26 marzeń do spełnienia

17 listopada 2017

26 marzeń do spełnienia

Efektem zakończonego kilka tygodni temu naboru do 3 edycji Pracowni Orange jest wybranie 26 lokalizacji w których powstaną nowe, multimedialne świetlice. Każda z nich to inna, unikalna historia ludzi, którzy skutecznie przeforsowali swój projekt na rzecz lokalnej społeczności.

Jedną z tych najbardziej szczególnych jest Siedlisko. Licząca sobie 1900 mieszkańców wieś w internetowym plebiscycie uzyskała aż 10879. Imponujące.

Aby z sukcesem dobrnąć do mety, grupa inicjatywa stojąca za – obecnie przygotowująca się do otwarcia – Pracownią Orange w Siedlisku musiała wpierw stworzyć pomysł na tętniące życiem multimedialne miejsce w swojej miejscowości (co nie jest łatwe w miejscu zamieszkałym przez mniej niż 2 tys. ludzi), a następnie – z pozytywnym skutkiem sprzedać swoją ideę w otwartym głosowaniu.

Aby zrozumieć ten fenomen, postanowiłem przepytać członków grupy inicjatywnej z Siedliska.

* * *

Skąd się znacie? Pracowaliście razem wcześniej?

Jako członkowie Grupy Inicjatywnej znamy się bardzo dobrze ze Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior (LGD), ponieważ wspólnie bierzemy udział we wspieraniu oddolnych inicjatyw społecznych. Organizujemy różnego rodzaju przedsięwzięcia, które przyczyniają się między innymi do promocji obszaru gminy Siedlisko. Znamy się wszyscy z mieszkańcami, dlatego jest nam bardzo łatwo angażować społeczność lokalną w różnego rodzaju działania.

Skąd dowiedzieliście się o naborze do Pracowni Orange?

Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior wystąpiło z propozycją wzięcia udziału w 3 edycji Programu Pracownie Orange. Informację o konkursie zobaczyliśmy na specjalnej stronie. Stąd pomysł!

Nabór do Pracowni to bardzo duże wyzwanie, zarówno czasowe i logistyczne, w dodatku obarczone ryzykiem, że się nie powiedzie. Skąd pomysł, aby podjąć rękawicę?

Pracownia Orange wydała nam się wspaniałą możliwością na stworzenie miejsca spotkań, rozwoju pasji, kursów, warsztatów, tradycji lokalnych – otwarte dla wszystkich mieszkańców. Oferowane granty na realizację projektów społecznych i edukacyjnych to duża szansa na rozwój lokalny, lepszego dostępu do technologii, wzmocnienie cyfrowych kompetencji i stworzenie przestrzeni wspólnych działań. Uważaliśmy, że jest wspaniałym pomysłem na stworzenie przyjaznego centrum informacyjnego, kulturalnego i rozrywkowego, które jest każdemu „po drodze” i które tętni życiem przez cały rok. Dzięki niej chcielibyśmy zapewnić mieszkańcom dostęp do technologii, informacji i kultury. Dodatkowo, czujemy się po prostu odpowiedzialni za miejsce z którym się identyfikujemy.

Udzielacie się społecznie? Jeśli tak – jak?

Cała nasza Grupa Inicjatywna udziela się społecznie, ponieważ jest to nasza praca, którą wykonujemy i która daje nam wiele satysfakcji. Aktywizujemy mieszkańców podczas dożynek, jarmarków, konkursów, wyjazdów studyjnych itp. Warto działać, aby zobaczyć uśmiech na ustach osób. Daje to energię i pozytywnie nastawia do dalszego funkcjonowania. Naszym mottem są słowa Jana Pawła II: Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Nic dodać, nic ująć. Trzymamy kciuki.

* * *

Nowe Pracownie Orange będą dostępne na przełomie grudnia i stycznia, więcej informacji o programie zdobędziecie TUTAJ.

Udostępnij: 26 marzeń do spełnienia