Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

3 lutego 2020

Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

Orange Polska, Ministerstwo Rozwoju i Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej rozpoczynają pilotażowy projekt monitorowania jakości powietrza w szkołach. Jeszcze w tym roku niezbędne systemy trafią do setki szkół w całym kraju.

Zrównoważony wzrost, czyste powietrze i powstrzymanie wzrostu światowych temperatur to dla nas kwestie kluczowe. Podpisywana dziś deklaracja stanowi przykład długofalowego myślenia o tym, jak te cele osiągnąć. Zaangażowanie firmy Orange w program Czyste Powietrze to nie tylko monitoring i redukcja emisji tu i teraz, ale także inwestycja w zdrowie i produktywność Polaków – podkreśliła Jadwiga Emilewicz, minister rozwoju.

– Środowisko i powietrze, którym oddychamy to nasza wspólna sprawa – obywateli, rządzących i biznesu. Potencjał technologii w działaniach na rzecz klimatu i środowiska jest ogromny. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć wysiłki rządu w walce o czyste powietrze. W tym roku zrealizujemy pilotaż w 100 wybranych szkołach, finalnie planujemy objąć systemem inteligentnego zarządzania do 1000 placówek w całym kraju – powiedział podczas podpisania deklaracji Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

W ramach projektu operator dostarczy kompleksowe systemy Smart City: czujniki jakości powietrza wraz z  platformą oprogramowania do monitorowania jakości powietrza wewnątrz i na zewnątrz szkoły. Dodatkowo, Fundacja Orange włączy zagadnienia związane z edukacją ekologiczną do swoich programów. Wkrótce działania te rozpoczną się w Pracowniach Orange, czyli w 100 multimedialnych świetlicach zlokalizowanych w małych miastach i wsiach w całej Polsce. Stopniowo tematyka związana z ochroną środowiska będzie włączana do kolejnych programów Fundacji.

Orange będzie wspierać zieloną transformację w Polsce i Program Czystego Powietrza również poprzez rozwój inteligentnych rozwiązań cyfrowych, które umożliwiają bardziej zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych, energii i wody w domach, firmach i samorządach, dając tym samym podstawy do rozwoju ekosystemu inteligentnych i bardziej ekologicznych gospodarstw domowych, przedsiębiorstw oraz miast i wsi.

Pobierz pełną treść deklaracji

Deklaracja została podpisana podczas towarzyszącego wizycie prezydenta Emanuela Macrona pierwszego Polsko-Francuskiego Forum Przemysłu Przyszłości, w obecności Bruno Le Maire, ministra gospodarki Francji oraz Elisabeth Borne, francuskiej minister ds. transformacji ekologicznej i solidarnej. W trakcie Forum, zorganizowanego przez Ministerstwo Rozwoju,  rozmawiano o tym, jakie wyzwania automatyzacja, cyfryzacja i globalizacja stawia europejskiemu przemysłowi oraz jak Polska i Francja mogą współpracować na rzecz wzmacniania innowacji i rozwoju.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Polska wspiera badanie jakości powietrza w szkołach

Innowacje

Osoby z niepełnosprawnościami i 5G. Czy nowa technologia im pomoże?

15 stycznia 2020

Osoby z niepełnosprawnościami i 5G. Czy nowa technologia im pomoże?

W jaki sposób 5G może pomóc osobom z niepełnosprawnościami w lepszym radzeniu sobie z wyzwaniami codzienności? Raport „(Nie)pełnosprawni w sieci 5G” mówi o nowych możliwościach zdalnej pracy, korzyściach  z życia w smart city, lepszej edukacji dzięki VR i AR oraz poprawie stanu zdrowia dzięki sprawniejszej medycynie. Choć raport przygotowany przez Instytut Łączności w wielu miejscach odwołuje się do rozwiązań, które dostępne staną się za wiele lat, pokazuje także te, które już teraz są rozwijane.

