Zielony Operator

Umowa bez papieru oszczędza drzewa

5 marca 2021

Umowa bez papieru oszczędza drzewa

Umowę na usługi telekomunikacyjne z Orange Polska możecie podpisać w domu, kawiarni czy parku. Na tablecie albo telefonie. Dostaniecie ją na e-mail, przy zamówieniu poprzez stronę internetową lub w trakcie rozmowy telefonicznej z naszym konsultantem. A jeśli wolicie skorzystać z usług doradcy w salonie Orange, tu też zaoferujemy Ci podpisanie umowy na tablecie. W 2020 roku z e-umowy skorzystało 355 tys. klientów Orange. Dzięki temu nie wydrukowaliśmy 11,6 mln stron, oszczędzając wspólnie prawie tysiąc drzew!

Wygodnie i bezpiecznie

Wraz z rozwojem technologii zużywamy coraz mniej papieru. Narzędzia do zarządzania cyfrowymi dokumentami i ich obiegiem są prostsze w obsłudze i bardziej dostępne. Dokumenty cyfrowe są stosowane w urzędach i firmach, które doceniają ich efektywność, a dla nas oznaczają wygodę i możliwość załatwienia wielu spraw z domu, bez konieczności wizyty.

Uważam, że technologie, które mogą sprawić, że unikniemy wycinki choćby jednego drzewa, zawsze są potrzebne. Warto dążyć do ograniczania zużycia papieru, aby nie marnować produktów pochodzących z lasu i nie produkować śmieci. Przy produkcji papieru stosowane są substancje chemiczne i potrzeba dużo wody, a trwałość tego nośnika informacji jest krótka. W Orange Polska wolimy sadzić lasy i nie drukować dokumentów, dlatego dygitalizujemy procesy wewnątrz organizacji i w relacjach z klientami.

E-umowy zamiast milionów kartek

Z e-umowy skorzystacie kupując u nas nową ofertę mobilną lub przedłużając aktualną umowę na usługi mobilne i stacjonarne lub przenosząc numer na kartę do oferty abonamentowej. Jeśli jesteś klientem indywidualnym i nie masz jeszcze usług Orange lub jesteś klientem Orange na kartę i chcesz kupić nową usługę mobilną, możesz skorzystać z usługi bankowej weryfikacji tożsamości – usługa jest już dostępna dla klientów indywidualnych, posiadających konto w 6 bankach: PKO BP SA, Pekao SA, Intelligo, ING Bank Śląski, Gettin Bank i mBank. Pracujemy nad poszerzeniem tej listy.

Właśnie udostępniliśmy użytkownikom usługę moje ID, czyli usługę zdalnego potwierdzania tożsamości dostarczaną przez KIR (Krajową Izbę Rozliczeniową). Dzięki temu rozwiązaniu poszerzy się grono klientów, który skorzystają z e-umowy na usługi mobilne bez wychodzenia z domu.

A propos poszerzania ofert to rozszerzyliśmy też możliwość samodzielnego odbioru z paczkomatu zamówień dla klientów biznesowych, w ramach jednego tzw. multi-koszyka dla 3 wybranych produktów.  O tym, że to lepsze dla środowiska pisałam już wcześniej na blogu.

Umowa na tablecie

We wszystkich salonach Orange – firmowych i partnerskich – możecie podpisać umowy i inne dokumenty na tablecie. Jako pierwszy operator telekomunikacyjny w Polsce, zastosowaliśmy to rozwiązanie w całej sieci salonów Orange. Dla środowiska oznacza 9,18 mln niewydrukowanych stron, czyli prawie 780 drzew. Dla Ciebie to wygodę, bo dokumenty są wyświetlane na ekranie urządzenia, które następnie otrzymujesz mailowo w formie elektronicznej.

Te codziennie działania i usprawnienia Orange Polska, w które możecie się włączyć, wpisują się w nasze ambicje środowiskowe i klimatyczne. Przypomnę, że naszym nadrzędnym celem jest osiągnięcie neutralności klimatycznej netto (Net Zero Carbon) do 2040 roku. Więcej o działaniach Orange dla planety możecie dowiedzieć się na www.orange.pl/razemdlaplanety

Udostępnij: Umowa bez papieru oszczędza drzewa

Razem dla środowiska

19 września 2016

Razem dla środowiska

Czy Orange Warsaw Festival może mieć coś wspólnego realizacją Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ?

Okazuje się, że tak. Nasz festiwal łączy dobrą muzykę i zabawę z działaniami na rzecz środowiska i edukacją ekologiczną. Dlatego Centrum UNEP/GRID-Warszawa, ośrodek realizujący w Polsce misję UNEP (Programu Narodów Zjednoczonych ds. Środowiska), przyznał nam nagrodę „Razem dla środowiska”.

Od kilku lat wspólnie przygotowujemy EKO STREFĘ, edukując młodzież i dorosłych na tematy dotyczące selektywnej zbiórki odpadów, ekonawyków i odpowiedzialnej konsumpcji, przygotowujemy zabawy i konkursy upcyklingowe oraz strefę ecochilloutu. Więcej o naszych działaniach możecie zobaczyć w relacji z tegorocznego festiwalu.

Nagroda została wręczona podczas konferencji liderów polskiego biznesu, nauki, instytucji publicznych, a także organizacji międzynarodowych i pozarządowych zorganizowanej przez Centrum UNEP/GRID-Warszawa z okazji jubileuszu 25-lecia.
e24a72370912a06ca56c11a474419211072

fot. P. Dymus