Innowacje

20 lutego 2018

Co startupy zrobią z naszymi finansami?

Nowe technologie są już obecne w każdej dziedzinie życia. Nie ominęły też naszych portfeli. Do banków on-line, płatności zbliżeniowych, czy portfela w telefonie już przywykliśmy. Co będzie dalej?

Fintech, czyli bliskie związki finansów i technologii

Ostatnio przez wszystkie przypadki odmienia się ‘blockchain’ i ‘bitcoin’. Chociaż pensja w cyfrowej walucie w powszechnym użyciu to na razie jeszcze odległa wizja, duże firmy nie pozostają obojętne wobec tego trendu. Co jeszcze zmieni się w najbliższej przyszłości? Zapytałam o to Aleksandra Naganowskiego z Mastercard, który był uczestnikiem naszego cyklicznego spotkania ze startupami, Pitch Session, które organizuje Orange Fab.

Banki obserwują i podążają za trendami w branży finansów. Najnowszym z nich jest otwarta bankowość. Co to oznacza i jak skorzystają na tym mali, innowacyjni przedsiębiorcy? Opowiada Paweł Widawski, prezes fundacji Fintech Poland.

Przy dyskusji o finansach nie mogło zabraknąć Orange Finanse. Zapytałam Marcina Chruściela, dyrektora Orange Finanse o plany dotyczące tej usługi i możliwe kierunki współpracy ze startupami z branży fintech, które zaprosiliśmy do udziału w Pitch Session.

Co startupy zrobią z naszymi finansami?

Korporacje podążają za trendami, ale w branży fintech to startupy nadają tempo. Cyfrowa skarbonka na realne monety, sztuczna inteligencja czytająca i rozumiejąca faktury, zakupy z odroczonym terminem płatności, czy cyfrowy „stróż” dla naszych rachunków to tylko niektóre propozycje startupów z obszaru fintech. Zobacz najciekawsze wystąpienia przedsiębiorców w naszym video skrócie.

Mnie przekonał startup Zoo Money i ich elektroniczna skarbonka, do której wrzucamy monety, a one zasilają konto online. Dzięki NFC możemy realizować szybkie płatności zbliżeniowe. To oznacza koniec z noszeniem monet w kieszeniach, torebkach i portfelach. A jakie są Wasze typy?

Udostępnij: Co startupy zrobią z naszymi finansami?