Ogromy wzrost ruchu w sieci Orange

13 stycznia 2022

Ogromy wzrost ruchu w sieci Orange

Dostałem kolejną porcję ciekawych danych o ruchu w naszej sieci w 2021 roku, którymi mogę się z Wami podzielić. Porównując te liczby do roku 2020 doskonale widać ogromny wzrost transmisji danych. Dzięki inwestycjom, które prowadzimy nasza sieć świetnie sobie z tym poradziła. Warto zwrócić uwagę, że różnicę robią światłowody oraz to, że wciąż czekamy na aukcję i docelowe częstotliwości dla 5G.

Sieć mobilna

W ostatnim roku transfer danych wyniósł aż… 1,7 mln TB, co oznacza wzrost o 25 proc. (2020 – 1,37 mln TB). Około 96 proc. ruchu w sieci mobilnej Orange odbywa się w standardzie LTE. Jeśli chodzi o wykorzystanie 5G – wciąż jest na niskim poziomie i stanowi jedynie 0,05% całości ruchu. Patrząc jednak rok do roku, ten odsetek wzrósł kilkukrotnie. Z kolei, co pewnie nikogo nie dziwi, spada (-15 proc.) wykorzystanie standardu 3G i 2G.

Sieć stacjonarna

Porównując wykorzystanie internetu – łącznie we wszystkich technologiach stacjonarnych (FTTH, VDSL i ADSL) w ubiegłym roku ruch wzrósł o 24 proc. Klienci Orange wykorzystali w 2021 roku 4,43 mln TB (2020 – 3,58 mln TB). Największy wzrost mieliśmy w sieci światłowodowej – wyniósł blisko 62 proc. (2021 – 2,3 mln TB danych, 2020 – 1,4 mln TB. W technologii VDSL wzrost konsumpcji danych wyniósł 7 proc. Natomiast spada wykorzystanie najstarszej technologii ADSL. Rok do roku to mniej o ok. 9 proc.

Udostępnij: Ogromy wzrost ruchu w sieci Orange

Święta i Nowy Rok – więcej internetu, mniej SMS-ów

5 stycznia 2022

Święta i Nowy Rok – więcej internetu, mniej SMS-ów

Dostałem ciekawe dane, jak korzystaliście z mobilnej sieci Orange w podczas Świąt (24-26 grudnia) i na Nowy Rok (31 grudnia – 1 stycznia). Żeby obrazek był pełny mogłem je porównać do ubiegłego roku. Teraz chętnie podzielę się z Wami wiedzą.

Wiadomości w dół

Od kilku lat trend pozostaje taki sam. Klienci Orange wysyłają coraz mniej SMS-ów, które wypierają komunikatory m.in. Messenger czy WhatsApp. W tegoroczne Święta wysłanych zostało 83,945 mln SMS-ów (2020 – 93,085 mln, 2019 – 107,363 mln). Jeśli chodzi o MMS-y jest stabilniej: 9,274 mln (2020 – 9,487 mln, 2019 – 8,150 mln). Podczas Nowego Roku wyglądało to podobnie: SMS-y 51,410 mln (2020 – 53,407 mln) i MMS-y: 5,535 mln (2020 – 5,811 mln).

Internet do góry

Jeśli chodzi o użycie internetu mobilnego w okresie świątecznym, porównując rok do roku, mieliśmy wzrost o ok. 18%, a w samym standardzie LTE o 19%. Najmniejszy ruch zaobserwowaliśmy 24 grudnia w godz. 15.00 – 19.00. To tradycyjne czas, kiedy zasiadamy do kolacji wigilijnej i na szczęście odłączamy się od internetu. Chociaż nie wszyscy. Spadek transferu był o 25 proc.

Rozmowy stabilnie

I jeszcze ruch głosowy przez 5 świątecznych dni. Klienci rozmawiali przez  1,2 mld minut, co jest porównywalnym wynikiem do poprzedniego roku. Dotyczy to zresztą także całego roku (2020 – 79,3 mld minut; 2021 – 78,8 mld minut). Ciekawostką jest, że rozmawiając w 2021 roku częściej korzystaliście z VoLTE i WiFi Calling, które stanowiły ok. 43% całości ruchu i wzrosły o 31% rok do roku.

Ciekawostka telewizyjna

Wśród posiadaczy naszej usługi telewizyjnej większą popularnością cieszył się Sylwester w TVP2 – ok. 45% użytkowników wybrało ten kanał, a ok. 35% Polsat. Z TVP2 widzowie spędzali średnio ponad 150 minut, z Polsatem niewiele krócej.

Udostępnij: Święta i Nowy Rok – więcej internetu, mniej SMS-ów

Drony pomagają projektować sieć Orange

22 czerwca 2021

Drony pomagają projektować sieć Orange

W NetWorkS!, czyli spółce zajmującej się zarządzaniem sieciami Orange i T-Mobile, pracuje flota kilkunastu dronów, które obsługują doświadczeni piloci – inżynierowie. Wykorzystywane są m.in. do weryfikacji linii widoku dla fal radiowych, jako alternatywa do wynajmowania podnośników oraz  sprawdzenia dostępności miejsca pod instalację stacji bazowej. Każda operacja drona daje oszczędności od 1 do 3 tys. zł. Ich praca wygląda tak:

W terenie firma wykorzystuje duże drony, zdolne unieść aparat cyfrowy i posiadające nawet do 20 km zasięgu. W miastach pracują małe i lżejsze. Służą głównie inwentaryzacji dachów oraz ich otoczenia na potrzeby analiz oddziaływania inwestycji na środowisko.

