Innowacje

Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

2 czerwca 2021

Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

Zamknięte szlabany, bramy, domofony to często przeszkoda dla ekip ratowniczych i służb miejskich niosących pomoc. Gdy liczą się sekundy, najmniejsze opóźnienie może mieć nieodwracalne konsekwencje. Z odsieczą przychodzą nowoczesne technologie – Internet Rzeczy (IoT) i blockchain.

Dzięki nowemu rozwiązaniu, nad którym pracujemy razem ze start-upem technologicznym  SmartKey, szereg utrudnień związanych z kontrolą i autoryzacją dostępu może zniknąć z wielu polskich miast. Specjalny „wirtualny klucz” zainstalowany w aplikacji na telefonie np. ratownika medycznego lub strażaka zdalnie otworzy bramę czy szlaban. Działa tak, jak magiczne hasło z „Księgi tysiąca i jednej nocy” otwierało bramy Sezamu.

Ratunek bez barier i blockchain

Technologia ta znalazła zastosowanie m.in. w pilotażowym programie Ratunek Bez Barier w Olsztynie koordynowanym przez Fundację Kezo. Szpitalne szlabany i bramy w Olsztynie otwierają się, gdy podjeżdża karetka, której zespół korzysta z rozwiązania SmartKey. To jeden z wielu przykładów zastosowań funkcji kontroli dostępu opartej o blockchain i łączność w ramach tzw. licencjonowanego pasma operatorskiego.

Nowa funkcjonalność Live Objects

To kolejne rozwiązanie, które tworzymy pod kątem inteligentnych miast, ale pierwsze z wykorzystaniem blockchain. Będzie mogło z niego skorzystać kilkadziesiąt miast w Polsce, które we współpracy z Orange Polska wdrożyły rozwiązania IoT zintegrowane z platformą Live Objects IoT. Tutaj znajdziecie nasz blogowy wpis o platformie. Dziś Live Objects służy do zarządzania różnymi usługami miejskimi np. umożliwia zdalny odczyt wodomierzy, czy sterowanie oświetleniem ulicznym. Technologia SmartKey, łącząca świat blockchain ze światem fizycznym sprawiła, że Live Objects zyskała nową funkcjonalność. Dzięki integracji możliwe jest rejestrowanie urządzeń z kartą SIM Orange w sieci blockchain oraz generowanie i dystrybucja kluczy dostępowych Smart NFT w publicznie dostępnej sieci blockchain SmartKey.

– Inteligentne urządzenia nie są nowym pomysłem. Już ponad 2 miliony kart M2M od Orange działa między innymi w takich właśnie urządzeniach w całej Polsce. Jednak nawet szeroka gama takich urządzeń nie tworzy sieci, tak jak zbiór domów nie tworzy miasta. Potrzeba jeszcze infrastruktury łączącej technologię IoT z użytkownikiem końcowym, a to właśnie zapewnia blockchain – wyjaśnia Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i zaawansowanych technologii w Orange Polska.

Bezpieczeństwo dostępu

Specyfika technologii blockchain (na bazie tzw. decentralized applications dApps) oraz standardy bezpieczeństwa naszej sieci uniemożliwiają nieautoryzowane użycie „wirtualnego klucza”. Natomiast elastyczność technologii SmartKey sprawia, że może znaleźć zastosowanie w najróżniejszych usługach miejskich i komercyjnych. Na parkingach, w transporcie i komunikacji miejskiej, ładowaniu i tankowaniu pojazdów, monitoringu czy wreszcie w tzw. rozproszonej energetyce. Wszędzie tam, gdzie niezbędne są funkcje kontroli dostępu.

Aby umożliwić urządzeniom Blockchain of Things działanie w ramach inteligentnego miasta przyszłości, tworzymy uniwersalny standard komunikacyjny SmartKey integrujący urządzenia na małe odległości – mówi Szymon Fiedorowicz, CEO i współzałożyciel SmartKey. – Współpraca z Orange, liderem miejskich usług IoT w Polsce, pomoże naszemu rozwiązaniu stać się tkanką łączną dla inteligentnych miast i otworzy nowe możliwości zastosowania Internetu Rzeczy.

