Rewolucji nie było

24 października 2012

Rewolucji nie było

tało się. Produkt, o którym mówiło się od dwóch lat ujrzał światło dzienne. 7,9-calowy mniejszy brat flagowego produktu Apple jak przewidywano nazywa się iPad mini. Nie dostał wyświetlacza Retina, a ekran ma rozdzielczość zaledwie 1024×768 pikseli (czyli tyle, ile w iPadzie 2). W najtańszej wersji ma kosztować 1449 PLN, a w najdroższej 2749 PLN, czyli budżetowym tabletem nie jest. Dokładną specyfikację znajdziecie tutaj.

Urządzenie porównywane na konferencji do Nexusa 7 ma być oczywistą konkurencją dla coraz bardziej popularnych ostatnio 7-calowych tabletów. Można kwestionować funkcjonalność niewiele większego od smartfonu iPada mini, a zarazem prawie tak dużego jak klasyczny tablet. Wszyscy pamiętamy zapewne słowa Steve’a Jobsa, który tak tłumaczył brak iPada mini w katalogu sprzętów Apple: „Przyczyną, dla której nie zrobimy 7-calowego tabletu, nie jest to, że nie chcemy czegoś o niższej cenie. Uważamy, że taki ekran jest zbyt mały, by należycie współgrał z oprogramowaniem.”

Jednak Steve’a Jobsa w Apple już nie ma, a Tim Cook raczy nas coraz częstszymi premierami kolejnych ulepszonych wersji swoich „niewiarygodnych” sprzętów. Na wczorajszej konferencji zobaczyliśmy również iPada czwartej generacji z lepszym procesorem, nowe iMaki, MacBooka Pro z wyświetlaczem Retina i Maca mini. Pod koniec zastanawiałam się już, czy Tim nie wspomni o „one more thing” i nie zobaczymy np. ulepszonej wersji iPhone’a.

Apple stracił swój ogromny atut, jakim była przejrzysta baza produktów, które aktualizowano w dużych odstępach czasu. Konferencje i premiery nowych sprzętów wywołują coraz mniejsze emocje. Czy pomimo tego iPad mini podbije rynek i zostanie ogłoszony przez Apple kolejnym ogromnym sukcesem? Być może, ja jednak na pewno zostanę przy swoim dużym, wysłużonym iPadzie 2.

Udostępnij: Rewolucji nie było

HTC One X w ofercie Orange

6 kwietnia 2012

HTC One X w ofercie Orange

Wczoraj pisałem o smartfonowych nowościach na kwiecień, a dziś mogę potwierdzić, że pierwsza z nich – HTC One X, jest już dostępna w ofertach abonamentowych Delfin, Pelikan i Pantera oraz Planach Korzystnych dla firm. Telefon jest świetny i mam na myśli nie tylko design, rewelacyjny procesor i ekran, ale także dodatkowe funkcje i wyposażenie. Dla przykładu aparat 8 Mpix z autofokusem, inteligentna lampa błyskowa LED z czujnikiem BSI, który ułatwia robienie zdjęć w słabym oświetleniu, przesłona F2.0 i szerokokątny obiektyw 28 mm, nagrywanie filmów HD z rozdzielczością 1080p, jednoczesne nagrywanie filmu i robienie zdjęć, fotki seryjne dla obiektów w ruchu, siła lampy błyskowej zależna od odległości od fotografowanego obiektu, stabilizator obrazu, nagrywanie i odtwarzanie w zwolnionym tempie, autentyczny dźwięk podczas słuchania, grania i oglądania dzięki technologii Beats Audio. Myślę, że to wystarczy aby was zainteresować 🙂 Ofertę z cennikami znajdziecie na www.orange.pl

Udostępnij: HTC One X w ofercie Orange

Nowy Livebox dla neo

7 stycznia 2011

Nowy Livebox dla neo

Krishnamishna rozpoczął wątek nowego Liveboxa 2.0 dla neo, który ząstąpi dotychczasowy model 1.1. Temat zrobił się lekko gorący, dlatego kilka dodatkowych informacji dla zainteresowanych. Urządzenie planujemy udostępnić w drugiej połowie stycznia. Jak będę znał konkretną datę startu dam znać. Cena pozostanie bez zmian. Zaczęliśmy już dystrybucję do salonów, aby o godzinie zero modemy były do odbioru przez klientów. Jeśli chodzi o różnice to nowy Livebox daje m.in. większą prędkość transmisji WiFi, co pozwala na szybsze kopiowanie plików pomiędzy komputerami w sieci lokalnej. Wyposażony jest w 4 porty ethernet i 2 porty USB Master, umożliwiające podłączenie np. dysku USB czy pendrive`a. Livebox 2 pozwala na współdzielenie plików oraz drukarek. Działa jak serwer i udostępnia je w sieci lokalnej. Dostęp do zasobów jest z każdego komputera w domu.

Livebox 2

Udostępnij: Nowy Livebox dla neo

Desire w duecie z tabletem Archos

30 listopada 2010

Desire w duecie z tabletem Archos

Od jutra wprowadzamy do sprzedaży kolejny tablet – Archos 101, który tym razem będziemy oferować w parze z HTC Desire, gdyż samo urządzenie nie ma modułu GSM. Komunikacyjny duet jest tak pomyślany, że klient dostanie stały dostęp do mobilnego Internetu dla tabletu dzięki funkcji Wi-Fi Router w HTC i sieci WLAN w Archosie. Telefon dobrze znacie, dlatego skupię się na tablecie. Ma duży 10,1 calowy ekran, waży 480 g i tylko12 mm grubości. Wbudowaną pamięć 8 giga, wejście na kartę MicroSD, port USB do podłączenia zewnętrznej pamięci i wbudowany odtwarzacz z możliwością odtwarzania filmów z napisami w większości popularnych formatów. Szczegóły znajdziecie wkrótce na stronie orange.pl.

archos-android-froyo.jpg

Udostępnij: Desire w duecie z tabletem Archos