Innowacje

Technologie dla III sektora.

23 maja 2013

Technologie dla III sektora.

Sektor teleinformatyczny ma kluczowe znaczenie nie tylko dla budowy społeczeństwa informacyjnego, ale też społeczeństwa obywatelskiego. Nowe technologie to duże wsparcie dla działań organizacji społecznych.

O tym, jak wykorzystać ich potencjał mówili uczestnicy trzeciej już konferencji „Sektor 3:0. Technologie w organizacjach pozarządowych” organizowanej przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności oraz Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego. Orange Polska był partnerem technologicznym wydarzenia – zapewnialiśmy uczestnikom dostęp do Internetu oraz patronowaliśmy konkursowi promującemu aktywność w Internecie.

W konferencji wzięli udział prelegenci z czołowych organizacji pozarządowych i firm technologicznych rozwijających ICT w kraju i za granicą min. z USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec. Pierwszego dnia spotkaliśmy się w Centrum Nauki Kopernik, a drugiego warsztaty odbyły się w 8 miejscach Warszawy.

My zaprosiliśmy uczestników konferencji do Ogrodów Innowacji – specjalnego miejsca, gdzie można zobaczyć rozwiązania technologiczne proponowane przez Orange. Zaprezentowaliśmy koncepcję open middleware i API – interfejsy programistyczne do budowania aplikacji. Pokazywaliśmy, jak je wykorzystujemy między innymi w obszarze e–zdrowia. A podczas warsztatów zastanawialiśmy się, jakie jeszcze zastosowanie dla API można znaleźć w usługach czy dla organizacji pozarządowych.
Wszystkie pomysły zostały przez nas skrzętnie zanotowane i być może wkrótce  zobaczymy je w realizacji. Natomiast wszystkich kreatywnych programistów zapraszamy  do konkursu OpenAPiHackathon.

8dc513aaf439a9e74c4c1592fe5225d4105

Udostępnij: Technologie dla III sektora.