Udostępnij: Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

Smart sieć wodociągowa dzięki Orange

13 stycznia 2021

Smart sieć wodociągowa dzięki Orange

W Krośnie Odrzańskim nie trzeba umawiać się na odczyt wodomierza z inkasentem. Informacje o zużyciu wody są dostępne za jednym kliknięciem, a awarie sieci wykrywane błyskawicznie.  Zdalny odczyt wodomierzy, codzienne bilansowanie przepływów i monitoring sieci przez całą dobę to najważniejsze korzyści Smart Water od Orange. To pierwsze tak kompleksowe wdrożenie w Polsce obejmujące całe miasto.

Według szacunków World Economic Forum, inteligentne systemy kompleksowego zarządzania wodą w miastach mogą pomóc zaoszczędzić do 80 litrów wody dziennie na osobę. Stawka jest wysoka – Polska już teraz ma jedne z najmniejszych zasobów wód gruntowych w Europie. Każdy litr jest na wagę złota. Z pomocą przychodzą nowe technologie i Internet Rzeczy. Już 32 samorządy w Polsce korzystają z systemu Smart Water od Orange. W ten sposób oszczędzają wodę i pieniądze.

Precyzja odczytów w czasie rzeczywistym

Krosno Odrzańskie to wyjątkowe miejsce na wodnej mapie Polski. Na 3372 wodomierzach zamontowaliśmy specjalne nakładki telemetryczne z wbudowaną kartą SIM, która przekazuje dane za pośrednictwem GSM. Raz na godzinę komunikaty o aktualnym stanie wodomierza są pobierane i przesyłane na serwer. Zarejestrowane dane są automatycznie analizowane i raz na dobę udostępniane Krośnieńskiemu Przedsiębiorstwu Wodociągowo-Komunalnemu. Dzięki wykorzystaniu możliwości, jakie daje sieć GSM, dane z nakładek pracujących nawet w trudno dostępnych miejscach, takich jak piwnice czy zamknięte pomieszczenia, docierają bez żadnych opóźnień.

Co jeszcze daje Smart Water?

To prosty sposób na zmniejszenie strat wody. Gdy zdarzy się awaria, od razu wiadomo, gdzie jest zlokalizowany problem, dzięki bieżącemu monitoringowi i bilansowaniu wody. System porównuje ilości wody wtłaczanej do rur i przepływu przez wodomierze, gdy pojawiają się rozbieżności, wysyła automatycznie alarm. Pozwala to na zmniejszenie strat wody nawet o kilkanaście procent oraz uniknięcie potencjalnych wysokich kosztów odbudowy infrastruktury miejskiej np. chodników i ulic.

Na straży wody

Smart Water chroni też przed nadużyciami. W przypadku uszkodzenia wodomierza lub próby demontażu nakładka wysyła określony komunikat i system generuje powiadomienie alarmowe. Wszystko odbywa się w czasie rzeczywistym. Wykrywa próby nieuprawnionego poboru wody i alarmuje, gdy zużycie jest niepokojąco wysokie. Dzięki cogodzinnemu odczytowi danych z nakładek odbiorcy instytucjonalni np. urzędy, szkoły, przedszkola, instytucje kultury mogą szybko otrzymać informacje o podwyższonym poborze wody i zareagować. Wysokość wystawionego przez wodociągi rachunku nie będzie niemiłym zaskoczeniem.

System Smart Water to jeden z elementów inteligentnego miasta – ekologicznego, oszczędnego, przyjaznego dla mieszkańców. O tym, jak w tworzeniu takich miast pomagają nowe technologie przeczytacie we wpisie mojej redakcyjnej koleżanki Hani

Udostępnij: Smart sieć wodociągowa dzięki Orange

Zielony Operator

Technologie pomagają miastom być bardziej zielonymi

11 grudnia 2020

Technologie pomagają miastom być bardziej zielonymi

Przyszłość należy do miast. Według ONZ w 2050 r. będzie w nich żyło tyle ludności, ile wynosiła cała populacja świata w 2002 r. Aby miasta rozwijały się w zrównoważony sposób potrzebna jest nowoczesna infrastruktura telekomunikacyjna, która pełni rolę swoistego układu krwionośnego niezbędnego dla ich zdrowia i życia. Pozwala lepiej zarządzać dostawami wody, energii, gazu czy utylizacją odpadów komunalnych.