Praca niepełnosprawnych i 5G

Według danych GUS z 2014 r. pracowało jedynie 16% osób z niepełnosprawnością w Polsce. Nie powinno więc dziwić, że na pierwszym miejscu listy potrzeb osób niepełnosprawnych w Polsce jest zapewnienie im odpowiedniej sytuacji materialno–bytowej. 35% badanych przez PFRON wskazało ją w pierwszej piątce, a dla 16% była najważniejsza. Kolejna na liście potrzeb jest praca (12% wskazań na pierwszym miejscu).

W Polsce jest około 2,3 mln osób niepełnosprawnościami w wieku produkcyjnym, ale coroczne badania GUS BAEL wskazują, że zaledwie co trzecia-czwarta osoba z niepełnosprawnością pracuje. Od lat odsetek ten w zasadzie się nie zmienia. Dla porównania, według Eurostatu ogółem w państwach Unii Europejskiej zatrudnienie znajduje prawie połowa – czyli niemal dwa razy więcej niż w naszym kraju

Dlatego takie znacznie ma praca zdalna – nie tylko home office, jaki jest coraz częściej stosowany, lecz także możliwość pracy bez wychodzenia z domu. Moim zdaniem kluczowe będzie tutaj nie tylko wykonywanie swoich obowiązków, lecz także możliwość  współpracy i spędzania czasu z kolegami i koleżankami na przykład dzięki rzeczywistości wirtualnej czy rozszerzonej. Pracę zdalną postrzegać można  nie tylko jako pracę biurową, lecz także m.in. zdalne zarządzanie maszynami fabrycznymi.

Z drugiej strony autorzy raportu słusznie zwracają uwagę, że wiele prostych czynności, które mogą wykonywać na przykład osoby z niepełnosprawnością intelektualną może znikać, zastąpionych przez tańsze maszyny. Czy tak się stanie? Widząc dynamiczny rozwój ekonomii społecznej, czy pojawianie się miejsc takich jak FabLab powerd by Orange, gdzie można poza szkołą rozwijać zupełnie nowe umiejętności – mam olbrzymią nadzieję, że nie.

Droga do domu (nie)usiana trudnościami

Grafika ilustracyjna przedstawiająca stację metra w Warszawie

Raport wskazuje także na wagę rozwiązań Smart City. Chodzi m.in o: ograniczanie kosztów jakie ponoszą osoby z niepełnosprawnościami, niwelowania trudności w transporcie i kontaktach z innymi ludźmi, poprawy dostępności opieki medycznej, układu miast i mieszkań komunalnych czy bezpieczeństwa na wypadek klęsk żywiołowych.

Jednym z ciekawszych rozwiązań, które w przyszłości zostaną rozwinięte dzięki sieci gęsto rozmieszczonych stacji bazowych (small i micro cel) jest wewnętrzny protokół nawigacyjny Wayfindr. Korzystając z systemu rozporoszonych sygnałów nawigacyjnych, ma on za zadanie dostarczać osobie z niepełnosprawnością informacje o kierunkach poruszania się „zakręt po zakręcie” (turn-by-turn). Oczywiście będzie to dotyczyć przestrzeni publicznej takiej, jak lotniska czy stacje kolejowe, ale sądzę, że będzie to spore ułatwienie. Co prawda nie jest tu potrzebna jakaś kolosalna przepustowość, ale już niezawodność i niewielkie opóźnienia przesyłu transmisji – tak.

Co ciekawe, autorzy raportu wskazują też na rozwiązania takie, jak Second Life, czyli de facto gry komputerowe. Ma ona pomagać osobom z niepełnosprawnością wyjść z zamknięcia – nawet jeżeli nie w świecie rzeczywistym to w wirtualnym.

5G, a zdrowie – teleopieka i  e-medycyna

Opieka zdrowotna jest bardzo ważna dla osób z niepełnosprawnościami. Kluczowa zdaniem autorów raportu jest teleopieka, czyli zdalne świadczenie usług zdrowotnych i socjalnych za pomocą systemów telekomunikacyjnych i komputerowych. To rozwiązanie dla osób przebywających we własnym domu ze względu na dysfunkcje poznawcze i psychofizyczne. Autorzy wskazują także na specyficzną kategorię teleopieki, czyli e-medycynę, która wymaga wyższych prędkości, niższych opóźnień i większej pewności transferu danych – wszystkiego, co w przyszłości ma zgodnie z zapowiedziami przynieść 5G. Chodzi o bardzo zaawansowany monitoring stanu zdrowia, a także przeprowadzane on-line zabiegi medyczne.

