15 października 2019

Mieszkańcy Śremu od kilku miesięcy mogą jeździć na 20 rowerach miejskich od konsorcjum Orange i Roovee. Od dzisiaj mogą także korzystać z dostarczonej przez Orange stacji ładowania samochodów elektrycznych.

Co warto wiedzieć o stacji? Szybka stacja ładowania EVBmax o całkowitej mocy 72kW, umożliwia ładowanie jednoczesne dwóch pojazdów elektrycznych. Stacja wyposażona jest w stanowiska DC do ładowania w standardzie CCS 2 oraz CHAdeMO ( zamiennie) o mocy 50kW oraz niezależne stanowisko AC w standardzie Typ2 o mocy 22 kW. Korzystanie ze stacji jest bezpłatne.

Załaduj samochód z Orange, dojedź rowerem do pracy

Stacji do ładowania samochodów w całym kraju  jest coraz więcej, więc dlaczego warto przyjrzeć się tej konkretnej? To dowód, że Orange, jako operator telekomunikacyjny może wspierać miasta w budowie ekologicznych rozwiązań.

Miasta z kolei mogą korzystać z najlepszych rynkowych rozwiązań dla swoich mieszkańców. Czy ma to sens? Zdecydowanie! Na rowerach miejskich dostarczonych w ramach systemu Smart Bike przez Orange i Roovee mieszkańcy Śremu przejechali ponad 14 tys.  km, czyli nieco dalej niż ze Śremu do stolicy Chile – Santiago. Rowery wypożyczano blisko 6 tys. razy i jeździły 2150 godzin.

Ładowarka Śrem i rowery

Rowery miejskie w Śremie i stacje ładowania to część większej całości. Miasto, przy wsparciu środków z Unii Europejskiej postanowiło stworzyć system węzłów przesiadkowych, które wraz z infrastrukturą towarzyszącą przełożą się na bardziej zrównoważony transport w gminie. W ramach projektu wybudowano dwa parkingi z miejscami dla samochodów i rowerów. Na jednym z takich parkingów -stanęła właśnie ładowarka samochodów elektrycznych.

Udostępnij: Wielkopolski Śrem bardziej ekologiczny. Najpierw rowery, teraz stacja ładowania samochodów elektrycznych od Orange

Trzy miasta zaoszczędzą na wodzie dzięki Internetowi Rzeczy od Orange

18 kwietnia 2019

Trzy miasta zaoszczędzą na wodzie dzięki Internetowi Rzeczy od Orange

W Krośnie Odrzańskim, Kościanie i podwarszawskich Ząbkach Orange razem z partnerami wdroży inteligentne rozwiązanie zdalnego odczytu wody. Pozwoli to m.in. na sprawniejsze rozliczenia, zmniejszenie zużycia wody, szybsze wykrycie awarii i ograniczy nadużycia. Dla samorządów to idealne rozwiązanie kiedy szukają oszczędności.

Smart Water to najpopularniejsze rozwiązanie IoT wdrażane przez Orange Polska. W całej Polsce klienci korzystają już z 33 tys. tzw. nakładek, które umożliwiają zdalny odczyt stanu wodomierzy. W Kościanie, Krośnie Odrzańskim i Ząbkach będzie pracować kolejnych 7900 urządzeń. System działa tak, że dane z nakładek są przekazywane w bezpieczny sposób – poprzez sieć Orange Polska – na serwery. Następnie dane są analizowane przez odpowiednie oprogramowanie. Operator zastosował m.in. zaawansowane rozwiązania, które pozwalają na pełną analizę przepływów wody, co jest kluczowe dla rozwoju sieci wodociągowej. Łączna wartość projektów dla trzech miast to 3,3 mln zł.

Kolejne samorządy decydują się na wdrożenie systemów inteligentnego, zdalnego odczytu stanu liczników, rowerów miejskich czy oświetlenia ulicznego. Przekłada się to na lepsze życie mieszkańców i sprawniejsze zarządzanie usługami komunalnymi. Orange Polska z 40-procentowym udziałem w rynku M2M jest liderem wdrażania takich rozwiązań, zapewnia także wsparcie w cyfrowej transformacji samorządów – mówi Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Więcej na temat projektów IoT Orange Polska dowiesz się tutaj.

