Inne

Jeszcze więcej roamingu od Orange

27 lipca 2017

Jeszcze więcej roamingu od Orange

Sporo ostatnio działo się w kontekście roamingu. I nie mam na myśli Unii Europejskiej, tylko krajowe podwórko. Czas na kolejną odsłonę tej historii. Właśnie podpisaliśmy z Play aneks do obowiązującej umowy roamingu krajowego, dzięki któremu staniemy się w tym zakresie wiodącym partnerem fioletowego konkurenta. Co pewnie ucieszy Marcina Gruszkę (tak na marginesie gratuluję dzisiejszego giełdowego debiutu) w jego codziennej pracy, bo ostatnio pod tym względem miał nieco gorący okres 😉

Od korporacyjnej strony aneks zmienia dotychczasowe warunki współpracy, poprzez odejście od formuły rozliczania na zasadzie per minuta bądź gigabajt, a przejście na konkretne pakiety usług. Dla nas oznacza to większe korzyści liczone w złotówkach, a dla Play i jego klientów… pytajcie Marcina. Na koniec ważna uwaga. Dużo pracowaliśmy w ostatnich latach nad naszą siecią i jest w pełni przygotowana na większy ruch w ramach roamingu krajowego, a klienci Orange nie powinni odczuć, że fioletowi też korzystają z Sieci #1 w Polsce.

AKTUALIZACJA [28/07 godz. 13.35]

Mieliście sporo pytań, zwłaszcza o to czy ruch klientów Play „nie zatka” nam sieci. Dlatego kilka uspokajających informacji:

• 4G/LTE Orange Polska dla klientów Play będzie dostępne od 2018 roku.
  • Przez 6 miesięcy będziemy przygotowywać naszą sieć do przyjęcia ruchu Play
  • Do końca roku świadczymy im usługi tylko 2G/3G w niewiele większym stopniu niż dotychczas.

Udostępnij: Jeszcze więcej roamingu od Orange

T-Mobile dołuje, reklama Play do zmiany

9 kwietnia 2015

T-Mobile dołuje, reklama Play do zmiany

AKTUALIZACJA [28/07 godz. 13.35]

• 4G/LTE Orange Polska dla klientów Play będzie dostępne od 2018 roku.
  • Przez 6 miesięcy będziemy przygotowywać naszą sieć do przyjęcia ruchu Play

Udostępnij: T-Mobile dołuje, reklama Play do zmiany

Podróbka, czyli drugie podejście Play

11 czerwca 2013

Podróbka, czyli drugie podejście Play

Jak zwykle było wstępne zadęcie, propagandowy plakat w stalinowskim tonie, że nam konkurencja niegroźna, siedzenie po nocach i wreszcie świat mógł zobaczyć drugie podejście Play pod detronizację nju mobile. Przyznam, że lepsze niż pierwsze. Przygotowania trwały kilka tygodni, więc byłem przekonany, że fioletowi marketingowcy zmierzą się z całą ofertą, ale wybrali tylko prepaid. Skoro RBM im wystarczy, nie będę się spierał. Ich decyzja. Poznałem odpowiedź i pierwsze moje skojarzenie było takie, że Formuła Mini Max pachnie mi subtelnie zrobioną… podróbką. Rozumiem, że zawsze jest dylemat jak coś zrobić, aby było podobnie, ale jednak inaczej i jeszcze to sprzedać medialnie, jako coś lepszego. Dlatego gratuluję próby, ale moim zdaniem całość pod względem marketingowej kreatywności, wyszła najwyżej średnio. Na pewno nic w ofercie rewolucyjnego i mamy do czynienia raczej z nadrabianiem dystansu niż ucieczką do przodu. Idea górnych limitów jest mi znajoma, ale to akurat się chwali, bo jest mega korzystna dla klientów. Potem zaczynają się subtelne różnice wyróżniające rewolucyjny oryginał nju mobile od podróbki. O braku lepszej oferty abonamentowej już wspominałem, ale w FMM warto też zwrócić uwagę, na krótkie ważności konta i minut za 29 gr, czyli ceny, do której Play najwyraźniej ma duży sentyment. Dzienny no limit za 2 zł, który zaproponował nju mobile, daje większą elastyczność, ale to absolutnie kwestia indywidualnych potrzeb i nie każdemu się opłaca. Nie wchodząc w dalsze porównania, co zostawiam Wam czytelnicy, cieszę że Play bardziej postarał się niż T-Mobile, a zwłaszcza nic nie robiący Plus. Jestem ciekawy, jak dla ich wyników zakończy się odpuszczanie rewolucji, która dzieje się na rynku. I jeszcze małe post scriptum. Marcin, czy miejsce konferencji też musieliście podrobić od nju mobile? Nie ma innych barów w Warszawie 🙂

