czy w 2007 (czyli wtedy, gdy do szkoły poszli tegoroczni maturzyści) częste były marzenia, by zostać operatorem drona, social media managerem czy testerem aplikacji? Za chwilę takimi zawodami może stać się twórca mechanizmów sztucznej inteligencji, albo… no właśnie, macie jakieś pomysły?

Zaproszenie do udzialu w Europejskim Tygodniu Kodowania

CodeWeek2019 – zapraszamy!

Jak mogę dołączyć do Europejskiego Tygodnia Kodowania?

Jeśli podzielasz nasz zapał do nauki kodowania, Twojej inicjatywy nie może zabraknąć w czasie jesiennego święta młodych programistów. Zorganizuj dowolną inicjatywę, która promuje kodowanie: lekcję, warsztaty, spotkanie przy herbacie. Jeśli prowadzisz lekcje, właściwie nie musisz robić nic więcej poza zgłoszeniem jej na stronie https://codeweek.eu/events. Więcej informacji znajdziesz na stronie Fundacji Orange.

Gorąco zachęcamy!

Organizatorem Europejskiego Tygodnia Kodowania w Polsce jest Ministerstwo Cyfyzacji.

#SuperKoderzy - uczennica w czasie zajęć

#SuperKoderzy to świetna przygoda z programowaniem. Nie tylko na informatyce!

Udostępnij: CodeWeek 2019 – dołącz z nami

Polacy wiceliderami światowego rankingu CodeWeek!

20 października 2017

Polacy wiceliderami światowego rankingu CodeWeek!

Od 7 do 22 października trwa CodeWeek. Według informacji Ministerstwa Cyfryzacji w nieco ponad 2 tygodnie na terenie całej Polski zrealizowano blisko 2 tysiące inicjatyw. Daje nam to drugie miejsce wśród 56 państw.

Mało znany szerokiej opinii ale jednocześnie znaczący – CodeWeek to inicjatywa społeczna wpisująca się w Europejski Tydzień Kodowania.

Jak to działa?

Lokalni wolontariusze, grupy inicjatywne, czy na przykład – fundacje (i nie tylko) poprzez specjalną platformę udostępnioną przez partnera CodeWeek w Polsce – Ministerstwo Cyfryzacji zgłaszali swoje pomysły na otwarte lekcje i ćwiczenia z kodowania. Wszystko po to, aby mapa wydarzeń (znajdziesz ją tu: http://events.codeweek.eu/ ) zaplanowanych na 7-22.10.2017 pękała w szwach. Ta sztuka udała się w 100 procentach – widok poniższej mapy jest budujący:

Co warte podkreślenia, swoje inicjatywy wpisujące się w CodeWeek, zgłosili też beneficjenci Fundacji Orange, którzy na co dzień w swoich miastach realizują programy FO:  #SuperKoderów, MegaMisję lub prowadzą Pracownię Orange.

Niezmiernie cieszy fakt, iż Polska zajmuje znakomite, drugie miejsce pod względem zgłoszonych inicjatyw wśród Państw, które dołączyły się do ruchu. Wyprzedziliśmy nie tylko sąsiedzkie Niemcy (307 wydarzeń kontra blisko 2 tysiące w Polsce), czy Rosję (81), ale także… Stany Zjednoczone (11), sic! Jaki płynie z tego wniosek? Naszym potężnym kapitałem jest przebojowość i pomysłowość zwykłych ludzi, a wyzwaniem – mobilizowanie naszych partnerów do wytrwałej pracy i aktywizowania lokalnej społeczności. Do tej pory wychodzi nam to znakomicie. Trzymajcie kciuki!

Dobrego dnia,
br

Udostępnij: Polacy wiceliderami światowego rankingu CodeWeek!