Siedem smartfonów na start #hello5G

3 lipca 2020

Siedem smartfonów na start #hello5G

Od początku lipca wprowadziliśmy ofertę #hello5G, która jest pierwszym etapem budowy kompleksowej sieci 5G. W jej zasięgu jest 6 mln użytkowników w blisko 400 miejscowościach. #hello5G działa w oparciu o częstotliwość 2100 MHz.

Jeszcze niedawno nie było smartfonów pozwalających na korzystanie z 5G w tym paśmie. Sytuacja rynkowa zmieniła się i w ofercie Orange możecie teraz znaleźć siedem modeli kilku producentów, które wspierają #hello5G: Xiaomi Mi 10, Mi 10 Lite oraz Mi 10 Pro, Motorola Edge, LG Velvet i Huawei P40 oraz P40 Pro. Jeśli z nich korzystacie lub zamierzacie, proszę pamiętajcie, że powinny być zaktualizowane do najnowszej wersji oprogramowania. Listę urządzeń obsługujących #hello5G będziemy systematycznie poszerzać.

Spodziewając się Waszych pytań o Samsunga S20 od razu odpowiadam. Tak, pracujemy z producentem nad tym, aby jak najszybciej pojawił się na naszej liście. Proszę o jeszcze chwilę cierpliwości.

Poniżej polecam krótkie filmiki rzecznika o smartfonach dla oferty #hello5G.

XIAOMI Mi 10 Lite

Motorola Edge

Huawei P40 Pro

LG Velvet

Udostępnij: Siedem smartfonów na start #hello5G

Inne

26 czerwca 2020

Powszechnie używany zwrot „trzy pierwsze raty”, jakie zapłacimy za kupiony przez klienta smartfon w Orange, zwrócił uwagę pana redaktora Wojciecha Manna. W poście na Facebooku przekonuje, że to sformułowanie w naszej reklamie jest błędne i w charakterystyczny dla siebie, ironiczny sposób (uwielbiałem oglądać MdM) stanowczo zasugerował korzystanie ze słownika języka polskiego, na który pewnie nas stać. Przyjmujemy z pokorą, zapamiętujemy i bronić się wykładem językoznawcy nie zamierzamy. Uważamy, że zwrot jest poprawny. Jak to w mediach społecznościowych bywa, komentujący post byli wniebowzięci tematem i szybko wykazali się najlepszą znajomością języka ojczystego, rozkładając krótki post i nasz slogan na czynniki pierwsze.

Od siebie dodam, że język reklamy rzeczywiście często bywa przewrotny, potoczny, męczący… To trzy pierwsze przymiotniki, jakie przyszły mi do głowy, ale mogę wymienić jeszcze wiele określeń. Twórcom reklam zdarza się naginać reguły językowe, aby przekaz marketingowy został w głowie odbiorcy (w tym przypadku najwyraźniej to się udało), skłaniając do zakupu towaru. Wymyślają scenariusze, historyjki i slogany. Potem przychodzi czas prawników, którzy wkładają serce i rozum, aby nadać jej akceptowalny z punktu widzenia prawa sznyt. Proszę uwierzcie czasami to są naprawdę długie dyskusje. Stąd produkt finalny oglądany w TV jest kompromisem między nieokiełznaną wyobraźnią twórców, rozsądkiem prawników i ostateczną oceną marketingowców, akceptujących reklamę do emisji. Choć w tym przypadku przyznam, że do chwili przeczytania posta pana redaktora, nawet nie zwróciłem uwagi, że coś może być nie tak z tymi ratami. Nasi klienci również, bo chętnie z nich korzystają i rozumieją, o co chodzi.

Zainspirowani jednak postem pana Wojciech Manna proponujemy Wam zabawę. Proszę znajdźcie najdziwniejsze powiedzonka i językowe potworki, naginające język polski i z nie dłuższym niż 400 znaków uzasadnieniem wyboru, napiszcie o tym w komentarzu. Blogowy zespół subiektywnie wybierze jeden, naszym zdaniem najciekawszy i autora nagrodzi słodką niespodzianką oraz torbą gadżetów Orange. Kryteria to Wasza kreatywność i poczucie humoru. Macie czas do poniedziałku, do godz. 12:00. Powodzenia.

AKTUALIZACJA, poniedziałek, 29 czerwca, godz. 15:20.

Zespół blogowy zdecydował, że po pierwsze primo zwycięzca dostanie od nas gadżety, a po drugie primo słodycze. A po trzecie primo gratulujemy feodor. Orzekła nas Twoja odpowiedź 🙂 Prośba o kontakt z rzecznikiem na e-mail: wojciech.jabczynski@orange.com. Pozostałym uczestnikom dziękuję za uczestnictwo i powodzenia w kolejnych konkursach.