Rozwijane są już też inne rozwiązania, które pozwalają śledzić w czasie rzeczywistym pacjentów z zanikami pamięci. W ramach projektu Technologia Zintegrowanego Zarządzania Zdrowiem (ang. Technology Integrated Health Management (TIHM) opracowywano system monitorowania pacjenta z demencją i jego domu. Składa się na niego wiele urządzeń, które zbierają dane z przedmiotów wokół pacjenta – drzwi, okien, oceniają temperaturę w pokoju, a także informacje o stanie pacjenta, jak choćby ciśnienie krwi, oceniają nawet czy przypadkiem nie upadł. Wszystkie te dane są gromadzone i przesyłane do centrum monitorowania, gdzie wyszkolony personel potrafi zareagować na nietypowe zachowanie pacjenta.

5G może przełożyć się na zdrowie, komfort życia czy możliwości zarabiania osób z niepełnosprawnością. Sieć powinna być zatem szerokodostępna i mieć wysoką przepustowość , aby zapewniać odpowiednie usługi. Oczywiście nie stanie się to z dnia na dzień. Wiele możliwości, o których wspomina raport, będzie dostępnych dopiero za kilka lat.  Musimy poczekać, aż powszechne stanie się samodzielne 5G (Stand-Allone) i towarzyszące technologie.

Cały raport znajdziecie na stronie „(Nie)pełnosprawni w sieci 5G – raport IŁ PIB”.

Udostępnij: Osoby z niepełnosprawnościami i 5G. Czy nowa technologia im pomoże?

15 października 2019

Mieszkańcy Śremu od kilku miesięcy mogą jeździć na 20 rowerach miejskich od konsorcjum Orange i Roovee. Od dzisiaj mogą także korzystać z dostarczonej przez Orange stacji ładowania samochodów elektrycznych.

Co warto wiedzieć o stacji? Szybka stacja ładowania EVBmax o całkowitej mocy 72kW, umożliwia ładowanie jednoczesne dwóch pojazdów elektrycznych. Stacja wyposażona jest w stanowiska DC do ładowania w standardzie CCS 2 oraz CHAdeMO ( zamiennie) o mocy 50kW oraz niezależne stanowisko AC w standardzie Typ2 o mocy 22 kW. Korzystanie ze stacji jest bezpłatne.

Załaduj samochód z Orange, dojedź rowerem do pracy

Stacji do ładowania samochodów w całym kraju  jest coraz więcej, więc dlaczego warto przyjrzeć się tej konkretnej? To dowód, że Orange, jako operator telekomunikacyjny może wspierać miasta w budowie ekologicznych rozwiązań.

Miasta z kolei mogą korzystać z najlepszych rynkowych rozwiązań dla swoich mieszkańców. Czy ma to sens? Zdecydowanie! Na rowerach miejskich dostarczonych w ramach systemu Smart Bike przez Orange i Roovee mieszkańcy Śremu przejechali ponad 14 tys.  km, czyli nieco dalej niż ze Śremu do stolicy Chile – Santiago. Rowery wypożyczano blisko 6 tys. razy i jeździły 2150 godzin.

Ładowarka Śrem i rowery

Rowery miejskie w Śremie i stacje ładowania to część większej całości. Miasto, przy wsparciu środków z Unii Europejskiej postanowiło stworzyć system węzłów przesiadkowych, które wraz z infrastrukturą towarzyszącą przełożą się na bardziej zrównoważony transport w gminie. W ramach projektu wybudowano dwa parkingi z miejscami dla samochodów i rowerów. Na jednym z takich parkingów -stanęła właśnie ładowarka samochodów elektrycznych.

