29 czerwca 2018

Jak ważne jest informowanie o zagrożeniach przekonaliśmy się wiele razy. Niestety nie da się uniknąć huraganów czy powodzi, ale można o nich skutecznie ostrzegać. Dlatego cieszę się, że dziś operatorzy (Orange, Play, T-Mobile, Plus) podpisali list intencyjny z administracją państwową (Ministerstwo Cyfryzacji, UKE, MSWiA, Rządowe Centrum Bezpieczeństwa) dotyczący przekazywania komunikatów SMS o zagrożeniach na danym terenie.

Nie mogę nie dodać, że dobrze stało się, że wszyscy wyciągnęliśmy wnioski z wydarzeń z ostatnich lat. W tym czasie poprawiono prawo, ustalono procedury i zakresy odpowiedzialności. Wszystko dzięki zrozumieniu wzajemnych potrzeb i możliwości technicznych. To przykład, że jak się chce, to można mądrze współpracować, także pomiędzy operatorami. Codziennie –  przy zadowoleniu naszych klientów – mocno między sobą konkurujemy, ale w takiej sytuacji współdziałamy, bo tak rozumiemy nasze obowiązki wobec społeczeństwa. Pokazujemy zarazem, że nowe technologie pomagają ratować życie, zdrowie i mienie.

Podpisując list intencyjny zobowiązaliśmy się do wysyłania na żądanie Rządowego Centrum Bezpieczeństwa wiadomości SMS w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej, zagrożenia życia i zdrowia ludności na obszarze województwa. Treść wiadomości będzie przygotowywana przez RCB, a my będziemy odpowiadać aby dotarły do adresatów.

Nie mogę przy okazji nie wspomnieć, że inwestycje operatorów – także w takie rozwiązania – wymagają by administracja wspierała rozbudowę nowoczesnych sieci, zarówno światłowodowych jak i mobilnych. Dzięki nim, nie tylko może się rozwijać gospodarka, społeczeństwo cyfrowe, ale też obywatele czują się bezpieczniej.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z Twittera Ministerstwa Cyfryzacji.

Udostępnij: Będziemy rozsyłać SMS o zagrożeniach. Ważne porozumienie operatorów i administracji.

Innowacje

Pogłoski o śmierci SMS są mocno przesadzone

31 października 2016

Pogłoski o śmierci SMS są mocno przesadzone

Od czasu do czasu dostaję pytania jak mają się poczciwe SMS. Czy przypadkiem nie zastępują ich coraz powszechniejsze w smartfonach komunikatory. Oczywiście w podtekście pojawia się przewidywanie, że SMS-y odchodzą do lamusa. Nic z tych rzeczy. Owszem, tendencja wysyłania SMS z telefonów wykazuje spadek… ale delikatny. Co więcej to zmniejszenie częściowo rekompensuje wzrost liczby wysłanych MMS, których popularność stale rośnie dzięki pakietom i niższym cenom. Coraz więcej jest SMS wysyłanych z różnych  systemów i aplikacji do klientów mobilnych. Mam na myśli wiadomości autoryzacyjne od banków, czy w komunikacji handlowej itp. Wynika to ze zmian rynkowych i wzrostu popularności bankowości elektronicznej oraz e-commerce.

Tyle o trendach, a jak wyglądają liczby? Średnio, w dzień roboczy, klienci Orange wysyłają ok. 40 mln SMS (w weekend ruch jest o 20-25 proc. mniejszy). Nasze wieloletnie statystyki wskazują, że najwięcej SMS w jednym dniu wysyłacie w Wigilię – ok. 85 mln (dane z 2015 roku). Ponadto „dniami wiadomości” są: Dzień Kobiet ok. 50 mln (dane z 2015 roku); Walentynki – wzrost SMS niewielki, ale za to MMS pikuje w górę i Wielkanoc ok. 55 mln (dane z 2015 roku). Ciekawą, niedawno zaobserwowaną przez nas modą jest wzrost wiadomości wysłanych w trakcie meczów reprezentacji Polski w piłce nożnej, głównie po każdym golu.

8f3819c8675cb0720a8755a632279640e14

Udostępnij: Pogłoski o śmierci SMS są mocno przesadzone

Bezpieczeństwo

Precz z SMSami!

28 lipca 2016

Precz z SMSami!

To musiało się prędzej, czy później stać – aż dziw, że dopiero teraz. Amerykański Narodowy Instytut Standardów i Technologii (National Institute for Standards and Technologies, NIST), takie tamtejsze Polskie Normy ;), zapowiedział, że w kolejnej wersji zaleceń dotyczących cyfrowej autoryzacji nie będzie już zalecał tokenów SMS.