044e1811aaaddcfc9fa30bbf4a2b0735898 5631ff944ee2b91e47ca6a9d2f5f603e648

Udostępnij: Podróbka, czyli drugie podejście Play

Taniej do Play i CenterNet z Orange

18 marca 2013

Taniej do Play i CenterNet z Orange

Orange wprowadził dziś nową ofertę dla klientów korzystających z telefonu  na kartę, w której obniżono stawki za połączenia do sieci Play, CenterNet i innych operatorów wirtualnych. W ofercie „Taniej do Play i CenterNet”, koszt połączenia do tych sieci wyniesie 29 groszy za minutę. Aby z niej skorzystać, wystarczy wysłać bezpłatnego SMS-a.

Z usługi „Taniej do Play i CenterNet” mogą skorzystać abonenci ofert Orange na kartę:

• Orange One,
  • Orange POP,
  • Nowe Orange Go,
  • Orange Free na kartę.

Aktywacja usługi jest bardzo prosta. Wystarczy wysłać darmowego smsa o treści PROMOCJA pod numer 80080 lub włączyć ją wciskając na klawiaturze *101*14# i potwierdzić wpisany kod przyciskiem połączenia.

Szczegółowe informacje o nowej ofercie są dostępne na stronie: www.orange.pl

Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
Tel: 22 527 19 39
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Taniej do Play i CenterNet z Orange

Play zbiera fanów w Indiach i Bangladeszu

15 stycznia 2013

Play zbiera fanów w Indiach i Bangladeszu

Dostałem od kolegi najświeższy raport Socialbakers, który jest świetnym podsumowaniem wszystkiego, co dzieje się w social mediach. W grudniowym wydaniu wprowadzono nową hierarchię markowych fanpage’y, opartą nie na bezwzględnej liczbie fanów, ale na liczbie fanów mieszkających w tym samym kraju, w którym operuje marka. I tu zaczęło być ciekawie. Okazuje się, że strona Play, dotychczas wyprzedzająca Orange o 120 tys. osób, w takim zestawieniu wyprzedza nas zaledwie o 6 tys., czyli 1.163 mln lokalnych fanów Play versus 1.157 mln Orange’owców. Pójdźmy dalej. Oznacza to, że aż 143 tys. fanów Play nie mieszka w Polsce. To 11 proc. wszystkich, a w naszym przypadku odsetek ten to 3,6 proc. Mój kolega Marcin może powiedziałby, że duży udział fanów spoza Polski świadczy już o globalnym zasięgu jego marki lub o jej popularności wśród polskich emigrantów. Socialbakers podają jednak także dane o pochodzeniu fanów (live update) i tutaj czeka nas druga niespodzianka. Otóż trzecim największym krajem fanów Play, po Polsce i Wielkiej Brytanii są Indie z aż 12 tys. osób. Dalej znajdziemy też Bangladesz – 2 tys. i Filipiny 1 tys. W pierwszej 20. są też Indonezja, Malezja i Pakistan. Żeby nie było, że się czepiam, a u nas tak samo, to dla porównania na liście Orange Indie zajmowały pozycję 18. z 330 fanami, a suma mieszkańców wszystkich państw pozaeuropejskich wyszczególnionych w naszym rankingu wynosiła 7 621, czyli trochę więcej niż połowę tego, co Play miał w samych Indiach. Tak sobie myślę, że ogromna determinacja panuje w social mediowych służbach specjalnych naszego fioletowego konkurenta, że sięga po posiłki aż do Azji. A może po prostu idzie wzorem firm obsługujących call centers i outsource’uje do Indii, ale nie pracowników, tylko klientów?

784d830152212370b5b3e6272e647c5a29f

Udostępnij: Play zbiera fanów w Indiach i Bangladeszu