Orange Warsaw Festival od kuchni – liczby i dane

4 czerwca 2019

Orange Warsaw Festival od kuchni – liczby i dane

Wiecie już, że na Orange Warsaw Festival bawiło się 60 tys. fanów muzyki. Ale to nie jedyna ciekawa liczba, która zwraca uwagę, w trakcie tegorocznego OWF. Czas zatem na małe podsumowanie.

Muzyka i dane na OWF

Drugą wartością, która zwróciła naszą uwagę, jest liczba przesłanych danych przez naszą stację mobilną (zobaczcie jak wygląda jej stawianie) nieco ponad 1 TB danych, czyli niewiele więcej niż w ubiegłym roku. Zapytacie „ale jak to, przecież transfer danych ponoć rośnie i to znacząco?!”. To prawda rośnie, ale w tym roku ten wzrost zanotowaliśmy również dzięki sieć WiFi. Ruch poprzez WiFi wzrósł ponad 3 razy w porównaniu z ubiegłym rokiem i przeszło tą drogą blisko 450 GB danych.

Sieć na Orange Warsaw Festival - dane

Jednak okoliczne stacje również nie stały bezczynnie – przechodziło przez nie o średnio 200 GB dziennie więcej niż normalnie. Gdyby dodać do siebie dane ze wszystkich stacji bazowych to wzrost transferu rok do roku wyniósł ponad 15%, a po zsumowaniu z danymi, które przepłynęły przez WiFi o 34%. W sumie, przez naszą sieć przepłynęło w trakcie Orange Warsaw Festival 2019 blisko 2 TB danych. Wzrost liczby minut był mniejszy – w sumie w trakcie imprezy wykonano o 15% rozmów więcej, niż w ubiegłym roku. Ale sami rozumiecie – komunikatory wśród młodzieży są coraz bardziej powszechne 😉

WiFi na Orange Warsaw Festival

Niesamowita popularność festiwalowego WiFi  z którego skorzystało kilka tysięcy użytkowników to bez wątpienia zasługa jego zasięgu. W tym roku nie ograniczaliśmy się bowiem wyłącznie do Orange Strefy, lecz Access Pointy do WiFi (całe 31) były rozsiane po całym terenie festiwalu. Tworzyły jednak jedną sieć, dlatego można było poruszać się po większej część terenu festiwalu, będąc cały czas zalogowanym. Dla mnie super sprawa. Z ciekawostek – z WiFi korzystało więcej użytkowników iOS niż Androida. Access Pointy do WiFi wyglądały tak. To prawdziwy bohater tego festiwalu, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej.

Orange Warsaw Festival - WiFi Acces Point

Udostępnij: Orange Warsaw Festival od kuchni – liczby i dane

4 czerwca 2019

Klienci Orange jadący w tym roku na urlop w Polsce będą mogli skorzystać z 315 dodatkowo wzmocnionych stacji bazowych oraz 3 nowych i 14 mobilnych. Wszystkie będą pracować w popularnych regionach turystycznych. To oznacza lepszy zasięg i szybszy internet.

Z każdym rokiem rośnie ilość danych przesyłanych przez sieć komórkową Orange Polska. W 2018 roku było to ok. 50% więcej. Szczególnie chętnie przesyłamy pliki wideo – to już ponad połowa z przesyłanych danych. Przykładowo w ubiegłym roku, w drugiej połowie lipca klienci przesłali w niektórych nadbałtyckich regionach nawet cztery razy więcej danych niż w tym samym miejscu poza sezonem.

Przeczytaj więcej o tym jak sinice nakręciły ruch w sieci nad Bałtykiem w 2018 roku

W tym roku potrzeby klientów mogą być jeszcze większe, dlatego Orange Polska rozbudował pojemność sieci 4G LTE w popularnych miejscowościach wypoczynkowych o średnio 78%. Oznacza to, że korzystający z niej odczują poprawę jakości, tym większą z im lepszego urządzenia korzystają. Łącznie Orange Polska w rozwój sieci mobilnej zainwestował w 2018 roku 339 mln zł.

Mapa przedstawia rozmieszczenie stacji bazowych Orange Polska wzmocnionych lub ustawionych w przygotowaniu na wakacje 2019 r.

Kliknij by powiększyć

Pobierz mapę z zaznaczonymi stacjami bazowymi, znajdującymi się w popularnych regionach turystycznych, wzmocnionymi w ramach przygotowań do lata 2019 r.

