Inne

Jak zbudować innowacyjną gospodarkę? Porozmawiajmy!

6 listopada 2017

Jak zbudować innowacyjną gospodarkę? Porozmawiajmy!

Innowacyjność odmieniana jest przez wszystkie przypadki. Jednak najczęściej mówi się o niej w kontekście technologii, start-upów i wydatków na B+R, czyli badania i rozwój. Dużo rzadziej, o tworzeniu odpowiedniego zaplecza – intelektualnego, społecznego i organizacyjnego, które pozwoli zmiany przekuć na realne korzyści dla nas wszystkich.

Na tym polu trwają nieustające dyskusje i ścierają się idee. Z jednej strony może to powodować lekkie poczucie zagubienia, z drugiej to właśnie w takim twórczym chaosie często rodzą się nowe, dobre rozwiązania. Dlatego zdecydowaliśmy się włączyć do tej dyskusji jako partner strategiczny 8 edycji Kongresu Innowacyjnej Gospodarki, organizowanego przez Krajową Izbę Gospodarczą.

W tym roku pochylimy się nad zmianami, które dzieją się wokół nas: w technologii, ale też w innych dziedzinach gospodarki. Porozmawiamy o zupełnie nowych zjawiskach, ale też np. o własności pracowniczej, która nie jest nowym wynalazkiem, ale obecnie zyskuje na popularności, szczególnie w firmach z „Doliny Krzemowej”. O czym jeszcze? Posłuchajcie Jean-François Fallachera, prezesa Orange Polska:

Warto zainteresować się tym wydarzeniem, szczególnie jeżeli innowacje to dla Was coś więcej niż zmiany technologiczne.

Rozgrzewką przed tegorocznym Kongresem były trzy warsztaty przygotowane przez Komitet Dialogu Społecznego, podejmujące wiele tematów, które pojawią się 9 listopada. Jeżeli chcecie obejrzeć relację z tych warsztatów znajdziecie je na profilu Komitetu na Facebooku.

Dzięki nim zupełnie inaczej zacząłem patrzeć na wiele rzeczy, dlatego zachęcam Was do przejrzenia relacji z tych spotkań.

Wszystko co powinniście wiedzieć o Kongresie znajdziecie oczywiście na jego stronie internetowej https://kongresig.pl/. Do zobaczenia 9 listopada!

Udostępnij: Jak zbudować innowacyjną gospodarkę? Porozmawiajmy!

„Polska Cyfrowa 2020+” – KIG i Orange Polska wspierają młodych naukowców

25 listopada 2014

„Polska Cyfrowa 2020+” – KIG i Orange Polska wspierają młodych naukowców

Jerzy Toborowicz, Monika Swaczyna i Piotr Osiadły zostali laureatami konkursu „Polska Cyfrowa 2020+” organizowanego przez Krajową Izbę Gospodarczą. Młodzi doktoranci, zajmujący się badaniem przyszłości Internetu, stosowaniem nowych technologii i szeroko pojętą cyfryzacją, otrzymali stypendia naukowe ufundowane przez Orange Polska.  Wyniki konkursu zostały ogłoszone 25 listopada podczas debaty „Impet cyfrowy. Polak e-gotowy?” odbywającej się w siedzibie Orange Polska w ramach cyklu spotkań Miasteczko Myśli.

Stypendia naukowe w wysokości 10 000 zł, ufundowane przez OPL, przyznane zostały autorom najciekawszych opracowań w kategoriach ekonomii, prawa i socjologii:

• ekonomia – Jerzy Toborowicz (Akademia Leona Koźmińskiego), za pracę: Jak polityka cyfrowa może pomóc uchronić Polskę przed Pułapką Średniego Dochodu;
  • prawo – Monika Swaczyna (PAN), za pracę: Usprawnienie innowacyjności;
  • socjologia – Piotr Osiadły (Dolnośląska Szkoła Wyższa), za pracę: Dzień z życia Jasia Wykluczonego – osoba z niepełnosprawnością intelektualną w cyfrowym świecie roku 2020+.

„Cieszymy się, że mogliśmy poznać bardzo interesujących młodych ludzi z ciekawym spojrzeniem na przyszłość cyfrowej Polski, która również dla Orange stanowi nie tylko wyzwanie, ale i priorytet w codziennej działalności” – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska ds. operacyjnych.

Nagrodzeni naukowcy wzięli udział w debacie „Impet cyfrowy. Polak e-gotowy?”, w trakcie której mogli skonfrontować swoje poglądy jak optymalnie zarządzać rozwojem cyfrowym Polski z opiniami ekspertów m.in ministerstwa cyfryzacji, GIODO i Fundacji demosEUROPA.
Miasteczko Myśli to cykl debat na tematy ważne dla Orange Polska i rynku, nie tylko telekomunikacyjnego. Trzecia edycja została poświęcona właśnie cyfryzacji.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: „Polska Cyfrowa 2020+” – KIG i Orange Polska wspierają młodych naukowców