Szybki Internet dla 8 miejscowości w Polsce Wschodniej

5 lutego 2014

Szybki Internet dla 8 miejscowości w Polsce Wschodniej

Orange Polska podpisał z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości osiem umów na realizację projektów rozwoju sieci dostępowych na obszarze Polski Wschodniej. Nowoczesna sieć szybkiego Internetu zostanie wybudowana w miejscowościach: Biała Podlaska, Biłgoraj, Działdowo, Hrubieszów, Lubartów, Łuków, Ryki oraz w gminie Lutowiska.

Dzięki realizacji tych projektów, w zasięgu szybkiego Internetu powyżej 30 Mb/s znajdzie się  około 37 tysięcy gospodarstw domowych w wymienionych miejscowościach. Inwestycja zostanie zakończona w czwartym kwartale 2015 roku.

To pierwsze projekty, w których Orange Polska otrzymał dofinansowanie ze środków unijnych na budowę sieci dostępowej nowej generacji (NGA – Next Generation Access) – wartość dofinansowania wyniesie ok. 9 mln zł.

– Realizowane już przez Orange Polska w woj. lubuskim i pomorskim projekty budowy regionalnych sieci szerokopasmowych  potwierdzają, że potrafimy skutecznie realizować projekty unijne. Polska Wschodnia stanowi dla nas jednak szczególne wyzwanie, gdyż oprócz budowy sieci musimy zapewnić zadeklarowany poziom aktywacji usług szerokopasmowych na sieci NGA. Realizacja tych projektów jest dla nas istotna również w kontekście efektywnego wykorzystania funduszy z nowej perspektywy finansowej UE na lata 2014-2020 – mówi Piotr Muszyński, wiceprezes zarządu Orange Polska.

Orange Polska stale rozbudowuje i modernizuje swoją sieć stacjonarną i mobilną, dzięki czemu już dziś klienci spółki korzystają z największej w Polsce sieci szybkiego Internetu. Orange angażuje się także w projekty zapewniające dostęp do Internetu na terenach tzw. „białych plam” realizując wspólnie z Urzędami Marszałkowskimi projekty Szerokopasmowe Lubuskie i Szerokopasmowe Pomorskie. W ramach działań wspierających budowę społeczeństwa informacyjnego zapewnia także m.in. bezpłatny Internet  gminnym bibliotekom, tworzy w małych miastach Pracownie Orange – multimedialne centra aktywizujące lokalne społeczności, wyrównujące szanse edukacyjne i kulturowe w miejscach zagrożonych wykluczeniem cyfrowym.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Szybki Internet dla 8 miejscowości w Polsce Wschodniej

Animowana Polska w skrócie

24 sierpnia 2010

Animowana Polska w skrócie

Od kilku dni na oficjalnym kanale PARP-u na YT dostępna jest pełna wersja animowanej „Historii Polski”, przygotowanej przez Tomasza Bagińskiego specjalnie na potrzeby polskiego pawilonu na EXPO 2010. Jeśli nie widzieliście jeszcze całości, to wygląda ona tak:

Głównym zadaniem filmu jest, jak się zdaje, ciekawa promocja Polski wśród obcokrajowców. Warto więc zastanowić się, czy faktycznie się to udaje. Poprosiliśmy kilkoro naszych zagranicznych znajomych o opinie, oto co nam napisali:

Anthony (UK): Filmik jest super zrobiony stylistycznie, dobre tempo akcji nadaje bardzo dobra muzyka. Jedyny problem to to, że nie do końca wiem o co chodzi, tzn. wydaje mi się, że niektóre postacie, które się pojawiają, mają coś znaczyć np. jest tam chyba Kopernik,ale obrazy zbyt szybko się zmieniają, żeby wiedzieć o co chodzi. I czemu przy ‚solidarnosci’ nie było Lecha Walezy [pisownia orginalna]. Jest za długi na teledysk i za krótki na film, ale pewnie w sam raz na Shanghai Expo.

Nikki (Indie): Bardzo podobała mi się grafika, choć była trochę mroczna. Tylko niestety o historii Polski nie wiem prawie nic, więc nie za bardzo się orientowałam w wydarzeniach. Chyba założenie miało być takie, że ma nie być napisów, ale może jednak przydałoby się trochę więcej informacji?

Enrique (Hiszpania): Wow, trochę to wygląda tak, jakby Polskę cały czas ktoś napadał. Głupio się przyznać, ale poza scenami drugiej wojny światowej i Auschwitz nie do końca wiedziałem o co chodzi.

Koen (Belgia): Wcześniej wiedziałem, że Polska była dość pokrzywdzona historycznie, ale nie przypuszczałem, że aż tak. Filmik dość mroczny, efekt pogłębia jeszcze muzyka, ale fajny. I w sumie dość zdziwiła mnie ta flaga Unii na koniec – czy Polska jest taka proeuropejska?

Niels (Holandia): Czy w Polsce wszyscy mają depresję? Bo z tego co zobaczyłem, nie wygląda jakby wasza historia należała do najszczęśliwszych…

Przyznam, że powyższe obserwacje w dużej części pokrywają się z moimi. Ciężko mi jest wyobrazić sobie, że przeciętny Europejczyk będzie w stanie z tego filmiku cokolwiek wywnioskować (a co dopiero osoba z innego kontynentu). Za dużo jest w tym filmie skrótów, za wiele przekazów, których nie da się zrozumieć, jeśli nie posiada się dobrej wiedzy historycznej. Sam autor, komentując film, powiedział: „Widzowie chcą wrażeń. Zaskoczeń. Odpłynięcia w inną rzeczywistość, zachwytu obrazem i muzyką, uczuć. Jeśli nawet pragną wiedzy, to raczej chcą dowiedzieć się czegoś o wnętrzu Polaków, o tym, czym nasz kraj się wyróżnia.„. No cóż – za obraz i muzykę: szóstka. Ale czy udało się mu stworzyć obraz, z którego można dowiedzieć się czegoś o Polakach? Jak Wy to oceniacie?

A może sami macie ciekawe pomysły, jak promować Polskę w sieci?

Udostępnij: Animowana Polska w skrócie

Innowacje

e-projekty – realna kasa

6 sierpnia 2010

e-projekty – realna kasa

Ci z Was, którzy myślą o rozkręceniu czy rozwoju e-biznesu jak najszybciej powinni odwiedzić stronę Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. W ramach wspierania e-gospodarki można teraz dostać dofinansowanie na projekty usług cyfrowych, przez internet. W tym produktów cyfrowych niezbędnych do świadczenia tych usług.

Konkurs skierowany jest do mikro i małych przedsiębiorców a kwota środków przeznaczonych na rozwój projektów wynosi aż 320 milionów złotych! Nabór już trwa i kończy się za półtora miesiąca – 30.09.2010.

Całe szczęście, w tym roku kolejność składania wniosków o dofinansowanie nie będzie brana pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o udzieleniu dofinansowania! Drodzy czytelnicy, do dzieła! Poinformujcie o konkursie też wasze rodziny, znajomych! Może kogoś to zainteresuje. Dzięki takiemu wsparciu powstanie zapewne niejedno ciekawe e-przedsięwzięcie. Dla Waszej info: my nie składamy aplikacji, jesteśmy za duzi:)

Udostępnij: e-projekty – realna kasa