Nad Bałtykiem plażowicze skorzystają ze wzmocnionej sieci mobilnej m.in. w Krynicy Morskiej, Stegnie, Sztutowie, Darłowie, Kołobrzegu, Dziwnowie, Międzyzdrojach i Świnoujściu. Inwestycje na półwyspie helskim i w powiecie węgorzewskim przeprowadziliśmy w ubiegłym roku. Natomiast na Kaszubach sieć została wzmocniona w Kartuzach, Brodnicy Górnej, Kościerzynie i Skorzewie. Prace na Mazurach toczyły się w miejscowościach Gołdap, Giżycko, Mikołajki, Piecki, Ruciane-Nida i Kruklanki. Z kolei miłośnicy górskich wędrówek zauważą zmiany w największym stopniu w okolicach Nowego Targu, Szklarskiej Poręby, Piechowic, Zakopanego, Starego Sącza, Bukowiny Tatrzańskiej, Poronina i w dużej części Kotliny Kłodzkiej.

Więcej na temat sieci Orange Polska dowiesz się z bloga Orange

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Polska przygotował się na wakacje. Będzie lepszy zasięg 4G LTE w turystycznych miejscowościach.

14 maja 2019

Choć święta i majówka za pasem to nie próżnowaliśmy. Od końca kwietnia, gdy ostatnio dzieliłem się z Wami informacjami o tym jak dopalamy naszą sieć mobilną przeprowadziliśmy refarming w kolejnych miejscowościach. Dość intenensywnie pracowaliśmy ostatnio na granicy między Mazowszem i Podlasiem, a potem w stronę Białegostoku, który zresztą jest kolejny na liście. Pracujemy też na Mazurach i na Dolnym Śląsku.

modernizujemy sieć mobilną Orange Polska, ponad 1600 stacji bazowych obsługuje już agregację 4 pasm.

Refarming na Podlasiu, Dolnym Śląsku, Mazowszu i Mazurach

Obok wspomnianych 4 stacji w gminie Kampinos, o którym wspomniałem w tytule i kolejnych w okolicach Modlina wzmocniliśmy także 4G LTE na 4 stacjach w Barczewie, i po jednej w Dźwierzutach i Rozogach na Mazurach. W tym regionie mocno pracowaliśmy także w Szczytnie i leżącym obok Świętajnie. Z kolei na Dolnym Śląsku z większych możliwości sieci 4G mogą cieszyć się mieszkańcy Brzegu Dolnego, Obornik Śląskich, Wołowa i Żmigrodu. Na Podlasiu pracowaliśmy między innymi na rogatkach Białegostoku i w Tykocinie.

Wszędzie tam dołożenie kolejnego pasma 4G LTE pozwoli urządzeniom, które mogą z niego korzystać (oraz ich właścicielom) na bardziej komfortowe korzystanie z internetu mobilnego. To czy Wasz smartfon wspiera agregację pasma (opisaną jako CAT, a po niej cyferka – 4 to minimum) oraz czy obsługuje pasmo 2100 MHz przeczytacie w jego specyfikacji technicznej. Polecam tam zaglądać i brać pod uwagę przy zakupie smartfona. Dobry smartfon powinien agregować wiele pasm, a nie tylko robić ładne zdjęcia.

Przyda się to szczególnie wtedy gdy będziecie w tych najbardziej zatłoczonych miejscach, gdzie stoją stacje agregujące aż 4 pasma 4G LTE. Takich stacji mamy już ponad 1600 i w ich okolicy jakość korzystania z sieci będzie dużo lepsza, gdy będziecie korzystać z takich smartfonów.

O tym jakie smartfony wybrać jeżeli chcecie mieć szybki internet oraz czym jest agregacja pasma pisałem już na blogu. Zajrzyjcie do tych dwóch tekstów, bo one znacznie poszerzą Waszą wiedzę. Chyba warto, bo każdego dnia korzystamy z sieci komórkowej, pobieramy i wysyłamy dane i wszyscy chcemy robić to możliwe szybko i komfortowo. Internet nie jest z powietrza 😉

A jeżeli nie macie czasu na czytanie, obetrzyjcie to wideo 😉

Udostępnij: Mamy ponad 1600 stacji z agregacją 4 pasm, a refarming robimy nawet w Kampinosie

Jak działa smartfon? Jak to działa #16

29 kwietnia 2019

Jak działa smartfon? Jak to działa #16

Przyznaję bez bicia – nie jestem fizykiem. Jednak gdy czegoś nie rozumiem robię wszystko by to zrozumieć. To jak działa smartfon, a dokładnie jak działa owa „magia” miedzy nim a stacją bazową, przez długi czas była dla mnie zagadką. Choć już kilkukrotnie pisałem o tym, co się dzieje dalej „w głąb sieci” to tego tematu nie poruszałem jeszcze nigdy. Czas to zmienić! Pomogli koledzy z Sony Polska, dzięki którym mogliśmy zajrzeć do środka smartfona.

