Polscy inżynierowie dbają o sieć Orange w Europie

16 lipca 2014

Polscy inżynierowie dbają o sieć Orange w Europie

Polscy i rumuńscy inżynierowie Orange dbają, by sieć Orange w Europie funkcjonowała bez awarii. Służą też pomocą techniczną innym firmom grupy. Zajmuje się tym specjalnie powołana organizacja Global Network Operations Center Europe (GNOCe) z siedzibą w Warszawie. Konsolidacja, która potrwa do końca 2016 roku, ma zagwarantować świadczenie przez Orange najwyższej jakości usług oraz zwiększyć efektywność operacyjną.

– Decyzja grupy Orange o powołaniu GNOCe w oparciu o pracowników Orange w Polsce i Rumunii oraz usytuowanie jej siedziby w Warszawie świadczy o wysokiej ocenie wiedzy i kompetencji naszych specjalistów. To dla nas duża satysfakcja, ale też odpowiedzialność – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Zarządu ds. Operacyjnych Orange Polska.

W polskiej części GNOCe pracuje ponad 400 osób między innymi z Warszawy, Katowic, Lublina i Wrocławia. GNOC Europe odpowiada za zdalne utrzymanie sieci rdzeniowej, data, transportowej i IP oraz platform usługowych na dwóch poziomach – nadzoru oraz eksperckiego wsparcia technicznego. Są to działania operacyjne wymagające pracy inżynierów o wysokich kwalifikacjach w systemie 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. GNOC Europe realizuje także zadania zaradcze i rozwiązuje problemy z zakresu wymienionych technologii. Ponadto monitoruje usługi i odpowiada za ekspertyzę urządzeń multimedialnych.

Pierwszymi klientami GNOCe są Orange Słowacja, Grupa Mobistar (Belgia i Luxemburg) oraz Orange Rumunia. GNOCe kontynuuje także obsługę Orange Polska na dotychczasowych zasadach. Według przyjętego planu, do końca 2016 r. GNOC Europe przejmie odpowiedzialność za zdalne utrzymanie sieci kolejnych firm Grupy Orange w Europie – Orange Hiszpania i Orange Mołdawia. Szefem GNOCe jest Stephane Soulie.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Polscy inżynierowie dbają o sieć Orange w Europie

Szerokopasmowe Lubuskie gotowe!

16 czerwca 2014

Szerokopasmowe Lubuskie gotowe!

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Szerokopasmowe Lubuskie gotowe!

Nasza sieć coraz większa

5 czerwca 2014

Nasza sieć coraz większa

W internecie od dawna chętnie dyskutowanym tematem jest zasięg sieci w Polsce. Również u nas na blogu dużo się o nim pisze. Kolejną okazją jest start naszej nowej kampanii telewizyjnej i internetowej, która nawiązuje do rosnącego zasięgu sieci Orange. Przypomnę Wam, że dobiega końca modernizacja i rozbudowa naszej sieci komórkowej. Dzięki niej już niedługo z szybkiego mobilnego internetu będzie można korzystać praktycznie w każdym miejscu w Polsce.

Udostępnij: Nasza sieć coraz większa

Coraz lepsza sieć Orange

26 listopada 2013

Coraz lepsza sieć Orange

Zrobiliśmy kolejny krok w modernizacji sieci Orange i mamy już 8 tys. stacji działających w ramach projektu NetWorks! Docelowo w przyszłym roku ma ich być 10 tys. Prócz tego umożliwiliśmy transmisję danych 3G z wykorzystaniem części pasma 900 MHz. Jakie są pozytywne efekty dla Was? Najważniejsze to bardzo duży wzrost zasięgu sieci 3G. Obszarowo zwiększył się z 12 proc. do 68 proc. na zewnątrz budynków oraz z 3 proc. do 42 proc. wewnątrz budynków. Z kolei patrząc pod względem populacji urósł z 62 proc. do 87 proc. na zewnątrz budynków i z 46 proc. do 75 proc. wewnątrz budynków. Liczby robią wrażenie i jestem pewny, że wielu z Was realnie zauważyło poprawę na swoich telefonach i laptopach. A to nie koniec naszych inwestycji. Do zrobienia w ramach modernizacji zostało 2 tys. stacji w ramach NetWorks! Przypomnę też, że jeszcze w tym roku ok. 900 stacji będzie pracowało w technologii LTE.

e06b9e9b226980365d7fdf4abee3abf0433

Udostępnij: Coraz lepsza sieć Orange