Jak kamery i analityka pomagają miastom

16 maja 2022

Jak kamery i analityka pomagają miastom

Dzięki usłudze Smart AI Video można szybciej znaleźć miejsce parkingowe, zbadać atrakcyjność turystyczną deptaka, czy pomóc w wycenie lokali w centrum handlowym. Rozwiązanie działa w Dusznikach-Zdroju i dzięki niemu włodarze miasta lepiej znają potrzeby turystów.

Smart AI Video od Orange jest narzędziem analitycznym wykorzystującym kamery do wykrywania i zliczania ludzi lub innych obiektów, np. samochodów. Zbierane są dane o częstotliwości ruchu czy przepustowości, które za pomocą np. sieci GSM trafiają do komputera i tam są przetwarzane (tzw. edge computing).

Dzięki specjalnemu algorytmowi obraz z kamer zmienia się następnie w metadane i wędrują do inteligentnej platformy Live Objects, by finalnie pojawić się na ekranie komputera klienta w formie statystyk. Dane są oczywiście zanonimizowane, czyli obraz z kamer nie jest w żaden sposób przechowywany ani udostępniany. Brzmi skomplikowanie? Trochę tak, więc sprawdźmy jak Smart AI Video działa w praktyce.

Turystyczne smart – miasto

Duszniki-Zdrój, to znana miejscowości uzdrowiskowa. Potrzebowała informacji o ruchu turystycznym, aby jak najlepiej wykorzystać swój potencjał w różnych porach roku. Dlatego włodarze miasta zdecydowali się na jedną z usług z rodziny Smart AI Video.

Na początek w najbardziej uczęszczanej turystycznie lokalizacji zainstalowaliśmy specjalną kamerę  – rejestratory. Na podstawie obrazu z nich, algorytm rozpoznaje ludzi i nadaje im indywidualne numery ID. Dzięki temu ta sama osoba nie będzie zliczana wielokrotnie, nawet jeśli kilkukrotnie znajdzie się w zasięgu rejestratora.

Gotowe statystyki trafiają do miasta. Już wkrótce będzie wiadomo, które z atrakcji Dusznik-Zdroju przyciągają najwięcej turystów. W przyszłości pozwolą oszacować, ile osób odwiedza miejscowość w konkretnych dniach czy godzinach. A nawet w jaki sposób korzystają one z infrastruktury miejskiej. Ta wiedza jest podstawą do planowania kolejnych miejskich inwestycji np. rozbudowy deptaków czy ścieżek rowerowych, bazy hotelowej i parkingów.

Dużo więcej możliwości

Duszniki-Zdrój to jeden z przykładów wykorzystania nowoczesnych technologii od Orange, ale wachlarz zastosowań rozwiązania jest dużo szerszy. Można je wykorzystywać np. w centrach handlowych, aby sprawdzić, jak poruszają się klienci i dowiedzieć się, która z lokalizacji na terenie galerii jest najbardziej atrakcyjna. Będzie też pomocna w liczeniu uczestników wydarzeń kulturalnych czy manifestacji.

Videoanalityka pomaga też w zarządzaniu parkingami, identyfikując pojazdy po numerach tablic rejestracyjnych. Algorytm pomaga „zdecydować” czy dany samochód może zatrzymać się na parkingu i czy musi uiścić opłatę przed otwarciem szlabanu. Dodatkowo system identyfikuje wolne miejsca na parkingu i odpowiednio nauczony, wskaże kierowcy, gdzie może zostawić samochód.

Udostępnij: Jak kamery i analityka pomagają miastom

Pomagamy zrobić 24 km inteligentnego oświetlenia

25 marca 2022

Pomagamy zrobić 24 km inteligentnego oświetlenia

Wkrótce 12 wsi w gminie Ścinawa na Śląsku będzie korzystać z nowoczesnego, inteligentnego systemu Smart Light do zarządzania lampami ulicznymi. To kolejny duży projekt z wykorzystujący nowoczesne rozwiązania Internetu Rzeczy.

Dzięki nowym technologiom inteligentne miasta mogą się rozwijać właściwie w każdej dziedzinie: od publicznego transportu, przez zarządzenie zasobami wodnymi, po sterowanie publicznymi parkingami, miejskie aktywności i gospodarkę odpadami. W tym kierunku zmierzają światowe metropolie – Singapur, Dubaj, Londyn, Nowy Jork czy Paryż. Ale rozwiązania smart city przynoszą realne korzyści także w miejscach, które z „city” nie mają wiele wspólnego. Takim przykładem jest Ścinawa.

