Smartfon zamiast terminala płatniczego

8 lutego 2021

Smartfon zamiast terminala płatniczego

Wielu z Was korzysta z płatności BLIK i docenia wygodę, ale czy wiedzieliście, że możecie skorzystać z aplikacji mobilnej Fastpass, która umożliwia przyjmowanie płatności BLIK za pomocą smartfona? Też się o niej dowiedziałem niedawno od kolegów z zespołu Orange dla Firm. To pierwsza i jedyna taka aplikacja na polskim rynku. Powstała we współpracy Orange Polska z Tpay w ramach programu Orange Fab, w którym wspieramy start-upy.

Fastpass jest przeznaczony dla każdej firmy, która chce przyjmować płatności BLIK. Bez konieczności posiadania terminala płatniczego i tym samym wiązania się długoterminową umową, a jednocześnie wymaga bezpieczeństwa płatności. Rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w branży handlowej i usługowej. Ułatwi pobieranie opłat taksówkarzom czy kurierom. To także dobre uzupełnienie innych form przyjmowania płatności dzięki temu, że smartfon zawsze mamy pod ręką.

Są jeszcze korzyści finansowe. W przeciwieństwie do większości terminali płatniczych Fastpass nie wymaga miesięcznej opłaty ani żadnych innych stałych płatności. Jedynym kosztem – prócz jednorazowej opłaty rejestracyjnej wynoszącej 10 zł – jest prowizja od transakcji – 0,59%.

Za pomocą aplikacji Fastpass płatności przyjmowane są m.in. w sieci kantorów Pomarańczarnia i taksówkach M1 Taxi w Poznaniu.

Aplikacja jest dostępna na smartfonach z systemem operacyjnym Android i iOS. Mogą z niej korzystać również użytkownicy Orange Flex dla firm.

Udostępnij: Smartfon zamiast terminala płatniczego

Do sklepu bez portfela, czyli „Jak i czym będziemy płacić”?

22 maja 2020

Do sklepu bez portfela, czyli „Jak i czym będziemy płacić”?

W wolnej chwili zachęcam Was do posłuchania kolejnego podcastu z cyklu „Przyszłość jest dziś” przygotowanego przez Politykę Insight, który wspiera Orange Polska. Tym razem zastanawiamy się, czy pandemia przyspieszyła rozwój płatności bezgotówkowych i jakie nowe rozwiązania wejdą do powszechnego użytku.

Paweł Widawski z Fundacji Polska Bezgotówkowa opowiada, jak wygląda odchodzenie od gotówki. Pomaga zrozumieć polską specyfikę i mówi o technologiach, które już się u nas sprawdziły. Wyjaśnia, czym są płatności zaszyte, soft POS i biometria głosowa.

Jeśli chcecie wiedzieć, co na ten temat sądzi rzecznik Orange Polska, to również znajdziecie w podcaście odpowiedź. Nie chodzę na zakupy z portfelem. Korzystam z Apple Pay. Bardzo sobie chwalę wygodę i uważam, że płatności mobilne będą szybko się rozwijały. Prosty przykład, kiedy wprowadziliśmy możliwość płacenia Blikiem w Orange Flex od razu zobaczyliśmy, jak bardzo jest popularny wśród klientów. Mobilne płatności idealnie pasują do w pełni cyfrowej oferty, jakim jest Flex. Moim zdaniem to przyszłość, która jest dziś.

Podcast „Jak i czym będziemy płacić” jest dostępny w: Apple Podcasts, SoundCloud, Spotify, Google Podcasts i YouTube.

Udostępnij: Do sklepu bez portfela, czyli „Jak i czym będziemy płacić”?