Miasta, w których dziś żyje 75% obywateli Unii Europejskiej stają się centrami inwestycji oraz wzrostu gospodarczego. Dynamiczny rozwój ma też swoje cienie – coraz trudniej o czyste powietrze, przestrzeń i dostawy energii czy wody. Dlatego ważne jest poszukiwanie rozwiązań, które umożliwią miastom rozwój w zrównoważony sposób. I tu z pomocą przychodzą nowoczesne technologie. Rozwiązania smart city to ich wielka szansa.

Wiele inteligentnych rozwiązań

Główną cechą inteligentnego miasta jest umiejętna analiza i wykorzystanie danych zbieranych przez urządzenia oraz czujniki Internetu Rzeczy (IoT). To pozwala poprawić jakość życia mieszkańców, przynosi korzyści finansowe, ogranicza zanieczyszczenie środowiska i sprawia, że czujemy się bezpieczniej. Do niedawna wiele rozwiązań smart city było poza zasięgiem włodarzy miast i mieszkańców, a ogromne ilości danych pozyskiwanych nie mogły być wykorzystywane. Przełomem stało się pojawienie rozwiązań chmurowych, a kolejnym będzie wdrożenie sieci 5G.

Dziś cyfryzacja pomaga monitorować jakość powietrza, gospodarować odpadami, optymalizować transport oraz efektywnie zarządzać energią i systemem oświetlenia w mieście. Rozwiązania „smart” pozwalają monitorować i optymalizować nieefektywne lub zbyt energochłonne procesy. I choć znaczna część emisji gazów cieplarnianych pochodzi z miast, dzięki smart rozwiązaniom można je zredukować nawet o 15% ograniczając produkcję energii elektrycznej i ciepła. Inteligentne miasta odegrają również kluczową rolę w dbaniu o zasoby wody. Szacuje się, że systemy nawadniające zapobiegające wyciekom oraz monitorujące jej jakość i zużycie pozwolą na zaoszczędzenie od 25 do 80 litrów wody na osobę dziennie!

Smart City na świecie i po polsku

Według ostatniego indeksu CIMI (Cities in Motion) najbardziej inteligentnym miastem jest Londyn. Na drugim miejscu Nowy Jork, a na trzecim Paryż. Spośród polskich miast, które znalazły się w zestawieniu była Warszawa (54 miejsce) i Wrocław (88 miejsce). Warto jednak zwrócić też uwagę na wysiłki podejmowanie przez: Katowice, Jaworzno, Kielce, Gdynię i Gdańsk – miasta przyjazne mieszkańcom i środowisku.

Pierwszymi inteligentnymi wdrożeniami w Polsce były zmiany systemów oświetlenia i zarządzania ruchem. Kamery zaczęły zbierać dane pozwalające upłynnić ruch i rozładować korki, ale także skonfigurować optymalnie połączenia komunikacji publicznej, co przekłada się na racjonalne zużycie paliw. Ostatnie lata to szybki rozwój systemów współdzielonej mobilności, od samochodów przez skutery i rowery po hulajnogi.

Świetnym przykładem wdrożeń pozwalających na ograniczenia ilości ścieków i odpadów wodociągowych jest Wrocław. Dzięki zaimplementowaniu nowoczesnego systemu zarządzania siecią wodociągową tylko w ciągu roku, zaoszczędzono 500 mln litrów wody i zmniejszono straty miejskich wodociągów, aż o 9%.

Innym ciekawym przykładem jest Warszawa, gdzie cyfryzacja pozwala lepiej zarządzać miejskim drzewostanem. Miasto zaangażowało się w projekt tworzenia Map Koron Drzew. Dzięki temu, powstaną szczegółowe mapy warszawskiego drzewostanu wraz z uwzględnieniem rozmieszczenia i gatunków poszczególnych drzew, a także ich kondycji. Pozwoli to na efektywniejsze dbanie o miejską zieleń, a w przyszłości szacowania usług ekosystemowych np.: sprawdzenie, ile drzewa mogą pochłonąć szkodliwych substancji, albo jak dużo wody są w stanie zmagazynować.