Oświetlenie, które robi różnicę

W tej gminie modernizacja oświetlenia była realizowana etapami. Ten najbliższy będzie krokiem milowym. Aż 1 900 lamp zintegrowanych w ramach systemu Smart Light oświetli 24 kilometry dróg i chodników. W kilku wsiach światła uliczne rozbłysną po raz pierwszy!

Dzięki Orange Polska gmina zyska nie tylko nowoczesne oświetlenie, ale też cały system smart do sterowania pojedynczymi oprawami LED lub ich grupami. Lampy będą pracować według zadanego scenariusza, by świeciły tylko wtedy, gdy jest ciemno i z natężeniem zależnym od warunków atmosferycznych. A to korzyść dla budżetu, środowiska i na tym nie kończy się wyliczanka.

Z lampami bezpieczniej

Jednym z najważniejszych aspektów inteligentnych miast jest bezpieczeństwo. Miejscowości, w którym można czuć się pewnie, to takie, gdzie można np. bez obaw zostawić rower albo samochód na parkingu i czuć się swobodnie podczas nocnych spacerów. Oświetlenie odgrywa ogromną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa mieszkańcom. Szacuje się, że efektywne systemy oświetleniowe obniżają poziom przestępczości w danej lokalizacji nawet o 36%

Jak sterować światłem?

Mózgiem systemu systemu Smart Light jest inteligentny sterownik, który otrzymał główną nagrodę na międzynarodowych targach Elektrotechnika. Jest on instalowany na obudowie oprawy oświetleniowej LED (montaż takiego kontrolera nie jest skomplikowany i trwa zaledwie kilka minut). Dane z kontrolera z każdej lampy w systemie spływają do systemu odpowiedzialnego za ich zbieranie, przechowywanie, przetwarzanie i udostępnianie. Licencjonowane pasmo umożliwia bezprzewodową, bezpieczną komunikację między lampą, a systemem sterowania.

Zarządzanie całym systemem odbywa się w prosty i intuicyjny sposób w ramach Platformy Zarządzania Miastem. Oznacza to, że uprawnione osoby mogą sterować oświetleniem z każdego miejsca z dostępem do internetu

Udostępnij: Pomagamy zrobić 24 km inteligentnego oświetlenia

Mądre samorządy wykorzystują technologie

22 lutego 2022

Mądre samorządy wykorzystują technologie

Witkowo i Kłecko to niewielkie miejscowości w województwie wielkopolskim. Łączy je bliskość geograficzna i mądre podejście do zarządzania wodą. Obie gminy zdecydowały się skorzystać z nowych technologii, by zadbać o portfele swoich mieszkańców i środowisko.

Już 33 miasta w Polsce korzystają z inteligentnego systemu zarządzania siecią wodociągową od Orange Polska. Zdalny odczyt wodomierzy, codzienne bilansowanie przepływów i monitoring sieci wodno-kanalizacyjnej przez całą dobę to najważniejsze zalety naszego Smart Water. Umożliwiają to specjalne nakładki montowane na wodomierzach. To one, dzięki wbudowanej karcie SIM, wysyłają dane o przepływach wody. Ich analiza to źródło wiedzy m.in. o awariach sieci, wzroście zużycia w konkretnym budynku czy próbach manipulowania wodomierzem.

Tylko w 2021 roku zainstalowaliśmy blisko 19 tys. inteligentnych nakładek, które wysłały blisko 70 mln raportów o tym, co się dzieje z wodą w sieci wodociągowej. Co to oznacza dla miast?

Nowoczesne zarządzanie siecią

Inwestycje w infrastrukturę wodociągowo- kanalizacyjną to jedne z najbardziej kosztownych pozycji w budżecie, a ich efekty nie są spektakularne. Ale to podstawa, bez nich nie ma rozwoju – wyjaśnia Adam Serwatka, burmistrz Kłecka. Według raportu NIK 90% ścieków z terenów nieskanalizowanych trafia wprost do środowiska, do rzek i wód gruntowych. –Nie stać nas aby tak degradować środowisko, w którym żyjemy. Jesteśmy zdeterminowani, żeby skanalizować całą gminę. Z 24 sołectw do modernizacji pozostało nam tylko 5. Rok temu w Kłecku ruszyła też nowoczesna oczyszczalnia ścieków dodaje Adam Serwatka. Dzięki tym inwestycjom Kłecko wyrasta na jednego z liderów nowoczesnego zarządzania siecią wodno-kanalizacyjną w Polsce. Kolejnym krokiem będzie uszczelnienie sieci, by zminimalizować straty wody.

