Inne

Gotówka i smartfony od Orange czekają!

1 lipca 2020

Gotówka i smartfony od Orange czekają!

Zachęcam Was do wzięcia udziału w konkursie „Wakacje z Orange”, który właśnie wystartował. Do wygrania 30 000 zł, 5 smartfonów iPhone 11 PRO, 10 x iPhone 11, 20 x iPhone7 Plus 32 GB oraz 300 doładowań za 30 zł.

Aby wziąć w nim udział wystarczy, że doładujecie telefon poprzez aplikację Mój Orange, strona doladowania.orange.pl lub wybrane serwisy bankowości elektronicznej. Potem na stronie www.wakacjezorange.pl wyślecie zgłoszenie konkursowe będące rozwinięciem zdania „Wakacje i Orange to doskonała para ponieważ…”

Konkurs trwa od 1 lipca do 31 sierpnia 2020r. Szczegóły i regulamin znajdziecie na stronie www.wakacjezorange.pl Powodzenia!

Udostępnij: Gotówka i smartfony od Orange czekają!

Konkurs #WybieramSmartfon

9 czerwca 2020

Konkurs #WybieramSmartfon

Wiem, że lubicie posty konkursowe na blogu. Dzisiaj mam dla Was konkurs, w którym do wygrania są dwa smartfony marki Motorola: One Zoom i Macro. Co należy zrobić, aby wygrać jeden z nich?

Wystarczy wejść na stronę konkursu, wybrać model, w krótkim poście uzasadnić swój wybór obrazując go zdjęciem z pomarańczowym akcentem, umieść zdjęcie na swoim profilu na Instagramie z oznaczeniem @orange_polska oraz #WybieramSmartfon, a w ostatnim kroku – wyślij link do zamieszczonego posta na adres konkurs@testuj.orange.pl. To wszystko.

Nagrody, czyli Motorola One Zoom i One Macro trafią do autorów najbardziej kreatywnych wpisów i zdjęć.  Konkurs trwa do 15 czerwca 2020 r.

Szczegóły i regulamin znajdziecie na stronie: Konkurs #WybieramSmartfon

Udostępnij: Konkurs #WybieramSmartfon

OPPO A91 chodź, pomaluj mój świat

13 maja 2020

OPPO A91 chodź, pomaluj mój świat

Specjalnie dla Was sprawdziłam, co potrafi debiutujący w ofercie Orange smartfon OPPO A91. To był szybki test, więc skupiłam się na tym, co dla wielu z Was jest najważniejsze – możliwościach aparatu, baterii i ogólnych wrażeniach z korzystania.

Jeśli spodoba Wam się ten smartfon, to jeszcze do jutra, do końca dnia możecie zawalczyć o niego w blogowym konkursie. Zajrzyjcie TUTAJ

Odkąd trwa lockdown, najwdzięczniejszym polem do testowania fotograficznych możliwości aparatu są miejskie parki, skwerki i położne na uboczu tereny zielone. Dlatego w weekend zabrałam Manię i OPPO na majowy spacerek, żeby sprawdzić, jak aparat poradzi sobie z wiosenną zielenią w bardzo słoneczny dzień.

Sprawdźcie, jak podczas zdjęć w pochmurny dzień sprawdził się iPhone SE

Tryb ultraszerokokątny

W OPPO A91 jest do dyspozycji poczwórny aparat: główny 48 Mpix, ultraszerokokątny 119 st. z trybem makro – 8 Mpix i dwa 2 Mpix przeznaczone do portretów. W aplikacji aparatu mamy trzy opcje – wideo, zdjęcie, portret. Zaczęłam od zdjęć, wybierając tryb ultraszerokokątny – na górze zwykłe zdjęcie, na dole – tryb ultraszerokątny/makro.