Udostępnij: Wielkopolski Śrem bardziej ekologiczny. Najpierw rowery, teraz stacja ładowania samochodów elektrycznych od Orange

W weekend ruszyły kolejne rowery od Orange

10 czerwca 2019

W weekend ruszyły kolejne rowery od Orange

Mieszkańcy Polkowic na Dolnym Śląsku otrzymają do dyspozycji 50 jednośladów. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych podobnych projektów to rowery czwartej generacji. Oznacza to, że nie wymagają stacji dokujących, wystarczy je zostawić w wyznaczonych strefach po zakończeniu jazdy. Rower nie wymaga też ładowania – wszystkie elementy wymagające dopływu prądu napędzane są z baterii ładowanej dynamem. Co więcej, ku wielkiemu smutkowi amatorów cudzej własności wyrwanie modemu GPS nie powoduje, że roweru nie da się znaleźć.

Podobne projekty Orange Polska i Roovee realizowały wspólnie między innymi w Olsztynie, Ostrołęce, Stalowej Woli, Dusznikach-Zdroju.

Udostępnij: W weekend ruszyły kolejne rowery od Orange

Orange i Roovee zbudowały system rowerów miejskich w Ostrołęce

2 maja 2019

Orange i Roovee zbudowały system rowerów miejskich w Ostrołęce

Mieszkańcy Ostrołęki od 2 maja mogą poruszać się po swoim mieście rowerami miejskimi. We współpracy z władzami samorządowymi system wypożyczania rowerów zbudowało konsorcjum Orange Polska i firmy Roovee.

Na system składa się 35 rowerów, 225 stojaków, 6 stref parkowania i 6 stacji napraw. Rowery wyposażone są w komputer pokładowy oraz czujnik ruchu. Wewnątrz każdego z nich znajdzie się karta SIM. Pozwoli to na przesyłanie danych przez sieć mobilną Orange do serwerów zarządzających całym systemem. Będą one wykorzystywane do naliczania opłat oraz analizowanie gdzie, kto i jak długo korzysta z rowerów. Pozwoli to lepiej zarządzać systemem m.in. ustawiać jednoślady tam, gdzie są najbardziej potrzebne.

– Jest mi niezmiernie miło oddać w ręce ostrołęczan rowery miejskie. Mam nadzieję, że system ten usprawni komunikację w mieście, stanowić będzie również alternatywę dla komunikacji samochodowej, co przyczyni się do poprawy zdrowia i kondycji naszych mieszkańców. Zachęcam do korzystania z rowerów. Pierwsze 30 minut jazdy jest bezpłatne pod warunkiem zwrócenia roweru do dowolnej stacji. Jeśli system będzie cieszyć się zainteresowaniem mieszkańców nie wykluczam jego rozbudowy o kolejne rowery i stacje w innych częściach miasta – powiedział Łukasz Kulik, prezydent Ostrołęki.

– Orange Polska jest sprawdzonym partnerem samorządów w budowaniu rozwiązań z dziedziny smart city. Zapewniają one tańsze i efektywniejsze funkcjonowanie systemów miejskich oraz wygodę i lepszy standard życia mieszkańców. Oferujemy szeroki zakres usług bazujących na Internecie Rzeczy (IoT) – od zdalnego odczytu liczników wody, przez inteligentne oświetlenie po bike sharing – powiedział Maciej Kocięcki, dyrektor marketingu IoT, M2M i API Orange Polska.

Nowoczesne rozwiązania tworzone przez Orange i jego partnerów działają już w wielu miastach w całym kraju, m.in. niedawno otwarty pierwszy w Polsce system automatycznego wypożyczania górskich rowerów elektrycznych w Dusznikach-Zdroju czy inteligentne systemy zdalnego odczytu wody Smart Water wdrożone w Krośnie Odrzańskim, Kościanie i podwarszawskich Ząbkach.

Więcej na temat projektów IoT Orange Polska przeczytasz w tekście: Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange i Roovee zbudowały system rowerów miejskich w Ostrołęce