Woda nie może nam uciekać

Według Banku Światowego globalnie nawet 40% oczyszczonej wody wtłaczanej do sieci wodociągowej, nie dociera do kranów. W niektórych miastach to nawet… 60%. Szacuje się, że gdyby udało się ograniczyć straty wody o jedną trzecią, można by zaopatrzyć w nią 90 mln ludzi więcej. Woda znika z powodu wycieków, kradzieży, awarii lub nie można jej zafakturować ze względu na uszkodzony wodomierz. Kłecko i Witkowo mają ambicję, żeby ich straty wody nie przekroczyły 5% – 10%. To ambitny plan, ale możliwy do wykonania.

Aby drastycznie ograniczyć straty wody, potrzebowaliśmy rozwiązania takiego jak Smart Water. Daje ono wiedzę na temat przepływów wody, w tym w jaki sposób ją tracimy oraz błyskawicznie alarmuje o awariach – przekonuje Tomasz Nowak, prezes Zakładu Gospodarki Komunalnej w Kłecku i jednocześnie Kierownik Zakładu Gospodarki Komunalnej Witkowie. – To sposób na naprawienie modelu sprzedaży wody, bo ilość wody wtłoczonej do sieci i zafakturowanej powinna się zgadzać – dodaje.

Oszczędność pieniędzy i nerwów

System upraszcza też zadania pracowników zakładów wodno-kanalizacyjnych. Odczyty ze wszystkich wodomierzy i dane do rozliczeń są dostępne za jednym kliknięciem. To pozytywnie przekłada się na relacje między mieszkańcami a wodociągami. – Osoba, która wcześniej zajmowała się wystawianiem faktur, dziś… dba o finanse mieszkańców. W systemie widzi, gdy nagle wzrasta zużycie wody w danym budynku. Wtedy dzwoni do mieszkańca z prośbą o sprawdzenie, czy nie ma w domu wycieku albo zepsutej spłuczki. Albo alarmuje firmę, że chociaż ta nie działa w nocy, to woda im ucieka. Ludzie są nam za to wdzięczni i pozytywnie reagują – opowiada Tomasz Nowak.

Ważne, że można reagować od razu, a nie po miesiącach, gdy awaria zdąży zrujnować domowy budżet, bo za wodę, która wyciekła trzeba zapłacić. Do nieuczciwych klientów np. w przypadku rozregulowania wodomierza, prezes dzwoni osobiście i przedstawia szczegółowe informacje o zdarzeniu. Na ogół jeden kontakt wystarczy, żeby zapobiec kolejnym próbom oszustwa. – Smart Water sprawia, że mieszkańcy zaczęli nas traktować jak partnera. Dokładnie wiedzą, ile wody zużywają i płacą tylko za nią. To jest transparentne i po prostu uczciwe – podsumowuje Tomasz Nowak.

Kluczem do sukcesu są ludzie

W Witkowie i Kłecku prawie cała sieć wodociągowa będzie „smart”. Łącznie do 2026 roku zamontujemy tam 6200 inteligentnych nakładek, a do końca 2031 będziemy świadczyć usługi zdalnego odczytu. Te dwie miejscowości to najlepszy dowód na to, że rozwiązania Smart City sprawdzają się wszędzie – także w mniejszych ośrodkach. A kluczem do sukcesu nie są tak naprawdę nowe technologii tylko ludzie, którym zależy na swojej społeczności.