Więcej na temat projektów IoT Orange Polska przeczytasz w tekście: Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Trzy miasta zaoszczędzą na wodzie dzięki Internetowi Rzeczy od Orange

4 kwietnia 2019

MTB VISIT DUSZNIKI – to pierwszy w Polsce system automatycznego wypożyczania górskich rowerów elektrycznych. Zbudowało go w Dusznikach-Zdroju konsorcjum Orange Polska, Roovee i Cyklon Bike.

System składa się z 15 rowerów MTB ze wspomaganiem elektrycznym, wyposażonych  w komputery pokładowe zintegrowane z zamkiem IoT Roovee Lock Control. Całość pracuje z wykorzystaniem transmisji danych GSM IoT/M2M od Orange oraz technologii GPS, dzięki czemu możliwy jest nadzór nad systemem w trybie online.

– Rozwiązanie zaproponowane przez konsorcjum, którego liderem jest firma Orange bardzo dobrze wpisało się w strategię nowoczesnego, aktywnego miasta jakim są Duszniki-Zdrój. Jestem przekonany, że to właśnie technologie IoT/SmartCity zmienią oblicza miast a takim jak nasze pozwolą jeszcze lepiej wykorzystać walory wypoczynkowe i turystyczne – powiedział Burmistrz Miasta Duszniki-Zdrój Piotr Lewandowski.

– Inteligentne i przyjazne dla mieszkańców miasto wymaga Internetu Rzeczy (IoT) z prawdziwego zdarzenia. Tylko dzięki analityce i przetwarzaniu danych z wielu źródeł możemy dać służbom miejskim i włodarzom miast użyteczne rozwiązania i informacje. Orange Polska jest liderem we wdrażaniu rozwiązań opartych na IoT. Oferujemy szeroki zakres usług – od zdalnego odczytu liczników wody po bike sharing. Nasze rozwiązania z powodzeniem działają już w wielu miastach. Jako pierwszy operator w Polsce dostarczamy otwarte i bezpieczne środowisko Smart IoT, które pozwala budować usługi szyte na miarę – powiedział Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

System umożliwia stałe lokalizowanie położenia rowerów oraz zapisywanie statystyk wypożyczeń. Wysokiej jakości rowery dostarczone przez Cyklon Bike dostępne są w różnych rozmiarach ram. Parkowane są w specjalnej strefie wyposażonej w stojaki zabezpieczające i monitoring. Wypożyczenie odbywa się poprzez aplikację mobilną dostępną na systemy iOS i Android. Wystarczy, że użytkownik za jej pośrednictwem założy konto i je doładuje. Nowością jest możliwość wypożyczenia roweru za pomocą sms-a z telekodem.

Więcej o rozwiązaniach IoT i M2M Orange Polska dowiedz się z tekstu: Czas na Internet Rzeczy, czyli tak wygląda 40% rynku IoT w Polsce

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange stworzył w Dusznikach-Zdroju automatyczną wypożyczalnię elektrycznych rowerów górskich

7 listopada 2018

W przyszłości miejskie autobusy będą wykorzystywały naraz kilka technologii geolokalizacji (w tym również sieci urządzeń IoT), co pozwoli określić precyzyjnie w czasie rzeczywistym ich położenie w układzie drogowym. Dzięki temu dostosuje się do nich sygnalizacja świetlna, skracając czas przejazdów. Wrocław oraz Orange Polska podpisały w tej sprawie list intencyjny. Zakłada on także testy drugiej usługi Smart City – Density City Map. Pozwoli ona lepiej zarządzać pracą służb miejskich w najbardziej zatłoczonych miejscach.

Dzisiejszy rozwój miasta oraz potrzeby naszych mieszkańców spowodowały, że priorytetem dla nas stało się usprawnianie komunikacji zbiorowej, aby świadczyła usługi na wysokim poziomie jakości. Szukając nowych rozwiązań w ramach idei Smart City dostrzegliśmy potencjał w łączeniu danych z różnych źródeł w tym również z sieci urządzeń IoT, sieci GSM. Dzisiaj tworzymy wspólnie z firmą Orange rozwiązanie oparte o BigData po to, aby nadawać priorytety dla autobusów oraz wykorzystać dane statystyczne, aby sprawnie zarządzać miastem. Jeżeli te rozwiązania spełnią nasze oczekiwania na pewno wdrożymy je w przestrzeń miasta, co otworzy nowy etap w rozwoju idei Smart City – podkreśla wiceprezydent miasta Maciej Bluj.