Olśniewający kolor

Dodatkowo, na górze ekranu możemy wybrać opcję „olśniewający kolor”, czyli filtr podbijający kolory. Zobaczcie porównanie – na górze kolory w wersji zwykłej, na dole – olśniewającej. Zdjęcia robiłam w słoneczny dzień, ale w parku było sporo zacienionych miejsc pod drzewami, dlatego dodatkowo miałam przez cały czas włączony tryb HDR.

Robiąc zdjęcia można dodatkowo włączyć inne filtry – nie skorzystałam z tego, bo HDR i olśniewający kolor dały optymalny efekt.

AI rozpoznaje fotografowane obiekty

Aparat w OPPO ma opcję inteligentnego rozpoznawania fotografowanych obiektów i dostosowywania do nich ustawień. Radzi sobie z tym zupełnie nieźle. Zobaczcie – zdjęcia robione z pomocą AI. Opcję można wyłączyć w ustawieniach.

Portrety z (mniej lub bardziej) rozmytym tłem

Na koniec crème de la crème możliwości fotograficznych OPPO, czyli portrety. W A91 przeznaczono na ten cel aż dwa 2 Mpix aparaty. I teraz uwaga – zobaczcie, co dzieje się z tłem. Tak, to znany efekt bokeh, czyli rozmycie tła. Patrząc na te zdjęcia przecierałam oczy ze zdumienia – efekt jest intensywny, może nawet nieco za bardzo. Na szczęście, intensywność rozmycia można regulować – przed zrobieniem zdjęcia oraz po, w trybie edycji. Na tych zdjęciach bokeh był ustawiony na 60%. Nawet z mocno rozmytym tłem portrety wyglądają pięknie, bo pierwszy plan jest ostry, a twarz wygładzona 🙂

Upiększone selfie

Przedni aparat do selfie ma 16 Mpix i radzi sobie całkiem nieźle. W trybie upiększania można wygładzić cerę, wyszczuplić twarz, powiększyć oczy, zmniejszyć nos i in. Można też zastosować przycisk automatycznego upiększania, jeśli nie chcemy przesadzić. Rezultaty przed i po zobaczycie poniżej. A selfie w masce na dowód, że nie uchylam się od obowiązku.

Cała reszta: bateria, ogólne wrażenia

Bateria w A91 (4025 mAh) wystarczyła na jeden dzień intensywnego i jeden – umiarkowanego korzystania ze smartfonu. Nie ładowałam jej przez weekend. Jeśli chodzi o ogólne wrażenia z korzystania ze smartfonu – znowu bardzo przyjemne. Potwierdziło się moje dobre zdanie o produktach tej marki. Interfejs działa płynnie. Podobnie – rozpoznawanie twarzy i skanowanie odcisku palca.

Jeszcze jedna ważna kwestia – spacerując z moim kochanym, ale nieco nadaktywnym psem, muszę być przygotowana na niespodziewane szarpnięcia smyczy, kiedy zobaczy coś, co akurat w danej chwili musi powąchać, obejrzeć z bliska itd. Bałam się, czy robiąc jedną ręką zdjęcia, a drugą trzymając smycz, nie upuszczę smartfonu w momencie niespodziewanego szarpnięcia. Na szczęście A91 dobrze leży w dłoni – zawdzięcza to proporcjom 20:9 i niewielkiej grubości – 7.9 mm.

Mam nadzieję, że przekonałam Was do tego udanego średniopółkowca marki OPPO. Sprawdźcie, ile kosztuje w planach mobilnych oraz bez abonamentu w sklepie Orange: OPPO A91 w sklepie Orange

Udostępnij: OPPO A91 chodź, pomaluj mój świat

Kobiece kino w telewizji Lifetime Polska

5 marca 2020

Kobiece kino w telewizji Lifetime Polska

Lubisz kobiece kino? Oglądaj filmy w Lifetime i weź udział w konkursie.  W Telewizji Orange na kanale Lifetime w marcu rusza cykl „Kino Lifetime”. Filmy będą emitowane od poniedziałku do czwartku zawsze o godzinie 22:00. Lifetime to nowy kanał rozrywkowy dla kobiet. Prowokuje, opowiada fascynujące historie i zachęca do działania. Lifetime jest rozpoznawalnym na świecie producentem znanych i nagradzanych filmów pełnometrażowych. Oferuje również wysokiej jakości seriale fabularne oraz produkcje dokumentalne. Kanał jest dostępny w Orange TV jak i on line w Orange TV Go