Rozwiązania od Orange

Dzięki nowoczesnym technologiom miasta mogą opracować tańsze i bardziej ekologiczne modele dostarczania usług miejskich. Już ponad 80 miast i gmin korzysta z rozwiązań smart od Orange.  Nasze rozwiązania stosują do zdalnego opomiarowania wody, czy monitoringu usług komunalnych pozwalających np. optymalizować liczbę transportów odbioru odpadów. W wielu z nich wdrożyliśmy instalacje inteligentnego oświetlenia i sensory jakości powietrza. Umożliwiamy również działaniem miejskim wypożyczalniom rowerów.

A co to oznacza dla środowiska? Oto przykład miasta Krosno Odrzańskie, w którym przy udziale Orange Polska wdrożono wodomierze wyposażone w specjalną nakładkę umożliwiającą precyzyjny odczyt i przesyłanie go przez sieć komórkową do centralnego serwera. Pozwala to na natychmiastową reakcję np. na wycieki związanych z awariami. To realne oszczędności, bo straty wody zmniejszyły się o nawet o kilkanaście procent.

Zapraszam również do posłuchania o idei inteligentnych miast w cyklu realizowanym wspólnie z Polityką Insight „Przyszłość jest dziś”: (link).

Udostępnij: Technologie pomagają miastom być bardziej zielonymi

Przyszłość jest dziś. Obywatel w inteligentnym mieście

30 października 2020

Przyszłość jest dziś. Obywatel w inteligentnym mieście

Zapraszam do posłuchania kolejnego odcinka technologicznego podcastu Polityki Insight „Przyszłość jest dziś”, którego jesteśmy partnerem. Tym razem szczególnie warto, bo rozmowa toczy się jest o nas samych – mieszkańcach w inteligentnym mieście.  Jakie mamy potrzeby? Jak możemy zaangażować się w rozwój miejscowości, w których żyjemy?  Co oferują nam nowoczesne technologie, żeby było nam łatwiej?

Wojciech Kamieniecki, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju mówi o przedsiębiorcach, którzy starają się rozpoznać potrzeby obywateli i o tym, że to właśnie te potrzeby decydują, czy i jak dostępne technologie będą wykorzystywane.

Jak najlepiej wsłuchiwać się w potrzeby mieszkańców, budować ich zaangażowanie, poczucie współodpowiedzialności i otwartość na współpracę z samorządem podpowiada Justyna Król z Pracowni Miejskiej.

Na koniec Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni, dzieli się własnymi doświadczeniami jak włączać społeczność w budowę inteligentnego miasta, udostępniać dane miejskie i co z tego może wyniknąć.

Podcast posłuchacie na: SoundCloud, Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Udostępnij: Przyszłość jest dziś. Obywatel w inteligentnym mieście

Innowacje

Przyszłość jest dziś. Ekologia w wersji smart.

16 października 2020

Przyszłość jest dziś. Ekologia w wersji smart.

Zachęcam do posłuchania kolejnego odcinka technologicznego podcastu Polityki Insight „Przyszłość jest dziś”, którego partnerem jest Orange Polska. Warto wiedzieć więcej.

Tym razem o miastach, w których technologia pomaga dbać o środowisko. Najpierw Ewa Chodkiewicz z WWF wyjaśnia różnicę między gospodarką linearną a gospodarką obiegu zamkniętego i podaje kilka przykładów jej zastosowania. Sebastian Grabowski z Orange Polska opowiada, jak internet rzeczy pomoże nam w skutecznym radzeniu sobie z gospodarowaniem odpadami i nie tylko nimi.

Na koniec prezydent Bolesławca Piotr Roman przedstawia, jak to wszystko sprawdza się w realnym świecie i podnosi jakość życia mieszkańców. W mieście rozwiązania IoT funkcjonują w wodociągach, wspierają zarządzanie oświetleniem i obsługują system rowerów miejskich. Cieszymy się, że to wszystko dzieje się we współpracy z Orange.

Podcast posłuchacie na: SoundCloud i Spotify.

Udostępnij: Przyszłość jest dziś. Ekologia w wersji smart.