Kilka anten i wiązki fotonów, czyli jak łączy się stacja bazowa ze smartfonem

Jak zatem to wszystko działa? Otóż smartfon łączy się z anteną korzystając z fal radiowych. Taka fala może pobudzić do ruchu elektrony w antenie naszego smartfona. Pamiętacie lekcje fizyki i indukcję prądu, czyli ten moment, gdy elektrony ruszają się z orbit atomów i płyną w przewodniku? To co odbywa się w naszym smartfonie i stacji bazowej działa, generalnie rzecz ujmując, bardzo podobnie. Zmiany natężenia prądu są interpretowane przez inne elementy smartfona jako informacja.

No dobrze, a co to jest ta mityczna „fala elektromagnetyczna”. Zacznijmy od tego, że fale elektromagnetyczne otaczają nas ze wszystkich stron – to światło widzialne, które odbierają nasze oczy, fale radiowe, czy podczerwień, którą czujemy, gdy wygrzewamy się na słońcu. To nośnik jednego z fundamentalnych odziaływań fizycznych, odziaływań elektromagnetycznych, bez których nasz (Wszech)świat nie istniałby. Jak pewnie pamiętacie z fizyki światło tworzą fotony, które czasem zachowują się jak cząsteczka, czasem jak fala.

Światło to też fala elektromagnetyczna!

Takie fotony mogą mieć różną energię i różną długość fali, a cechy te są powiązane – fotony o dużej energii są falą o małej długości, te o niskiej energii – mają bardzo dużą długość. Światło widzialne umieszczane jest w połowie stawki, powyżej niego jest ultrafiolet, a później promieniowanie Rentgena i gamma, które powstaje przy rozpadzie pierwiastków promieniotwórczych. I faktycznie są one niebezpieczne, gdyż mogą rozrywać wiązania chemiczne w naszym DNA. Jednak po „drugiej stronie” znajdują się fotony o bardzo niskiej energii, tworzące między innymi fale radiowe, podczerwień czy mikrofale.

Różnice między fotonem promieniowania mikrofalowego, a fotonem promieniowana gamma można łatwo zilustrować. Wyobraźcie sobie, że macie kauczukową piłeczkę i podrzućcie ją i złapcie – wrażenie jest bardzo miłe i sympatyczne. A teraz zastanowicie się co by było, gdybyście wystrzelili sobie tę piłeczkę ze sportowej procy w nieosłonięty duży palec u nogi. Będzie bolało, gwarantuje, ale nie róbcie tego w domu!

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o tym jak działa smartfon zajrzyjcie na stronę radio-waves.orange.com, dostępną także w języku polskim.

A co z mikrofalówką? Przecież tam są mikrofale, w telefonii komórkowej są mikrofale, więc wychodzi na to samo. No właśnie, to nie to samo. Podobnie jak z ziarenkami piasku – gdy ktoś wysypie Ci na głowę kilka ziarenek nic się nie stanie. Tak zachowuje się stacja bazowa.  Ale nie chciałbym być w skórze człowieka, na którego spadnie zawartość tonowej wywrotki z piaskiem. To są takie same ziarenka ;-). Ważne jest nie tylko to, jaka będzie energia fotonu który do nas dotrze, lecz także ich ilość.

Stacja bazowa i smartfon

Bardzo często czytam o niepokoju związanym z budową wysokiego kratownicowego masztu, na którym zawisną anteny, niepokojach – zapewniam – niesłusznych. Jednak niewielu z nas pamięta, że jeżeli smartfon nie ma w pobliżu siebie stacji bazowej stara się z nim skontaktować z możliwie największą mocą.