– Smart City przestało być ideą, nowoczesne technologie coraz szerzej wkraczają do polskich miast. Zarządzanie organizmem miejskim z wykorzystaniem Internetu Rzeczy i chmury obliczeniowej usprawnia funkcjonowanie miasta i przynosi realne oszczędności zarówno władzom samorządowym jak i mieszkańcom. Orange Polska ma duże doświadczenie we współpracy z samorządami, nasze rozwiązania z powodzeniem działają już w wielu miastach. Dysponujemy siecią przewodową i mobilną w całym kraju, jako pierwszy operator w Polsce dostarczamy otwarte i bezpieczne środowisko SmartIoT, które pozwala budować usługi szyte na miarę – powiedział Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska

Budowa Smart City wymaga integracji wielu usług. Przedstawiciele władz stolicy Dolnego Śląska i Orange wspólnie opracują plan wdrożenia rozwiązań pozwalających na uczynienie miasta bardziej przyjaznym dla mieszkańców, które następnie będą pilotażowo wdrażane.

Jednym z pierwszych będzie Advanced Bus Location, które jest odpowiedzią na wyzwanie jakim jest sprawne zarządzanie komunikacją miejską, głównie w zakresie zapewnienia płynności ruchu autobusów. Innowacyjna usługa Orange pomoże określić pozycję każdego autobusu w przestrzeni miejskiej. To z kolei pozwoli na zapewnienie płynności przejazdu m.in. poprzez odpowiednie wysterowanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniach. Takie rozwiązanie zwiększy znacznie efektywność transportu publicznego. Opiera się ona na połączeniu trzech technologii – GPS, sieci mobilnej GSM, WiFi oraz niewielkich urządzeń – beaconów, znajdujących się np. na latarniach ulicznych i wykorzystujących Bluetooth. Pozwalają one bardzo dokładnie wskazać umiejscowienie pojazdu w mieście, a rozwiązanie oparte będzie na systemie SmartIoT dostarczanym przez Orange.

Kolejne rozwiązanie to Density City Map. Dzięki prezentacji na mapie miasta zanonimizowanych i zagregowanych statystyk z sieci mobilnej możliwe będzie określenie najbardziej zatłoczonych miejsc w czasie rzeczywistym. Przełoży się to na większe bezpieczeństwo mieszkańców i lepsze zarządzanie pracą służb miejskich, na przykład w czasie powodzi. Wykorzystywane będą w tym celu dane z sieci 2G i 3G. Sposób gromadzenia danych oraz ich prezentacji w ramach narzędzia Power BI, zapewni pełną prywatność użytkowników sieci.

Orange Polska jest liderem w dziedzinie nowoczesnych rozwiązań opartych na Internecie Rzeczy. Zakres oferowanych usług jest bardzo szeroki. Obejmuje opomiarowanie i zdalny odczyt liczników (m.in. wody), sterowanie oświetleniem ulicznym, inteligentne systemy parkowania, monitoring bezpieczeństwa, lokalizowanie osób i mienia, unikatowe rozwiązania bike sharingu, inteligentne ławki z WiFi i ładowaniem urządzeń, aż po inteligentne pojemniki na odpady informujące o stopniu zapełnienia.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński

Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Artur Wawrzyniak

Kierownik Projektu
tel. 704 332 794
artur.wawrzyniak@um.wroc.pl

Udostępnij: Autobusy we Wrocławiu będą miały zielone światło dzięki IoT od Orange. Podpisano porozumienie z władzami miasta

Innowacje

Podkowa Leśna jest Smart dzięki Orange

5 listopada 2018

Podkowa Leśna jest Smart dzięki Orange

Podkowa Leśna – stworzone w czasie dwudziestolecia międzywojennego „Miasto-Ogród” już pojawiła się na blogu, gdy podsumowaliśmy pierwsze półroczne 2018. Nie bez powodu – z Orange Światłowodu korzystało tam wtedy aż 1/3 wszystkich mieszkań, domów i firm, które znajdowały się w zasięgu. Jednak dzieje się tam wiele ciekawszych rzeczy, które razem tworzą Smart  City z prawdziwego zdarzenia, przez duże „S”.

Smart City nie musi być widoczne by działać poprawnie…

Osobiście nie przepadam za tłumaczeniem Smart City na „Inteligentne Miasto”. Angielskie słówko „Smart” jest dużo bardziej pojemne, niż polskie „Inteligentne”. Dlatego wolę pisać „bardziej przyjazne mieszkańcom miasta” i tego będę się trzymał. Właśnie takim miastem jest Podkowa Leśna.

