„Zostań Mikołajem” – czyli wolontariusze w akcji

20 listopada 2009

„Zostań Mikołajem” – czyli wolontariusze w akcji

Właśnie rozpoczęliśmy nabór na Mikołajów – to znaczy uruchomiliśmy szóstą edycję akcji wolontariackiej  „Zostań Mikołajem”- akcji, podczas której pracownicy TP i Orange odwiedzają dzieci w szpitalach i rozdają prezenty. Nasza Fundacja  daje Mikołajom strój i drobne upominki, ale w organizację akcji włączają się też całe wydziały i biura – gromadząc gry, zabawki, słodycze i materiały plastyczne.

Gdy zaczynaliśmy w 2004 roku mieliśmy 50 Mikołajów, w następnym roku już 100, a w piątej edycji – rok temu już ponad 820. Aż boję się pomyśleć, ile Mikołajów będzie w tym roku! Niektórzy już w połowie października dopytywali, kiedy zaczynamy i czy na pewno ;), bo przecież kryzys i cięcia budżetowe, a do tego jeszcze wirus A/H1N1. Nic nas jednak nie powstrzyma – ruszamy!. Bo przecież to wielka frajda dawać prezenty dzieciom. Choć w naszej akcji czasami to trudne zadanie, w szpitalu spotykamy często ból i cierpienie. Ale każde dziecko czeka na prezent i jest szczęśliwe, że Mikołaj nie zapomniał o nim i dotarł do niego tu – w szpitalu, z dala od domu. A jak dostajemy listy od dzieci, to wtedy wiadomo, że było warto.

Drużyna Mikołajów z Wrocławia

Mikołaj z Telefonem do Mamy

W poniedziałek zapraszamy na pierwszy konkurs na naszym blogu, w którym do wygrania będą ciekawe nagrody książkowe.

Udostępnij: „Zostań Mikołajem” – czyli wolontariusze w akcji