Rower miejski od Orange dojechał do Śremu

15 maja 2019

Rower miejski od Orange dojechał do Śremu

Uruchomiony w wielkopolskim mieście system rowerów składa się z 20 jednośladów. System, obsługiwany w konsorcjum z Roovee, nie wymaga stacji dokujących. Pojazdy można zostawić w dowolnym miejscu w granicach miasta i zapiąć specjalne zapięcie na koło (lock).

Gdy pod koniec marca pisałem, że wkrótce ruszymy z kilkoma projektami rowerów miejskich nie sądziłem, że przyjmie to taką skalę. W ciągu kliku tygodni ruszyliśmy z systemem 15 elektrycznych rowerów MTB w Dusznikach-Zdroju, 35 rowerów w Ostrołęce oraz 120 rowerów w Stalowej Woli. Pierwsze są pomyślane jako świetna atrakcja dla turystów, następne jako wsparcie dla mieszkańców, którzy mogą dzięki nim sprawniej poruszać się po swoich miastach.

W czym tkwi sekret? Moim zdaniem w tym, że rowery można zostawić w dowolnym miejscu. Dzięki temu nie trzeba szukać „stacji dokującej”, a to oznacza, że pierwsze darmowe minuty zawsze możemy wykorzystać bardzo dokładnie i nie przepłacić. Sezon rowerowy trwa w pełni i przed nami kolejne huczne otwarcia. Pojawiają się też pytania o to, jak to wszystko działa, skoro nie ma stacji dokujących i możliwości podładowania roweru. Otóż sprawa jest prosta – elementy związane z zabezpieczeniami w rowerach ładują się same, w czasie jazdy. Oczywiście, te w w Dusznikach są ładowane – tam jest bateria, której nie naładujecie jeżdżąc.

Bardzo mocno kibicuję systemom rowerów miejskich. Jestem rowerzystą, a jednoślad jest dla mnie podstawowym środkiem transportu. Dwie duże sakwy rowerowe (25 l każda) pełnią świetnie rolę bagażnika, a w Warszawie przejazd rowerem często jest znacznie sprawniejszy niż samochodem. Kibicuję też naszym projektom IoT, bo mam głębokie przekonanie, że pozwalają one zmniejszać negatywny wpływ człowieka na przyrodę. A mamy tutaj co zmniejszać 😉

Udostępnij: Rower miejski od Orange dojechał do Śremu

4 kwietnia 2019

MTB VISIT DUSZNIKI – to pierwszy w Polsce system automatycznego wypożyczania górskich rowerów elektrycznych. Zbudowało go w Dusznikach-Zdroju konsorcjum Orange Polska, Roovee i Cyklon Bike.

System składa się z 15 rowerów MTB ze wspomaganiem elektrycznym, wyposażonych  w komputery pokładowe zintegrowane z zamkiem IoT Roovee Lock Control. Całość pracuje z wykorzystaniem transmisji danych GSM IoT/M2M od Orange oraz technologii GPS, dzięki czemu możliwy jest nadzór nad systemem w trybie online.

– Rozwiązanie zaproponowane przez konsorcjum, którego liderem jest firma Orange bardzo dobrze wpisało się w strategię nowoczesnego, aktywnego miasta jakim są Duszniki-Zdrój. Jestem przekonany, że to właśnie technologie IoT/SmartCity zmienią oblicza miast a takim jak nasze pozwolą jeszcze lepiej wykorzystać walory wypoczynkowe i turystyczne – powiedział Burmistrz Miasta Duszniki-Zdrój Piotr Lewandowski.

– Inteligentne i przyjazne dla mieszkańców miasto wymaga Internetu Rzeczy (IoT) z prawdziwego zdarzenia. Tylko dzięki analityce i przetwarzaniu danych z wielu źródeł możemy dać służbom miejskim i włodarzom miast użyteczne rozwiązania i informacje. Orange Polska jest liderem we wdrażaniu rozwiązań opartych na IoT. Oferujemy szeroki zakres usług – od zdalnego odczytu liczników wody po bike sharing. Nasze rozwiązania z powodzeniem działają już w wielu miastach. Jako pierwszy operator w Polsce dostarczamy otwarte i bezpieczne środowisko Smart IoT, które pozwala budować usługi szyte na miarę – powiedział Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

System umożliwia stałe lokalizowanie położenia rowerów oraz zapisywanie statystyk wypożyczeń. Wysokiej jakości rowery dostarczone przez Cyklon Bike dostępne są w różnych rozmiarach ram. Parkowane są w specjalnej strefie wyposażonej w stojaki zabezpieczające i monitoring. Wypożyczenie odbywa się poprzez aplikację mobilną dostępną na systemy iOS i Android. Wystarczy, że użytkownik za jej pośrednictwem założy konto i je doładuje. Nowością jest możliwość wypożyczenia roweru za pomocą sms-a z telekodem.

Więcej o rozwiązaniach IoT i M2M Orange Polska dowiedz się z tekstu: Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange stworzył w Dusznikach-Zdroju automatyczną wypożyczalnię elektrycznych rowerów górskich

Inne

Kręć kilometry w ECC 2017

28 kwietnia 2017

Kręć kilometry w ECC 2017

Marek Wajda (gościnnie znowu na blogu ;-))

Jeśli lubisz jeździć na rowerze możesz dołączyć do Europejskiej Rywalizacji Rowerowej i wygrywać nagrody. Przez cały maj w wybranych miastach Europy będzie można wziąć udział w Europejskiej Rywalizacji Rowerowej (ECC2017). Przystąpiło do niej 9 miast: Bydgoszcz, Gdańsk, Gdynia, Łódź, Kraków, Poznań, Toruń, Warszawa, Wrocław.

Jak co roku my również startujemy. W każdym z nich możecie dołączyć do drużyny Orange Love w kategorii Firma.

ECC2017 odbywa się przez cały maja, możesz dołączyć w każdym momencie. Rywalizacja promuje codzienne korzystanie z roweru np. w drodze do/z pracy.  Żeby uczestniczyć trzeba zarejestrować się w aplikacji Naviki na smartfony, a więcej informacji znajdziecie na stronie ECC 2017.

Wygra miasto, którego mieszkańcy przejadą na rowerach najdłuższy dystans. Większość miast przygotowała nagrody dla najlepszych firm i rowerzystów – jest więc o co walczyć.

Jeśli będziecie dzielić się swoimi podróżami w serwisach społecznościowych dołączcie tag: #OrangeLove. Udanej rywalizacji – trzymamy kciuki.

Udostępnij: Kręć kilometry w ECC 2017