Udostępnij: Mądre samorządy wykorzystują technologie

Innowacje

Świecimy przykładem i oszczędnościami

4 lutego 2022

Świecimy przykładem i oszczędnościami

Współczesne miasta nigdy nie śpią. Ulice rozświetlone w nocy to bezpieczeństwo i komfort mieszkańców. Ale miasta pławiące się w blasku mają też ciemną stronę: oświetlenie uliczne pochłania 1/5 prądu świata. To ogromne koszty dla budżetów miejskich i środowiska. Jest sposób, aby zaoszczędzić – system Smart Light od Orange

Na całym świecie jest blisko 330 milionów latarni ulicznych, a zgodnie z przewidywaniami do 2029 będzie ich ponad 360 milionów. Systemy oświetlenia ulicznego odpowiadają za 19% globalnego zużycia energii elektrycznej i stanowią nawet 40% miejskiego rachunku za prąd. W Polsce, według Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, świeci ok. 3,3 mln lamp ulicznych. Najbardziej energochłonne lampy (sodowe i rtęciowe) to 60% z nich.

Rosnące ceny prądu spędzają sen z powiek nie tylko nam klientom indywidualnym, ale też włodarzom miejskim. Gra toczy się o wysoką stawkę – według danych Juniper Research wdrożenie inteligentnych systemów oświetlenia pozwoli zaoszczędzić miastom aż 15 mld dolarów do 2023 r.

Jak płacić mniej za światło w mieście?

Wymiana lamp sodowych i rtęciowych na LED-owe obniża o ok. 50% rachunki za prąd. Następny krok to wprowadzenie inteligentnego systemu oświetlenia i zmniejszenie kosztów o kolejne 20%.  W kompleksowej modernizacji oświetlenia pomaga Orange, wdrażając w miastach rozwiązanie Smart Light. Dzięki niemu można w prosty sposób sterować oświetleniem ulic, parków, osiedli mieszkaniowych i innych przestrzeni. Chodzi o to, by lampy świeciły tylko wtedy, gdy jest ciemno, z określonym natężeniem, zależnym np. od warunków atmosferycznych lub lokalizacji.

Smart Light uruchomiliśmy już m.in. w Bolesławcu, Rozogach, Lwówku Śląskim, Sierpcu, Lubomierzu, Dusznikach Zdroju i wdrażamy go w Skarżysku Kamiennej.

Małe jest piękne – inteligentny sterownik Smart Light

„Mózg” naszego systemu to niewielkie urządzenie z wbudowaną kartą M2M montowane zazwyczaj na zewnątrz oprawy oświetleniowej LED. Dzięki sterownikowi można zarządzać autonomicznie każdą z lamp albo ich grupami według zdefiniowanych scenariuszy świecenia. Oznacza to, że lampy świecą w taki sposób, aby jak najlepiej dopasować się do okoliczności. Na przykład w parkach jest jaśniej, gdy alejki są uczęszczane, ale gdy liczba spacerowiczów się zmniejsza – lampy  się przygaszają.

Można też doświetlić np. okolice szkół, przedszkoli lub przejść dla pieszych, a ograniczyć natężenie światła w innych lokalizacjach. Sterownik bada też poziom naturalnego oświetlenia i sprawia, że lampy świecą mocnej w pochmurne wieczory i noce. Dodatkowo monitoruje parametry elektryczne opraw i wysyła alarmy w przypadku nieprawidłowości, co pozwala na błyskawiczne wykrywanie awarii.

Internet Rzeczy upraszcza wszystko

Zarządzanie całym systemem odbywa się w prosty i intuicyjny sposób w ramach naszej Platformy Zarządzania Miastem.  Można sterować oświetleniem z każdego miejsca z dostępem do internetu. Dwukierunkowa komunikacja pomiędzy oprawą LED a systemem sterowania odbywa się w oparciu o sieć transmisji danych działającą w paśmie licencjonowanym LTE-M. Sieć zapewnia bezpieczeństwo całego systemu, stabilny sygnał i gwarancję wieloletniego działania.

Smart Light współpracuje z oprawami kluczowych producentów i różnymi systemami sterowania. Oznacza to, że system można wprowadzić w ramach istniejącej już infrastruktury, pod warunkiem, że składa się ona z lamp ledowych. Montaż sterownika jest prosty, trwa kilka minut i nie wymaga użycia specjalistycznych narzędzi.

Nagrody dla naszego rozwiązania!

Na koniec pochwalę się, że nasz system niedawno otrzymał główną nagrodę w konkursie na najlepszy wyrób targów Elektrotechnika, a jego sterownik – pierwszą nagrodę w swojej kategorii

Dowiedz się więcej o Smart Light i Inteligentnym Sterowniku

Udostępnij: Świecimy przykładem i oszczędnościami

Innowacje

Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

2 czerwca 2021

Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!