Udostępnij: Nasze „Trzy pierwsze raty” bohaterem czwartkowego wieczoru. Konkurs! (rozstrzygnięcie)

Inne

Rowery od Orange i Roovee gotowe do wypożyczenia

1 czerwca 2020

Rowery od Orange i Roovee gotowe do wypożyczenia

Od dzisiaj na ulice Stalowej Woli wróciło 120 rowerów miejskich, które obsługuje konsorcjum Orange Polska i Roovee. Jednoślady służą nie tylko do rekreacji. Dla wielu mieszkańców zastępują samochód, czy autobus. Można nimi szybko dotrzeć do pracy, urzędu czy sklepu.

Ze względu na pandemię sezon rowerowy 2020 wystartował dopiero w czerwcu. Zeszłoroczny to: 163 tys. przejechanych kilometrów, ponad 66,5 tys. wypożyczeń i 3,4 tys. użytkowników. Ciekawe czy uda się go pobić w tym roku? Samorządowcy ze Stalowej Woli liczą, że tak.

– Cieszymy się, że władze Stalowej Woli zdecydowały o uruchomieniu rowerów miejskich. Zachęcamy inne samorządy do tworzenia współdzielonych systemów rowerów miejskich ze względu na ich ekologiczny charakter i bezpieczeństwo indywidualnego transportu rowerowego w porównaniu do transportu zbiorowego. Dokładamy wszelkich starań, aby były bezpieczne i odpowiednio często dezynfekowane – przekonuje Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i zaawansowanych technologii Orange Polska.

Udostępnij: Rowery od Orange i Roovee gotowe do wypożyczenia

Do sklepu bez portfela, czyli „Jak i czym będziemy płacić”?

22 maja 2020

Do sklepu bez portfela, czyli „Jak i czym będziemy płacić”?

W wolnej chwili zachęcam Was do posłuchania kolejnego podcastu z cyklu „Przyszłość jest dziś” przygotowanego przez Politykę Insight, który wspiera Orange Polska. Tym razem zastanawiamy się, czy pandemia przyspieszyła rozwój płatności bezgotówkowych i jakie nowe rozwiązania wejdą do powszechnego użytku.

Paweł Widawski z Fundacji Polska Bezgotówkowa opowiada, jak wygląda odchodzenie od gotówki. Pomaga zrozumieć polską specyfikę i mówi o technologiach, które już się u nas sprawdziły. Wyjaśnia, czym są płatności zaszyte, soft POS i biometria głosowa.

Jeśli chcecie wiedzieć, co na ten temat sądzi rzecznik Orange Polska, to również znajdziecie w podcaście odpowiedź. Nie chodzę na zakupy z portfelem. Korzystam z Apple Pay. Bardzo sobie chwalę wygodę i uważam, że płatności mobilne będą szybko się rozwijały. Prosty przykład, kiedy wprowadziliśmy możliwość płacenia Blikiem w Orange Flex od razu zobaczyliśmy, jak bardzo jest popularny wśród klientów. Mobilne płatności idealnie pasują do w pełni cyfrowej oferty, jakim jest Flex. Moim zdaniem to przyszłość, która jest dziś.

Podcast „Jak i czym będziemy płacić” jest dostępny w: Apple Podcasts, SoundCloud, Spotify, Google Podcasts i YouTube.

Udostępnij: Do sklepu bez portfela, czyli „Jak i czym będziemy płacić”?

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

19 maja 2020

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

Orange Polska wspólnie z Integrated Solutions dostarczą Służbie Więziennej zintegrowane rozwiązania teleinformatyczne. Umowa została podpisana na 6 lat. Dzięki niej 202 jednostki SW będą mogły bezpieczne i nowocześnie pracować. Chodzi o dostarczenie transmisji danych opartej na technologii SD-WAN, centralnego dostępu do Internetu, zaawansowanego systemu bezpieczeństwa usług sieciowych, telefonii IP i video. Wszystko będzie „pilnowane“ przez system monitoringu i zarządzania.

Część usług – realizowana na bazie wydzielonej infrastruktury – pozwoli osadzonym na dostęp do przewidzianego prawem katalogu stron internetowych m.in. Rzecznika Praw Obywatelskich, Biuletynu Informacji Publicznej oraz serwisów związanych z polskim ustawodawstwem. W przyszłości także na dostęp do cyfrowych akt spraw karnych. Więźniowie będą też mogli utrzymywać kontakty z bliskimi dzięki wideo-rozmowom prowadzonym przez komputery umieszczone w specjalnych pomieszczeniach.

Udostępnij: Cyfryzujemy Służbę Więzienną