Podobnie jak w przypadku stacji bazowych tutaj także są normy, a sam wskaźnik nazywa się SAR (specific absorption rate). Dla telefonu komórkowego oznacza maksymalny poziom fal radiowych, jakiemu może być poddany jego użytkownik w trakcie rozmowy. Znajduje się on w specyfikacji smartfonów i nie może być wyższy niż 2 W/kg. Jest to dopuszczalna wartość graniczna ekspozycji głowy oraz tułowia na fale radiowe. I tu brawa należą się kolegom z Sony, którzy tworzą smartfony z bardzo niskim współczynnikiem SAR, a świetnym przykładem tego jest Sony Xperia XZ3. To także smartfon z jedną z najlepszych konfiguracji, jeżeli chodzi o szybkość internetu mobilnego – już o tym pisałem.

Gdy już napisałem, czas na wideo. Od razu zaznaczam – kręciłem to jakiś czas temu, nie musieliśmy wynajmować studia, by tak ładnie udawało zimę 😉

Jeżeli macie pomysły, wnioski pytania, zapraszam do komentowania!

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale seria „Jak to działa działa?” ma już rok! Pierwszy odcinek opublikowaliśmy 17 kwietnia 2018 roku i opowiadał o tym jak podłączamy do światłowodu domki jednorodzinne. Później był jeden z moich ulubionych – o sieci mobilnej na Orange Warsaw Festiwal, ze świetną sceną montowania mobilnej stacji bazowej. Podłączaliśmy także światłowód do szkoły, odwiedzaliśmy serwerownie, pokazywaliśmy testy Internetu Rzeczy. W sumie odtworzono je ponad 100 tys. razy, co daje całkiem niezły wynik.

Udostępnij: Jak działa smartfon? Jak to działa #16

Refarming 2100 MHz w Orange trwa. Kolejne miejscowości z szybszym internetem

26 kwietnia 2019

Refarming 2100 MHz w Orange trwa. Kolejne miejscowości z szybszym internetem

Już na blisko 4,5 tys. stacji bazowych, z których korzystają klienci Orange działa 4G LTE w paśmie 2100 MHz. Jeszcze na początku ubiegłego roku w paśmie tym działała tylko sieć 3G, jednak jak pewnie pamiętacie podjęliśmy decyzję, by przeznaczyć je częściowo dla sieci 4G. Powód jest prosty – przez sieć 4G przechodzi już 90% transferu danych, a dzięki VoLTE także wiele rozmów, dlatego musi być ona możliwie mocno „dopieszczona”.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o refarmingu zajrzyjcie do tekstu „Wyciskamy” sieć mobilną.

A jeżeli chcecie wiedzieć, co to 4G LTE w paśmie 2100 MHz oznacza dla Was zajrzyjcie tutaj: 7000 stacji bazowych z agregacją pasma dla klientów Orange

Na początku roku działaliśmy głownie nad morzem, korzystając z braku śniegu. Teraz działamy także w innych regionach Polski. Możecie korzystać z 4G LTE w paśmie 2100 MHz już między innymi w Warszawie, Wrocławiu, Toruniu, Bydgoszczy, Łodzi, Poznaniu Trójmieście, Krakowie, Szczecinie, Olsztynie, na Śląsku oraz w okolicach tych miast.

W kwietniu uruchomiliśmy 4G LTE w paśmie 2100 MHz na stacjach, na których do tej pory to pasmo obsługiwało jedynie sieć 3G.

Dzięki temu z mocniejszej sieci 4G LTE możecie korzystać teraz w wielu nowych miejscowościach.

Mazury: Ełk, Kalinowo, Prostki, Giżycko, Węgorzewo, Kruklanki, Gołdap, Dubeninki, Mrągowo, Mikołajki, Piecki, Olecko, Pisz, Orzysz, Ruciane Nida, Biała Piska.

Małopolska i Śląsk: Myślenice, Lubień, Oświęcim, Andrychów, Kalwaria, Wadowice

Lubuskie i Wielkopolska : Sława, Wschowa, Przemęt, Leszno, Gostyń, Kościan, Rawicz, Włoszakowice, Czempiń.

Dolnośląskie: Szklarska Poręba, Oleśnica, Jelcz-Laskowice, Oława, Długołęka,

Mazowsze: Mińsk Mazowiecki, Celestynów, Tarczyn, Jabłonna, Siedlce, Maków Mazowiecki, Ostrów Mazowiecka.

Udostępnij: Refarming 2100 MHz w Orange trwa. Kolejne miejscowości z szybszym internetem