Odpowiedz na pytanie konkursowe „Jaki film polecisz na idealny babski wieczór”? Krótko uzasadnij swój wybór w komentarzu do tego wpisu. Do wygrania gadżety Lifetime m.in. torby materiałowe. Rozstrzygnięcie konkursu na blogu 9.03

Na VOD w Orange TV w marcu każda z Pań na pewno także wybierze coś dla siebie. Może np. film z Angeline Jolie w roli czarownicy?  Z wcześniejszych filmów wciąż dostępnych polecam „Ślicznotki” z Jennifer Lopez, nagrodzoną za tę rolę Złotym Globem oraz hit „Aniołki Charliego”Lutowe nowości wciąż są aktualne.

Udostępnij: Kobiece kino w telewizji Lifetime Polska

Konkursy dla startupów

25 lutego 2020

Konkursy dla startupów

Szukamy innowacyjnych startupów, które łączą nowe technologie z pozytywną zmianą społeczną.

VIVA Technology 2020

Dla tych, którzy, chcą z nami współpracować międzynarodowo mamy kilka propozycji wyzwań konkursowych.

• Pomóż nam znaleźć rozwiązania, które pozwolą nam stać się firmą bardziej odpowiedzialną społecznie – zmniejszyć nasz ślad środowiskowy i zaproponować nowe proekologiczne projekty w zakresie energii odnawialnej, monitoringu emisji CO2, recyklingu czy „powściągliwości cyfrowej”.
  • A może interesuje Was temat cyberbezpieczeństwa – tu poszukujemy innowacji w zakresie zabezpieczenia naszej sieci czy oferowania nowych usług dla naszych klientów.
  • I wreszcie temat 5G i wykorzystania tej technologii w domu i w podróży, w mediach społecznościowych czy dla pracy zdalnej.

Więcej o wyzwaniach CSR, Cyberbezpieczeństwo i 5G i kryteriach oceny na stronie, informacje na temat Programu i naszych wyzwań znajdziecie na stronie  www.vivatechnology.com. Termin zgłoszeń został przedłużony do 28.02.

plakat z treścia społeczna odpowiedzialność biznesu - wyzwanieanie

Oranege FAB

Jeszcze o 5 G. W Orange Fab również szukamy startupów, które razem z nami będą pracować nad rozwojem usług związanych z tym obszarem. Rekrutacja kończy się 29.02. Szczegóły na stronie www.orangefrance.fr

Fundusz Sektora 3.0

Mamy też ofertę dla startupów w Polsce. Jako parter Funduszu Sektora 3.0 szukamy innowacyjnych ludzi i organizacji. Fundusz Sektora 3.0 to program wspierający tworzenie nowych narzędzi, aplikacji i produktów, które wpisują się w ideę “Tech for good”. Oferuje wsparcie w postaci kompleksowego cyklu szkoleniowego, mentoringowego i doradczego, ułatwiającego dopracowanie pomysłu i stworzenie spójnej koncepcji. W drugim etapie wybrani pomysłodawcy mogą uzyskać finansowanie w łącznej kwocie 100 000 PLN. Partnerami Funduszu Sektora 3.0 są Orange Polska, Netguru i Koalicja na rzecz Polskich Innowacji.

Ogłoszenie Fundusz Sektora 3.0 z napisem 100 000 PLN na nowy produkt Tech for Good

Więcej o programie na stronie www.sektor3-0.pl/fundusz/. Rekrutacja trwa do 28.02.

Udostępnij: Konkursy dla startupów