Oczywiście zalecenia NIST nijak się mają do formalnych zobowiązań, tym niemniej sygnał z tak istotnego ciała może i powinien wywołać ruch na rynku. W miejsce wiadomości tekstowych zalecane są aplikacje mobilne lub fizyczne tokeny i nie sposób nie przyklasnąć takiej propozycji. Klasyczna zasada mówi, że na autoryzację powinny się składać:

coś, co wiesz (czyli hasło)
coś, co masz (czyli drugi czynnik)

I tu akurat SMS nie do końca pasuje. Bo mamy telefon, SMS jest tylko jedną z aktywności na nim. Aktywnością, którą – co wielokrotnie udowadniali cyber-przestępcy – stosunkowo łatwo przejąć bez wiedzy ofiary. Przejęcie telefonu na którym mamy aplikację generującą kody, już nie jest takie łatwe, a zniknięcie sprzętowego tokena też w miarę wcześnie możemy dojrzeć.

Korzystacie z SMSów autoryzacyjnych? Ja o ile pamiętam tylko w dwóch miejscach, tam gdzie nie da się uruchomić innego 2FA – dla potwierdzania przelewów i przy logowaniu na giełdę BTC. Więcej grzechów nie pamiętam,

Udostępnij: Precz z SMSami!

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

1 lipca 2016

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

Od 1 lipca br. Orange wprowadza niższe stawki na połączenia wychodzące i przychodzące, internet, SMS-y oraz MMS-y w roamingu międzynarodowym.

Klienci Orange korzystający z oferty roamingowej od dziś zapłacą mniej za połączenia oraz SMS-y wysyłane na terenie krajów zaliczanych do 1 Strefy Eurotaryfy. Odpowiednio to:  0,97 zł z VAT za minutę połączenia wykonanego i 0,25 zł z VAT za minutę połączenia odebranego oraz 0,31 zł z VAT za SMS i 1,02 zł z VAT za MMS. Przesłanie 1 MB danych kosztuje 1,02 zł z VAT. Nowe stawki obowiązują w ofercie Eurotaryfa dla klientów indywidualnych i firm.

Wiadomości SMS odbierane w roamingu są bezpłatne.

Oprócz standardowych stawek na usługi w roamingu, klienci Orange mają do wyboru wiele rozwiązań umożliwiających tańsze rozmowy i dostęp do internetu. Dla klientów lubiących dużo rozmawiać Orange przygotował też plany taryfowe – Smart Plan Multi i Multi Max, w których bez żadnych dodatkowych opłat, dostają co miesiąc aż 400 minut na rozmowy w roamingu na terenie Unii Europejskiej. Do wyboru jest też jeden z planów Smart Plan Halo, w którym można wymieniać minuty z abonamentu, na minuty
w roamingu.

Klienci, którzy nie planują zmiany abonamentu, na czas wyjazdu mogą na przykład włączyć usługę „Jak w kraju”. Dzięki temu, za połączenia i SMS-y w roamingu zapłacą tak, jak za minutę połączenia w kraju.
Z kolei klienci ofert na kartę mogą skorzystać z dwóch nowych usług: Go Europe i Go Wakacje, które aż o połowę obniżają cenę połączeń do Polski. Koszt włączenia usługi na 15 dni, to jedynie 5 zł z VAT.
Co ważne, w wariancie „Go Wakacje” oferta ta pozwala obniżyć ceny połączeń również z krajów nie należących do  UE – np. Turcji, Egiptu, Tunezji, Maroko, Gruzji czy Dominikany.

Także klienci biznesowi znajdą w ofercie Orange korzystne rozwiązania umożliwiające rozmawianie
w roamingu, tak tanio jak w kraju. Oprócz tego, w planach abonamentowych – Orange Biz mogą oni korzystać z nielimitowanych połączeń z Polski do Unii Europejskiej, atrakcyjnych pakietów nawet do 500 MB na transmisję danych w roamingu, a także wybierać pakiety usług dostosowując swój abonament do indywidualnych potrzeb.

* * *
Do 1 Strefy Euroraryfy zalicza się 27 krajów UE, Kraje Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz terytoria zależne. Są to: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka, Włochy, Islandia, Liechtenstein, Norwegia, Gibraltar, Gujana Francuska, Gwadelupa, Martynika, Reunion.

Więcej szczegółów na: www.orange.pl/roaming

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com