19 października 2015

Wreszcie dobiegła końca aukcja LTE. Przed chwilą UKE podał oficjalne wyniki. Dla nas to dobre wiadomości. Poniżej komunikat poaukcyjny.

Orange Polska wylicytował na aukcji przeprowadzonej przez Urząd Komunikacji Elektronicznej dwa bloki po 5 MHz w paśmie 800 MHz i trzy bloki po 5 MHz w paśmie 2600 MHz, za które zapłacimy 3,168 mld zł. Dzięki nim będziemy mogli świadczyć usługi mobilnego internetu w technologii LTE na terenie całej Polski. Jesteśmy przekonani, że proces przyznawania częstotliwości przebiegnie bez zakłóceń. Jesteśmy gotowi do rozmów z innymi operatorami na temat ewentualnego współdzielenia częstotliwości w ramach obowiązujących regulacji.

– Wylicytowanie przez Orange Polska częstotliwości jest dobrą wiadomością dla firmy i jej klientów, zwłaszcza tych mieszkających na mniej zaludnionych terenach. Dzięki pasmu 800 MHz trafimy do nich z najszybszym, mobilnym internetem w technologii LTE. Chcemy wykorzystywać przyznane pasmo jak najszybciej – powiedział Bruno Duthoit, prezes Orange Polska.

Orange Polska od początku aukcji był zdeterminowany i skupiony na licytacji pasma 800 MHz. Pozyskanie tej częstotliwości było niezbędne aby skutecznie realizować naszą strategię rozwoju, konkurować z innymi operatorami oraz zmniejszyć dysproporcje w posiadaniu pasma. Dotychczas Orange Polska miał najmniejsze zasoby widma, wykorzystywanego do szybkiego internetu LTE.

Cena za uzyskane częstotliwości 800 MHz jest wysoka, ale uzyskane zasoby częstotliwości mają dużą wartość dla firmy i umożliwiają jej dalszy rozwój. Finansowo Orange Polska jest stabilną spółką, przygotowaną na taki wydatek, który jest konieczny i przyniesie wymierne korzyści w przyszłości.

Jak wstępnie zapowiadaliśmy Orange Polska jest gotowy do rozmów z innymi operatorami na temat ewentualnej współpracy.
ef0fe5425fe4804fb76b84d7971fb4078fe

Udostępnij: Wyniki aukcji LTE – wylicytowaliśmy 2 bloki w paśmie 800 MHz i 3 w paśmie 2600 MHz

Ministerstwo Sprawiedliwości będzie korzystać

23 lipca 2014

Ministerstwo Sprawiedliwości będzie korzystać
z transmisji danych Orange

Orange Polska wygrał przetarg na dostarczenie usług transmisji danych w Resorcie Sprawiedliwości. Sieć WAN połączy sądy apelacyjne, sądy okręgowe, sądy rejonowe, a także podstawowy i zapasowy ośrodek przetwarzania danych Ministerstwa. Umowę podpisano na cztery lata. Wartość kontraktu to 14 243 400,00 zł.

Do stycznia 2015 roku Orange Polska uruchomi w 508 jednostkach Resortu Sprawiedliwości jednolitą i bezpieczną sieć transmisji danych, opartą o rozwiązanie IP MPLS z przepływnościami łączy od 1 do 300 Mbps. Sieć obsłuży rejestry sądowe, systemy informatyczne i bazy danych działające w Resorcie. Zabezpieczy też lokalne potrzeby sądów powszechnych w zakresie transmisji danych.

„Zapewnienie ciągłości pracy tak kluczowych systemów, jak system Nowej Księgi Wieczystej czy Krajowy Rejestr Sądowy, to duża odpowiedzialność. Taki projekt wymaga dostarczenia usług telekomunikacyjnych o najwyższych parametrach. Jestem przekonany, że mając do dyspozycji jedną z najlepiej rozwiniętych infrastruktur technicznych w kraju, spełnimy wymagania Resortu” – uważa Leszek Hołda, Dyrektor Sprzedaży do Klientów Kluczowych i Korporacyjnych Orange oraz Prezes Integrated Solutions.

Na bazie sieci Orange będą działały m.in. Rejestr Zastawów, Punkty Przyjmowania Ogłoszeń Monitora Sądowego i Gospodarczego, Punkty Informacyjne Krajowego Rejestru Karnego czy Elektroniczne Postępowanie Upominawcze. Sieć WAN zapewni też transmisję dla wdrażania, utrzymania i rozwoju Zintegrowanego Systemu Rachunkowości i Kadr, poczty centralnej, Portalu Informacyjnego, Elektronicznego Potwierdzenia Odbioru, wymiany danych w postaci elektronicznej między sądami a prokuraturami  i dla innych systemów resortowych.