Zamknięte szlabany, bramy, domofony to często przeszkoda dla ekip ratowniczych i służb miejskich niosących pomoc. Gdy liczą się sekundy, najmniejsze opóźnienie może mieć nieodwracalne konsekwencje. Z odsieczą przychodzą nowoczesne technologie – Internet Rzeczy (IoT) i blockchain.

Dzięki nowemu rozwiązaniu, nad którym pracujemy razem ze start-upem technologicznym  SmartKey, szereg utrudnień związanych z kontrolą i autoryzacją dostępu może zniknąć z wielu polskich miast. Specjalny „wirtualny klucz” zainstalowany w aplikacji na telefonie np. ratownika medycznego lub strażaka zdalnie otworzy bramę czy szlaban. Działa tak, jak magiczne hasło z „Księgi tysiąca i jednej nocy” otwierało bramy Sezamu.

Ratunek bez barier i blockchain

Technologia ta znalazła zastosowanie m.in. w pilotażowym programie Ratunek Bez Barier w Olsztynie koordynowanym przez Fundację Kezo. Szpitalne szlabany i bramy w Olsztynie otwierają się, gdy podjeżdża karetka, której zespół korzysta z rozwiązania SmartKey. To jeden z wielu przykładów zastosowań funkcji kontroli dostępu opartej o blockchain i łączność w ramach tzw. licencjonowanego pasma operatorskiego.

Nowa funkcjonalność Live Objects

To kolejne rozwiązanie, które tworzymy pod kątem inteligentnych miast, ale pierwsze z wykorzystaniem blockchain. Będzie mogło z niego skorzystać kilkadziesiąt miast w Polsce, które we współpracy z Orange Polska wdrożyły rozwiązania IoT zintegrowane z platformą Live Objects IoT. Tutaj znajdziecie nasz blogowy wpis o platformie. Dziś Live Objects służy do zarządzania różnymi usługami miejskimi np. umożliwia zdalny odczyt wodomierzy, czy sterowanie oświetleniem ulicznym. Technologia SmartKey, łącząca świat blockchain ze światem fizycznym sprawiła, że Live Objects zyskała nową funkcjonalność. Dzięki integracji możliwe jest rejestrowanie urządzeń z kartą SIM Orange w sieci blockchain oraz generowanie i dystrybucja kluczy dostępowych Smart NFT w publicznie dostępnej sieci blockchain SmartKey.

– Inteligentne urządzenia nie są nowym pomysłem. Już ponad 2 miliony kart M2M od Orange działa między innymi w takich właśnie urządzeniach w całej Polsce. Jednak nawet szeroka gama takich urządzeń nie tworzy sieci, tak jak zbiór domów nie tworzy miasta. Potrzeba jeszcze infrastruktury łączącej technologię IoT z użytkownikiem końcowym, a to właśnie zapewnia blockchain – wyjaśnia Sebastian Grabowski, dyrektor IoT i zaawansowanych technologii w Orange Polska.

Bezpieczeństwo dostępu

Specyfika technologii blockchain (na bazie tzw. decentralized applications dApps) oraz standardy bezpieczeństwa naszej sieci uniemożliwiają nieautoryzowane użycie „wirtualnego klucza”. Natomiast elastyczność technologii SmartKey sprawia, że może znaleźć zastosowanie w najróżniejszych usługach miejskich i komercyjnych. Na parkingach, w transporcie i komunikacji miejskiej, ładowaniu i tankowaniu pojazdów, monitoringu czy wreszcie w tzw. rozproszonej energetyce. Wszędzie tam, gdzie niezbędne są funkcje kontroli dostępu.

Aby umożliwić urządzeniom Blockchain of Things działanie w ramach inteligentnego miasta przyszłości, tworzymy uniwersalny standard komunikacyjny SmartKey integrujący urządzenia na małe odległości – mówi Szymon Fiedorowicz, CEO i współzałożyciel SmartKey. – Współpraca z Orange, liderem miejskich usług IoT w Polsce, pomoże naszemu rozwiązaniu stać się tkanką łączną dla inteligentnych miast i otworzy nowe możliwości zastosowania Internetu Rzeczy.

Udostępnij: Wirtualny klucz czyli szlabanie, otwórz się!