Zresztą wystarczy obejrzeć to wideo. Warto, bo znajdziecie tam kilka ciekawych cyferek.

W Podkowie Leśnej aż 1200 gospodarstw domowych ma dostęp do liczników wody działających w ramach systemu Orange Smart Water, które pozwalają na zdalny odczyt wody w czasie rzeczywistym. Co godzinę dzięki niemu można nie tylko odczytać zużycie, lecz także parametry pracy wodomierza. Informacje wysyłane są do centralnego serwera, gdzie są analizowane. Dzięki temu zespoły techniczne mają dostęp do wiedzy o bilansie wodnym w poszczególnych strefach miasta, co pozwala szybciej reagować  na awarię. O sprzedaży i księgowości nie wspomnę. Pozwoliło to zwiększyć sprzedaż (ilość zafakturowanej wody) o 20% rok do roku.

Więcej o Orange Smart Water można przeczytać w tekście: Ile wody płynie w Józefowie? Odpowiedzą liczniki podłączone do mobilnej sieci Orange

… jednak w Podkowie Leśnej „przyjazne rozwiązania miejskie” widać doskonale

W Podkowie Leśnej działa także system energooszczędnego oświetlenia ulicznego wyposażonego w oprawy LED, a wydatki na oświetlenie spadły o 52%. Jeżeli chcecie je obejrzeć z bliska i dowiedzieć się więcej o oszczędnościach, zajrzyjcie do tego materiału. Jednak to dopiero początek. Mamy także plan wdrożenia w mieście systemu zarządzania oświetleniem Smart Lights, który pozwoli na jeszcze większe oszczędności. Dzięki temu lampy w miejscach, gdzie nie ma ruchu będą przygaszane,  a cały system oświetlenia będzie dostosowany także do warunków pogodowych. A dla tych, którzy twierdzą, że pod latarnią najciemniej, mam także wiadomość, że w mieście został uruchomiony również dwukierunkowy system komunikacji między urzędem a mieszkańcami Podkowy Leśnej za pomocą platformy API telco od Orange.

Miasto planuje również powiązanie monitoringu miejskiego z inteligentnymi parkingami, które już dziś dzięki pętlom indukcyjnym przekazują informacje o liczbie wolnych miejsc. Z publicznych parkingów korzysta w dni powszednie 140 kierowców, co w skali roku oznacza ponad 35000 parkujących pojazdów. Dzięki wprowadzeniu systemowi rozpoznawania numerów rejestracyjnych pojazdów możliwe będzie nawigowanie do wolnych miejsc postojowych i sprawne pobieranie opłat za parkowanie.

Smart City to także pomoc dla mieszkańców

W Podkowie „smartne” są także – moim zdaniem najważniejsze w przestrzeni miejskiej elementy – ławki. Często w Polsce się o nich zapomina, albo montuje niewygodne „oparcia” zamiast zwyczajnych ławeczek, bez których spacer dla osób starszych zamienia się w maraton, bo nie mogą nigdzie usiąść gdy się zmęczą. A w Podkowie Leśnej planuje się montaż ławeczek, które nie dość że będą zasilane energią słoneczną, to na dodatek umożliwiają doładowanie smartfona i skorzystanie z WiFi.

Chcecie zobaczyć te ławki z bliska, oto wideo, które przygotowała Marta.

Żadne „przyjazne miasto” nie obyłoby się bez rowerów. W Podkowie planowany jest system Orange Smart Bike, podobny do tego z Olsztyna. Nie potrzebuje on stacji dokujących, lecz dzięki zastosowaniu GPS, GSM oraz czujnikom ruchu można będzie rozpocząć i zakończyć jazdę w dowolnym miejscu wyznaczonym przez administratora.

By stworzyć ze zwykłego tekstu „sztukę wysoką” należy zastosować zabieg stylistyczny 😉 Będzie to zatem „klamra”, a dokładniej wspomnienie o światłowodzie, od którego zacząłem. W Podkowie Leśnej na koniec września ze światłowodu korzysta 43% wszystkich mieszkań, domów i firm w zasięgu. A w zasięgu było ich ponad tysiąc.

Udostępnij: Podkowa Leśna jest Smart dzięki Orange