Kontakt dla prasy:

Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Ministerstwo Sprawiedliwości będzie korzystać

Podzielone częstotliwości za dużą kasę

13 lutego 2013

Podzielone częstotliwości za dużą kasę

Poznaliśmy wyniki przetargu UKE na pięć bloków pasma 1800 MHz. Nie jestem zaskoczony wynikami, a teraz najbardziej ciekawi mnie, czy Play wyłoży zadeklarowane pół miliarda zł za wszystkie trzy bloki, a T-Mobile drugie pół miliarda za dwa. Duże kwoty do dźwignięcia, a wojna cenowa w pełni. Dlatego, chociaż Orange nie otrzymało nic, to i tak złożymy pięć wniosków o rezerwację poszczególnych bloków. Zrobimy tak, ponieważ umożliwia nam to ewentualne uzyskanie rezerwacji w przypadku, gdyby inna firma, wyłoniona w przetargu nie złożyła wniosku albo nie wpłaciła zadeklarowanej kwoty. Nasza oferta, jest pierwszą w kolejce, która nie została wybrana, dlatego jest szansa gdyby któryś z naszych konkurentów jednak przeszarżował. Jeden blok częstotliwści 1800 MHz przydałby się nam, by poprawić zasięg, ale zarazem nie jest absolutnie niezbędny. Strategiczne dopiero wykorzystanie optymalnej kombinacji zasobów częstotliwości z zakresów 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, idelanie służy do rozwoju szybkiego dostępu do Internetu w technologiach UMTS oraz w przyszłości LTE. Nasz cel na teraz to dalszy rozwój zasięgu HSPA+ DC umożliwiający świadczenie usług o przepływności do 42 Mb/s, kontynuowanie prac NetWorks!, a pod koniec tego uzyskanie na aukcji częstotliwości z zakresu 800 MHz i 2600 MHz.
9ccb8370766454636b64f760082fbc47a78

Udostępnij: Podzielone częstotliwości za dużą kasę

Lobbing postprzetargowy

25 października 2012

Lobbing postprzetargowy

Myślałem, że moją dziesiejszą aktywność blogową zakończę na ETNO. W pociągu przeczytałem jednak komentarz eksperta Centrum Adama Smith’a Andrzeja Piotrowskiego do przetargu na 1800 MHz. Jego zdaniem UKE go schrzaniło, pasmo powinno zostać sprzedane w jednym kawałku zamiast 5 paczek po 5 MHz i do tego skrytykował, że opłaty mają być wysokie. Utyskiwał też, że przetarg nie faworyzuje challengerów i nie jest korzystny dla klientów, a wszystko teraz w ręku UOKiK. Mam nieodparte wrażenie, że zaczyna się dziwny lobbing postprzetargowy i zadaję sobie proste pytanie komu najbardziej na rękę są takie opinie eksperta? Kto najwięcej skorzysta na tym, że dostanie całą paczkę 25 MHz pasma, do tego tanio i jest challangerem na rynku? Nie jest to przesadnie trudna zagadka. Moim zdaniem podział UKE na paczki jest optymalny, bo za rozsądne pieniądze do budżetu można zbudować sprawiedliwy rynek. Zakładając, że Play dostanie 3 bloki, a Orange i T-Mobile po jednym, podział częstotliwości będzie wyglądał tak: Plus/Polsat ma 30 (bez zmian), Play 15, Orange i T-Mobile po 15. A już w przyszłym roku kolejny przetarg.

8c746133651be5e0b96c9a1a3d2187f6964

Udostępnij: Lobbing postprzetargowy

Znani nieznani w przetargu

23 października 2012

Znani nieznani w przetargu

Poznaliśmy wszystkich chętnych na dobro rzadkie, czyli częstotliwości 1800 MHz, które mają zostać rozdysponowane do końca tego roku. Zgodnie z oczekiwaniami mamy komplet największych operatorów: Orange, T-Mobile, Play i Plus. Chociaż tej ostatniej firmie dzięki zapobiegliwości obecnego właściciela i jego rozlicznym biznesom, częstotliwości raczej nie brakuje. A niejako na dokładkę oferty złożyli też EmiTel i Sferia. Z tej dwójki bardziej zaciekawiła mnie druga spółka. Jeszcze w zeszłym roku kojarzona była z Zygmuntem Solorzem-Żakiem, bo posiadał jej udziały. A jak jest dzisiaj? Kolega szybko sprawdził KRS, ale bez sukcesu. Zapytałem znajomych dziennikarzy i też nie wiedzieli do kogo należy teraz  Sferia, ale pytania firmie już wysłali. Dlatego w mediach cała moja nadzieja, by dowiedzieć się, kto chce kupić częstotliwości.

8c746133651be5e0b96c9a1a3d2187f6964

Udostępnij: Znani nieznani w przetargu