Bezpieczeństwo

Orange Data Center, czyli żeglowanie po bezpiecznych wodach

9 sierpnia 2016

Orange Data Center, czyli żeglowanie po bezpiecznych wodach

Od wczoraj możecie zobaczyć na naszym kanale na YouTube bardzo fajny film podsumowujący jakie usługi dla firm świadczy nasze Data Center. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji oto on:

W filmie jest sporo ciekawych informacji, głównie związanych z bezpieczeństwem, ja jednak skupię się na trzech technicznych faktach, związanych z Data Center. Ominę też żeglarską konwencję, choć moim zdaniem porównanie do regat jest bardzo trafne. Nazwę Data Center udało nam się zastąpić ładną polską wersją – Centrum Przetwarzania Danych i skrótem CPD, którego będę się trzymał. Znajduje się ono w Łodzi, a lokalizacja ma tutaj duże znaczenie. Dużo mniejsze ma natomiast odległość do miejsca, w którym znajduje się klient.  Jak kiedyś mądrze powiedział kolega zajmujący się siecią stacjonarną – „W internecie fizyczna odległość jest bez znaczenia, liczy się szybkość łącza doprowadzona do danego punktu”.

Ciekawostka pierwsza: energia. W przypadku klęski żywiołowej, katastrofy naturalnej, które spowodują wyłączenie zasilania włączają się automatycznie generatory prądotwórcze, które byłyby w stanie zasilić niewielkie miasto, liczące kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców. Zapewniają one moc ok. 18 MVA. Są one zasilane przez ogromne zbiorniki z paliwem. Na ich zawartości średniej klasy samochód osobowy, mógłby przejechać dystans równy odległości Księżyca od Ziemi… 7 razy. I wystarczyłoby jeszcze na kilka pętelek w około ziemskiego równika.

Ciekawostka druga: pojemność. Centrum Przetwarzania Danych codziennie zabezpiecza około 340 terabajtów danych. To tak jakby każdego dnia wgrywano na dysk mniej więcej 6100 filmów DVD. W sumie centrum przechowuje ponad 13 petabajtów danych. Obecnie w CPD Łódź mamy ponad 2500 serwerów fizycznych, ok. 5000 serwerów wirtualnych

Ciekawostka trzecia: nadzór. CPD Łódź jest monitorowane 24h/365 dni w roku przez Centrum Nadzoru. Cała grupa specjalistów kontroluje wszystkie parametry systemów informatycznych, awaryjnych i zasilających, a także samego budynku. W sumie kontrolowanych jest ok. 63 000 parametrów.

Udostępnij: Orange Data Center, czyli żeglowanie po bezpiecznych wodach