Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

12 października 2018

Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

Jeśli jesteście zafascynowani nowymi technologiami i macie pomysł, co dobrego można dzięki nim zdziałać na rzecz społeczności, społeczeństwa czy środowiska – zapraszamy Was do Funduszu Sektora 3.0

Kogo szukamy?

Szukamy organizacji i firm, które mają pomysł na nowe narzędzia – aplikację, serwis, platformę online- rozwiązujące konkretny problem społeczny lub odpowiadające na potrzebę organizacji społecznej i jej odbiorców.

Co oferujemy?

Po pierwsze – dajemy wiedzę i umiejętności w postaci profesjonalnego doradztwa, mentoringu i szkoleń ułatwiających dopracowanie pomysłu i stworzenie jego spójnej koncepcji. Po drugie – na kolejnym etapie wybrane projekty mogą pozyskać fundusze na realizację – granty do 50 tys. zł.

Co nowego ?

Do tej pory odbyło się 5 edycji Funduszu. Wcześniej poszukiwaliśmy narzędzia dla organizacji społecznych. Wśród laureatów są min.

• Pandalajka – portal wspierający zarządzanie mediami społecznościowymi;
  • Fundujesz.pl -platforma crowdfundingowa dedykowana inicjatywom społecznym;
  • TUDU.org.pl – platforma wspierająca wolontariat online;
  • Mambogram.pl – platforma online ułatwiająca wdrażanie grywalizacji;
  • portal Engo+– ułatwiający firmom angażowanie się w działania non –profit;
  • Platforma Atuty, której celem jest wymiana wiedzy, umiejętności, materiałów, np. gotowych scenariuszy projektów;
  • Aplikacja 2do2 – czyli system do rozliczania i budżetowania projektów w organizacjach pozarządowych.

W tegorocznej edycji rozszerzamy zakres – szukamy po prostu projektów na rzecz dobra społecznego – Tech for Good. A więc do dzieła!

Więcej o idei Funduszu Sektora 3.0 i zasadach konkursu znajdziecie na stronie www.sektor3-0.pl

Zapraszamy!

etapy funduszu 3.0- zgłość pomysł, dopracuj projekt, przekonaj nas, pozyskaj finansowanie, zrealizuj projekt

Udostępnij: Masz pomysł na dobre technologie? – zgłoś się do Funduszu Sektora 3.0

Innowacje

Technologie dla III sektora.

23 maja 2013

Technologie dla III sektora.

Sektor teleinformatyczny ma kluczowe znaczenie nie tylko dla budowy społeczeństwa informacyjnego, ale też społeczeństwa obywatelskiego. Nowe technologie to duże wsparcie dla działań organizacji społecznych.

O tym, jak wykorzystać ich potencjał mówili uczestnicy trzeciej już konferencji „Sektor 3:0. Technologie w organizacjach pozarządowych” organizowanej przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności oraz Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego. Orange Polska był partnerem technologicznym wydarzenia – zapewnialiśmy uczestnikom dostęp do Internetu oraz patronowaliśmy konkursowi promującemu aktywność w Internecie.

W konferencji wzięli udział prelegenci z czołowych organizacji pozarządowych i firm technologicznych rozwijających ICT w kraju i za granicą min. z USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec. Pierwszego dnia spotkaliśmy się w Centrum Nauki Kopernik, a drugiego warsztaty odbyły się w 8 miejscach Warszawy.

My zaprosiliśmy uczestników konferencji do Ogrodów Innowacji – specjalnego miejsca, gdzie można zobaczyć rozwiązania technologiczne proponowane przez Orange. Zaprezentowaliśmy koncepcję open middleware i API – interfejsy programistyczne do budowania aplikacji. Pokazywaliśmy, jak je wykorzystujemy między innymi w obszarze e–zdrowia. A podczas warsztatów zastanawialiśmy się, jakie jeszcze zastosowanie dla API można znaleźć w usługach czy dla organizacji pozarządowych.
Wszystkie pomysły zostały przez nas skrzętnie zanotowane i być może wkrótce  zobaczymy je w realizacji. Natomiast wszystkich kreatywnych programistów zapraszamy  do konkursu OpenAPiHackathon.

8dc513aaf439a9e74c4c1592fe5225d4105

Udostępnij: Technologie dla III sektora.