NetWorks! zachęcony świetnymi doświadczenia pracy dronów przymierza się do rozszerzenia ich wykorzystania. Chodzi o wykonywanie pomiarów PEM, oblot konstrukcji wież i masztów precyzyjnie oceniającego ich stan techniczny oraz digitalizację i modelowanie 3D stanu sieci.

Udostępnij: Drony pomagają projektować sieć Orange

Sieć

Sieć Orange gotowa na „Akcję Zima”

23 grudnia 2019

Sieć Orange gotowa na „Akcję Zima”

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Dla wielu z Was to początek zimowych wyjazdów, które na dobre rozpoczną się po Nowym Roku, w okresie ferii.

Z myślą o naszych klientach już od 20 grudnia br. do końca ferii zimowych (23 lutego 2020 r.), w 42 miejscowościach turystycznych na południu Polski wzmocniliśmy monitoring naszej sieci komórkowej.

Wszystko po to, aby zagwarantować Wam swobodne rozmowy i surfowanie po internecie. Zobaczcie mapy.

Wzmocniony monitoring objął 60 stacji bazowych. Oznacza to, iż jakość usług w tych  lokalizacjach będzie monitorowana z najwyższym priorytetem. Miejsca zostały wybrane na podstawie analizy ruchu w sieci komórkowej w poprzednim sezonie. Są to popularne miejscowości turystyczne: Szczyrk, Bukowina Tatrzańska, Jelenia Góra, Murzasichle, Niedzica, Rabka Zdrój czy Karpacz.  Najwięcej stacji bazowych, bo aż 8, znajduje się  w Zakopanem.

To nie wszystko. Jeszcze przed rozpoczęciem sezonu zimowego, Orange zmodernizował stacje bazowe w rejonach górskich. Łącznie od kwietnia 2019 r. do dzisiaj zwiększyliśmy pojemność na 156 stacjach. Oznacza to, że te stacje obsłużą większą liczbę użytkowników. A wszystko po to, żebyście bez ograniczeń mogli cieszyć się zasięgiem podczas zimowego wypoczynku.

Więcej o tym, na czym polega zwiększanie pojemności sieci przeczytacie w tym wpisie: Wyciskamy sieć mobilną

Na zakończenie ciekawostka – już 13 stycznia 2020 r. startujemy z kolejną „Akcją Zima”. Wypatrujcie naszych billboardów w okolicach Zakopanego i Karpacza. Tym razem również będziemy mieli dla Was konkurs z nagrodami 🙂

Przeczytajcie na blogu o poprzedniej edycji „Akcji Zima”: Orange nie boi się zimy. Lepszy zasięg sieci w górach

Udostępnij: Sieć Orange gotowa na „Akcję Zima”

Polscy inżynierowie dbają o sieć Orange w Europie

16 lipca 2014

Polscy inżynierowie dbają o sieć Orange w Europie

Polscy i rumuńscy inżynierowie Orange dbają, by sieć Orange w Europie funkcjonowała bez awarii. Służą też pomocą techniczną innym firmom grupy. Zajmuje się tym specjalnie powołana organizacja Global Network Operations Center Europe (GNOCe) z siedzibą w Warszawie. Konsolidacja, która potrwa do końca 2016 roku, ma zagwarantować świadczenie przez Orange najwyższej jakości usług oraz zwiększyć efektywność operacyjną.

– Decyzja grupy Orange o powołaniu GNOCe w oparciu o pracowników Orange w Polsce i Rumunii oraz usytuowanie jej siedziby w Warszawie świadczy o wysokiej ocenie wiedzy i kompetencji naszych specjalistów. To dla nas duża satysfakcja, ale też odpowiedzialność – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Zarządu ds. Operacyjnych Orange Polska.

W polskiej części GNOCe pracuje ponad 400 osób między innymi z Warszawy, Katowic, Lublina i Wrocławia. GNOC Europe odpowiada za zdalne utrzymanie sieci rdzeniowej, data, transportowej i IP oraz platform usługowych na dwóch poziomach – nadzoru oraz eksperckiego wsparcia technicznego. Są to działania operacyjne wymagające pracy inżynierów o wysokich kwalifikacjach w systemie 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. GNOC Europe realizuje także zadania zaradcze i rozwiązuje problemy z zakresu wymienionych technologii. Ponadto monitoruje usługi i odpowiada za ekspertyzę urządzeń multimedialnych.

Pierwszymi klientami GNOCe są Orange Słowacja, Grupa Mobistar (Belgia i Luxemburg) oraz Orange Rumunia. GNOCe kontynuuje także obsługę Orange Polska na dotychczasowych zasadach. Według przyjętego planu, do końca 2016 r. GNOC Europe przejmie odpowiedzialność za zdalne utrzymanie sieci kolejnych firm Grupy Orange w Europie – Orange Hiszpania i Orange Mołdawia. Szefem GNOCe jest Stephane Soulie.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39